NPR to nie grzech! A co z egoizmem?
Autor |
Wiadomość |
MeneMeneTekelUpharsin
|
 Re: NPR to nie grzech! A co z egoizmem?
Bóg nie obdarza potomstwem. Ludzie je płodzą.
|
Wt lip 22, 2014 17:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak? To dlaczego tyle par nie moze sobie "splodzic" dzieci mimo braku fizycznych powodow?
|
Wt lip 22, 2014 18:03 |
|
 |
JedenPost
|
Nie ma takich przypadków.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 22, 2014 18:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakich przypadkow? Ze lekarze mowia, ze organicznie wszystko jest ok po obu stronach, a ciazy nie ma???
Ja znam wiele. Osobiscie.
|
Wt lip 22, 2014 18:45 |
|
 |
JedenPost
|
Kael napisał(a): Jakich przypadkow? Ze lekarze mowia, ze organicznie wszystko jest ok po obu stronach, a ciazy nie ma???
Nie. Że Kael napisał(a): tyle par nie moze sobie "splodzic" dzieci mimo braku fizycznych powodow
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 22, 2014 19:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Toz to to samo. A co innego zrozumiales?
|
Wt lip 22, 2014 19:18 |
|
 |
JedenPost
|
Kael napisał(a): Toz to to samo.
Absolutnie nie. To, że lekarz po standardowych badaniach nie potrafi powiedzieć jaki jest fizyczny powód, a domniemywanie realnego braku owego fizycznego powodu to dwie kompletnie różne sprawy.
|
Wt lip 22, 2014 19:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak. Przyklad z zycia znajomych: pierwsza ciaza bez problemow. Drugiej, mimo intensywnych staran i badan na wszystko mozliwe nie ma latami a w przynajmniej jednym znanym mi przypadku, nie ma nigdy.
Albo obie strony przebadane na wszystko co medycyna dzis zna, a dziecka nie ma. Ja wiem, ze z punktu widzenia medycyny nie ma zdrowych ludzi, bo u kazdego cos mozna znalezc, ale ginekologie i endokrynologie a nawet urologie mamy dzis w miare opanowana.
|
Wt lip 22, 2014 19:28 |
|
 |
JedenPost
|
I czego to ma wg. Ciebie dowodzić?
Bo jak dla mnie wynika z tego jasno, że wszystkiego jeszcze w tych tematach nie wiemy i nie wszystko potrafimy dostrzec. Zgodzisz się??
|
Wt lip 22, 2014 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O tyle, ze oprócz fizjologii przy poczeciu potrzebna jest psychika. A u niektorych i jeszcze COS wiecej.
W kazdym razie dzieci nie sa czyms co pojawia sie na planowanie rodzicow. Mozna chciec i (potencjalnie) moc i nic to nie da.
Dlatego uwazam, ze dzieci sa darem i to darem od Boga. Dla niektorych moga byc produktem ubocznym seksu. Czesto zbednym. Sami nie wiedza co traca.
|
Wt lip 22, 2014 19:36 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
Kael napisał(a): Tak? To dlaczego tyle par nie moze sobie "splodzic" dzieci mimo braku fizycznych powodow? Jako że jest to przykład negatywny, może on dowodzić jedynie tego że na niektóre pary - jak na biblijnego Hioba - Pan Bóg się "uwziął" i blokuje im możliwość zajścia w ciążę.
|
Wt lip 22, 2014 19:52 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
Kael napisał(a): No tak. Przyklad z zycia znajomych: pierwsza ciaza bez problemow. Drugiej, mimo intensywnych staran i badan na wszystko mozliwe nie ma latami a w przynajmniej jednym znanym mi przypadku, nie ma nigdy.
Albo obie strony przebadane na wszystko co medycyna dzis zna, a dziecka nie ma. Ja wiem, ze z punktu widzenia medycyny nie ma zdrowych ludzi, bo u kazdego cos mozna znalezc, ale ginekologie i endokrynologie a nawet urologie mamy dzis w miare opanowana. Może Bóg zachęca ich w ten sposób do in vitro?
|
Wt lip 22, 2014 19:55 |
|
 |
mareta
|
Kael napisał(a): No tak. Przyklad z zycia znajomych: pierwsza ciaza bez problemow. Drugiej, mimo intensywnych staran i badan na wszystko mozliwe nie ma latami a w przynajmniej jednym znanym mi przypadku, nie ma nigdy.
Albo obie strony przebadane na wszystko co medycyna dzis zna, a dziecka nie ma. Ja wiem, ze z punktu widzenia medycyny nie ma zdrowych ludzi, bo u kazdego cos mozna znalezc, ale ginekologie i endokrynologie a nawet urologie mamy dzis w miare opanowana. Ale psychologię nie bardzo. Czasem nie ma dziecka , bo za bardzo i za szybko oboje tego chcą. Ale wybiegamy poza temat 
|
Wt lip 22, 2014 20:04 |
|
 |
JedenPost
|
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): Kael napisał(a): Tak? To dlaczego tyle par nie moze sobie "splodzic" dzieci mimo braku fizycznych powodow? Jako że jest to przykład negatywny, może on dowodzić jedynie tego że na niektóre pary - jak na biblijnego Hioba - Pan Bóg się "uwziął" i blokuje im możliwość zajścia w ciążę. W rzeczy samej. Kael niechcący uargumentowała coś poniekąd przeciwnego, niż zamierzała.
|
Śr lip 23, 2014 6:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawde?
Ciekawe, ze znam pare, ktora po wielu poronieniach i wieku prawie ze niemozliwym do urodzenia dziecka, doczekala sie zdrowej coreczki, kiedy poprosila o modlitwe siostry dominikanki.
Podobnie znam dzieci "wymodlone" przez inne siostry.
Moze zamiast liczyc tylko na siebie i medycyne trzeba nam, przekonanym, ze technika wszystko moze, zwrocic sie wlasnie do Tego, ktory zycie naprawde daje?
|
Śr lip 23, 2014 7:15 |
|
|
|