Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Maria-Magdalena napisał(a): Bóg jest miłością. To raczej miłość stała się Bogiem, nie odwrotnie. Bóg nie może być miłością, ani czymkolwiek innym, z prostej przyczyny... On nie istnieje. To że Ty Maria-Magdalena czujesz obecność Boga i widzisz Jego działalność, nie oznacza że jest rzeczywisty. Po prostu zakładając że Bóg istnieje, będziesz przypisywać Jego zasłudze wszystkie dobre dla ludzi zjawiska. A kiedy takie się nie zdarzają, no cóż taka widać wola niebios... Jeśli założysz, że Bóg jest energią, to znajdziesz go nawet w bryłce węgla. Tyle wynika z Wiary w Boga. Maria-Magdalena napisał(a): Mikołaj Kopernik był także duchownym I co z tego wynika?
|
So lip 26, 2014 23:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Dość często człowiek ulega Szatanowi A może jednak ulega własnym pragnieniom? Skoro nie możesz dowieść, że Szatan istnieje, to na jakiej podstawie twierdzisz, że to on jest winien Twojej pokusie, a nie Ty sam? Wybacz, ale stwierdzenie "bo ja wierzę, że tak jest" nie jest żadną argumentacją, a przynajmniej żadna godną uwagi argumentacją. Wiec skąd taka pewność? equuleuss napisał(a): Szatan jest złem ponieważ nie chce w sobie dobra. Biblia ukazuje postać Szatana, która jest ukierunkowana względem ludzi, ale nie mówi nic o jego własnych dobrowolnych wyborach.. Czy Szatan chce być zły czy dobry... w Biblii nic o tym nie ma. Jest jedynie, "dlaczego" jest zły! W jakim celu jest zły! A nie, czy on sam chce być zły czy nie.
|
So lip 26, 2014 23:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Bóg jest miłością. To raczej miłość stała się Bogiem, nie odwrotnie. Bóg nie może być miłością, ani czymkolwiek innym, z prostej przyczyny... On nie istnieje. To że Ty Maria-Magdalena czujesz obecność Boga i widzisz Jego działalność, nie oznacza że jest rzeczywisty. Po prostu zakładając że Bóg istnieje, będziesz przypisywać Jego zasłudze wszystkie dobre dla ludzi zjawiska. A kiedy takie się nie zdarzają, no cóż taka widać wola niebios... Jeśli założysz, że Bóg jest energią, to znajdziesz go nawet w bryłce węgla. Tyle wynika z Wiary w Boga. Whispernight, przyko mi że nie potrafię wyjaśnić Ci Miłości jaka jest Bóg. Ale nie martw sie, Bóg istnieje, jest w nas, w naszych bliźnich, w łamanym chlebie... Czy czytałes Sumę teologiczną św. Tomasza z Akwinu? Przetłumaczył ją nieżyjący już o. Feliks Berdnarski - dominikanin. Bardzo Cię proszę, poczytaj. Whispernight napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Mikołaj Kopernik był także duchownymI co z tego wynika? Tylko to, że kościól nie neguje nauki, a wręcz przeciwnie.
|
N lip 27, 2014 7:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): "przykro mi że nie potrafię wyjaśnić Ci Miłości jaką jest Bóg..." Nikt nie potrafi moja droga. A miłość Boża w każdej denominacji oraz każdym innym wyznaniu objawia się inaczej. Izraelici widzieli ja inaczej, muzułmanie widzą ją inaczej, i Wy chrześcijanie widzicie ją inaczej. Maria-Magdalena napisał(a): Ale nie martw się, Bóg istnieje, jest w nas, w naszych bliźnich, w łamanym chlebie. Tak Maria-Magdalena, On jest w ludziach, ale tylko i wyłącznie alegorycznie. Ty jako człowiek, zaczynasz wierzyć w Boga, jego dobroć, więc wszystko dobre co czynisz jest Jego zasługą. Ale nie oznacza to, że On Bóg, istnieje rzeczywiście. To tylko "obecność symboliczna". Maria-Magdalena napisał(a): Czy czytałeś Sumę teologiczną św. Tomasza z Akwinu? Teologia jest tak bardzo sprzeczna sama w sobie, że aż śmieszna... wybacz tak uważam. *** Nawet ostatnio widziałem film, w którym kardynał przyznaje i twierdzi, że mitu o Adamie i Ewie nie należy traktować dosłownie, jak to ludzie rozumieją dziś. Sam powiedział, że to tylko alegoria, i że Adam i Ewa nie istnieli naprawdę... Ale jeśli tak, to skąd grzech pierworodny, skoro to tylko taka "próba" wytłumaczenia obecnego stanu rzeczy, czyli naszej winy!? To zwykły idiotyzm, nic więcej. A Wy wierzycie w nie prawdę i tyle. Maria-Magdalena napisał(a): Tylko to, że Kościół nie neguje nauki, a wręcz przeciwnie. Na każdego jednego człowieka nauki, którego popierał Kościół, przypada 100 osób, które Kościół spalił na stosie. Niestety tak to wygląda. Byli posądzani o czarna magię i tym podobne idiotyzmy. Ostatnimi którzy tak skończyli byli ci, którym Kościół zawdzięcza wiele, jeśli nie wszystko. Mówię o Templariuszach. Do dziś nikt nie oczyścił ich z bredni, jakie Kościół im zarzucił.
|
N lip 27, 2014 8:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): [...]A miłość Boża w każdej denominacji oraz każdym innym wyznaniu objawia się inaczej. Izraelici widzieli ja inaczej, muzułmanie widzą ją inaczej, i Wy chrześcijanie widzicie ją inaczej. Nie zgodzę sie. Miłośc to miłość, objawia się w ten sam sposób - miłością. Natomiast wyznawcy Boga w wielu religiach inaczej Miłość inerpretują. Whispernight napisał(a): On jest w ludziach, ale tylko i wyłącznie alegorycznie. Jezus Chrystus - Boży Syn nie umarł na Krzyżu alegorycznie, lecz faktycznie. Oddał za mnie i za Ciebie swoje zycie. Moje i Twoje grzechy Jezusa ubiczowały, upokorzyły i doprowadziły aż do ofiary na Krzyżu. Whispernight napisał(a): Teologia jest tak bardzo sprzeczna sama w sobie, że aż śmieszna... wybacz tak uważam. To tym bardziej Cię zapraszam do czytania Sumy teologicznej św. Tomasza z Akwinu. Kiedyś dawno temu bawiłam się świetnie, gdy po raz pierwszy czytałam "Listy starego diabła do młodego". C.S Lewisa. Czytając tę książkę za drugim razem przyszła refleksja. Whispernight napisał(a): Nawet ostatnio widziałem film, w którym kardynał przyznaje i twierdzi, że mitu o Adamie i Ewie nie należy traktować dosłownie, jak to ludzie rozumieją dziś. Sam powiedział, że to tylko alegoria, i że Adam i Ewa nie istnieli naprawdę...Ale jeśli tak, to skąd grzech pierworodny, skoro to tylko taka "próba" wytłumaczenia obecnego stanu rzeczy, czyli naszej winy!? To zwykły idiotyzm, nic więcej. A Wy wierzycie w nie prawdę i tyle. Czy byłbyś tak dobry i podesłał link do tego filmu, lub podał chociaż tytuł i reżysera? No cóż, wszyscy jesteśmy grzesznikami...kardynałów to także nie omija. Co do inkwizycji - chyba zaczęli protestanci, jeśli mnie pamięć nie myli. Ale nie martw sie pod tym względem jest mi bliżej do św. Franciszka z Asyżu, niż do krucjat.
|
N lip 27, 2014 19:21 |
|
|
|
 |
andej
|
Whispernight napisał(a): [to znajdziesz Go nawet w bryłce węgla. soryy, ingerowałem w cytat, zmieniajac z szacunku do Boga i wierzących w Niego ludzi, jedna literkę. Zamiast g jest GZgadzam się, że Bóg, który z definicji jest wszędzie, może być widziany w bryłce węgla. W jej cudowności. W tym, ile ona daje człowiekowi. Bóg jest Miłością. Jest personifikacją, pomimo tego, że Jest powyżej. Bóg jest Dobrem. (Nie polemizuję z tym, czy istnieje Bóg, Miłość, rozum, czas itp. To dziecinada. Takze nie dyskutuję na temat braku dowodu nieistnienia Boga. Tym bardziej, że każdy, kiedyś, dowie się. Czy każdy ucieszy się? Mam nadzieję, że tak.) Jeden z nasławniejszych wzorów określa jedność materii i energii. Czy elektron i neutrino istnieją? Wierzący znajduje Boga wszędzie. W czynach dobrych, w drugim człowieku, w płatku róży, bryłce węgla, uśmiechu dziecka ... W nieskończoność wymieniać mogę. Znajduję Boga, gdy Go szukam. Gdy szukam z Miłością.
|
Wt lip 29, 2014 15:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): "Bóg jest Miłością...", "Bóg jest Dobrem..." "Stanął Mojżesz w bramie obozu i zawołał: Kto jest za Panem, do mnie! I zebrali się wokoło niego wszyscy synowie Lewiego. I rzekł do nich: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: Przypaszcie każdy swój miecz do boku! Przejdźcie tam i z powrotem od bramy do bramy w obozie i zabijajcie każdego, czy to brat, czy przyjaciel, czy krewny. Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza i padło w tym dniu z ludu około trzech tysięcy mężów..."Księga Wyjścia. 32, 26-28. http://tanach.leszek-kwiatkowski.eu/index-2-32.htmA teraz pytanie do Ciebie, przyjacielu. Co rozumiesz przez słowo "miłość" i "dobro"?
|
Wt lip 29, 2014 20:49 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
ponownie, jak widzę, mamy do czynienia z rozważaniem prawd wiary bez żadnego przygotowania... To, że Bóg jest Miłością i Dobrem oznacza, że jest najważniejszym celem. Dobro - cel, do którego dążymy... Miłość - wybór tego celu i jednocześnie jego scharakteryzowanie, jako czegoś, do czego dążymy w sposób absolutny. Wyszukiwanie fragmentów ze ST, żby wskazać, że Bog postępuje źle moralnie i bez miłości nie ma niczego wspólnego z określaniami Boga, jako celu życia człowieka.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr lip 30, 2014 16:01 |
|
 |
JedenPost
|
Ale ma sporo wspólnego z dowiedzeniem, że owym Bogiem-Dobrem-Celem nie jest Bóg Abrahama i Mojżesza.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr lip 30, 2014 16:03 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Mam inne zdanie na ten temat. Opisy Boga Abrahama i Mojżesza, skupiające się na eliminacji przeciwników nie przeczą temu, że Bóg jest Dobrem i Miłością.
|
Śr lip 30, 2014 16:09 |
|
 |
JedenPost
|
Cóż...
Mam inne zdanie na ten temat. Rzeź niewinnych wyklucza miłość.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr lip 30, 2014 16:13 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
No niestety. To nie ten zakres pojęciowy.
|
Śr lip 30, 2014 16:14 |
|
 |
JedenPost
|
Ba, nie watpię, że macie (katolicy) jakiś patent na poprzestawianie pojęć i wartości tak, by wychodziło, że mord nie świadczy o złu.
Uczciwemu człowiekowi to do przekonania raczej nie trafi, ale zawsze mu przecież można wówczas wytknąć, że po prostu nie chwyta subtelności.
|
Śr lip 30, 2014 16:17 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Oj tam.... powtórzę: Bóg jest Dobrem. To znaczy, że jest najwyższym celem. Bog jest Miłością. To znaczy, że Bóg chce, byśmy ten cel zdobyli.
Opisy biblijne mówią o tym, że Bóg usuwa wszelkie zło, żeby zapanowało dobro. To taki obraz: usuwamy zło spośród ludu, usuwamy to, co przeszkadza człowiekowi w osiągnieciu Dobra. Metafora przemawiająca do wyobraźni semitów sprzed kilku tysięcy lat, a niezrozumiała przez niesemitów dzisiaj.
|
Śr lip 30, 2014 16:26 |
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Opisy biblijne mówią o tym, że Bóg usuwa wszelkie zło, żeby zapanowało dobro.
Niezupełnie. Mówi o tym, że usuwa wszystkich, winnych i niewinnych, poza posłusznymi. medieval_man napisał(a): Metafora przemawiająca do wyobraźni semitów sprzed kilku tysięcy lat, a niezrozumiała przez niesemitów dzisiaj. Może zatem należałoby szukać śladów prawdziwego Boga-Dobra gdzie indziej, niż w tej niezrozumiałej dla normalnego, współczesnego człowieka Biblii?
|
Śr lip 30, 2014 16:31 |
|
|
|