Nergal wzorem do naśladowania?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nergal wzorem do naśladowania?
A myślisz że nawet gdyby było to tak otwarcie powiedziałby o tym w swojej książce? Teraz wydaje książkę, odnosi sukcesy ale to wszystko jakoś tak po tej całej sprawie z Dodą. To znaczy mam na myśli że głośno mówi się o tych jego sukcesach ponieważ stał się bardziej popularny.
To też była swoistego rodzaju reklama dla jego działalności artystycznej, wcześniej jakoś nikt nie zapraszał go do gazet, do wywiadów, dopiero potem zaczęli interesować się nim dziennikarze. Stał się po prostu bardziej znaną osobą.
Gdyby nie afera z Dodą to być może nawet tutaj tego tematu nie byłoby na forum bo kto by tam znał jakiegoś Nergala i co mógłby o nim wiedzieć. Tylko fani jego muzyki a nie jest to muzyka należąca do kręgu tej popularnej.
|
Wt lip 22, 2014 7:48 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
equuleuss napisał(a): wcześniej jakoś nikt nie zapraszał go do gazet, do wywiadów
Ciekawe. Ja czytałem wywiady z Nergalem przed wydaniem płyty Satanica, czyli tak ok. 1999 r. http://olis.onyx.pl/listy/index.asp?idlisty=6&lang=pl - lista sprzedaży sprzed 14 lat. Behemoth plasuje sie zaraz za Eminemem, a przed Big Cycem, Kazikiem czy Marylą Rodowicz.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 22, 2014 8:20 |
|
 |
mareta
|
Johnny99 napisał(a): JedenPost napisał(a): Natomiast powątpiewam, by ktoś słuchajacy Behemoth zainteresował się akurat muzyką Dody. Z jednej strony masz rację, a z drugiej - pamiętam doniesienia medialne o tym, jacyż to ciekawi celebryci zaczęli się nagle pojawiać na koncertach Behemotha właśnie po tym, jak zaczęły pisać o nim brukowce w związku z Dodą (przypominam sobie m.in. Kasię Kowalską i Kayah). Zrobiła się z tego taka mini-moda, w każdym razie na pewno mu to nie zaszkodziło. Ale czytałem też tę ostatnią książkę Nergala i on twierdzi, że nie było w tym nic z ustawki  Jakoś tak wyszło zupełnie spątanicznie 
|
Wt lip 22, 2014 8:28 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Spontanczna jest Twoja ortografia. Co do Nergala i Dody - dziwne, że wyszło?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 22, 2014 8:33 |
|
 |
Johnny99
|
No trochę jednak dziwne, nawet sam Nergal temu nie zaprzeczał.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 22, 2014 8:35 |
|
|
|
 |
mareta
|
Johnny99 napisał(a): No trochę jednak dziwne, nawet sam Nergal temu nie zaprzeczał. Czemu miał zaprzeczać? Najwyraźniej o to mu chodziło 
|
Wt lip 22, 2014 8:40 |
|
 |
JedenPost
|
Swoja drogą - byłem kiedyś (służbowo  ) na koncercie Dody, właśnie jakoś tak w okresie kwitnącego owego romansu, i byłem zaskocozny, że publika, starsza szczególnie, się nie bulwersuje, bo z Nergalowej estetyki zaczerpnęla sporo - mrczne wizualizacje, jacyś mnisi, płomienie, między utworami cokolwiek nawiedzone, mało popowe gadki nt. grzechu i samorelizacji, którym przyklasnąłby La Vey...
|
Wt lip 22, 2014 8:41 |
|
 |
mareta
|
JedenPost napisał(a): Spontanczna jest Twoja ortografia. Co do Nergala i Dody - dziwne, że wyszło? Doda nawet wyglądała na zaangażowaną. Przepraszam za ortografię 
|
Wt lip 22, 2014 8:52 |
|
 |
jano57
|
Oto pierwsze z brzegu linki: [urhttp://www.fakt.pl/Ile-Nergal-zarobi-w-USA-Ujawniamy-Zarobki-Nergala-Zarobki-Behemoth-ILE-ZARABIA-NERGAL-Nergal-pieniadze,artykuly,154102,1.html[url]=http://www.fronda.pl/a/na-czym-zarabia-nergal-na-spioszkach-i-sliniaczkach-nie-wiem-czy-nie-robimy-reklamy-tym-tekstemr,15500.html[/url]l][/url]. Gość może i coś potrafi muzycznie i może ktoś go słucha ale kokosów na tym nie zrobił. A wygląda na to, że chciałby. W porównaniu z Dodą jest biedakiem. Swoją drogą dziwny to był związek, jeżeli jego nonkonformizm miałby być tego typu co jej no to gratuluję wyznawcom szatana. @jeden post, przypomnij mi jakiś wybryk antyżydowski lub antyislamski, po którym nie byłoby wielkiego kajania się i przepraszania. I zauważ stopień zniewagi za jaką się przeprasza. Niestety, jedzie się na chrześcijaństwie jak wsza na niedźwiedziu, nie widać wszy dopóki niedźwiedź nie machnie łapą. A że niedźwiedziowi nie chce się machać łapą, tym bardziej się go gryzie. Powoli jednak miarka się przebiera, coraz więcej ludzi rozumie, że nihilizm to jazda w przepaść i w tej przepaści wyląduje tłuste społeczeństwo Zachodu, pytanie tylko czy my razem z nim.
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
N lip 27, 2014 23:25 |
|
 |
Johnny99
|
No fakt, kokosy to nie są. Biorąc za dobrą monetę doniesienia medialne, Lady Pank za jeden koncert w ramach trasy Lata z Radiem miał dostać 40 tys. zł.. zresztą w autobiografii Nergal mówi np. że Doda wyśmiała jego samochód jako "obciachowy" 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lip 28, 2014 7:31 |
|
 |
JedenPost
|
jano57 napisał(a): @jeden post, przypomnij mi jakiś wybryk antyżydowski lub antyislamski, po którym nie byłoby wielkiego kajania się i przepraszania. Np. kilkanaście lat działalności amerykańskiego zespołu Grand's Belials Key.
|
Pn lip 28, 2014 8:10 |
|
 |
jano57
|
Nie znam. Szukam w Wikipedii: Grand Belial's Key - amerykański zespół blackmetalowy z Oakton założony w 1992 roku. Zespół bardzo kontrowersyjny ze względu na swój silnie antychrześcijański i satanistyczny przekaz, profanowanie wizerunków Matki Boskiej i Jezusa Chrystusa (między innymi okładki przedstawiające postacie biblijne z domalowanymi blackmetalowymi corpse paintingami), a także rasistowską i antysemicką ideologię oraz sympatyzowanie z neonazistami. A więc antychrześcijański a potem "także antysemicki". Zresztą nie chce mi się babrać w tego typu bagnie, to robota raczej dla psychiatry. Jeżeli miałem kogoś na myśli to ludzi bliższych normalności.
|
Cz lip 31, 2014 20:04 |
|
 |
jano57
|
Ostatnio edytowano Cz lip 31, 2014 21:13 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
poprawione linki
|
Cz lip 31, 2014 20:27 |
|
 |
JedenPost
|
jano57 napisał(a): A więc antychrześcijański a potem "także antysemicki". Zresztą nie chce mi się babrać w tego typu bagnie, to robota raczej dla psychiatry. Jeżeli miałem kogoś na myśli to ludzi bliższych normalności. No sorry - albo black metal, albo normalność  Zrezta akurat w tym wypadku notka na Wikipedii wprowadza w błąd, z nazizmem akurat ten zespół zbyt wiele wspólnego nie ma, a i treści ich utworów nie są zasadniczo antysemickie, jest to raczej antyjudaizm. Nie wiem natomiast co ma wspólnego Gary Oldman z Nergalem.
|
Cz lip 31, 2014 20:30 |
|
 |
mareta
|
Chyba jego gwiazda nieco przygasła. Powiedziałabym nawet że jest byłą gwiazdą
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz lip 31, 2014 21:20 |
|
|
|