Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 12:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 77  Następna strona
 Atak na Kościół 
Autor Wiadomość

Post Re: Atak na kościół
Zamiast rytualnie podnosić krzyk o kolejnych atakach na Kościół, lepiej poczekać na wyjaśnienie sytuacji :
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

Bo podobno sztabkę złota znaleziono właśnie u wielebnego, nie u Burego.
Może to jednak zwykła korupcja... a nie kolejny atak i manipulacja.

Cz lip 24, 2014 9:20

gita:
Cytuj:
Dzisiaj kolejny dzień ataku na Kościół.

Papuga zielona, co ja to i ona. :P

Cz lip 24, 2014 13:17
Alus napisał(a):
gita napisał(a):
Dzisiaj kolejny dzień ataku na Kościół. W tvpinfo podano zmanipulowana informację o przeszukaniu pomieszczeń ks. Roberta Mokrzyckiego. Informacja tak była podana, że w jednym zdaniu było o przeszukaniu pomieszczeń ks. Mokrzyckiego i o znalezieniu sztabek złota u Burego. Trzeba było dużej uwagi, aby dostrzec te manipulację, której celem był atak na Kościół w Polsce.

Może i zmanipulowana, ale faktem jest, że bp polowy J. Guzdek zawiesił księdza "w pełnieniu wszystkich funkcji i urzędów".

To oczywiście prawda.

Cz lip 24, 2014 13:22

Teraz to juz prawda niezachwiana. Skoro gita potwierdzila... . :D

Cz lip 24, 2014 13:36

lokis napisał(a):
Glosna jest sprawa profesora Chazana. Niewadpliwie ataki na jego osobe mozna uznac za ataki na Kosciol. Na jego niewzruszona postawe w deklarowaniu wyzszosci prawa boskiego nad tym ulomnym - ludzkim.
Teraz przeczytalem o przeszukiwaniu mieszkania ks.pulkownika Roberta M, proboszcza WP. Z nieznanych mi przyczyn ks.pulkownik zostal natychmiast zawieszony w czynnosciach przez Biskupa Polowego.
Mam pytanie, czemu sprawy wojskowe sa mieszane z boskimi? Wojsko moglo sobie zawiesic pulkownika, nie wpuscic do stolowki, zdegradowac do podpulkownika, wojska sprawa. Czemu zawieszono ksiedza, osobe blizsza Bogu niz jakis Chazan?
Czy te wojskowe sprawy maja powiazanie z zamachem smolenskim, zestrzeleniem samolotu na Ukrainie, z Tuskiem, interesujace pytanie. Moim zdaniem wszystko co zle w Polsce jest zwiazane z nieustajacymi napadami na Kosciol!
Moze sie myle? Zagrzewam do dyskusji.

Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą. Ot co ;)

Pt lip 25, 2014 8:02

Ścięła przydrożny krzyż, bo przeszkadzali jej modlący się sąsiedzi. "Nie mogłam znieść tego zawodzenia"
Policjanci z Koniecpola odebrali w minioną sobotę zgłoszenie z jednej ze wsi gminy Dąbrowa Zielona: chodziło o kradzież metalowego krzyża i otaczającego go płotka. Początkowo podejrzewano, że to dzieło zbieraczy złomu, jednak policyjny pies pomógł funkcjonariuszom ustalić, że sprawcą jest 57-letnia właścicielka położonej obok posesji- Halina Krzesicka.

Kobieta przyznała się do winy, jednak zapewniała, że nie była to kradzież: ścięła krzyż za pomocą piły do metalu, ponieważ przeszkadzały jej zbyt częste i głośne śpiewy oraz modlitwy, które wznosili pod nim mieszkańcy. Dodała też, że dwukrotnie uszkodzili oni płot otaczający jej dom. Teraz grozi jej do pięciu lat więzienia: oskarżono ją o kradzież mienia oraz obrazę uczuć religijnych.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxSlotIMT

Prosiła księdza o przeniesienie krzyża. Ale niczego nie wskórała. Więc ścięła. Ja ją rozumiem, choć nie pochwalam. Niemniej nie wiem co ja bym zrobił, gdyby codziennie za moim płotem zbierały się jakieś wyjce.

Wt lip 29, 2014 15:51
Przyjęła spuściznę po dziadku, w tym postawiony przez niego krzyż, to czemu ksiądz miał wbrew woli jej przodków usuwać krzyż?

Wt lip 29, 2014 16:43

A To cokolwiek zrobi przodek, to zmienić tego już nie można??

Wt lip 29, 2014 17:23

Alus napisał(a):
Przyjęła spuściznę po dziadku, w tym postawiony przez niego krzyż, to czemu ksiądz miał wbrew woli jej przodków usuwać krzyż?

W jakimś celu dziadkowie ten krzyż postawili. Pewnie lepiej by się stało gdyby krzyż wcześniej przeniesiono zgodnie z żądaniem kobiety. Doszło do jego profanacji. Nic jednak nie dzieje się przypadkiem. Teraz ta pani musi zawczasu zadbać (napisać w testamencie) aby po śmierci pochowano ją w lesie, bowiem na cmentarzu jest wiele krzyży i " wyjce" będzie słyszeć za każdym razem, kiedy odbywać się będzie chrześcijański pogrzeb.

Wt lip 29, 2014 21:49

mareta napisał(a):
Doszło do jego profanacji.

A to ciekawe. W jaki sposób?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lip 30, 2014 8:21
Jajko napisał(a):
A To cokolwiek zrobi przodek, to zmienić tego już nie można??

Postawienie krzyża na swojej posesji nie stanowi "cokolwiek", to wyraz głębokiej wiary.
Skoro kobieta ma głęboko w nosie i swoich przodków i ich wiarę, to i wycięła, był to gest zademonstrowania swej wrogości do chrześcijaństwa.
Osobiście nie wierzę zakłócenia jej spokoju przez modlitwy - bo też w naszej tradycji odmawianie modlitw przy krzyżu odbywają się w sierpniu gdy pielgrzymi idący na Jasną Górę przechodzą własnie przez okolice Koniecpola.

Śr lip 30, 2014 8:40
@JedenPost, czy potraktowanie krzyża piłą do metalu i przytachanie go do jakiejś stodoły nie jest aby traktowaniem pozbawionym szacunku?
W gruncie rzeczy jak wiele podobnych spraw dałoby się i tę załatwić polubownie. Ciekawa jestem czy ta pani była wcześniej u jakiegoś sołtysa czy wójta i wykorzystała bardziej cywilizowane sposoby na rozwiązanie problemu.
Nie tak dawno było coś ze zbyt głośno bijącym dzwonem kościelnym, zrobiono w końcu pomiar głośności i z tego co pamiętam dało się tak ustawić automat obsługujący dzwon aby bezpośrednim sąsiadom nie utrudniał życia.

Śr lip 30, 2014 8:45

Ten krzyż stał, jeśli dobrze zrozumiałem, obok jej posesji i stąd problem. Wszak gdyby stał na jej ziemi, to mogłaby z nim zrobić co by się jej podobało. Tymczasem ona usunęła nie swoją własność (krzyż ufundowali mieszkańcy wioski) z nie swojego terenu. No i stąd problem. Moim zdaniem postąpiła pochopnie. Powinna była wcześniej zainteresować dziennikarzy. Myślę, że z ich pomocą dałoby się przesunąć krzyż w jakieś odludne miejsce, gdzie wyjce nie przeszkadzałyby nikomu.

Śr lip 30, 2014 8:49
Cytuj:
Myślę, że z ich pomocą dałoby się przesunąć krzyż w jakieś odludne miejsce, gdzie wyjce nie przeszkadzałyby nikomu.

@Jajko zacznij się stosować do regulaminu i spróbuj wyrażać się tak, aby nie obrażać wierzących gospodarzy.
Dasz radę.

Śr lip 30, 2014 8:55
@MARIEL, znajac polskie realia, to sprawa pewnie ciagnela sie latami, a wladzy (nawet lokalnej) nikt nie ufa. Jak ksiadz nic nie zrobil, to wojt by sie odwazyl?

Dziadek postawil krzyz drewniany, "gorliwi" postawili metalowy i traktowali jak kosciol.
Gdyby ci ktos pod domem zrobil kapliczke i co dzien przychodzil na glosne nabozenstwa (latami, poza moze zima, kiedy i ty nie bywasz czesto na dworze), tudziez uszkodzil np elewacje domu i to nie raz, to tez mialabys tyle wyrozumialosci?
Albo postawil tablice dla uczczenia kogos, kto zginal np w wypadku i co dzien przychodzil z grupa znajomych z radiem puszczajac ulubione piosenki przez lata?

Ja pani nie pochwalam, ale w Polsce coraz wiecej nerwowych ludzi i to jeszcze nie jest najgorszy przyklad na branie sprawy w swoje rece.

Ostatnio edytowano Śr lip 30, 2014 9:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lip 30, 2014 9:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 77  Następna strona