Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 13:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
equuleuss napisał(a):
'''
Wosk, płomień i knot.
...

Jak się modlić? Do wosku, płomienia czy knotu?
Nie chcę się sprzeczać, jedynie szepnąć, że każde porównanie wobec ABSOLUTU jest kalekie.

Wierzę w OSOBOWE istnienie Boga Ojca, Syna Jezusa i Ducha Świętego, wierzę w OSOBOWE istnienie Boga w Trójcy Jedynego. Nie rozumiem. Kiedyś wyobrażałem sobie jako człowieka, który ma głowę, lewą rękę i prawą rękę. Teraz zupełnie mi to nie wystarcza.
Jeszcze jedno porównanie: Czy całując w rękę szacowną personę, całuję jej dłoń, jej rękę czy ją samą (w rękę)? Uważam, że całując w rękę oddaję szacunek OSOBIE. Gdy mówię coś pozytywnego o dziele, to chwalę jego twórcę.

Wt lip 29, 2014 14:54

proteom napisał(a):
Hriss. :) Odnieś się do moich argumentów ukazanych w biblijnych wersetach. Zwróć uwagę na werset:
Mat. 28:19 Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego (BW) Mowa jest tu Osobach!

Jana 17:3 A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. (BT)

Jana17:26 Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich.(Jezus objawił imię Ojca jednej osoby)(BT)

Rzymian 3:30 Przecież jeden jest tylko Bóg, który usprawiedliwia obrzezanego dzięki wierze, a nieobrzezanego - przez wiarę(BT)

Pwt 6:44 Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem - Panem jedynym 1. (BT)

1Kor 8:6 dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy. (BT)

1kor 11:3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową 3 każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg. Bóg Najwyższy.(BT)

To niektóre wersety mówiące ,że Jehowa jest bogiem jedynym.

1Kor 15:27 Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego 10. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. 28 A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich. (Syn Podporządkowany Ojcu)(BT)

Gal 3:20 20 Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden. (BT)

Efe 4: 6 Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich. (BT)(Znowu nie piszą ,że jest w trzech osobach?

Fili 2:6-11.6 On, istniejąc w postaci 2 Bożej,
nie skorzystał ze sposobności 2,
aby na równi 2 być z Bogiem,
7 lecz ogołocił 3 samego siebie,
przyjąwszy postać sługi 3,
stawszy się podobnym do ludzi.
A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka,
8 uniżył samego siebie,
stawszy się posłusznym aż do śmierci -
i to śmierci krzyżowej 4.
9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył 5
i darował Mu imię
ponad wszelkie imię 5,
10 aby na imię Jezusa
zgięło się każde kolano 6
istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.
11 I aby wszelki język wyznał 7,
że Jezus Chrystus jest PANEM 7 -
ku chwale Boga Ojca 7. (BT)

Wyrażnie Jehowie nalezy się najwyższa pozycja.Jezus to wiedział i nie próbował się z nim równać.Jehowa go wywyższył ,mimo to Jezus usiadł po prawicy Boga ani się z nim nie zrównał a co dopiero przewyższyć Jehowe.Rezcznicy trójcy twierdza ,że 3 osoby boskie sa sobie równe.

1tym 2:5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek 2, Chrystus Jezus

Heb 10:12 1 Ten przeciwnie, złożywszy raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, zasiadł po prawicy Boga.Przecież Bóg jest w trzech osobach nie mogli usiąść na jednym tronie?(BT)

1Pio 1:33 Niech będzie błogosławiony Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa. (Jezus synem) .On w swoim wielkim miłosierdziu przez powstanie z martwych Jezusa Chrystusa na nowo zrodził nas do żywej nadziei.(BT)

Trójca jest fałszywa nauką.

Śr lip 30, 2014 15:51
@hriss, czy jesteś w stanie zrozumieć, że łamiesz zasady obowiązujące w tym dziale?

Śr lip 30, 2014 15:58

Nic z tego co tu napisalem nie zostało wklejone.tylko wersety z biblii tysiaclecia.

Śr lip 30, 2014 16:12
Czyli nie jesteś w stanie. Mimo to nalegam abyś zapoznał się z regulaminem, który podpisałeś.

Śr lip 30, 2014 16:24

Zapoznaje się przeczytam dogłębnie.Przepraszam

Śr lip 30, 2014 19:06

MARIEL napisał(a):
Czyli nie jesteś w stanie. Mimo to nalegam abyś zapoznał się z regulaminem, który podpisałeś.

Przeczytałem.Wytłumacz mi co napisałem źle w poście o trójcy tym ostatnim.Co było nie stosowne.Jesli przesadziłem to przepraszam .

Śr lip 30, 2014 19:09
Moderator

hriss napisał(a):
Przeczytałem.Wytłumacz mi co napisałem źle w poście o trójcy tym ostatnim.Co było nie stosowne.Jesli przesadziłem to przepraszam .

Niestosowne jest też pisanie słowa Trójca małą literą.
Zachęcam do zapoznania się z Zasadami pisowni słownictwa religijnego.

Śr lip 30, 2014 19:36
Zobacz profil WWW

W rozmowach na temat tzw Trójcy zawsze należy podkreślać że w obecnej formie różni się bardzo ona od tego jak na temat osób boskich wypowiadali się Ojcowie Kościoła . Pragnę zwrócić uwagę na chociażby stwierdzenie jakie pada w Credo ,, Bóg z Boga '' w tym stwierdzeniu jest podana informacja że wówczas nie wierzono jakoby Pan Jezus był tym samym Bogiem co Bóg Ojciec .A oto świadectwa

Ireneusz z Lyonu (ok.130-200) tak napisał:

"Możemy się od Niego dowiedzieć, że Ojciec jest ponad wszystkim. Mówi bowiem: ,Ojciec większy jest niż Ja'. A zatem Pan oświadczył, że OJCIEC PRZE WYŻSZA GO POD WZGLĘDEM WIEDZY" ("Przeciw herezjom" tom II, 28,8 (pogrubienie moje)).

Justyna Męczennik.

“istnieje inny Bóg i Pan, niższy od Stworzyciela wszechświata, nazwany także Aniołem, bo oznajmia ludziom wszystko, co im chce oznajmić Stwórca wszech rzeczy, ponad którego innego Boga niema” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 56:4).

Dla Justyna Pan Jezus był innym Bogiem niższym od Stworzyciela wszechświata , tym czasem Trynitarianie głoszą że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec

N sie 03, 2014 11:27

Teofilos napisał(a):
... tym czasem Trynitarianie głoszą że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec

Czy tak jest w istocie? Kim są owi Trynitarianie?

Wszak zrozumienie przekracza możliwości człowieka. Wierzymy w boskość Boga Ojca, Syna Jezusa, Ducha Świętego i w jedność Tójcy Świętej. Katechizm podaje że są TRZY OSOBY BOSKIE. Ale, jak czuję, Trójca, to też OSOBOWOŚĆ.
Odnoszę wrażenie, że do podążania Drogą wskazaną przez Jezusa nie jest potrzebne określenie wyższości. W
Jezus powiedział, wyjaśniając jak nalezy się moglić: "Ojcze nasz ...". Czy Ojciec nie jest większy od Syna? I na to pytanie odpowiedzi nie znajdziemy. Więc po co różnicować?

Pn sie 04, 2014 9:21
Odpowiedz mamy w słowach samego Chrystusa.

Cytuj:
Na to rzekli do Niego Żydzi: «Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś?» Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM».

Cytuj:
"Kto widzi mnie, widzi Tego, który mnie posłał"

Cytuj:
"Kto mnie widział, widział także Ojca"

Wt sie 05, 2014 20:38

equuleuss napisał(a):
Odpowiedz mamy w słowach samego Chrystusa.

Cytuj:
Na to rzekli do Niego Żydzi: «Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś?» Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM».

Cytuj:
"Kto widzi mnie, widzi Tego, który mnie posłał"

Cytuj:
"Kto mnie widział, widział także Ojca"

Nie wiem co chcesz tymi wersetami udowodnić ? Sebeliusz bowiem twierdził że Ojciec był jednocześnie Synem , zatem coś sprzecznego z nauką KrzK gdzie się uważa że Syn to druga boska osoba :-D . Po zatem zapewne znasz stanowisko apostoła Jan który napisał :

1 Jan 4:12 Boga nikt nigdy nie widział; jeżeli jednak miłujemy się nawzajem, to Bóg trwa w nas i nasza miłość ku Niemu jest również doskonała.

Cytuj:

Z kontekstu wynika że Jezus istniał już przed Abrahamem ,taka była jego tak też to stwierdzenie przetłumaczył z greki Biskup Romaniuk

Ew Jan 8:58 Odpowiedział im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, nim jeszcze pojawił się Abraham, Ja już byłem. -http://biblia.info.pl/biblia.php

Podobnie werset ten jest oddany w j hebrajskim :

Ew Jan 8: 58 יֹּאמֶר אֲלֵיהֶם יֵשׁוּעַ אָמֵן אָמֵן אֲנִי אֹמֵר לָכֶם אֲנִי הָיִיתִי עוֹד עַד לֹא־הָיָה אַבְרָהָם׃

אֲנִי הָיִיתִי Ja byłem - http://www.ancient-hebrew.org/13_04_john.html#

Stanowisko znawców greki Koine odnośnie tego wersetu :

"Czasy... 4.2.4. Konstrukcja 'Extension from Past'. Kiedy użyte jest z wyrażeniem z czasu przeszłego [...] czas teraźniejszy sygnalizuje działalność rozpoczętą w przeszłości i trwającą do czasu teraźniejszego: Łuk. 13:7; 15:29; Jan 14:9; Dzieje Ap. 27:33; Jana 8:58 [prin Abraam.. ego eimi], 'ja istnieję od czasów poprzedzających narodzenie Abrahama'..." - Kenneth L. McKay, "A New Syntax of the Verb in New Testament Greek,An Aspectual Approach"

"[...] prin Abraam genesthai ego eimi, które w najbardziej naturalny sposób tłumaczone byłoby jako 'ja istnieję od czasów poprzedzających narodzenie Abrahama', gdyby nie obsesja na punkcie prostych słów 'ja jestem'. Jeśli przyjmiemy greckie słowa w ich naturalnym znaczeniu, a tak z pewnością powinniśmy uczynić, twierdzenie o istnieniu przez tak długi okres czasu jest samo w sobie kontrowersyjne,
wystarczające by sprowokować gwałtowną reakcję tłumu". - Kenneth Mckay, The Expository Times, 1996, page 302.

W książce A.T. Robertsona „A Grammar of the Greek New Testament in the Light of Historical Research” [Nashville, Tennessee 1934, s. 394] (Gramatyka greckiego NT w świetle badań historycznych) czytamy: “Czasownik [eimi] (…) używany jest niekiedy jak inne czasowniki w formie orzeczenia i oznacza istnienie, tak jak w (...) [ego eimi] (Jana 8:58)
A zatem jeżeli chodzi o konstrukcje gdzie występuje czas teraźniejszy historyczny ,Ego eimi jest tłumaczona na ,,Ja byłem '' ( istniałem )

Śr sie 06, 2014 13:44

andej napisał(a):
Teofilos napisał(a):
... tym czasem Trynitarianie głoszą że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec

Czy tak jest w istocie? Kim są owi Trynitarianie?

Wszak zrozumienie przekracza możliwości człowieka. Wierzymy w boskość Boga Ojca, Syna Jezusa, Ducha Świętego i w jedność Tójcy Świętej. Katechizm podaje że są TRZY OSOBY BOSKIE. Ale, jak czuję, Trójca, to też OSOBOWOŚĆ.
Odnoszę wrażenie, że do podążania Drogą wskazaną przez Jezusa nie jest potrzebne określenie wyższości. W
Jezus powiedział, wyjaśniając jak nalezy się moglić: "Ojcze nasz ...". Czy Ojciec nie jest większy od Syna? I na to pytanie odpowiedzi nie znajdziemy. Więc po co różnicować?

Katechizm podaje??? Prawda Biblijna na tym się opieraj a nie na Katechizmie.

Śr sie 06, 2014 15:07
Cytuj:
Nie wiem co chcesz tymi wersetami udowodnić ?

Dowód jest zawarty w tych słowach, dowód na to że Jezus jest równy Ojcu. Czy mamy nie wierzyć w słowa Tego który powiedział - ja jestem Drogą, Prawdą i Życiem.

Śr sie 06, 2014 16:06

equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Nie wiem co chcesz tymi wersetami udowodnić ?

Dowód jest zawarty w tych słowach, dowód na to że Jezus jest równy Ojcu. Czy mamy nie wierzyć w słowa Tego który powiedział - ja jestem Drogą, Prawdą i Życiem.

Myślę że zawsze uczciwe należy podchodzić do cytowania wersetów biblijnych :

Ew Jan 14:6 Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.

Czy w tych słowach Jezus mówi że jest równy swemu Ojcu ? przecież nic tutaj takie nie pisze .

Zauważ kto jest celem tej symbolicznej drogi ? tylko przez Jezusa który jest pośrednikiem mamy dostęp do Ojca . Zatem celem drogo nie jest Syna Boga lecz jego Bóg i Ojciec Apostołowie w listach podkreślają wyższość Boga nad jego Synem .

Cz sie 07, 2014 18:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 114  Następna strona