Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Hej sokoły
Johnny99 napisał(a): Jak patrzyłem na FlightRadar, to nawet nad Irakiem samoloty latają.. jak się dowiadujemy, do obsługi systemu BUK (czyli takiego, który jest w stanie strącać samolot na takiej wysokości) potrzeba min. 10 ludzi szkolonych min. 3 lata. Bynajmniej: http://www.defence24.pl/news_niewyszkol ... nstrukcja#
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 21, 2014 7:30 |
|
|
|
 |
mareta
|
 Re: Hej sokoły
JedenPost napisał(a): Johnny99 napisał(a): Jak patrzyłem na FlightRadar, to nawet nad Irakiem samoloty latają.. jak się dowiadujemy, do obsługi systemu BUK (czyli takiego, który jest w stanie strącać samolot na takiej wysokości) potrzeba min. 10 ludzi szkolonych min. 3 lata. Bynajmniej: http://www.defence24.pl/news_niewyszkol ... nstrukcja# Samolot można strącić też rakietą, ( pociskiem ziemia- powietrze) czyż nie? Tego separatystom nie brakuje
|
Pn lip 21, 2014 7:36 |
|
 |
Johnny99
|
 Re: Platforma Nieobywatelska
quas napisał(a): Po Ukrainie będzie Polska Cytuj: Dalsza ekspansja Rosji na zachód będzie wynikiem przyzwolenia i realizacji wspólnego planu. Terytorium kontrolowane przez prorosyjskich separatystów na wschodzie Ukrainy, obejmujące tzw. Doniecką Republikę Ludową i Ługańską Republikę Ludową, zostało zredukowane o 3/4 - poinformowała Rada Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy.
- Podczas operacji antyterrorystycznej obszar, który został zajęty przez terrorystów, zmniejszył się o trzy czwarte, czyli jeszcze jedna czwarta pozostaje w rękach terrorystów - powiedział na briefingu w Kijowie rzecznik Rady Andrij Łysenko.http://www.naszdziennik.pl/swiat/89267, ... ystow.htmlNawet przed słabą, biedną i skorumpowaną armią Ukrainy Rosja musi ustąpić.. ciekawe, jak długo zdoła utrzymać Krym?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sie 04, 2014 13:47 |
|
|
|
 |
andej
|
Niestety, Rosja nic nie musi. Albo musi to, co Putin chce. Nasza włądza usilnie doprowadzić do podobnego stanu. Cały dwór tańczy tak, jak im władca zagra. Sitwa się trzyma, bo każdy wie, ile starciłby wyłamując się.
|
Cz sie 07, 2014 15:31 |
|
 |
Johnny99
|
Rosja musi jedno - szybko zakończyć ten konflikt, ale tak, żeby nie wyszło, że go przegrała. Dlatego właśnie się miota.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt sie 08, 2014 6:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety, wraz z postępującymi sukcesami ukraińskiej armii w walce z rebeliantami, coraz bardziej prawdopodobne jest wkroczenie wojsk Rosji pod pretekstem "misji pokojowej".
|
Pt sie 08, 2014 7:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To pytanie nurtuje mnie od samego początku, czy ktoś wtedy zaryzykuje otwarty konflikt z Rosją.
|
Pt sie 08, 2014 8:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://www.tvn24.pl/sbu-buk-pomylil-sam ... 153,s.htmlGdyby to okazalo sie prawda (ale kto to zweryfikuje?), to Rosja dzis niewiele odeszla od stalinizmu i jego metod.
|
Pt sie 08, 2014 8:07 |
|
 |
pilaster
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Niestety, wraz z postępującymi sukcesami ukraińskiej armii w walce z rebeliantami, coraz bardziej prawdopodobne jest wkroczenie wojsk Rosji pod pretekstem "misji pokojowej". Nic podobnego. Po pierwsze armia rosyjska już dawno wkroczyła do Donbasu przebrana za "separatystów". Po drugie otwarta pełnoskalowa inwazja w miarę upływu czasu jest coraz mniej prawdopodobna. Po trzecie, gdyby jednak Putin się na nią zdecydował, to co może osiągnąć? Odepchnąc wojska ukraińskie, odbić utracone przez "spearatystów" tereny i co dalej? Ani korytarza lądowego na Krym sobie nie wyrąbie, ani do Kijowa nie dotrze. Putin sam sobie i przy okazji Rosji grób wykopał, kiedy zaatakował i zaanektował Krym. Pisałem przecież o tym już w marcu. Teraz cokolwiek zrobi bedzie dla niego i Rosji, źle. Źle bedzie kiedy wkroczy i źle będzie kiedy nie wkroczy. Niedźwiedź wsadził łapę w krymski potrzask i teraz sie miota. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt sie 08, 2014 8:56 |
|
 |
Johnny99
|
MARIEL napisał(a): To pytanie nurtuje mnie od samego początku, czy ktoś wtedy zaryzykuje otwarty konflikt z Rosją. Ukraina cały czas jest w otwartym konflikcie z Rosją - i na razie radzi sobie nieźle, pomimo braku wsparcia militarnego skądkolwiek..
|
Pt sie 08, 2014 9:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na razie to są takie podskubywania w przebraniu i chociaż trochę uspokajają mnie pilastrowe oceny stanu armii rosyjskiej to jednak nie rozumiem dlaczego nie mieliby dotrzeć do Kijowa, armia ukraińska też imponująco się nie prezentuje.
|
Pt sie 08, 2014 9:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Niestety, wraz z postępującymi sukcesami ukraińskiej armii w walce z rebeliantami, coraz bardziej prawdopodobne jest wkroczenie wojsk Rosji pod pretekstem "misji pokojowej". Nic podobnego. Po pierwsze armia rosyjska już dawno wkroczyła do Donbasu przebrana za "separatystów". Po drugie otwarta pełnoskalowa inwazja w miarę upływu czasu jest coraz mniej prawdopodobna. Po trzecie, gdyby jednak Putin się na nią zdecydował, to co może osiągnąć? Odepchnąc wojska ukraińskie, odbić utracone przez "spearatystów" tereny i co dalej? Ani korytarza lądowego na Krym sobie nie wyrąbie, ani do Kijowa nie dotrze. Putin sam sobie i przy okazji Rosji grób wykopał, kiedy zaatakował i zaanektował Krym. Pisałem przecież o tym już w marcu. Teraz cokolwiek zrobi bedzie dla niego i Rosji, źle. Źle bedzie kiedy wkroczy i źle będzie kiedy nie wkroczy. Putin ma coraz mniejsze pole manewru i dlatego wkroczenie wojsk jest coraz bardziej prawdopodobne. Wie, że wprowadzając ograniczenia importu naraża się na gwałtowny wzrost niezadowolenia w kraju, więc będzie musiał uczynić jakiś spektakularny ruch w celu poprawy morale Rosjan. Dlatego wzrasta, niestety, prawdopodobieństwo, iż jednak te 20 tys żołnierzy, których zgromadził na granicy z Ukrainą, jednak ją przekroczy. Cytuj: Niedźwiedź wsadził łapę w krymski potrzask i teraz sie miota.  Niestety, ten niedźwiedź, chociaż wychudzony, ciągle ma pazury i zęby, więc może solidnie narozrabiać. Praktyka zaś pokazuje, że zwierzę przyparte do muru jest najniebezpieczniejsze.
|
Pt sie 08, 2014 9:13 |
|
 |
Johnny99
|
Upadek Putina jest przesądzony i zapewne on sam doskonale o tym wie. Teraz więc ma tylko dwa wyjścia - albo go przyspieszyć, albo go opóźnić. Jeżeli wejdzie na Ukrainę, przyspieszy go, bo efektem będą kolejne sankcje, morale społeczeństwa poprawią się więc na bardzo krótko.. nieprzypadkowo więc nieustannie grozi wejściem, ale jednocześnie jawnie nie wchodzi.
|
Pt sie 08, 2014 9:20 |
|
 |
andej
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): ... Putin ma coraz mniejsze pole manewru i dlatego wkroczenie wojsk jest coraz bardziej prawdopodobne. Wie, że wprowadzając ograniczenia importu naraża się na gwałtowny wzrost niezadowolenia w kraju, więc będzie musiał uczynić jakiś spektakularny ruch w celu poprawy morale Rosjan. Dlatego wzrasta, niestety, prawdopodobieństwo, iż jednak te 20 tys żołnierzy, których zgromadził na granicy z Ukrainą, jednak ją przekroczy. ... Niestey, nie. Putin ma nieogranoczone pole manewru, gdyż nie musi się z nikim i niczym liczyć. Ograniczenia importu wzmocnią jego popularność, gdyż ludzie widzą go, jako obrońcę ojczyzny i niepodległości. Zgadzam się z tym, że wkroczenie jest prawdopodobne. Im trudniejsza sytuacja żywnościowa, tym bardziej należy zmniejszyć pogłowie. A wojna jest okazją. Poza tym wojna pozwoli na dalsze ograniczenie żywności dla ludu. Równocześnie zmobilizuje ludzi do solidniejszej pracy i poświęcenia. Połowa chłopaków będzie uważała za swój obowiązek pójść do woja, a druga wymigać się ciężko charując w jakiej fabryce. Cwaniacy, jak zwykle. Będą gadać. I powstaną w Rosji kolejne nowe fortuny, a wiele istniejących pomnoży swoje majątki.
|
Pt sie 08, 2014 9:42 |
|
 |
pilaster
|
MARIEL napisał(a): nie rozumiem dlaczego nie mieliby dotrzeć do Kijowa, armia ukraińska też imponująco się nie prezentuje. Bo 20 tys żołnierzy to za mało na taką eskapadę. To na Donbas wystarczyłoby ledwo ledwo. A do Kijowa by nie dojechali nawet gdyby armia ukraińska nie stawiała żadnego oporu. A przecież Kijowa to chyba bronić będzie. A więcej żołnierzy zdolnych do manewru Rosja po prostu nie posiada. O tym też pisalem w marcu. W 2008 tez nie zdołali dojechać do Tbilisi, mimo bardzo słabego oporu. A na Ukrainie odległości są większe niż w Gruzji... Drogi też nie lepsze. Yarpen Cytuj: Putin ma coraz mniejsze pole manewru i dlatego wkroczenie wojsk jest coraz bardziej prawdopodobne. Nie, bo to nie zalezy od wyłacznej decyzji Putina. Cytuj: więc będzie musiał uczynić jakiś spektakularny ruch w celu poprawy morale Rosjan. Dlatego wzrasta, niestety, prawdopodobieństwo, iż jednak te 20 tys żołnierzy, których zgromadził na granicy z Ukrainą, jednak ją przekroczy. Jezeli przekroczy to nie bedzie "spektakularny ruch", tylko spektakularna klapa.  Putin może juz teraz liczyć wyłacznie na zmianę pogody, czyli na jakiś niespodziewany wypadek u swoich przeciwnków, np zamach stanu na Ukrainie i dlatego właśnie wywiera presję. Tylko że nawet zmiana władzy w Kijowie w niczym nie zmieni sytuacji Rosji i Putina. Cytuj: Niestety, ten niedźwiedź, chociaż wychudzony, ciągle ma pazury i zęby, Chciałby, że w to wierzono. Ale nie, nie ma. Armia rosyjska jest słabsza nawet od saudyjskiej i niewiele silniejsza od polskiej. Zresztą widać,ze nawet z Ukrainą nie może sobie dać rady.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt sie 08, 2014 10:44 |
|
|
|