Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
hriss napisał(a):
... Prawda Biblijna na tym się opieraj a nie na Katechizmie.

Nie uznajesz, że Bóg jest Osobą?

Cz sie 07, 2014 19:32

Według Pisma św wyższość Boga nad jego Synem jest bezdyskusyjna . Większości znana są słowa Jezusa jakie po swym zmartwychwstaniu wypowiedział do swoich uczniów :

Ew Mat 28:19 A Jezus przystąpiwszy, rzekł do nich te słowa: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi.

Czy na podstawie tego wersetu możemy wyciągnąć wniosek że Jezus posiada władzę absolutną i w związku z tym wszystko jest mu poddane ? Myślę że każdy zgodzi się ze mną ,iż o poprawnym zrozumieniu tego wersetu będą decydować inne wypowiedzi Pisma św .

a) Co to znaczy że Jezusowi została dana cała władza ?
z tego twierdzenia wynika że Jezus otrzymał prawo do sprawowanie władzy od kogoś kto mu ją przekazał , zetem Pan Jezus owej władzy nie posiadał odwiecznie .

Już przed narodzeniem Jezusa anioł poinformował Miriam :

Ew Łuk 1:30, 31 I rzekł jej anioł: Nie bój się, Mario, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. (31) I oto poczniesz w łonie, i urodzisz syna, i nadasz mu imię Jezus. (32) Ten będzie wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego. I da mu Pan Bóg tron jego ojca Dawida.

a ) Jezus miał być Synem Najwyższego Boga , nie zaś tym że Bogiem
b) z wyboru Boga Ojca Jezus miła otrzymać prawo do Tronu ( sprawowania władzy jako Król )

Kiedy analizujemy 1 List do Koryntian znajdujemy w nim kolejne informacje które dają nam pełen obraz wyprowadzi Jezusa ,, Dana mi jest wszelka władza ''

1 Kor 15: 27 Wszystko bowiem poddał (Bóg ) pod stopy (Syna ) jego. Gdy zaś mówi, że wszystko zostało poddane, rozumie się, że oprócz tego (Boga ), który mu wszystko poddał.

wers 25 : potem nastanie koniec, gdy (Syn ) odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc.

Zauważmy jaką informacje zawiera werset 27 . wszystko jest poddane Synowi z wyjątkiem samego Boga Ojca nad nim bowiem Syna nie ma władzy . Władza Syna nie jest więc władzą absolutną gdyż nie ma władzy na swoim Ojcem , zaś Ojciec takową władzę ma nad swoim Synem . Z tego też wypływa logiczny wniosek Bóg Ojciec przewyższa swego Syna Dlatego też zrozumiała staje się wypowiedź Jezusa który powiedział :

Ew Mat 20: (21) A On jej rzekł: Czego chcesz? Rzecze mu: Powiedz, aby ci dwaj synowie moi zasiedli jeden po prawicy, a drugi po lewicy twojej w Królestwie twoim. (22) A Jezus, odpowiadając, rzekł: Nie wiecie, o co prosicie. Czy możecie pić kielich, który Ja pić będę? Mówią mu: Możemy. (23) Mówi im: Kielich mój pić będziecie, ale zasiąść po prawicy mojej czy po lewicy - nie moja to rzecz, lecz Ojca mego, który da to tym, którym zostało przez niego przygotowane.

Jezus wyraźnie mówi że kiedy będzie w niebie to nie od niego będzie zależało kto jaką pozycje w niebie będzie zajmował , o tym ma decydować nie on lecz jego Ojciec , tak więc przywilej rozdawania władzy Bóg zachował dla siebie .

Podsumowując : Twierdzenie że Syn Boga jest we wszystkim równy swemu Ojcu jest sprzeczne z tym co podaje nam Pismo św .

Pt sie 08, 2014 6:54

Cytat: Jan 14:7-11: Gdybyście byli mnie poznali i Ojca mego byście znali; odtąd go znacie i widzieliście go. Rzekł mu Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a wystarczy nam. Odpowiedział mu Jezus: Tak długo jestem z wami i nie poznałeś mnie, Filipie? Kto mnie widział, widział Ojca; jak możesz mówić: Pokaż nam Ojca? Czy nie wierzysz, że jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie? Słowa, które do was mówię, nie od siebie mówię, ale Ojciec, który jest we mnie, wykonuje dzieła swoje. Wierzcie mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie; a jeśliby tak nie było, to dla samych uczynków wierzcie.

Gdzie tu jest mowa o podległości?

Pt sie 08, 2014 9:57
Ale oczywiście, że jest wielokrotnie mowa o podległości i wielokrotnie o równości, bo raz tyczy się Jezusowego człowieczeństwa a raz Jego natury boskiej, dlatego wszelkie tego typu dyskusje z osobami chcącymi podważyć Bóstwo Jezusa na podstawie biblijnych fragmentów należy uznać za jałowe, katolicy nie wierzą w świętą księgę tylko Boga, o którego Objawieniu ta Księga mówi, a o Bożym Objawieniu wiadomo nam nie tylko z Pisma św.

KKK 80 "Tradycja święta i Pismo święte ściśle się z sobą łączą i komunikują... wypływając z tego samego źródła Bożego, zrastają się jakoś w jedno i zdążają do tego samego celu" (Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 9). Tradycja i Pismo święte uobecniają i ożywiają w Kościele misterium Chrystusa, który obiecał pozostać ze swoimi "przez wszystkie dni, aż do skończenia świata" (Mt 28, 20).

Synod w Toledo, 675
Tak samo przez to, że jest Bogiem, jest równy Ojcu, a przez to, że jest człowiekiem, jest
mniejszy od Ojca
. Tak samo trzeba wierzyć, że jest i większy, i mniejszy od samego
siebie: w postaci bowiem Boga także sam Syn jest większy od samego siebie, ze względu na
przyjęte człowieczeństwo, od którego Bóstwo jest większe; w postaci zaś sługi jest mniejszy
od samego siebie, tj. człowieczeństwa, które jest przyjmowane jako mniejsze od Bóstwa.

Jak bowiem przez przyjęte ciało jest przyjmowany jako mniejszy nie tylko od Ojca, lecz
także od samego siebie, tak według Bóstwa, w którym jest równy Ojcu, i sam Ojciec jest
większy od człowieka, którego przyjęła sama osoba Syna.

Cytuj:
Według Pisma św wyższość Boga nad jego Synem jest bezdyskusyjna

Można kontynuować w dziale Biblia, temat: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów NT

Pt sie 08, 2014 10:31

andej napisał(a):
Cytat: Jan 14:7-11: Gdybyście byli mnie poznali i Ojca mego byście znali; odtąd go znacie i widzieliście go. Rzekł mu Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a wystarczy nam. Odpowiedział mu Jezus: Tak długo jestem z wami i nie poznałeś mnie, Filipie? Kto mnie widział, widział Ojca; jak możesz mówić: Pokaż nam Ojca? Czy nie wierzysz, że jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie? Słowa, które do was mówię, nie od siebie mówię, ale Ojciec, który jest we mnie, wykonuje dzieła swoje. Wierzcie mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie; a jeśliby tak nie było, to dla samych uczynków wierzcie.

Gdzie tu jest mowa o podległości?

O nierówności syna z Ojcem podałem wersety biblijne więc może należało by je najpierw skomentować . Czy słowa ,, Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie'' mają dowodzić równości Syna z ojcem ? przecież Jezus również powiedział :

Ew Jan 14:20 Owego dnia poznacie że Ja jestem w Ojcu i wy we mnie a ja w was

Czy słowa te mają dowodzić że wszyscy uczniowie Jezusa są m równi do do władzy ?

28 Słyszeliście że powiedziałem wam -odchodzę i przychodzę do was . Gdybyście mnie miłowali , tobyście się radowali , że idę do Ojca , bo Ojciec jest większy niż ja

Mariel

Cytuj:
Ale oczywiście, że jest wielokrotnie mowa o podległości i wielokrotnie o równości, bo raz tyczy się Jezusowego człowieczeństwa a raz Jego natury boskiej, dlatego wszelkie tego typu dyskusje z osobami chcącymi podważyć Bóstwo Jezusa na podstawie biblijnych fragmentów należy uznać za jałowe, katolicy nie wierzą w świętą księgę tylko Boga, o którego Objawieniu ta Księga mówi, a o Bożym Objawieniu wiadomo nam nie tylko z Pisma św.

KKK 80 "Tradycja święta i Pismo święte ściśle się z sobą łączą i komunikują... wypływając z tego samego źródła Bożego, zrastają się jakoś w jedno i zdążają do tego samego celu" (Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 9). Tradycja i Pismo święte uobecniają i ożywiają w Kościele misterium Chrystusa, który obiecał pozostać ze swoimi "przez wszystkie dni, aż do skończenia świata" (Mt 28, 20).

Synod w Toledo, 675
Tak samo przez to, że jest Bogiem, jest równy Ojcu, a przez to, że jest człowiekiem, jest
mniejszy od Ojca. Tak samo trzeba wierzyć, że jest i większy, i mniejszy od samego
siebie: w postaci bowiem Boga także sam Syn jest większy od samego siebie, ze względu na
przyjęte człowieczeństwo, od którego Bóstwo jest większe; w postaci zaś sługi jest mniejszy
od samego siebie, tj. człowieczeństwa, które jest przyjmowane jako mniejsze od Bóstwa.
Jak bowiem przez przyjęte ciało jest przyjmowany jako mniejszy nie tylko od Ojca, lecz
także od samego siebie, tak według Bóstwa, w którym jest równy Ojcu, i sam Ojciec jest
większy od człowieka, którego przyjęła sama osoba Syna.

Według nauki Katolickiej Pan Jezus będąc na ziemi był zarówno w pełni Bogiem jak i człowiekiem więc zastanów się nad tym co wkleiłeś :-D

Cytuj:
Tak samo przez to, że jest Bogiem, jest równy Ojcu

Niebiblijna nauka o Trójcy zakłada że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec to jak Jezus może być równy Ojcu , przecież rzeczywistości był by równy samemu Sobie ;-)

Może podasz taki werset biblijny gdzie mógłbym o tym przeczytać że Jezus jest równy swemu Ojcu ???

1 Kor 11:3 A chcę, abyście wiedzieli, że głową każdego męża jest Chrystus, a głową żony mąż, a głową Chrystusa Bóg.

. Każdy jest głową dla kogo innego. Bóg Ojciec jest głową Chrystusa, Chrystus jest głową mężczyzny, a mężczyzna jest głową kobiety. Jest w tym wyrażony pewien porządek kto komu winien być podporządkowany .

Ojciec jest zwierzchnikiem Syna. Jak to się ma do równości między Ojcem i Synem. ?

Czy jest gdzieś napisane w Biblii. Głową Boga Ojca jest Jezus. ?

Paweł nie przedstawił tutaj kwestię autorytetu. I z tego wersetu wypływa jasny wniosek jest w nim przedstawiona :
a) odrębności istotowa Boga i Chrystusa
b) hierarchicznej nadrzędności Boga nad Chrystusem

i pośrednio:

c) nie tożsamości Chrystusa z Bogiem rozumianym absolutnie

autor ; Ks. Profesor Remigiusz Popowski

Wielki słownik grecko-polski Nowego Testamentu Str .336
ἡ κεφαλὴ – głowa , w języku biblijnym rzeczownik ten jest używany w określeniach wyższości jakiejś osoby 1 Kor 11;3 Chrystus głową mężczyzny , mężczyzna głową kobiety żony , Bóg głową Chrystusa , Chrystus głową każdej zwierzchności i władzy kol 1:18 , 2:19

Jezus nie jest władcą absolutnym, ma zaś nad sobą takiego władcę a jest nim jego Bóg i Ojciec . A skoro nie jest władcą absolutnym, to nie sądzę, by Paweł przypisywał Jezusowi taką rolę, jaką dzisiaj przypisują mu trynitarianie.

Pt sie 08, 2014 14:29
Teofilos napisał(a):
więc zastanów się nad tym co wkleiłeś :-D

Dziękuję uprzejmie, ale już to zrobiłam. Jeśli chcesz kontynuować dyskusję o Bóstwie Jezusa wyłącznie na podstawie biblijnych wersetów to odpowiedniejszy będzie dział Biblia i wątek, który wskazałam.
Dyskusja w dziale Prawdy wiary wymaga przyjęcia Objawienia jako podstawy do dyskusji.

Pt sie 08, 2014 15:06

MARIEL napisał(a):
Teofilos napisał(a):
więc zastanów się nad tym co wkleiłeś :-D

Dziękuję uprzejmie, ale już to zrobiłam. Jeśli chcesz kontynuować dyskusję o Bóstwie Jezusa wyłącznie na podstawie biblijnych wersetów to odpowiedniejszy będzie dział Biblia i wątek, który wskazałam.
Dyskusja w dziale Prawdy wiary wymaga przyjęcia Objawienia jako podstawy do dyskusji.

O tym kim jest Bóg mamy powiedziane w Piśmie św , które dla każdego powinno być jedynym autorytetem , więc na czym opierasz swoją wiarę ? Na postanowieniach ludzkich sprzecznych ze sobą filozofii . Żaden z przednicejskich Ojców Kościoła nie wierzył w równość Jezusa z jego Ojcem więc o jakim tutaj objawieniu piszesz ?

Pt sie 08, 2014 20:11

andej napisał(a):
hriss napisał(a):
... Prawda Biblijna na tym się opieraj a nie na Katechizmie.

Nie uznajesz, że Bóg jest Osobą?

Jehowa jak mówi jego słowo jest osobą Duchową.Jeśli jest ciało fizyczne to jest tez ciało Duchowe(1Kor 15:44).Ustalonym miejscem zamieszkania Jehowy sa Niebiosa(1 Królów 8:43).

N sie 10, 2014 21:28

Teofilos napisał(a):
O tym kim jest Bóg mamy powiedziane w Piśmie św , które dla każdego powinno być jedynym autorytetem

Na czym opierasz tę swoją wiarę?

Cytuj:
więc na czym opierasz swoją wiarę ?

Ja też nie wierzyłbym Ewangelii, gdyby mnie do tego nie skłonił autorytet Kościoła katolickiego Św. Augustyn.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 11, 2014 8:00

Johnny99 napisał(a):
Teofilos napisał(a):
O tym kim jest Bóg mamy powiedziane w Piśmie św , które dla każdego powinno być jedynym autorytetem

Cytuj:

Ja też nie wierzyłbym Ewangelii, gdyby mnie do tego nie skłonił autorytet Kościoła katolickiego Św. Augustyn.

Napisał ci na Słowie Bożym.

Pn sie 11, 2014 16:03

Johnny99 napisał(a):
Teofilos napisał(a):

Cytuj:

Dla mnie autorytetem jest jedynie Jezus i jego apostołowie

Augustyn swoją wiarę opierał w główniej mierze na filozoficznych wyjaśnieniach . Nie brał pod uwagę w jaki sposób apostołowie interpretowali teksty Pisma św .

Pn sie 11, 2014 16:17

Teofilos napisał(a):

Przecież przed chwilą napisałeś, że jedynym autorytetem jest Pismo..

Cytuj:
Nie brał pod uwagę w jaki sposób apostołowie interpretowali teksty Pisma św .

A skąd wiesz, w jaki sposób je interpretowali?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 12, 2014 7:38

Jaki był cel OFIARY JEZUSA? Czy wyjaśnienie nam, jaki jest Bóg i zdradzenie boskich tajemnic?
Czy może wskazanie ludziom sposobu postępowania?
Uważam, że Jezus nie starał się udzielać wskazówek, na temat ISTOTY samego Boga. Nie interesował go przekaz dotyczący Trójcy Świętej.
Chrystus dawał przykład i pouczał werbalnie, jaki powinien być nasz stosunek do Stwórcy, drugiego człowieka i każdego człowieka do samego siebie.

Tajemnicy Trójcy nie rozwiążecie. To pewne. Ale możecie każdego dnia stawać się odrobinę lepsi. O to się staram. Nie znaczy to, że się udaje. To jest jak droga pod górę. Codziennie wstaję i idę. Jednak potykam się, upadam, a czasem nieco staczam w dół. Ale potem zawsze wstaję i znów idę ku Światłu. Dlaczego? Ano dlatego, że tak interpretuję naukę Syna Bożego.

Wt sie 12, 2014 10:31

Jak Biblia naucza o Trójcy Świętej http://gloria.tv/media/DELkn41SNYV

Wt sie 12, 2014 19:27

Johnny99 napisał(a):
Teofilos napisał(a):

Cytuj:
Nie brał pod uwagę w jaki sposób apostołowie interpretowali teksty Pisma św .

Kod:

A nauki apostołów i Jezusa to gdzie się znajdują ?? czy znasz odpowiedź ? :-)

Cytuj:

Wystarczy porównać sobie wersety które przytaczali uczniowie Jezusa ze ST i jak je rozumieli , zasada jest bardzo prosta więc nie ma potrzeby uciekania się do nielogicznych wyjaśnień .

W zrozumieniu danego wersetu należy zawsze brać pod uwagę kontekst danej wypowiedzi jak i inne miejsca Pisma św które nawiązują do tego samego fragmentu .

Wt sie 12, 2014 20:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 114  Następna strona