Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 18:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Teofilos napisał(a):
A nauki apostołów i Jezusa to gdzie się znajdują ?? czy znasz odpowiedź ? :-)

Znam. Ale Pismo to nie Jezus.

Cytuj:
Wystarczy porównać sobie wersety które przytaczali uczniowie Jezusa ze ST i jak je rozumieli , zasada jest bardzo prosta więc nie ma potrzeby uciekania się do nielogicznych wyjaśnień .

A skąd wiadomo, jak rozumieli te, których nie przytaczali?

Cytuj:
W zrozumieniu danego wersetu należy zawsze brać pod uwagę kontekst danej wypowiedzi jak i inne miejsca Pisma św które nawiązują do tego samego fragmentu .

Oczywiście.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 13, 2014 6:50
Moderator

Teofilos napisał(a):
W zrozumieniu danego wersetu należy zawsze brać pod uwagę kontekst danej wypowiedzi jak i inne miejsca Pisma św które nawiązują do tego samego fragmentu .

Oraz i przede wszystkim, Tradycję Kościoła, który daną księgę Pisma świętego uznał za natchnioną i który ją, zgodnie z natchnieniem Ducha Świętego interpretuje.

Bez tego rozumienie wersetu jest ogołocone tylko do kwestii semantyczno-morfologiczno-syntaktycznych. Jak truchło jaskółki objedzone przez mrówki.

Śr sie 13, 2014 18:11
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Teofilos napisał(a):

Oraz i przede wszystkim, Tradycję Kościoła, który daną księgę Pisma świętego uznał za natchnioną i który ją, zgodnie z natchnieniem Ducha Świętego interpretuje.

Bez tego rozumienie wersetu jest ogołocone tylko do kwestii semantyczno-morfologiczno-syntaktycznych. Jak truchło jaskółki objedzone przez mrówki.

Odnieś się w tym wątku do wszystkich dowodów odnośnie Trójcy czyli wersetów moich i Teofilos.

Cz sie 14, 2014 15:00

medieval_man napisał(a):
Teofilos napisał(a):

Spytam tak z ciekawości , do jakiej tradycji Kościoła się powołujesz ? W I wieku ST był już komplety więc poco było coś uznawać za natchnione skoro księgi ST uznawali pierwsi chrześcijanie długo wcześniej przed powstaniem KrzK . Podobnie ma się sprawa z NT .Więc twoja teza jest niestety bardzo płytka . Odnośnie samem interpretacji wersetów biblijnych : KrzK uważał na podstawie błędnej interpretacji że to ziemi się nie obraca wokół słońca ale jest na odwrót to słońca obraca się wokół ziemi . Kiedy naukowcy udowodnili że KrzK blednie interpretuje fragment biblii który mówi o ziemi KrzK musiał zmienić swoją interpretacje . Takich ciekawostek jest o wiele więcej - Wniosek jaki z tego wypływa jest tylko jeden KrzK miał własną prywatna interpretacje sprzeczną z tym czego naucza Pismo św .

Cz sie 14, 2014 16:02
Nie w sprawach wiary. W sprawach wiary "interpretacja" Kosciola katolickiego trwa nieprzerwanie od czasow apostolskich. A wasza?

Nie potrafisz odroznic wiary od wiedzy i nauki?

Cz sie 14, 2014 17:37

Kael napisał(a):
Nie w sprawach wiary. W sprawach wiary "interpretacja" Kosciola katolickiego trwa nieprzerwanie od czasow apostolskich. A wasza?

Nie potrafisz odroznic wiary od wiedzy i nauki?

Wierzyć to ty możesz sobie w świętego Mikołaja . Nie mieszaj tego w co wierzyli apostołowie a mieszanką wierzeń jakie wywodzą się z pogaństwa w KrzK . Istnienie KrzK datuje się od czasów Konstantyna . Wracając do głównego tematu podaję ciekawy cytat

"Formalna nauka o Trójcy ,tak jak została zdefiniowana na wielkich soborach Kościoła w IV i V wieku
nie znajduje się w NT
(Encyklopedia Biblijna Vocatio,Trojca str 1286)

Cz sie 14, 2014 19:48
Moderator

hriss napisał(a):
Odnieś się w tym wątku do wszystkich dowodów odnośnie Trójcy czyli wersetów moich i Teofilos.

Ale po co?
Inni już się wystarczająco odnieśli.
A wersety nie są wasze tylko biblijne.
Intrerpretuje je ten, kto ma prawo do ich interpretowania - Kościół, a nie wy.

Teofilos napisał(a):
Spytam tak z ciekawości , do jakiej tradycji Kościoła się powołujesz ?

Do żadnej tradycji (a prawidłowo: na żadną tradycję...) ale na Tradycję.
Teofilos napisał(a):
W I wieku ST był już komplety więc poco było coś uznawać za natchnione skoro księgi ST uznawali pierwsi chrześcijanie długo wcześniej przed powstaniem KrzK . Podobnie ma się sprawa z NT .

Przecież wiesz, że piszę o Tradycji całego Chrystusowego Kościoła, ktora najpełniej została zachowana i rozwija się w dzisiejszym Kościele rzymskim.
O co więc pytasz?
Teofilos napisał(a):
Więc twoja teza jest niestety bardzo płytka . Odnośnie samem interpretacji wersetów biblijnych : KrzK uważał na podstawie błędnej interpretacji że to ziemi się nie obraca wokół słońca ale jest na odwrót to słońca obraca się wokół ziemi .

Taaaa....
Pokaż mi choć jeden dokument Kościoła, w którym Kościół rzymski podawał jako prawdę wiary, że Słońce obraca się wokół Ziemi.
Poza tym model heliocentryczny jest tylko jednym z dostepnych modeli.
I jak wiesz pewnie dobrze nauki astronomiczne nigdy nie były przedmiotem nauczania dogmatycznego.
Teofilos napisał(a):
Kiedy naukowcy udowodnili że KrzK blednie interpretuje fragment biblii który mówi o ziemi KrzK musiał zmienić swoją interpretacje . Takich ciekawostek jest o wiele więcej - Wniosek jaki z tego wypływa jest tylko jeden KrzK miał własną prywatna interpretacje sprzeczną z tym czego naucza Pismo św .

Obawiam się, że non sequitur.
Twierdzisz, że coś udowodniłeś, a tak naprawdę tego nie zrobiłeś.

Cz sie 14, 2014 19:53
Zobacz profil WWW
Moderator

Teofilos napisał(a):
Wracając do głównego tematu podaję ciekawy cytat

"Formalna nauka o Trójcy ,tak jak została zdefiniowana na wielkich soborach Kościoła w IV i V wieku
nie znajduje się w NT

No i?
Wszyscy, naprawdę WSZYSCY wiedzą, że formalna nauka o Trójcy nie znajduje się w NT.
Naprawdę nie odkrywasz Ameryki. :mrgreen:
Jak głosi fragment ze wspólnej deklaracji Krk i Zielonoświatkowców:

(Zielonoświątkowcy) zgadzają się na uznanie, że Kościół modlący się i nauczający Pisma może, poprzez kierownictwo Ducha Świętego, który prowadzi go do pełnej prawdy, znaleźć w tekstach biblijnych, przy całkowitej im wierności rozumienia, które wychodzą poza klasyczną ich zielonoświątkową intereprację.
z: Final Report Dialogue between the Secretariat for Promoting Christian Unity and Some Classical Pentecostals 1977-1982, pkt 59.

Na tym polega Tradycja: nie skostnieliśmy w literze Biblii, ale kierowani przez Ducha Świętego, w żywum Ciele Kościoła, coraz głebiej rozumiemy teksty biblijne.

Cz sie 14, 2014 19:59
Zobacz profil WWW

Cytuj:
nie skostnieliśmy w literze Biblii (...) coraz głebiej rozumiemy teksty biblijne.

No i proszę, nawet nie wiedziałem, że wpisuję się w katolickie rozumienie tekstów biblijnych. :x
Ale ostrzegam po znajomości: za to można oberwać; i to z różnych stron. :mrgreen:

Cz sie 14, 2014 20:14

medieval_man napisał(a):
Teofilos napisał(a):
Wracając do głównego tematu podaję ciekawy cytat

nie znajduje się w NT

No i?
Wszyscy, naprawdę WSZYSCY wiedzą, że formalna nauka o Trójcy nie znajduje się w NT.
Naprawdę nie odkrywasz Ameryki. :mrgreen:
Jak głosi fragment ze wspólnej deklaracji Krk i Zielonoświatkowców:

(Zielonoświątkowcy) zgadzają się na uznanie, że Kościół modlący się i nauczający Pisma może, poprzez kierownictwo Ducha Świętego, który prowadzi go do pełnej prawdy, znaleźć w tekstach biblijnych, przy całkowitej im wierności rozumienia, które wychodzą poza klasyczną ich zielonoświątkową intereprację.
z: Final Report Dialogue between the Secretariat for Promoting Christian Unity and Some Classical Pentecostals 1977-1982, pkt 59.

Na tym polega Tradycja: nie skostnieliśmy w literze Biblii, ale kierowani przez Ducha Świętego, w żywum Ciele Kościoła, coraz głebiej rozumiemy teksty biblijne.

Cytuj:
No i?
Naprawdę nie odkrywasz Ameryki.

A to bardzo dziwne bo skoro przyznajesz że taka nauka nie występuje w NT to co było źródłem stworzenia takiego dogmatu :-D . Czy znane ci są słowa apostoła Jana

2 Jan wers 9 Kto się za daleko zapędza i nie trzyma się nauki Chrystusowej, nie ma Boga. Kto trwa w niej, ten ma i Ojca, i Syna. .

Jak Pan Jezus zapatrywał się na Tradycję ?

Ew Marka 7: 6 On zaś rzekł im: Dobrze Izajasz prorokował o was, obłudnikach, jak napisano: Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie. (7) Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi. (8) Przykazania Boże zaniedbujecie, a ludzkiej nauki się trzymacie. (9) I mówił im: Chytrze uchylacie przykazanie Boże, aby naukę swoją zachować.

Dziwne ale dokłądnie tak samo postępuje KrzK , nauka biblijna hmm no tak ale ważniejsza jest Tradycja , komu zatem będziesz posłuszny naukom Jezusa czy ludzkiej Tradycji ?

Skoro podpisujesz się pod wspólną deklaracją rozumiem że przyznajesz iż wykładnia osoby która otrzymała zrozumienie prawd Bożych dzięki działaniu Ducha św może się różnić od oficjalnej nauki KrzK :)

Cz sie 14, 2014 21:01
Moderator

Teofilos napisał(a):

A to bardzo dziwne bo skoro przyznajesz że taka nauka nie występuje w NT to co było źródłem stworzenia takiego dogmatu :-D .

To elementarne, Watsonie:
- coraz lepsze i coraz głębsze rozumienie Słowa i rozumienie Objawienia.

Teksty Pisma świętego nie podają formalnej nauki o Trójcy Świętej, ale ich zestawienie prowadzi nieuchronie do przyjęcia logicznej konsekwencji nauki o istnieniu Boga w Trójcy Jedynego.
Teofilos napisał(a):

Czy znane ci są słowa apostoła Jana
2 Jan wers 9 Kto się za daleko zapędza i nie trzyma się nauki Chrystusowej, nie ma Boga. Kto trwa w niej, ten ma i Ojca, i Syna. .

I jak myślisz: o czym pisał święty Jan?
Teofilos napisał(a):

Ew Marka 7: 6 On zaś rzekł im: Dobrze Izajasz prorokował o was, obłudnikach, jak napisano: Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie. (7) Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi. (8) Przykazania Boże zaniedbujecie, a ludzkiej nauki się trzymacie. (9) I mówił im: Chytrze uchylacie przykazanie Boże, aby naukę swoją zachować.

Czy naprawdę musisz udawać, że nie rozróżniasz pomiędzy tym, co jest:
- ludzką tradycją, jaką piętnuje Jezus
a
- Tradycją, jako znajdowaniem przez modlący się pod kierownictwem Ducha Świętego Kościół , w tekstach biblijnych rozumień wykraczających poza fundamentalistyczną, klasyczną interpretację?
Teofilos napisał(a):

Dziwne ale dokłądnie tak samo postępuje KrzK , nauka biblijna hmm no tak ale ważniejsza jest Tradycja , komu zatem będziesz posłuszny naukom Jezusa czy ludzkiej Tradycji ?

Czekam na czytanie ze zrozumieniem.
Nie ma w przypadku nauki Kościoła tego, co błędnie nazywasz ludzką tradycją.
Jest za to Tradycja będąca odczytywaniem Objawienia pod natchnieniem Ducha Świętego przez Kościół ustanowiony przez Jezusa po to, by bramy piekielne go nie pokonały.
Czy zatem będziesz posłuszny naukom Jezusa wyjaśnianym w Tradycji, czy skostniałym słowom, których nie sposób dobrze zrozumieć bez natchnienia Ducha Świętego?
Teofilos napisał(a):

Skoro podpisujesz się pod wspólną deklaracją rozumiem że przyznajesz iż wykładnia osoby która otrzymała zrozumienie prawd Bożych dzięki działaniu Ducha św może się różnić od oficjalnej nauki KrzK :)

Nigdy w życiu, bo nigdy żadna osoba nie jest sama w sobie Kościołem Jezusowym, by pretendować do tego, że tylko jej rozumienie prawd Bożych bierze się z natchnienia Ducha Świętego.
Dlatego wykładnia takiej osoby będzie mogła się różnić, ale na niekorzyść tej osoby, bo te nie jej, ale Kościołowi Jezus obiecał, że bramy piekielne go nie przemogą (czyli: nie popadnie w błędne rozumienia)

Cz sie 14, 2014 21:35
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Teofilos napisał(a):

A to bardzo dziwne bo skoro przyznajesz że taka nauka nie występuje w NT to co było źródłem stworzenia takiego dogmatu :-D .

To elementarne, Watsonie:
- coraz lepsze i coraz głębsze rozumienie Słowa i rozumienie Objawienia.

Teksty Pisma świętego nie podają formalnej nauki o Trójcy Świętej, ale ich zestawienie prowadzi nieuchronie do przyjęcia logicznej konsekwencji nauki o istnieniu Boga w Trójcy Jedynego.
Teofilos napisał(a):

Czy znane ci są słowa apostoła Jana

I jak myślisz: o czym pisał święty Jan?
Teofilos napisał(a):

Czy naprawdę musisz udawać, że nie rozróżniasz pomiędzy tym, co jest:
- ludzką tradycją, jaką piętnuje Jezus
a
- Tradycją, jako znajdowaniem przez modlący się pod kierownictwem Ducha Świętego Kościół , w tekstach biblijnych rozumień wykraczających poza fundamentalistyczną, klasyczną interpretację?
Teofilos napisał(a):

Czekam na czytanie ze zrozumieniem.
Nie ma w przypadku nauki Kościoła tego, co błędnie nazywasz ludzką tradycją.
Jest za to Tradycja będąca odczytywaniem Objawienia pod natchnieniem Ducha Świętego przez Kościół ustanowiony przez Jezusa po to, by bramy piekielne go nie pokonały.
Czy zatem będziesz posłuszny naukom Jezusa wyjaśnianym w Tradycji, czy skostniałym słowom, których nie sposób dobrze zrozumieć bez natchnienia Ducha Świętego?
Teofilos napisał(a):

Nigdy w życiu, bo nigdy żadna osoba nie jest sama w sobie Kościołem Jezusowym, by pretendować do tego, że tylko jej rozumienie prawd Bożych bierze się z natchnienia Ducha Świętego.
Dlatego wykładnia takiej osoby będzie mogła się różnić, ale na niekorzyść tej osoby, bo te nie jej, ale Kościołowi Jezus obiecał, że bramy piekielne go nie przemogą (czyli: nie popadnie w błędne rozumienia)

Tradycja to nauka wymyślona przez ludzi często wywodząca się z pogaństwa i takie elementy owej Tradycji znajdują się w KrzK chociażby kwestia Wielkanocy , jaka , zająca ect .

Nauka jaką przekazał Jezus jak i jego apostołowie została spisana w NT kto więc wybiega poza to co zostało napisane tez w rzeczywistości nie trzyma się nauki Jezusa Chrystusa . Zasada prosta jak drut. Albo uznajesz tylko tą naukę ( ewangelię ) jaką głosili apostołowie albo wybiegasz ponad to co zostało napisane , wybór należy włącznie od ciebie samego .

Może Ty mi odpowiesz : skoro uważasz Jezusa z tego samego Boga którym jest Bóg JHWH to kto jest Bogiem Jezusa Chrystusa ?

Ew Jan 20: 17 Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca; ale idź do braci moich i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego, do Boga mego i Boga waszego.

Efz 1:3 (3) Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił w Chrystusie wszelkim duchowym błogosławieństwem niebios;

17 . aby Bóg Pana naszego Jezusa Chrystusa, Ojciec chwały, dał wam Ducha mądrości i objawienia ku poznaniu jego,

Obj 1: 6 i uczynił nas rodem królewskim, kapłanami Boga i Ojca swojego, niech będzie chwała i moc na wieki wieków. Amen.

Obj 3:12 Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię.

Michaasza 5: 1) Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie władcą Izraela. Początki jego od prawieku, od dni zamierzchłych. (2) Dlatego wyda ich aż do czasu, gdy ta, która ma porodzić, porodzi. Potem reszta jego braci wróci do synów Izraela. (3) Będzie stał mocno i będzie pasł w mocy Pana, w chwale imienia Pana, swojego Boga. Wtedy będą mieszkać w spokoju, gdyż jego moc będzie sięgać aż po krańce ziemi.

Zatem co jest dla ciebie ważniejsze Tradycja która nie niejednokrotnie jest sprzeczna z nauką Jezusa i jego apostołów czy ewangelia jaka został przekazana na kartach NT

Pt sie 15, 2014 7:49
Moderator

Teofilos napisał(a):
wykładnia osoby która otrzymała zrozumienie prawd Bożych dzięki działaniu Ducha św...

Istnieje bardzo wiele wspólnot, w sumie niezliczone tłumy ludzi, którzy uważają, że Duch Święty (lub ogólnie: Bóg) oświeca ich i pozwala im właściwie rozumieć Pismo.

Jednak skoro tak jest, to dlaczego w wielu kwestiach mają rozbieżne poglądy? I jak w takim razie odróżnić poglądy zgodne z zamysłem Bożym od tych niezgodnych, gdy jasno widać, że osobiste przekonanie (ani przekonanie danej wspólnoty) nie wystarcza?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt sie 15, 2014 10:54

Soul33 napisał(a):
... Jednak skoro tak jest, to dlaczego w wielu kwestiach mają rozbieżne poglądy? I jak w takim razie odróżnić poglądy zgodne z zamysłem Bożym od tych niezgodnych, gdy jasno widać, że osobiste przekonanie (ani przekonanie danej wspólnoty) nie wystarcza?

Oczekujesz, że Bóg zaprzeczy sobie? Że odbierze ludziom rozum, wolną wolę i kreatywniść i narzuci jedyną słuszną interpretację?
Masz wolną wolę i rozum. Korzystaj. Szukaj źródeł, przykładów i wyciągaj wnioski.Jednak nie oczekuj, że pojmiesz Boga. Nie zrozumiesz Jego tajemnic nigdy. Duch święty oświecając Cie nie narzuca rozwiązań. Ukazuje tylko drogę. Ty sam decydujesz, czy nią pójdziesz.

Pt sie 15, 2014 11:37

andej napisał(a):
Soul33 napisał(a):
... Jednak skoro tak jest, to dlaczego w wielu kwestiach mają rozbieżne poglądy? I jak w takim razie odróżnić poglądy zgodne z zamysłem Bożym od tych niezgodnych, gdy jasno widać, że osobiste przekonanie (ani przekonanie danej wspólnoty) nie wystarcza?

Oczekujesz, że Bóg zaprzeczy sobie? Że odbierze ludziom rozum, wolną wolę i kreatywniść i narzuci jedyną słuszną interpretację?
Masz wolną wolę i rozum. Korzystaj. Szukaj źródeł, przykładów i wyciągaj wnioski.Jednak nie oczekuj, że pojmiesz Boga. Nie zrozumiesz Jego tajemnic nigdy. Duch święty oświecając Cie nie narzuca rozwiązań. Ukazuje tylko drogę. Ty sam decydujesz, czy nią pójdziesz.

Wolna wola nie ma nic do rzeczy w interpretacji Pisma św ty bardziej jeżeli się twierdzi że jakaś wspólnota otrzymuje zrozumienie dzięki Duchowi św .

Jezus oświadczył .. Gdy przyjedzie Duch św wprowadzi was w wszelką prawdę '' Teraz pomyśl czy w związku tym może być tak że prawd na dane zganienie jest wiele dlatego s tąd te różnice w różnych wspólnotach ? Kiedy apostołowie otrzymali Ducha św to w sprawach dogmatycznych posiadali wszyscy jedno zdanie .
Cytuj:

Takie stwierdzenia mnie osłabiają jak można dochodzić do tak płytkich wniosków . Co ma wspólnego wolna wola z Prawdą dotyczą Boga i jego prawa ? Czy uważasz że Bóg jako Stwórca nieba i ziemi nie miła prawa poprzez proroków pouczać ludzi jak mają rozumieć jego Słowo ?

Zapominasz że to Bóg a nie człowiek decyduje o losie człowieka . Jako Stwórca ma pełne prawo wymagać od ludzi aby wszyscy wyznawali jednego Boga i rozumieli jego słowo tak jak on tego od ludzi oczekuje .

Pt sie 15, 2014 12:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 114  Następna strona