Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Teofilos napisał(a):

Tradycja to nauka wymyślona przez ludzi często wywodząca się z pogaństwa i takie elementy owej Tradycji znajdują się w KrzK chociażby kwestia Wielkanocy , jaka , zająca ect .

Drogi Teofilosie.
Niczego nie zrozumiałeś.
Niczego.
Czytasz, co do Ciebie piszę i nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz.
Ja, (ani Kościół rzymski) nie twierdzi niczego na temat tradycji, ale na temat Tradycji.
Tradycja, jak już Ci napisałem to:
- znajdowanie przez modlący się pod kierownictwem Ducha Świętego Kościół, w tekstach biblijnych rozumień wykraczających poza fundamentalistyczną, klasyczną interpretację.

Natomiast, tradycja, to te wszystkie jajka, zajączki, choinka, prezenty, które nie mają ŻADNEGO znaczenia.
Jestem katolikiem i nikt, ale to nikt nie zmusi mnie, bym przejmował się wielkanocnymi jajeczkami, zajączkami, bożonarodzeniową choinką czy datą świąt Bożego Narodzenia.
To rzeczy nieistotne.

Tak więc jesteś w głębokim błędzie pisząc, że Tradycja jest błędna, bo mówi o zajaczkach.
Albo nie rozumiesz (nie podejrzewam Cię o niski poziom inteligencji), albo udajesz że nie rozumiesz, czyli oszukujesz,
Teofilos napisał(a):

Nauka jaką przekazał Jezus jak i jego apostołowie została spisana w NT kto więc wybiega poza to co zostało napisane tez w rzeczywistości nie trzyma się nauki Jezusa Chrystusa . Zasada prosta jak drut. Albo uznajesz tylko tą naukę ( ewangelię ) jaką głosili apostołowie albo wybiegasz ponad to co zostało napisane , wybór należy włącznie od ciebie samego .

Sorry, zgorszę Cię, i wielu chrześcijan.
Nowy Testament nie jest istotny ze zwględu na to, że zawiera jakąkolwiek naukę!
Treści goszone przez Jezusa z reguły powtarzały to, co głosili tez inni rabini z tych czasów.
Nie ma więc na 90% w tych wszystkich przypowieściach, błogosławieństwach, stwierdzeniach Jezusa nic aż tak istotnego, co byłoby na tyle rewolucyjne, by dziś opierać swoją wiarę na tych różnych słowach.
Tym, co jest istotne to Ewangelia - Radosna Nowina.
Przekaz o tym, że Bóg poprzez Wcielenie swojego Syna (Boga jak i Bóg Ojciec) zdecydował się zawrzeć z ludzkością nowe, ostateczne przymierze, przewyższające wszelkie dotychczasowe.
Gdyby Jezus nie był Bogiem, a więc nie byłoby Trójcy, Jego ofiara byłaby jak wszelkie inne dotychczasowe ofiary. Przemijająca.
Jeśli Jezus nie jest Bogiem, a więc nie ma Trójcy, to dla mnie cały Nowy Testament nie ma większego sensu. Mogę stać się muzułmaninem. Jak i Ty możesz.
Teofilos napisał(a):

Może Ty mi odpowiesz : skoro uważasz Jezusa z tego samego Boga którym jest Bóg JHWH to kto jest Bogiem Jezusa Chrystusa ?

Ew Jan 20: 17 Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca; ale idź do braci moich i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego, do Boga mego i Boga waszego.

Efz 1:3 (3) Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił w Chrystusie wszelkim duchowym błogosławieństwem niebios;

17 . aby Bóg Pana naszego Jezusa Chrystusa, Ojciec chwały, dał wam Ducha mądrości i objawienia ku poznaniu jego,

Obj 1: 6 i uczynił nas rodem królewskim, kapłanami Boga i Ojca swojego, niech będzie chwała i moc na wieki wieków. Amen.

Obj 3:12 Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię.

Michaasza 5: 1) Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie władcą Izraela. Początki jego od prawieku, od dni zamierzchłych. (2) Dlatego wyda ich aż do czasu, gdy ta, która ma porodzić, porodzi. Potem reszta jego braci wróci do synów Izraela. (3) Będzie stał mocno i będzie pasł w mocy Pana, w chwale imienia Pana, swojego Boga. Wtedy będą mieszkać w spokoju, gdyż jego moc będzie sięgać aż po krańce ziemi.

Po co mnie pytasz?
Z pewnością wielu katolików Ci to wyjasniło.
Po pierwsze - trzeba rozumieć jakie to słowo greckie i hebrajskie zostało użyte w tych wersach na oznaczenie słowa "Bóg" i jakie ma oono znaczenie.
Po drugie - wierzymy, że Jezus był w pełni Bogiem i w pełni człowiekiem.
Wypowiadał się jako człowiek (mówiąc o Ojcu - mój Bóg) i jako Bóg w innych miejscach.
Teofilos napisał(a):

Zatem co jest dla ciebie ważniejsze Tradycja która nie niejednokrotnie jest sprzeczna z nauką Jezusa i jego apostołów czy ewangelia jaka został przekazana na kartach NT

Zatem, co jest dla Ciebie ważniejsze?
Tradycja, która nigdzie nie jest sprzeczna z istotą NT, czy trzymanie się słowek, których się nie rozumie?

Pt sie 15, 2014 18:45
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
hriss napisał(a):
Odnieś się w tym wątku do wszystkich dowodów odnośnie Trójcy czyli wersetów moich i Teofilos.

Ale po co?
Inni już się wystarczająco odnieśli.
A wersety nie są wasze tylko biblijne.
Intrerpretuje je ten, kto ma prawo do ich interpretowania - Kościół, a nie wy.

Biblia sama się interpretuje a Kościół i wy nie jesteście w stanie obalić Miażdżących dowodów w Słowie Bożym na to ,że Jehowa to jeden Bóg.Przyznać się ,że przez 2000 lat wciskało się ludziom przysłowiowy kit nie było by łatwe. :-D

Teofilos napisał(a):
Spytam tak z ciekawości , do jakiej tradycji Kościoła się powołujesz ?

Do żadnej tradycji (a prawidłowo: na żadną tradycję...) ale na Tradycję.
Teofilos napisał(a):
W I wieku ST był już komplety więc poco było coś uznawać za natchnione skoro księgi ST uznawali pierwsi chrześcijanie długo wcześniej przed powstaniem KrzK . Podobnie ma się sprawa z NT .

Przecież wiesz, że piszę o Tradycji całego Chrystusowego Kościoła, ktora najpełniej została zachowana i rozwija się w dzisiejszym Kościele rzymskim.
O co więc pytasz?
Teofilos napisał(a):
Więc twoja teza jest niestety bardzo płytka . Odnośnie samem interpretacji wersetów biblijnych : KrzK uważał na podstawie błędnej interpretacji że to ziemi się nie obraca wokół słońca ale jest na odwrót to słońca obraca się wokół ziemi .

Taaaa....
Pokaż mi choć jeden dokument Kościoła, w którym Kościół rzymski podawał jako prawdę wiary, że Słońce obraca się wokół Ziemi.
Poza tym model heliocentryczny jest tylko jednym z dostepnych modeli.
I jak wiesz pewnie dobrze nauki astronomiczne nigdy nie były przedmiotem nauczania dogmatycznego.
Teofilos napisał(a):
Kiedy naukowcy udowodnili że KrzK blednie interpretuje fragment biblii który mówi o ziemi KrzK musiał zmienić swoją interpretacje . Takich ciekawostek jest o wiele więcej - Wniosek jaki z tego wypływa jest tylko jeden KrzK miał własną prywatna interpretacje sprzeczną z tym czego naucza Pismo św .

Obawiam się, że non sequitur.
Twierdzisz, że coś udowodniłeś, a tak naprawdę tego nie zrobiłeś.

Pt sie 15, 2014 19:19
@hriss, a co to ma byc ten belkot?
Naprawde cytowanie jest taaaakie trudne?

Pt sie 15, 2014 19:27
Moderator

hriss napisał(a):
Biblia sama się interpretuje

To byłoby bardzo dobrze, gdyby Biblia sama się interpretowała.

Niestety na przeszkodzie stoi m.in. pewna prozaiczna kwestia - Biblia jest nieprzetłumaczalna. W tym sensie, że nie można doskonale przetłumaczyć tekstu pisanego 2000 lat temu w odmiennej kulturze, która już dawno przestała istnieć. Dowodzi tego choćby fakt, że na przestrzeni wieków tłumaczenia wielokrotnie ulegały zmianom.

Dlatego Biblia sama w sobie nie może stanowić całego depozytu wiary. Potrzeba czegoś więcej.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sie 16, 2014 12:51

medieval_man napisał(a):
Teofilos napisał(a):

Tradycja to nauka wymyślona przez ludzi często wywodząca się z pogaństwa i takie elementy owej Tradycji znajdują się w KrzK chociażby kwestia Wielkanocy , jaka , zająca ect .

Drogi Teofilosie.
Niczego nie zrozumiałeś.
Niczego.
Czytasz, co do Ciebie piszę i nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz.
Ja, (ani Kościół rzymski) nie twierdzi niczego na temat tradycji, ale na temat Tradycji.
Tradycja, jak już Ci napisałem to:
- znajdowanie przez modlący się pod kierownictwem Ducha Świętego Kościół, w tekstach biblijnych rozumień wykraczających poza fundamentalistyczną, klasyczną interpretację.

Natomiast, tradycja, to te wszystkie jajka, zajączki, choinka, prezenty, które nie mają ŻADNEGO znaczenia.
Jestem katolikiem i nikt, ale to nikt nie zmusi mnie, bym przejmował się wielkanocnymi jajeczkami, zajączkami, bożonarodzeniową choinką czy datą świąt Bożego Narodzenia.
To rzeczy nieistotne.

Tak więc jesteś w głębokim błędzie pisząc, że Tradycja jest błędna, bo mówi o zajaczkach.
Albo nie rozumiesz (nie podejrzewam Cię o niski poziom inteligencji), albo udajesz że nie rozumiesz, czyli oszukujesz,
Teofilos napisał(a):

Nauka jaką przekazał Jezus jak i jego apostołowie została spisana w NT kto więc wybiega poza to co zostało napisane tez w rzeczywistości nie trzyma się nauki Jezusa Chrystusa . Zasada prosta jak drut. Albo uznajesz tylko tą naukę ( ewangelię ) jaką głosili apostołowie albo wybiegasz ponad to co zostało napisane , wybór należy włącznie od ciebie samego .

Sorry, zgorszę Cię, i wielu chrześcijan.
Nowy Testament nie jest istotny ze zwględu na to, że zawiera jakąkolwiek naukę!
Treści goszone przez Jezusa z reguły powtarzały to, co głosili tez inni rabini z tych czasów.
Nie ma więc na 90% w tych wszystkich przypowieściach, błogosławieństwach, stwierdzeniach Jezusa nic aż tak istotnego, co byłoby na tyle rewolucyjne, by dziś opierać swoją wiarę na tych różnych słowach.
Tym, co jest istotne to Ewangelia - Radosna Nowina.
Przekaz o tym, że Bóg poprzez Wcielenie swojego Syna (Boga jak i Bóg Ojciec) zdecydował się zawrzeć z ludzkością nowe, ostateczne przymierze, przewyższające wszelkie dotychczasowe.
Gdyby Jezus nie był Bogiem, a więc nie byłoby Trójcy, Jego ofiara byłaby jak wszelkie inne dotychczasowe ofiary. Przemijająca.
Jeśli Jezus nie jest Bogiem, a więc nie ma Trójcy, to dla mnie cały Nowy Testament nie ma większego sensu. Mogę stać się muzułmaninem. Jak i Ty możesz.
Teofilos napisał(a):

Może Ty mi odpowiesz : skoro uważasz Jezusa z tego samego Boga którym jest Bóg JHWH to kto jest Bogiem Jezusa Chrystusa ?

Ew Jan 20: 17 Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca; ale idź do braci moich i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego, do Boga mego i Boga waszego.

Efz 1:3 (3) Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił w Chrystusie wszelkim duchowym błogosławieństwem niebios;

17 . aby Bóg Pana naszego Jezusa Chrystusa, Ojciec chwały, dał wam Ducha mądrości i objawienia ku poznaniu jego,

Obj 1: 6 i uczynił nas rodem królewskim, kapłanami Boga i Ojca swojego, niech będzie chwała i moc na wieki wieków. Amen.

Obj 3:12 Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię.

Michaasza 5: 1) Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie władcą Izraela. Początki jego od prawieku, od dni zamierzchłych. (2) Dlatego wyda ich aż do czasu, gdy ta, która ma porodzić, porodzi. Potem reszta jego braci wróci do synów Izraela. (3) Będzie stał mocno i będzie pasł w mocy Pana, w chwale imienia Pana, swojego Boga. Wtedy będą mieszkać w spokoju, gdyż jego moc będzie sięgać aż po krańce ziemi.

Po co mnie pytasz?
Po pierwsze - trzeba rozumieć jakie to słowo greckie i hebrajskie zostało użyte w tych wersach na oznaczenie słowa "Bóg" i jakie ma oono znaczenie.
Wypowiadał się jako człowiek (mówiąc o Ojcu - mój Bóg) i jako Bóg w innych miejscach.
Teofilos napisał(a):

Zatem co jest dla ciebie ważniejsze Tradycja która nie niejednokrotnie jest sprzeczna z nauką Jezusa i jego apostołów czy ewangelia jaka został przekazana na kartach NT

Zatem, co jest dla Ciebie ważniejsze?
Tradycja, która nigdzie nie jest sprzeczna z istotą NT, czy trzymanie się słowek, których się nie rozumie?

Cytuj:
Po co mnie pytasz?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Księga Objawienia mówi już o tym kiedy Pan Jezus przebywał w niebie więc jak to jest koga miał na myśli mówiąc ,, Boga mojego '' :-D

Katolicy twierdzą że Pan Jezus będąc na ziemi był Bogiem i człowiekiem to do jakiego Boga miał odejść :biggrin: ?

Problem w tym że katolicy nie mają pojęcia o językach w jakich została spisana biblia podobny problem zauważam u ciebie . Powyżej udowodniłem że Credo jakie powstało w Nicei zaprzecza nauce KrzK . KrzK uważa że Pan Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec , tym czasem w Credo czytamy że jest on Bogiem z Boga .

Cytuj:

Może najpierw powinieneś zapoznać się z wymogami prawa Bożego . Bóg bowiem postanowił że tylko dokładny odpowiednik pierwszego człowieka mógł odkupić prawo do życia wiecznego jakie było zaoferowane pierwszemu człowiekowi . Zatem gdyby Pan Jezus był Bogiem wartość ofiary był by o wiele wyższa , czy to rozumiesz ? Co na ten temat pisze apostoł Paweł ?

Rzy 5:15 Lecz nie tak jak z upadkiem ma się sprawa z łaską; albowiem jeśli przez upadek jednego człowieka umarło wielu, to daleko obfitsza okazała się dla wielu łaska Boża i dar przez łaskę jednego człowieka, Jezusa Chrystusa.

Dla apostołów pojęcie Bóg człowiek było całkowicie obce , dlatego też w żadnym liście nie znajdziemy takiego określenia .

Nikt w I w nie uważał Jezus za Boga w takim błędnym znaczeniu w jakim przedstawia do KrzK

Ew Mat 16:13 A gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, pytał uczniów swoich, mówiąc: Za kogo ludzie uważają Syna Człowieczego? (14) A oni rzekli: Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za Jeremiasza albo za jednego z proroków. (15) On im mówi: A wy za kogo mnie uważacie? (16) A odpowiadając Szymon Piotr rzekł: Tyś jest Chrystus, Syn Boga żywego. (17) A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.

Nikt z ludzi jak i apostołów nie uważał Jezusa za Boga , apostoł Piotr dzięki objawienie jako otrzymał od Najwyższego Boga , wyznał że Jezus jest Tynem Boga żywego . Zauważ że Bóg nie objawił Piotrowi że Jezus jest częścią Trójjedynego Boga lub tym samym Bogiem co Bóg Ojciec .

Jak rozumiano tytularne znaczenie słowa Bóg odnoszona do Jezusa wystarczy wczytać się w pisma Justyna Męczennika .

“istnieje inny Bóg i Pan, niższy od Stworzyciela wszechświata, nazwany także Aniołem, bo oznajmia ludziom wszystko, co im chce oznajmić Stwórca wszech rzeczy, ponad którego innego Boga niema” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 56:4).

So sie 16, 2014 12:59
To ilu ty masz Bogow? Czy moze bogow?

So sie 16, 2014 13:04

Kael napisał(a):
To ilu ty masz Bogow? Czy moze bogow?

Jezuita Henryk Pietras SJ, który pisze:

,,Sam termin «Bóg», nie był zresztą jednoznaczny, ani w Biblii, ani w potocznym języku greckim. W Nowym Testamencie znaczenie tego słowa było determinowane rodzajnikiem. W J 1.1 «Bóg»w sensie Boga Ojca występuje z rodzajnikiem (ho theos), a na określenie Słowa, które było Bogiem – bez rodzajnika (theos). Użycie słowa «Bóg» dla kogoś innego niż Bóg Najwyższy, nie było więc czymś nadzwyczajnym, co przeczyłoby monoteizmowi i stawiałoby tego kogoś na równym z Bogiem poziomie. Dlatego też Filon Aleksandryjski może powiedzieć, że stworzony przez Boga Logos jest Bogiem, ale tylko jakby relatywnie, dla nas niedoskonałych, nie w sensie absolutnym. Zresztą, pisze Filon, słowem «Bóg» można określać Logos, nie rezerwując go ściśle dla Boga Stwórcy, gdyż i tak żaden termin nie odpowiada Mu wprost; Byt Najwyższy może tylko Być, a nie być nazwany. Przy względności i wieloznaczności słowa «Bóg», określenie nim Syna Bożego nie musiało jeszcze oznaczać zrównania Go z Ojcem, ani zakładać współwieczności Ojca i Syna” (,,Trójca Święta, «Tertulian – przeciw Prakseaszowi», «Hipolit – Przeciw Noetosowi»”, Kraków 1997, s. 8).

Jest kolosalna różnica pomiędzy tytularnym znaczeniem rzeczownika , Bóg'' a ontologicznym znaczeniem gdzie ktoś jest Bogiem z pochodzenia. ..

Do medieval_man

Proszę sobie odsłuchać materiału odnoście Kopernika i stanowiska KrzK na temat jego odkryć .
http://www.polskieradio.pl/8/405/Artyku ... j-Kopernik

Wystarczy kliknąć na głośnik ...

So sie 16, 2014 13:35
Moderator

Akurat ostatnio była dyskusja o pracy Kopernika na innym forum. Tu masz opisane jakich dokładnie zmian dokonano:
https://www.lib.rochester.edu/index.cfm?PAGE=3338
Nic, co by zmieniało istotę rzeczy. W dodatku zrobiono to dopiero 77 lat po publikacji.

Zupełnie nie ma powodów, aby dziś robić z tego problem.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sie 16, 2014 16:47
Moderator

Teofilos napisał(a):

(bardzo dużo słow)

Czy wy antytryniatrze, nie umiecie cytować?

So sie 16, 2014 18:59
Zobacz profil WWW
Moderator

Teofilos napisał(a):
Księga Objawienia mówi już o tym kiedy Pan Jezus przebywał w niebie więc jak to jest koga miał na myśli mówiąc ,, Boga mojego '' :-D

A czy wam, antytrynitarzom nie przychodzi do głowy, że nawet będąc już w niebie Jezus jest nadal człowiekiem?
:lol:
Teofilos napisał(a):

Katolicy twierdzą że Pan Jezus będąc na ziemi był Bogiem i człowiekiem to do jakiego Boga miał odejść :biggrin: ?

Do swego Ojca?
Cały czas głosimy, że Bóg jest jeden w trzch osobach.
Cóż dziwnego, że jedna osoba odchodzi do drugiej osoby? Nawet jesli obydwie osoby są jednym Bogiem?
Teofilos napisał(a):
Problem w tym że katolicy nie mają pojęcia o językach w jakich została spisana biblia podobny problem zauważam u ciebie .

Powiem tak: co Ty tam wiesz?
Teofilos napisał(a):
Powyżej udowodniłem że Credo jakie powstało w Nicei zaprzecza nauce KrzK . KrzK uważa że Pan Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec , tym czasem w Credo czytamy że jest on Bogiem z Boga .

Druga Osoba Boża - Syn Boży jest tym samym Bogiem, co pierwsza Osoba Boża - Ojciec.
Jest tym samym Bogiem, ale inną Osobą Bożą.
Jest więc Bogiem z Boga.
Wszystko to prawda i wszystko sę zgadza
Teofilos napisał(a):
Cytuj:

Może najpierw powinieneś zapoznać się z wymogami prawa Bożego . Bóg bowiem postanowił że tylko dokładny odpowiednik pierwszego człowieka mógł odkupić prawo do życia wiecznego jakie było zaoferowane pierwszemu człowiekowi .

Gdzie tak Bóg postanowił?
Z pewnością masz odpowiedni cytat :mrgreen: ?

Teofilos napisał(a):
Zatem gdyby Pan Jezus był Bogiem wartość ofiary był by o wiele wyższa , czy to rozumiesz ?

I chyba o to chodzi?
Teofilos napisał(a):
Co na ten temat pisze apostoł Paweł ?

Rzy 5:15 Lecz nie tak jak z upadkiem ma się sprawa z łaską; albowiem jeśli przez upadek jednego człowieka umarło wielu, to daleko obfitsza okazała się dla wielu łaska Boża i dar przez łaskę jednego człowieka, Jezusa Chrystusa.

Tak to rozumiał Paweł.
W niczym to nie zaprzecza tezie, że Jezus jest Bogiem, Synem Boga.
Teofilos napisał(a):
Dla apostołów pojęcie Bóg człowiek było całkowicie obce , dlatego też w żadnym liście nie znajdziemy takiego określenia .

Dlatego nie trzmamy się kurczowo rozumienia pierwszych pokoleń chrześcijan, ale kierowani przez Ducha Świętego znajdujmey w Biblii rozumienia, które wykraczają poza fundamentalistyczne interpretacje.
Teofilos napisał(a):
Nikt w I w nie uważał Jezus za Boga w takim błędnym znaczeniu w jakim przedstawia do KrzK

Ew Mat 16:13 A gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, pytał uczniów swoich, mówiąc: Za kogo ludzie uważają Syna Człowieczego? (14) A oni rzekli: Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za Jeremiasza albo za jednego z proroków. (15) On im mówi: A wy za kogo mnie uważacie? (16) A odpowiadając Szymon Piotr rzekł: Tyś jest Chrystus, Syn Boga żywego. (17) A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.

Nikt z ludzi jak i apostołów nie uważał Jezusa za Boga , apostoł Piotr dzięki objawienie jako otrzymał od Najwyższego Boga , wyznał że Jezus jest Tynem Boga żywego . Zauważ że Bóg nie objawił Piotrowi że Jezus jest częścią Trójjedynego Boga lub tym samym Bogiem co Bóg Ojciec .

No cóż. Wystarczy, że Bóg Ojciec objawił Piotrowi, że Jezus jest Synem Boga. Uprawianie teologii prowadzi do wniosku, że jeden Bóg to więcej niż jedna osoba Boża.
Teofilos napisał(a):
Jak rozumiano tytularne znaczenie słowa Bóg odnoszona do Jezusa wystarczy wczytać się w pisma Justyna Męczennika .

“istnieje inny Bóg i Pan, niższy od Stworzyciela wszechświata, nazwany także Aniołem, bo oznajmia ludziom wszystko, co im chce oznajmić Stwórca wszech rzeczy, ponad którego innego Boga niema” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 56:4).

To poczytaj, proszę, dalej, ten dialog Justyna.
Nie zadowalaj się cytowaniem wyrwanych fragmentów, ale czytaj.
:mrgreen:

So sie 16, 2014 19:25
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Cóż dziwnego, że jedna osoba odchodzi do drugiej osoby? Nawet jesli obydwie osoby są jednym Bogiem?

No prawdę mówiąc to jest bardzo dziwne. Jesteśmy z tą koncepcją oswajani od dziecka, więc jakoś to po nas spływa, ale jak się temu przyjrzeć świeżym okiem, to to jest naprawdę, naprawdę dziwne.

Intryguje mnie jedno: z jednej strony, na temat Trójcy słyszymy ciągle, że jest to niepojęta Tajemnica Wiary. Z drugiej strony przyznajecie, że informacji o Trójcy Objawienie nie przekazuje wprost, tylko z niego ona wynika, czyli została ona z treści tegoż wydobyta ludzkim rozumem... jak to zatem wygląda? Wywnioskowaliście sobie, ze Trójca jest, że ma takie i takie właściwości... z jednoczesnym zastrzeżeniem, że nie wiadomo co to właściwie znaczy?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So sie 16, 2014 19:43
JedenPost napisał(a):
Jesteśmy z tą koncepcją oswajani od dziecka, więc jakoś to po nas spływa
Po mnie to nie spływa i nieustannie mnie zadziwia.
JedenPost napisał(a):
Intryguje mnie jedno: z jednej strony, na temat Trójcy słyszymy ciągle, że jest to niepojęta Tajemnica Wiary. Z drugiej strony przyznajecie, że informacji o Trójcy Objawienie nie przekazuje wprost, tylko z niego ona wynika, czyli została ona z treści tegoż wydobyta ludzkim rozumem... jak to zatem wygląda? Wywnioskowaliście sobie, ze Trójca jest, że ma takie i takie właściwości... z jednoczesnym zastrzeżeniem, że nie wiadomo co to właściwie znaczy?

Można by to ująć tak, że Tradycja przekazuje pewien obraz, który z grubsza ujmuje Istotę Trójcy, coś co dało się wywnioskować, ale wszystkiego oczywiście nie wiadomo i nigdy nie będzie nam wiadomo i w tym sensie jest i pozostanie to dla nas niepojętą Tajemnicą.

So sie 16, 2014 20:00

medieval_man
Cytuj:
A czy wam, antytrynitarzom nie przychodzi do głowy, że nawet będąc już w niebie Jezus jest nadal człowiekiem?

Gdzie tak wyczytałeś że Pan Jezus w niebie jest człowiekiem ? Czy nie znasz stanowiska apostoła Pawła , Paweł jednoznacznie pisze o człowieku ziemskim który posiada ciało fizyczne jak i o człowieku niebiańskim który posiada ciało duchowe ;

1 Kor 15: 44 sieje się ciało cielesne, bywa wzbudzone ciało duchowe. Jeżeli jest ciało cielesne, to jest także ciało duchowe. (45) Tak też napisano: Pierwszy człowiek Adam stał się istotą żywą, ostatni Adam stał się duchem ożywiającym. (46) Wszakże nie to, co duchowe, jest pierwsze, lecz to, co cielesne, potem dopiero duchowe. (47) Pierwszy człowiek jest z prochu ziemi, ziemski; drugi człowiek jest z nieba.

To są proste rzeczy o których pewnie nie miałaś pojęcia :-D

Cytuj:
Do swego Ojca?
Cały czas głosimy, że Bóg jest jeden w trzch osobach.

skoro każda z osób jest Bogiem to jak byś nie kombinował będzie trzech Bogów . Pomyśl skoro uznajesz że Bóg Ojciec jest osobą to automatycznie twierdząc że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec nieświadomie przyznajesz że jest jednocześnie osobą Boga :-D

Cytuj:
Powiem tak: co Ty tam wiesz?

Widzisz ja nie mam problemu omawiać każdego zdanie czy to w j hebrajskim czy w grece Koine ,Ty natomiast gubisz się w tym co piszesz .
Cytuj:
Druga Osoba Boża - Syn Boży jest tym samym Bogiem, co pierwsza Osoba Boża - Ojciec.
Jest tym samym Bogiem, ale inną Osobą Bożą.
Jest więc Bogiem z Boga.
Wszystko to prawda i wszystko sę zgadza

Bóg z Boga to dwóch Bogów czy tego nie pojmujesz ? I nie oddzielaj tytułu Bóg od jego Osoby

Cytuj:
Syn Boży jest tym samym Bogiem, co pierwsza Osoba Boża

Pomyśl gdyby Jezus był tym samym Bogiem co Bóg Ojciec był by automatycznie Bogiem Ojcem i na odwrót Bóg Ojciec był by sam dla siebie Synem - tak przecież nauczał Sebeliusz .

Pismo św oświadcza że Pan Jezu będąc w niebie wstawia się u Boga za wierzącymi a to z kolei przeczy jakoby był on tym samym Bogiem co Bóg Ojciec gdyż wówczas Jezus wstawiał by się u samego siebie
Cytuj:
Gdzie tak Bóg postanowił?
Z pewnością masz odpowiedni cytat

Zacytowałem ci apostoła Pawła , pewnie nie wiedziałeś że coś takiego Paweł napisał :lol:

Cytuj:
Tak to rozumiał Paweł.
W niczym to nie zaprzecza tezie, że Jezus jest Bogiem, Synem Boga.

podaj werset biblijny gdzie Pan Jezus jest nazwany Bogiem Synem :-D aaa pamiętaj że Pismo św to nie katechizm

Cytuj:
No cóż. Wystarczy, że Bóg Ojciec objawił Piotrowi, że Jezus jest Synem Boga. Uprawianie teologii prowadzi do wniosku, że jeden Bóg to więcej niż jedna osoba Boża.

Nie przekręcaj treści Pisma św i do dodawaj tego co nie zostało napisane . Na jakiej podstawie wyciągasz taki nieuprawniony wniosek że jeden Bóg to więcej niż jedna osoba :o gdzie mogę o tym przeczytać ?? Księga + werset proszę podać

Cytuj:
To poczytaj, proszę, dalej, ten dialog Justyna.
Nie zadowalaj się cytowaniem wyrwanych fragmentów, ale czytaj.

Takk ja mam kopie działa Justyna w j oryginalnym , Gdzie Justy twierdzi że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec :-D Uważasz że Justyn by sobie zaprzeczał ?

a) istnieje inny Bóg i Pan,
b) niższy od Stworzyciela wszechświata,

Podobnie pisali inni Ojcowie przednicejscy zamiast wierzyć ślepo swoim przywódcą masz możliwość sam to sprawdzić .

To dowiem się od ciebie kto Jest Bogiem Jezus czy nie ??

So sie 16, 2014 21:59

Teofilos napisał(a):

Takk ja mam kopie działa Justyna w j oryginalnym , Gdzie Justy twierdzi że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec :-D Uważasz że Justyn by sobie zaprzeczał ?
“istnieje inny Bóg i Pan, niższy od Stworzyciela wszechświata, nazwany także Aniołem, bo oznajmia ludziom wszystko, co im chce oznajmić Stwórca wszech rzeczy, ponad którego innego Boga niema” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 56:4)

Warto uświadomić sobie kilka spraw.
Dlaczego Justyn tak często nazywa (jak zobaczymy) Chrystusa Bogiem i Aniołem? Otóż wynika to z tekstów Biblii, w których wymiennie występuje Jahwe i anioł Jahwe (np. Wj 3:2 i 6; Rdz 16:9 i 13). Ponieważ zaś wszystkie objawienia Boga Jahwe w Starym Testamencie przypisuje on Jezusowi, więc również tam gdzie występuje anioł Jahwe, Justyn uważa go też za Chrystusa. Nigdy natomiast Justyn nie utożsamia archanioła Michała z Jezusem, jak to czyni dziś większość antytrynitarzy!

Czytaj więcej na: http://bednarski.apologetyka.info/trojc ... sa,161.htm
ŚW.Justyn w wielu tekstach zrównuje Boga Ojca z Synem Boga przypisując mu np. te same tytuły i przymioty, co ma Bóg Ojciec
Oto najważniejsze tytuły, których użył Justyn w stosunku do Syna Bożego dotyczące Jego Bóstwa:

Pan Bóg

“Czy myślicie, że według Pism czcić i nazywać Panem Bogiem należy kogo innego oprócz Stwórcy tego wszechświata oraz Chrystusa” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 68:3).

Pan Zastępów

“Chwalmy Go [Boga] przez Króla Chwały, przez Pana Zastępów” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 29:1).

Stworzyciel

“A zatem Ten, który świat stworzył, daje świadectwo, że Mu się kłaniać należy, że jest Bogiem i Chrystusem, a słowa te zupełnie jasno na to wskazują” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 63:5).

“Czcimy Pana Jezusa Chrystusa, Syna Bożego (...) Ja jestem tylko człowiekiem, więc wiem, że słowa moje są nędzne w porównaniu z Jego nieskończonym Bóstwem” (“Męczeństwo św.Justyna” 2:5-6).

Bóg

“Czego bowiem nie mogły dokazać prawa ludzkie, byłoby zrobiło Słowo, jako Bóg...” (“Apologia” I:10,6).

“Ojciec wszechrzeczy ma Syna, który jest Słowem, Pierworodnym Synem Bożym i Bogiem” (“Apologia” I:63,15).

Justyn uważa, że wszystkie (!) objawienia Boga w Starym Testamencie są dziełem Chrystusa-Boga:

“Jeśli więc wiemy, że ten Bóg pod tak wielu postaciami objawił się Abrahamowi, Jakubowi i Mojżeszowi, dlaczego sprzeciwiać się i nie wierzyć, że On według woli Ojca wszech rzeczy mógł się jako człowiek narodzić także z Dziewicy?” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 75:4).

“Toć wykazałem, że to był Jezus, który objawił się Mojżeszowi, Abrahamowi oraz wszystkim innym patrjarchom i z nimi rozmawiał, by służyć woli Ojcowskiej, że to On również przyszedł i narodził się jako człowiek z Marji Dziewicy, że wreszcie trwa zawsze” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 113:4).
Pośrednio też Justyn odniósł do Jezusa tytuł “Bóg Wszechmogący”. Otóż cytując i omawiając Rdz 35:6-10 stwierdził, że Bogiem, który ukazał się Jakubowi był Chrystus (“Dialog z Żydem Tryfonem” 58:3-11). Zaś kończące ten fragment w Biblii słowa Rdz 35:11 mówią: “Po czym rzekł Bóg do niego: ‘Ja jestem Bóg Wszechmogący

Ojcowie przednicejscy uznawali Bóstwo Jezusa i Jego równość z Ojcem oraz o Trójcy ŚWIĘTEJ.
Ireneusz (ur.130-40) pisał: "Panem jest Ojciec i Panem jest Syn, Bogiem jest Ojciec, Bogiem jest Syn, bo zrodzony z Boga jest Bogiem [por. J 1:18]. I tak według substancji, swej mocy i istoty ukazuje się jeden Bóg, zaś wedle porządku naszego zbawienia to Syn i Ojciec. Ojciec wszechrzeczy jest niewidzialny i niedostępny, trzeba aby przez Syna mieli dostęp do Ojca ci, którzy zamierzają się zbliżyć do Ojca" ("Wykład Nauki Apostolskiej" 47).

Podobne pisał Ignacy ( 107): "Wszyscy więc biegnijcie, by zjednoczyć się jakby w jedną świątynię Boga, w jednym Jezusie Chrystusie, który wyszedł od Ojca jedynego, który był z nim jedyny i do Jedynego powrócił (...) że Bóg jest jeden i że objawił się nam przez Jezusa Chrystusa swego Syna. On to jest Jego Słowem wychodzącym z milczenia" ("Do Kościoła w Magnezji" 7:2-8:2).
Tertulian (ur.155) "Przeciw Prakseaszowi" 2:1-4: "W jednego wprawdzie Boga wierzymy (...) niech będzie jednak strzeżona tajemnica ekonomii, która rozdziela jedność w Trójcę, trzech stawiając: Ojca, Syna i Ducha Św. Trzech ale nie stanem, lecz stopniem, nie substancją, lecz formą, nie mocą, lecz postacią. Są Oni jedną substancją, jedną potęgą, ponieważ jeden jest Bóg, owe zaś stopnie, formy i postaci rozróżniamy pod imionami Ojca, Syna i Ducha Św." (por. 31:1).

"O przyzwoitości" 21: "Trójca jednego bóstwa, Ojciec i Syn i Duch Św.".

Hipolit (ur. przed 170) "Przeciw Noetosowi" 8: "Konieczną więc jest rzeczą (...), wyznawać Boga Ojca Wszechmogącego i Chrystusa Jezusa, Syna Bożego, Boga, który stał się człowiekiem, któremu Ojciec poddał wszystko, prócz siebie i Ducha Św. i to, że Ci są prawdziwie Trzej".

j/w. 14: "Nie możemy inaczej pojąć Boga, jeśli nie uwierzymy prawdziwie w Ojca, Syna i Ducha Św. (...) Słowo Ojca, (...) powiedziało uczniom: Idźcie i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Św. Pouczył tutaj, że kto by pominął jednego z nich, ten nie okazuje prawdziwego uwielbienia Bogu. Bóg bowiem otrzymuje uwielbienie w tej Trójcy". (por. j/w. 18).

Orygenes (ur.185) "O zasadach" 1:3,5-7: "Dla osiągnięcia zbawienia człowiek potrzebuje pomocy Ojca, Syna i Ducha Św., i nie dostąpi zbawienia, jeśli nie będzie pełnej Trójcy (...) Nie można mówić o czymś niższym i wyższym w istocie Trójcy".

"Homilie o Księdze Liczb" 12,1: "Przeto owo rozróżnienie trzech osób w Ojcu, Synu i Duchu Świętym (...) Istnieje jednak jedno źródło (...) jedna jest bowiem substancja i natura Trójcy".
Hymn "Gloria" ("Chwała na wysokości Bogu...") wprowadzony do liturgii przez papieża Telesfora (125-36): "Panie, Synu Jednorodzony, Jezu Chryste, Panie Boże, Baranku Boży, Synu Ojca (...) Albowiem tylko Tyś jest Święty, tylko Tyś jest Panem, tylko Tyś Najwyższy, Jezu Chryste z Duchem Świętym w chwale Boga Ojca, Amen".

Epipodiusz ( 178) "Akta męczeńskie": "Wyznaję, że Chrystus z Ojcem i Duchem Św. jest Bogiem".

Św.Cyprian ( 258) List 73:5-12 i 18: "Idźcie tedy i nauczajcie wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Wymienia Trójcę, w której Tajemnicę narody mają być ochrzczone (...) Ponieważ trzej są jednym, jakże Duch Święty może się z tym pojednać, kto jest wrogiem albo Ojca albo Syna? (...) Chrystus nakazał chrzcić pogan w imię całkowitej i zjednoczonej Trójcy".

Dionizy Aleks. (ur.190) De sententia Dionisii: "Dodałem również uwagę o Duchu Św. i zaznaczyłem równocześnie od kogo i przez kogo (Syna) pochodzi. W ten więc sposób nierozdzielną jedność rozszerzymy na pojęcie Trójcy i Trójcę znowu, bez żadnego uszczerbku, ścieśniamy do pojęcia jedności".

Papież Dionizy ( 268) "O Trójcy i Wcieleniu": "Słowo Boże musi być złączone z Bogiem Wszechrzeczy, a Duch Św. jako miłość w Nim przebywać i trwać i dlatego można twierdzić, że Boża Trójca schodzi się w jedno Bóstwo (...) i tworzy suwerenną jedność osób".

Grzegorz Cudotwórca ( 270) "Wyznanie wiary": "Jeden jest Bóg, Ojciec Słowa żywego, osobowej Mądrości, mowy i obrazu Przedwiecznego. Jeden też Pan, jedyny z jedynego, Bóg z Boga, odbicie i obraz Bóstwa, Słowo działające, Mądrość ogarniająca istotę wszystkich rzeczy, Moc powołująca do bytu wszelkie stworzenie, prawdziwy Syn prawdziwego Boga, niezniszczalny z niezniszczalnego, nieśmiertelny z nieśmiertelnego, wieczny z wiecznego. I jeden Duch Święty mający istnienie z Boga, a który i przez Syna objawił się ludziom. Doskonały obraz Syna doskonałego, Życie i przyczyna życia, Źródło święte, Świętość dająca uświęcenie. W Nim objawia się Bóg Ojciec, który jest ponad wszystkim i we wszystkim i Bóg Syn, który jest przez wszystko. Trójca doskonała, niepodzielna i nieodmienna w chwale, wieczności i królowaniu. W Trójcy nie ma nic stworzonego, nic służebnego, nic dodanego, czego by przedtem nie było, a dopiero później przybyło. Tak więc nigdy nie brakowało Ojcu Syna, ani Synowi Ducha, ale zawsze ta sama Trójca nieodwracalna i nieodmienna".
Podsumowując:
Nie jest więc prawdą, że dopiero po Soborze Nicejskim (325r.) pojawiła się w Kościele nauka o Trójcy Św., jak uważają ŚW.Jehowy. Więcej dowodów tutaj: http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-16.php

So sie 16, 2014 23:58

proteom
Cytuj:
Warto uświadomić sobie kilka spraw.
Dlaczego Justyn tak często nazywa (jak zobaczymy) Chrystusa Bogiem i Aniołem? Otóż wynika to z tekstów Biblii, w których wymiennie występuje Jahwe i anioł Jahwe (np. Wj 3:2 i 6; Rdz 16:9 i 13). Ponieważ zaś wszystkie objawienia Boga Jahwe w Starym Testamencie przypisuje on Jezusowi, więc również tam gdzie występuje anioł Jahwe, Justyn uważa go też za Chrystusa. Nigdy natomiast Justyn nie utożsamia archanioła Michała z Jezusem, jak to czyni dziś większość antytrynitarzy!

Po pierwsze Justyn nazywa Jezusa innym Bogiem niższym od samego Stwórcy , zatem jego nauka jest sprzeczna z tym co naucza Trynitaryzm .

Po drugie nie tylko Justy uważał że Jezus nie jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec .

Ireneusz z Lyonu (ok.130-200) tak napisał:

"Możemy się od Niego dowiedzieć, że Ojciec jest ponad wszystkim. Mówi bowiem: ,Ojciec większy jest niż Ja'. A zatem Pan oświadczył, że OJCIEC PRZEWYŻSZA GO POD WZGLĘDEM WIEDZY" ("Przeciw herezjom" tom II, 28,8 (pogrubienie moje)).

W książce Początek Teologi Kościoła H. Pietras czytamy :

Str. 157 " I tak Tertulian ( 220) podkreślał jedność Ojca i Stwórcy, równocześnie oddzielając go od Syna. A jako że pojmował on zrodzenie Syna jako zaistniałe na początku, nie wieczne, pisze wręcz, że Bóg jest zawsze Bogiem, ale nie zawsze Ojcem. Str 160-161 " Wiara z Jezusa Ch. nie mogła się sprzeciwiać się wierze w jednego Boga. Chrześcijanie żydowskiego pochodzenia próbowali zatem połączyć ją z wierzeniami o aniołach, zwłaszcza z ideą Anioła Pańskiego.

W Pasterzu Hermasa...Czasem Chrystus- Anioł utożsamia się z Michałem.....Wsród judeochrześcijan, a także powszechniej wierzono, że Syn Boży, schodząc na ziemię wcielał się podrodze w aniołów" A na stronie 162 " Połączenie postaci Syna i Ducha z wyobrażeniem Serafinów i Cheróbinów jest typowo judeochrześcijańskie....Według niego Syn Boży jest aniołem ogromnej wysokości"

Cytuj:
Pan Bóg

“Czy myślicie, że według Pism czcić i nazywać Panem Bogiem należy kogo innego oprócz Stwórcy tego wszechświata oraz Chrystusa” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 68:3).

Cytat ten mówi o dwóch osobach tj Jezusie i jego Ojcu którego Justyn nazwa Stwórcą wszechrzeczy . Bednarski powinien najpierw zapoznać się z treścią Pisma św :-D

Justyn wierzył również w to że Syna Boży został stworzony:

Justyna Męczennik (110-165r.), tak mówiącą o Jezusie jako mądrości z Prz 8:22

"Ponadto powiada Mądrość: 'Jeśli wam zwiastuję to, co się każdego dnia dzieje, Będę i o tym pamiętał, by wyliczyć rzeczy odwieczne: Pan stworzył Mnie (...) Przed wszystkimi wzgórzami zrodził Mnie' (...) Zrozumcie wy, co mnie słuchacie, i baczną zwróćcie uwagę: Otóż Słowo jasno wykazało, że Ojciec tę Latorośl zrodził przed wszystkimi zgoła stworzeniami; a że zrodzony od rodziciela różni się co do liczby, przyzna chyba każdy bez wyjątku" („Dialog z Żydem Tryfonem” . 129:3-4). Zauważmy więc, że Justyn widząc wymienność słów "stworzył" i "zrodził" (Prz 8:22, 25) nauczał o zrodzeniu Syna.

Cytuj:
“Ojciec wszechrzeczy ma Syna, który jest Słowem, Pierworodnym Synem Bożym i Bogiem” (“Apologia” I:63,15).

Wszelkie tego typu cytaty dowodzą jedynie tego co napisał Justyn :

istnieje inny Bóg i Pan, niższy od Stworzyciela wszechświata, nazwany także Aniołem, bo oznajmia ludziom wszystko, co im chce oznajmić Stwórca wszech rzeczy, ponad którego innego Boga niema” (“Dialog z Żydem Tryfonem” 56:4).
Cytuj:

Orygenes (ur.185) "O zasadach" 1:3,5-7: "Dla osiągnięcia zbawienia człowiek potrzebuje pomocy Ojca, Syna i Ducha Św., i nie dostąpi zbawienia, jeśli nie będzie pełnej Trójcy (...) Nie można mówić o czymś niższym i wyższym w istocie Trójcy".

Również Orygenes nigdzie nie twierdzi że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec . Zaś model Trójcy jaki przedstawiał Orygenes niema nic wspólnego z Triadą przedstawianą przez Trynitarzy

Orygenes

„nie głosimy bynajmniej, iż Syn jest potężniejszy do Ojca; przeciwnie, twierdzimy, że jest od Niego niższy, albowiem wierzymy Jezusowi, który rzekł: ‘Ojciec, który mnie posłał, większy jest niźli ja’. Nikt z nas nie jest takim głupcem, by sądzić, iż ‘syn człowieczy jest Panem Boga’. Uznając jednak, że Zbawiciel jest Bogiem-Słowem, Mądrością, Sprawiedliwością i Prawdą, twierdzimy, że jest On panem wszystkich rzeczy, które Mu w tej sytuacji podlegają; nie ma jednak władzy nad Ojcem i Bogiem, który sam Nim rządzi” („Przeciw Celsusowi” 8:15).

Nikt z przednicejskich Ojców Kościoła nie twierdził jakoby Bóg był w trzech osobach i te trzy osoby były jednym Bogiem , taka nauka a raczej powstała o wile później,

Tertulian pisze że Słowo stało się Synem dopiero po zrodzeniu z Boga , wcześniej nie było Syna

Tertulian zaprzecza temu jakoby syn był współwieczny . Jak więc nauka Tertuliana ma się do tego co twierdzą Trynitarze ?

Przeciw Prakseaszowi 7,1-3

1. Wtedy więc samo Słowo przybrało swą postać i piękno, brzmienie i głos, gdy rzekł Bóg: Niech się stanie światłość. Tak dopełniły się narodziny Słowa, gdy wyszło z Boga. Ustanowione przez niego najpierw w myślach, pod imieniem Mądrości – Pan ustanowił mnie przed podjęciem swych dzieł, potem zrodzone rzeczywiście – Gdy przygotowywał niebo, byłam z nim, uczyniło swym Ojcem Tego, z którego wyszedłszy stało się Synem, pierworodnym, bo zrodzonym przed wszystkim, i jednorodzonym, bo tylko ono zrodziło się z Boga, bezpośrednio z wnętrzności jego serca, jak sam Ojciec zaświadczył: Serce moje wydało z siebie słowo najlepsze. 2. Zaraz więc okazał mu swą radość, gdy ono radowało się w Jego obecności: Tyś jest Synem moim, jam cię dziś zrodził i: Przed jutrzenką cię zrodziłem. 3. Podobnie i Syn we własnej osobie (pod imieniem Mądrości) świadczy o Ojcu: Pan ustanowił mnie początkiem swych dzieł, przed wszystkimi wzgórzami mnie zrodził. Z kolei jeśli w tym miejscu widać, że właśnie mądrość mówi, iż została ustanowiona przez Pana dla jego zamierzonych dzieł, na innym pokazuje się, że wszystko zostało stworzone przez słowo, a bez niego nic nie zostało stworzone, podobnie jak i gdzie indziej: Przez jego słowo utwierdzone zostały niebiosa, a przez jego ducha wszystkie ich moce (najpewniej tego Ducha, który był w słowie), przedstawia się jasno, iż czy to pod imieniem Mądrości, czy to pod nazwą Słowa, jest to ta sama moc, która stała się początkiem zamierzeń stwórczych Boga i która umacniała niebiosa, przez którą wszystko zostało stworzone, a bez której nic nie zostało stworzone.

A.Słowo przybrało swoją postać wraz z początkiem stworzenia. Przed wszystkim innym.
B. Przed przybraniem postaci zostało ustanowione w myślach pod imieniem Mądrości
C. Bóg stał się Ojcem w chwili, Słowo przybrało postać. uczyniło swym Ojcem Tego, z którego wyszedłszy stało się Synem

N sie 17, 2014 13:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 114  Następna strona