Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 69  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby praktykujących 
Autor Wiadomość
Post Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
ashkel86 napisał(a):
MARIEL co to ma być - same słowa, gdzie działanie ?

To jest odpowiedź na Twoje stwierdzenie:
askel86 napisał(a):
Tymczasem nigdy nie słyszałem u polskich biskupów ,żeby piętnowali umowy śmieciowe, wyzysk młodych ludzi, eksmisje biednych..

No to masz, jak widać w załączonym linku - piętnują.

Cz sie 14, 2014 11:31

@MARIEL
Napisanie jakiegoś tekstu - to jest pikuś.
Jakoś nie widać aby to było tematem pielgrzymek, kazań, manifestacji, faktycznej krytyki. Nie ma tak alergicznej reakcji jak np. w przypadku agresji na rząd kiedy zmieniono rangę przedmiotu religii (pojawiła się niepewność co do finansowania przez gminy), a także wtedy, jak pojawił się pomysł podatku kościelnego. Wtedy bez żadnego promo ze strony "antyklerykalnych mediów" widać było jak biskupi zaciekle walczą o swoje finansowe bezpieczeństwo przeciwko podatkowi kościelnemu. Jak widać - w 100% skutecznie.
Nigdy tak nie walczyli z rządem przeciwko umowom śmieciowym, wyzyskowi młodych ludzi, eksmisji biednych itd. Efekt tych papiereczków - zerowy....
Więc to co zapodajesz - to jest zwykła ściema.

So sie 16, 2014 8:36
MARIEL napisał(a):
Cytuj:
Tymczasem nigdy nie słyszałem u polskich biskupów ,żeby piętnowali umowy śmieciowe, wyzysk młodych ludzi, eksmisje biednych...

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... 32012.html
KONFERENCJA EPISKOPATU POLSKI
W TROSCE O CZŁOWIEKA I DOBRO WSPÓLNE
Dokument Konferencji Episkopatu Polski przygotowany przez Radę ds. Społecznych.

http://www.wdo.diecezja.tarnow.pl/index ... zpasterski
Ks. Bronisław Mierzwiński - DUSZPASTERSKA TROSKA KOŚCIOŁA O BEZROBOTNYCH

Na papierze :( :( - we wszystkich instytucjach kościelnych w mojej diecezji, ludzie (poza kadrą kierowniczą) zatrudnieni są na umowach śmieciowych, z najniższym wynagrodzeniem.

So sie 16, 2014 9:13

Wiadomo, że kadra kierownicza musi żyć na odpowiednim poziomie (widać to po wielu biskupach), więc maluczcy muszą na nią zasuwać jak chłopi pańszczyźniani. Ostatnio pisałem o organiście, który domagał się wynagrodzenia za nadgodziny. Wielu kapłanów kat. najchętniej zatrudniłoby pracowników za tradycyjne "bógzapłać".

So sie 16, 2014 9:30
Alus napisał(a):
Na papierze :( :(
No na papierze, przecież wyraźnie zaznaczyłam do czego się odnoszę.
Cytuj:
- we wszystkich instytucjach kościelnych w mojej diecezji, ludzie (poza kadrą kierowniczą) zatrudnieni są na umowach śmieciowych, z najniższym wynagrodzeniem.

Bogactwo zawsze będzie niemoralne jeśli wokół jest bieda. Kiedyś wszyscy zostaniemy rozliczeni, także biskupi którzy jeżdżą autami za setki tysięcy złotych podczas gdy ludzie wokół z trudem dociągają do pierwszego.

So sie 16, 2014 9:32

Niestety na zmianę trzeba poczekać, aż biskupi wymrą - dobrze mówił ks. Lemański. Jakoś nie widać by ochoczo brali przykład ze swego szefa :(

So sie 16, 2014 10:14

MARIEL napisał(a):
Alus napisał(a):
Na papierze :( :(
No na papierze, przecież wyraźnie zaznaczyłam do czego się odnoszę.

Dokonujesz manipulacji.
Alus użyła pojęcia "na papierze" w sensie: "to tylko ściema, bo postępowanie jest całkowicie inne".
Ty natomiast pod pojęciem: "na papierze" - rozumiesz "oficjalne stanowisko KK".
Klasyczna sofistyczna sztuczka.
MARIEL napisał(a):
Alus napisał(a):
- we wszystkich instytucjach kościelnych w mojej diecezji, ludzie (poza kadrą kierowniczą) zatrudnieni są na umowach śmieciowych, z najniższym wynagrodzeniem.

Bogactwo zawsze będzie niemoralne jeśli wokół jest bieda. Kiedyś wszyscy zostaniemy rozliczeni, także biskupi którzy jeżdżą autami za setki tysięcy złotych podczas gdy ludzie wokół z trudem dociągają do pierwszego.

Kolejna manipulacja.
Alus nie zarzuca biskupom bogactwo - bo to w niczym nie przeszkadza bogatym biskupom zatrudniać ludzi w sposób godny i uczciwy. Alus piętnuje właśnie hipokryzję biskupów - czyli ich postępowanie w sposób, który rzekomo sami piętnują.
Ty natomiast odwracasz kota ogonem i piszesz o bogactwie biskupów całkowicie pomijając ich hipokryzję.
To wszystko dowodzi, że ashkel86 ma 100% racji, że tak naprawdę KK w Polsce w ogóle nie interesuje się problemem umów śmieciowych, traktowaniem ludzi jak śmiecie - bo tak naprawdę sami podobnie traktują ludzi - choć "oficjalnie, na papierze" jest rzekomo inaczej.

So sie 16, 2014 11:25
Ugryź się ze dwa razy w język zanim zarzucisz komuś manipulację, a uprzednio naucz się jeszcze czytać ze zrozumieniem.

So sie 16, 2014 12:30

MARIEL napisał(a):
Ugryź się ze dwa razy w język zanim zarzucisz komuś manipulację, a uprzednio naucz się jeszcze czytać ze zrozumieniem.

Zanim komuś postawisz gołosłowny zarzut o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem - to bądź uprzejma WYKAZAĆ, co dana osoba źle zrozumiała.
Bo niestety Twój post jest fałszywym i obraźliwym dla mnie zarzutem.

So sie 16, 2014 13:21
Tomek44 napisał(a):
MARIEL napisał(a):

Zanim komuś postawisz gołosłowny zarzut o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem - to bądź uprzejma WYKAZAĆ, co dana osoba źle zrozumiała.
Bo niestety Twój post jest fałszywym i obraźliwym dla mnie zarzutem.

Proszę bardzo:
Cytuj:
Alus użyła pojęcia "na papierze" w sensie: "to tylko ściema, bo postępowanie jest całkowicie inne".
Ty natomiast pod pojęciem: "na papierze" - rozumiesz "oficjalne stanowisko KK"

Nie ma w tym konkretnym przypadku znaczenia co myślała Alus, bo ja odnosiłam się do słów @ashkela, który stwierdził że nie słyszał, aby polscy biskupi piętnowali umowy śmieciowe, wyzysk itd.
I do tego, i tylko do tego się ustosunkowałam podając odnośniki do wypowiedzi polskich biskupów na ten temat.

Kwestia innych działań, poza pisemnym ustosunkowaniem się do problemu jest już zupełnie innym innym zagadnieniem, o którym w poście @ashkela (do którego się odnosiłam) nie było mowy.
Trzeba z uwagą czytać to, co ludzie piszą, a nie wymyślać, bo nam się zdaje że napisali.

So sie 16, 2014 13:35

MARIEL napisał(a):
Kwestia innych działań, poza pisemnym ustosunkowaniem się do problemu jest już zupełnie innym innym zagadnieniem, o którym w poście @ashkela (do którego się odnosiłam) nie było mowy.

Ręce opadają...
Działania, które określiłaś jako: "inne", jednoznacznie dowodzą, iż to "pisemne ustosunkowanie się do problemu" NIC NIE ZNACZY.
Ashkelowi bynajmniej nie chodziło TYLKO I WYŁĄCZNIE o sam fakt istnienia jakiegokolwiek dokumentu, tylko o DZIAŁANIE
ashkel86 napisał(a):

Ty natomiast zapodałaś jedynie sam dokument i podkreśliłaś, że "działaniem jest zapodany link" - podczas gdy Alus potwierdziła, że NIE MA ŻADNEGO DZIAŁANIA.
Więc jeśli teraz piszesz: że "o kwestii innych działań NIE BYŁO MOWY" znowu manipulujesz.

Czy naprawdę uważasz, że wyzyskiwanym ludziom wystarczą same słowa??? Masz ich naprawdę za bandę idiotów??? Bo zdaniem Alus ashkela i innych za słowami muszą iść działania, których NIE MA!!! Wręcz przeciwnie - działania PRZECZĄ SŁOWOM!!!!

So sie 16, 2014 16:04
Tomek44 napisał(a):
Ręce opadają...
I to do samej podłogi.
Cytuj:
Ashkelowi bynajmniej nie chodziło TYLKO I WYŁĄCZNIE o sam fakt istnienia jakiegokolwiek dokumentu, tylko o DZIAŁANIE
ashkel86 napisał(a):

Ty natomiast zapodałaś jedynie sam dokument i podkreśliłaś, że "działaniem jest zapodany link" - podczas gdy Alus potwierdziła, że NIE MA ŻADNEGO DZIAŁANIA.
Więc jeśli teraz piszesz: że "o kwestii innych działań NIE BYŁO MOWY" znowu manipulujesz.

Jak grochem o ścianę. O działaniu dopisał dopiero wtedy gdy ja odniosłam się do wpisu o braku potępienia.
I z mojej strony eot, jałowych dyskusji należy unikać.

So sie 16, 2014 16:09
Wtrącę - ja podałam konkretny, znany mi osobiście przypadek, co wcale nie oznacza, że jest on powszechny w KK.

So sie 16, 2014 16:58

MARIEL napisał(a):
Jak grochem o ścianę. O działaniu dopisał dopiero wtedy gdy ja odniosłam się do wpisu o braku potępienia.
I z mojej strony eot, jałowych dyskusji należy unikać.

Problem w tym ,że ludzie nie oczekują "potępienia" w postaci paru dokumentów ukrytych w odmętach internetu. Jak na instytucję mającą tysiące hektarów, pałaców oraz innego majątku to żałośnie mało.

Pewnie możesz twierdzić ,iż to jałowa dyskusja. Tylko ,żeby za parę lat czy kilkadziesiąt nie było płaczu o brak nie tylko wiernych ,ale i kandydatów do wstąpienia w stan duchowny.

So sie 16, 2014 18:22
Moderator

A jakiego "potępienia" poza dokumentami i wezwaniami z ambon oczekujesz?
Naprawdę wystarczy mi podanie jednego konkretnego sposobu na to "potępienie".

So sie 16, 2014 19:32
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 69  Następna strona