Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Cytuj:
Ew Jan 8: 58 Odpowiedział im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, nim jeszcze pojawił się Abraham, Ja już byłem.
Tłumaczenie Biskupa Romaniuka ( Biblia Warszawsko-Praska) [/quote[
Mówię wam to już teraz, abyście gdy to się stanie, uwierzyli, że Ja jestem(J 13,19, Biblia warszawsko-praska tł. bp Romaniuk.

Elbrus napisał(a):
Alus napisał(a):
Zanim Abraham stał się JA JESTEM(J 8,58).
Może moderacja powinna stworzyć dla ciebie bota, żebyś się nie męczyła przy pisaniu (nie tylko w tym temacie) co jakiś czas ciągle tego samego? Chyba że to jest jakaś twoja pokuta lub dobrowolna forma umartwiania się - wtedy ok.

A Tobie co?

Pn sie 18, 2014 19:05

proteom napisał(a):
Teofilos, jak możesz, to się odnieś do mojej egzegezy Łuk 1,13-17. :) Nie przerzucajmy się wersetami, bo to chyba już nie ma sensu. Nie mam zamiar podejmować takiej dyskusji, bo nie jest poważna.

Każdy dany fragment Biblii powinien byś rozpatrywana również w oparciu o kontekst zarówno bliższy jak i dalszy :

Ew Łuk 1: 13- 17

Anioł zaś rzekł do niego: Nie bój się, Zachariaszu, bo wysłuchana została modlitwa twoja, i żona twoja, Elżbieta, urodzi ci syna i nadasz mu imię Jan. (14) I będziesz miał radość i wesele, i wielu z jego narodzenia radować się będzie. (15) Będzie bowiem wielki przed Panem; i wina, i napoju mocnego pić nie będzie, a będzie napełniony Duchem Świętym już w łonie matki swojej. (16) Wielu też spośród synów izraelskich nawróci do Pana, Boga ich. (17) On to pójdzie przed nim w duchu i mocy Eliaszowej, by zwrócić serca ojców ku dzieciom, a nieposłusznych ku rozwadze sprawiedliwych, przygotowując Panu lud prawy.

O czym jest mowa w tych wersetach ?

wers 13 mówi o narodzinach Jana chrzciciela , był on tym który miał przygotować drogą dla przeszłego Mesjasza . Tym zaś Mesjaszem okazał się nie sam Bóg JHWH lecz jego Syn Jezus Chrystus .

Zwróćmy uwagę na zapowiedź anioła jakie to słowa wypowiedział do Marii ?

Ew Łuk 1; 26- 33

A w szóstym miesiącu Bóg posłał anioła Gabriela do miasta galilejskiego, zwanego Nazaret, (27) do panny poślubionej mężowi, któremu było na imię Józef, z domu Dawidowego, a pannie było na imię Maria. (28) I wszedłszy do niej, rzekł: Bądź pozdrowiona, łaską obdarzona, Pan z tobą, błogosławionaś ty między niewiastami. (29) Ale ona zatrwożyła się tym słowem i rozważała, co by mogło znaczyć to pozdrowienie. (30) I rzekł jej anioł: Nie bój się, Mario, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. (31) I oto poczniesz w łonie, i urodzisz syna, i nadasz mu imię Jezus. (32) Ten będzie wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego. I da mu Pan Bóg tron jego ojca Dawida. (33) I będzie królował nad domem Jakuba na wieki, a jego królestwu nie będzie końca.

Kim według zapowiedzi anioła Gabriela miał być Jezus czy samym Najwyższym Bogiem czy też może Syna Boga Najwyższego . Spójrz na tekst biblijny :

Ew Łuk 1 32 Ten będzie wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego.

Zatem Pan Jezus miał być synem Najwyższego Boga a to z kolei przeczy jakoby to Jezus byłtym Najwyższym Bogiem .
Dalej czytam że ten że Syn Najwyższego miał otrzymać prawo do sprawowania władzy od samego Boga .

Ew Łuk 1 32 b) I da mu [u]Pan Bóg
tron jego ojca Dawida.

Jeżeli Jezus miał by być samym Bogiem JHWH to wówczas z zapowiedzi anioła wynikało by że Bóg sam sobie miałby dać władzę , ale w jakim celu ? przecież Bóg jako suwerenny władca nieba i ziemi wszystko posiada . Widzimy więc że słowa anioła Gabriela obalają teorię jakoby sam Bóg JHEH urodził się jako człowiek .

Zwróć teraz uwagę na kontekst dalszy :

Ew Łuk 1: 68 Błogosławiony Pan, Bóg Izraela, że nawiedził lud swój i dokonał jego odkupienia, (69) i wzbudził nam mocarnego Zbawiciela w domu Dawida, sługi swego,

Kto był tym mocnym Zbawicielem ? którego Bóg wzbudził narodowi Izraelskiemu?

Dz 13: 22,23 a gdy go odrzucił, powołał im na króla Dawida i wystawił mu świadectwo w słowach: Znalazłem Dawida, syna Jessego, męża według serca mego, który wykona całkowicie wolę moją. (23) Z jego to potomstwa zgodnie z obietnicą wywiódł Bóg Izraelowi Zbawiciela, Jezusa,

Tym ustanowionym przez Boga Zbawicielem okazał się sam Syn Boga Jezus Chrystus , taka jest wykładnia apostołów.

Ps Jak dotąd nie odniosłeś się do żadnego z argumentów jaki tutaj przedstawiałem , kultura wymaga tego aby na podane argumenty przez adwersarza odpowiedzieć .

Pn sie 18, 2014 20:03
Cytuj:
Tym ustanowionym przez Boga Zbawicielem okazał się sam Syn Boga Jezus Chrystus, taka jest wykładnia apostołów

Apostołów XX wieku, którzy uznają, że Jezus uzurpował sobie przymioty Boga oświadczając: - Ja jestem drogą, prawdą i życiem i Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem(J 11,25)

Wt sie 19, 2014 8:31

Alus napisał(a):
Cytuj:
Tym ustanowionym przez Boga Zbawicielem okazał się sam Syn Boga Jezus Chrystus, taka jest wykładnia apostołów

Apostołów XX wieku, którzy uznają, że Jezus uzurpował sobie przymioty Boga oświadczając: - Ja jestem drogą, prawdą i życiem i Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem(J 11,25)

Jezus oświadczył :

Ew Jan 14:6 Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.

Kto według słów Jezus jest celem tej drogi czy on sam ?
nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.

Wszystko co czynił Jezus nie wynika że uzurpował sobie on przymioty które posiadał sam Bóg .

Dz 2: 22 Mężowie izraelscy! Posłuchajcie tych słów: Jezusa Nazareńskiego, męża, którego Bóg wśród was uwierzytelnił przez czyny niezwykłe, cuda i znaki, jakie Bóg przez niego między wami uczynił, jak to sami wiecie,

Komu apostoł Piotr przypisuje tutaj czynienie niezwykłych cudów i znaków ? Samem Bogu nie zaś jego Synowi , Jezus był przedstawicielem samego Boga ale nie tym że Bogiem , to Bóg przez Jezusa czynił cuda ...

Wt sie 19, 2014 16:59

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
proteom

Cytuj:
Gdzie to jest napisane? Jednym z najmocniejszych dowodów na to, że Jezus nie został stworzony jest fakt że Biblia jasno i jednoznacznie nazywa go Ojcem Odwiecznym:

Czy znasz tekst oryginalny tego wersetu ?

Izaj 9:5 כִּי-יֶלֶד יֻלַּד-לָנוּ בֵּן נִתַּן-לָנוּ וַתְּהִי הַמִּשְׂרָה עַל-שִׁכְמוֹ וַיִּקְרָא שְׁמוֹ פֶּלֶא יוֹעֵץ אֵל גִּבּוֹר אֲבִיעַד שַׂר-שָׁלוֹם׃

Bo narodził się chłopiec nam syn został dany ,i była władza na barkach jego i zostało nazwane imię jego : Prawdziwy doradca Bóg mocny ojciec NA WIEKI Książę pokoju .

Określenie אֵל גִּבּוֹר z godnie z zasadami gramatyki hebrajskiej można również przetłumaczyć jako ,, POTĘŻNY MOCARZ LUB BOHATER.

Ez 32:21
21. Wtedy powiedzą do niego mocarni bohaterowie ze środka Szeolu: razem ze swymi pomocnikami zstępują do dołu i będą leżeć wśród nieobrzezanych, razem z tymi, których miecz pobije. BT

אֵלֵי גִבּוֹרִים -Ele Gibborim - mocarni bohaterowie.

Interesujące jest to również jak rozumiano w czasach kiedy dokonywano tłumaczenia na j grecki frazę אֵל גִּבּוֹר

LXX Izaj 9:5

ὅτι παιδίον ἐγεννήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν, οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγενήθη ἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ, καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ Μεγάλης βουλῆς ἄγγελος·ισχυρος εξουσιαστης αρχων ειρηνης πατηρ του μελλοντος αιωνος

Ponieważ dziecię narodziło się nam ,syn dany nam którego władza powstała na ramieniu jego . Nazywa się imię jego ,,wielkiej rady anioł ( posłaniec ) , potężny Mocarz władca pokoju Ojciec przyszłego wieku .

Jak się łatwo domyślić zarówno w tekście hebrajskim jak i greckim Septuaginty nie występuje fraza ,, Ojciec odwieczny ''

Cytuj:
Skoro Jezus jest odwieczny, to oczywistym jest, że nie może mieć początku w czasie, czyli istniał odwiecznie, zawsze.
Do Syna (...) Tyś, Panie na początku osadził ziemię, dziełem też rąk Twoich są niebiosa” (Hbr 1:8, 10; por. Hbr 1:11-12).
„Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało. W nim było życie...” (J 1:3-4);

W podanych przez ciebie tekstach nie mam nic o tym jakoby to Jezus był stwórcą wszystkiego .

Hebr 1:1,2

1)Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków;

2) Ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.

Bóg przemówił przez Syna przez którego także wszechświat stworzył .

Sięgając do tekstu źródlanego jakim jest tekst grecki znajdujemy ciekawą informacje mianowicie chodzi tutaj o znaczenie przyimków , i tak :

Ew Jan 1:3 ) Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało.

Πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν.

δι’ αὐτοῦ Dosłownie oznacza: przez niego. Przyimek διὰ z dopełniaczem (genetivem) tłumaczy się najczęściej na: przez, dzięki czemuś, za pośrednictwem, przyimek ten ma znaczenie instrumentalne, że coś zostało przez kogoś zrobione, oznacza pośredniego wykonawcę czynności..

Gdyby Jan chciał przekazać nam że Stwórcą świata jest Jezus wówczas użył by przyimka υπο ,gdyż właśnie za pomocą tego przyimka wskazuje się na sprawcę czynności .

Przyimek υπο + ( Genitivus) oznacza sprawcę lub powód czynności

Mat 1:22 το ρηθεν υπο του κυριου -powiedziane przez Pana

Zatem wklejona przez ciebie czyjeś tzw argumenty okazały się nie prawdziwe sprzeczne z treścią języków oryginalnych .

Cytuj:
Pan Jezus jest Wszechmocnym Bogiem Jahwe!

Tak wierzył Sebeliusch :-D Uważasz że w niebie Pan Jezus będąc według ciebie Bogiem JHWH zasiada po swojej własnej prawicy ? :-D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

wieczny student .

Cytuj:
Syn Boży jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec, ale inną Osobą. Oficjalną naukę KK możesz znaleźć np. w Katechizmie Kościoła Katolickiego

Pomyśl według KK Bóg Ojciec jest osobą zatem jeżeli mówisz że Syna Boga jest tym samym Bogiem co osoba Boga Ojca staje się automatycznie tą samą osobą
.

Bóg Ojciec + Bóg Syn + Bóg Duch św. = według ciebie Jeden Bóg a, gdy dodajesz Osoba Boska Ojca + Osoba Boska Syna + Osoba Boska Ducha św. = Trzy Osoby Boskie a nie Jedna Osoba czy zauważasz niekonsekwencje w takim twierdzeniu ?

Jest to gdzieś wprost napisane? Wprost, twoje rozumowania logiczne pozostawiają wiele do życzenia. Zresztą proteom wskazał kilka cytatów głoszących rzecz przeciwną. Ustosunkujesz się?

Przypominam co pisał Justyn według niego Pan Jezus jest innym Bogiem niższym od Boga Stwórcy . Ty zaś twierdzisz że że KK uczy tak samo jak Justyn więc pytam dlaczego kręcisz ? :-D
Cytuj:
Zresztą proteom wskazał kilka cytatów głoszących rzecz przeciwną. Ustosunkujesz się?

Odpowiedziałem na jego tzw argumenty teraz czekam aby jeden z was się do nich ustosunkował :-D

Cz lis 13, 2014 17:34

Teofilos
Cytuj:
LXX Izaj 9:5

ὅτι παιδίον ἐγεννήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν, οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγενήθη ἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ, καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ Μεγάλης βουλῆς ἄγγελος·ισχυρος εξουσιαστης αρχων ειρηνης πατηρ του μελλοντος αιωνος

Ponieważ dziecię narodziło się nam ,syn dany nam którego władza powstała na ramieniu jego . Nazywa się imię jego ,,wielkiej rady anioł ( posłaniec ) , potężny Mocarz władca pokoju Ojciec przyszłego wieku .

Jak się łatwo domyślić zarówno w tekście hebrajskim jak i greckim Septuaginty nie występuje fraza ,, Ojciec odwieczny ''

To ciekawe, bo w kilku różnych tłumaczeniach jednak występuje: http://www.biblia-internetowa.pl/Izaj/9/5.html
Biblia Warszawska:
Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.
Biblia Tysiąclecia:
Albowiem Dziecię nam się narodziło, Syn został nam dany, na Jego barkach spoczęła władza. Nazwano Go imieniem: Przedziwny Doradca, Bóg Mocny, Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju.
Biblia Gdańska:
Albowiem dziecię narodziło się nam, a syn dany jest nam; i będzie panowanie na ramieniu jego, a nazwią imię jego: Dziwny, Radny, Bóg mocny, Ojciec wieczności, Książę pokoju;
Nawet przekład Ś.Jehowy tzw. Przekład Nowego Świata podaje podobnie: http://wol.jw.org/pl/wol/b/r12/lp-p/bi1 ... 240-59:431
Bo narodziło się nam dziecko,+ syn został nam dany;+ a na jego barkach spocznie władza książęca.+ I będą go zwać imieniem Cudowny Doradca,+ Potężny Bóg,+ Wiekuisty Ojciec,+ Książę Pokoju.

Teofilos
Cytuj:
W podanych przez ciebie tekstach nie mam nic o tym jakoby to Jezus był stwórcą wszystkiego .

Proponuję przeczytać: Hebr 1,5-12
8 Do Syna zaś:
Tron Twój, Boże
na wieki wieków,
berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.
9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość,
dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój
olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.
10 Oraz:
Tyś, Panie, na początku osadził ziemię,
dziełem też rąk Twoich są niebiosa.

11 One przeminą, ale Ty zostaniesz
i wszystko jak szata się zestarzeje,
12 i jak płaszcz je zwiniesz,
jak odzienie, i odmienią się.
Ty zaś jesteś Ten sam, a Twoje lata się nie skończą.

Ten fragment pokazuje, że Jezus jest: 1. Bogiem; 2.Odwieczny; 3.Stwórca nieba i ziemi, a kto jest jedynym Stwórcą Jahwe ergo Syn Boży jest Jahwe
Teofilos
Cytuj:
Hebr 1:1,2

1)Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków;

2) Ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.

Gdyby Jezus nie był wszechmocnym Bogiem, to by Ojciec przez Niego nie stworzył wszechświata. Ten werset bardzo mocno pokazuje potęgę Syna. Gdyby Syn Boży był tylko stworzeniem, to Bóg Ojciec przez Niego nie stworzyłby wszechświata, bo 1. stworzeń jeszcze nie było 2. Bóg sam wszystko stworzył. Jeśli sam, to jest to tylko możliwe wtedy, gdy uznamy, że Syn Boży jest Osobowym Bogiem.

Teofilos
Cytuj:
Ew Jan 1:3 ) Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało.

Πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν.

δι’ αὐτοῦ Dosłownie oznacza: przez niego. Przyimek διὰ z dopełniaczem (genetivem) tłumaczy się najczęściej na: przez, dzięki czemuś, za pośrednictwem, przyimek ten ma znaczenie instrumentalne, że coś zostało przez kogoś zrobione, oznacza pośredniego wykonawcę czynności..

Gdyby Jan chciał przekazać nam że Stwórcą świata jest Jezus wówczas użył by przyimka υπο ,gdyż właśnie za pomocą tego przyimka wskazuje się na sprawcę czynności .

Przyimek υπο + ( Genitivus) oznacza sprawcę lub powód czynności

Mat 1:22 το ρηθεν υπο του κυριου -powiedziane przez Pana

Zatem wklejona przez ciebie czyjeś tzw argumenty okazały się nie prawdziwe sprzeczne z treścią języków oryginalnych .

Nie wiem na podstawie jakich argumentów wyciągasz powyższy wniosek? δι᾽ αὐτοῦ Dosłownie oznacza: przez niego. Przyimek διὰ z dopełniaczem (genetivem) tłumaczy się najczęściej na: przez, dzięki czemuś, za pośrednictwem, z powodu, za sprawą. Tak też jest tłumaczone; http://www.psnt.pl/J1w3-4.html
Wszystko powstało dzięki( przez,za pośrednictwem) Synowi Bożemu, podkreśla, że jest On wszechmocny. To jest istotne w tym wersecie. Inaczej jak zrozumieć ten werset? To Syn bezpośrednio stwarza wszystko, a nie Ojciec, gdyż On to robi przez Syna. Syn jest aktywnym Stwórcą wszystkiego. Wniosek: Bóg Ojciec nie stwarza wszystkiego sam i nie robi tego bezpośrednio, ale potrzebuje do tego swego Boskiego Syna. To On jest tym bezpośrednim Stwórcą.

Teofilos
Cytuj:
Uważasz że w niebie Pan Jezus będąc według ciebie Bogiem JHWH zasiada po swojej własnej prawicy ? :-D

Gdzie tak napisałem? Pan Jezus, bedąc Osobowym Bogiem zasiada po prawicy Boga Ojca. Trudno widzę Ci to zrozumieć.

Cz lis 13, 2014 21:14

proteom

Cytuj:
To ciekawe, bo w kilku różnych tłumaczeniach jednak występuje: http://www.biblia-internetowa.pl/Izaj/9/5.html
Biblia Warszawska:
Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.
Biblia Tysiąclecia:
Albowiem Dziecię nam się narodziło, Syn został nam dany, na Jego barkach spoczęła władza. Nazwano Go imieniem: Przedziwny Doradca, Bóg Mocny, Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju.
Biblia Gdańska:
Albowiem dziecię narodziło się nam, a syn dany jest nam; i będzie panowanie na ramieniu jego, a nazwią imię jego: Dziwny, Radny, Bóg mocny, Ojciec wieczności, Książę pokoju;
Nawet przekład Ś.Jehowy tzw. Przekład Nowego Świata podaje podobnie: http://wol.jw.org/pl/wol/b/r12/lp-p/bi1 ... 240-59:431
Bo narodziło się nam dziecko,+ syn został nam dany;+ a na jego barkach spocznie władza książęca.+ I będą go zwać imieniem Cudowny Doradca,+ Potężny Bóg,+ Wiekuisty Ojciec,+ Książę Pokoju.

Mnie tendencyjna tłumaczenie odbiegające od tekstu oryginalnego nie interesują sprawdź sobie - tłumaczenie KS. PROF. DRA HAB. REMIGIUSZA POPOWSKIEGO hebrajsko -polskim ST Wyd. VOCATIO a przeżyjesz rozczarowanie :-D

Cytuj:
Proponuję przeczytać: Hebr 1,5-12
8 Do Syna zaś:
Tron Twój, Boże na wieki wieków,
berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.
9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość,
dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój
olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.

Szkoda że nie zadałeś sobie trudu aby sprawdzić jak ten Psalm jest tłumaczony

Psl 45 : 7, 8 BT

Tron Twój, o Boże, trwa wiecznie, berło Twego królestwa - berło sprawiedliwe. (8) Miłujesz sprawiedliwość, wstrętna ci nieprawość, dlatego Bóg, twój Bóg, namaścił ciebie olejkiem radości hojniej niż równych ci losem;

Jak myślisz o ilu Bogach jest tutaj mowa :-D Bóg twój Bóg to zwrot podkreślający że słowa te były kierowane do kogoś kto miał Boga . Psalm 45 pierwotnie odnosił się do Salomona czy uważasz że Salomon był Bogiem ?

Biblista B.F. Wescott tak się wypowiada na temat wersetów 6,7 z Psal 45

LXX dopuszca dwie możliwości tłumaczenia ( ho theos ) można w obu wypadkach oddać jako wołacz (Tron twój o Boże ... dlatego o Boże Bóg twój ...)

albo w pierwszym wypadku jako podmiot ( lub orzecznik ) ( Bóg jest twoim tronem albo twoim tronem jest Bóg ...) Jest rzeczą nie prawdopodobną żeby użyte w oryginale słowo {Elohim '} odnosiło się do Króla . Prawdopodobieństwo przeczy założeniu że w LXX (ho Theos ) występuje w wołaczu

ks. Władysław Borowski, , oddał Psalm 45:7, 8 -- "Bóg Cię osadził na tronie On, który trwa na wieki, sprawiedliwość ozdabia twe berło. Kochasz sprawiedliwość, obce ci bezprawie, przeto uczcił cię, Bóg, twój Bóg, jedynego spośród rówieśników" [ed. 1983, 'Wyd. OO. Karmelitów Bosych', Kraków].

Profesor z Oxfordu i słynny tłumacz Biblii trynitarnej, dr James Moffatt, prawdopodobnie największy biblista naszych czasów, następująco:

Hebr 1:8 God is the throne for ever and ever
Bóg jest twoim tronem na wieki wieków!
https://archive.org/stream/newtestament ... 2/mode/2up

Cytuj:
10 Oraz:
Tyś, Panie, na początku osadził ziemię,
dziełem też rąk Twoich są niebiosa.
11 One przeminą, ale Ty zostaniesz
i wszystko jak szata się zestarzeje,
12 i jak płaszcz je zwiniesz,
jak odzienie, i odmienią się.
Ty zaś jesteś Ten sam, a Twoje lata się nie skończą.

Ponownie kłania się cały kontekst : Autor listu do Hebrajczyków na samym wstępie zaznacza że wszystko co istnieje zawdzięcza swoje pochodzenie Bogu który to dokonał aktu stworzenia za pośrednictwem swego Syna Jezusa Chrystusa .

Kiedy czytamy wers 5 to wypisz wymaluj słowa te najpierw zostały odniesiona do Salomona zaś Paweł odnosi je do Jezusa , czy zatem Salomon to Jezus ? :-D wers 10 musi być rozumiany zgodnie z tym co czytamy w wersie 2: Hebr 1:2

ostatnio, u kresu tych dni,(Bóg ) przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.

To Bóg jest Stwórcą wszystkiego zaś wers 10 nawiązuje do tego że Jezus był wykonawcą woli Najwyższego Boga . Ten sam autor w 1 Kor 8: 5,6 napisał

Bo chociaż nawet są tak zwani bogowie, czy to na niebie, czy na ziemi, i dlatego jest wielu bogów i wielu panów, (6) wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, za pośrednictwem którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy.

Od kogo wszystko pochodzi ? jest tylko jeden Bóg Ojciec skoro Pan Jezus nie jest tym Bogiem Ojciec to nie może być tym samym Bogiem co Bóg Ojciec .

Cytuj:
Nie wiem na podstawie jakich argumentów wyciągasz powyższy wniosek? δι᾽ αὐτοῦ Dosłownie oznacza: przez niego. Przyimek διὰ z dopełniaczem (genetivem) tłumaczy się najczęściej na: przez, dzięki czemuś, za pośrednictwem, z powodu, za sprawą. Tak też jest tłumaczone; http://www.psnt.pl/J1w3-4.html
Wszystko powstało dzięki( przez,za pośrednictwem) Synowi Bożemu, podkreśla, że jest On wszechmocny.

Czy zlecenie budowy domu murarzowi podkreśla fakt że jest on zleceniodawcą czy raczej tym który na zlecenie podejmuje się budowy domu ?

διὰ z dopełniaczem (genetivem) podkreśla jedynie bardzo mocno pośrednictwo Syna Bożego w stwarzaniu zaś inicjatorem wszystkiego nadal pozostaje Bóg Najwyższy którym to syn Boga nie jest .

Gdyby autorzy NT chcieli podkreślić że Pan Jezus jest Stwórcą wówczas w 100% użyli by przyimka υπο + ( Genitivus) którym to oznacza się zawsze sprawcę lub powód czynności. Niestety tak nie uczynili gdyż dla apostołów Pan Jezus pełnił rolę pośrednika w stwarzaniu .

Cytuj:
Bóg Ojciec nie stwarza wszystkiego sam i nie robi tego bezpośrednio, ale potrzebuje do tego swego Boskiego Syna. To On jest tym bezpośrednim Stwórcą.

Jest to jedynie twój prywatny jak i błędny wniosek odbiegający od treści słowa Bożego .

Cytuj:
Gdzie tak napisałem? Pan Jezus, bedąc Osobowym Bogiem zasiada po prawicy Boga Ojca. Trudno widzę Ci to zrozumieć.

Widzę że masz problemy z odróżnieniem Słowa Bożego od nauki ludzkiej .

Rz 8:34 Któż będzie potępiał? Jezus Chrystus, który umarł, więcej, zmartwychwstał, który jest po prawicy Boga, Ten przecież wstawia się za nami.

Jezus zasiada po prawicy Boga i wstawia się za wierzącymi . Skoro uważasz że Pan Jezu jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec to do kogo wstawia się za wierzącymi ? proszę o odpowiedź

Hebr 7:24,25

ale Ten sprawuje kapłaństwo nieprzechodnie, ponieważ trwa na wieki. (25) Dlatego też może zbawić na zawsze tych, którzy przez niego przystępują do Boga, bo żyje zawsze, aby się wstawiać za nimi. Identyczna sytuacja Pan Jezus pełni w niebie rolę arcykapłana i tylko przez niego wierzący mają dostęp do Boga , zauważ jak napisano ,, którzy przez niego[/u] przystępują do Boga,[/b Nie do niego ale przez niego .

Hebr 10: 12 lecz gdy On złożył raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, [b]usiadł po prawicy Bożej,

1 Piotr 3: 22
który wstąpił na niebiosa, siedzi na prawicy Bożej, a poddani mu są aniołowie i zwierzchności, i moce.

Czy nadal twierdzisz że Jezus nie zasiada po prawicy Bożej ?

Hebr 9:26 Albowiem Chrystus nie wszedł do świątyni zbudowanej rękami, która jest odbiciem prawdziwej, ale do samego nieba, aby się wstawiać teraz za nami przed obliczem Boga;

Skoro rzekomo Pan Jezus to Bóg JHWH to do kogo wstawia się za wierzącymi ? :-D

Pt lis 14, 2014 16:56

Teofilos
Cytuj:
Mnie tendencyjna tłumaczenie odbiegające od tekstu oryginalnego nie interesują sprawdź sobie - tłumaczenie KS. PROF. DRA HAB. REMIGIUSZA POPOWSKIEGO hebrajsko -polskim ST Wyd. VOCATIO a przeżyjesz rozczarowanie :-D

A co to jest wg Ciebie tendencyjne tłumaczenie? Czy Przekład Nowego Świata jest nietendencyjnym tłumaczeniem Nowego Testamentu z j. oryginalnych?
Teofilos
Cytuj:
Autor listu do Hebrajczyków na samym wstępie zaznacza że wszystko co istnieje zawdzięcza swoje pochodzenie Bogu który to dokonał aktu stworzenia za pośrednictwem swego Syna Jezusa Chrystusa .

Kiedy czytamy wers 5 to wypisz wymaluj słowa te najpierw zostały odniesiona do Salomona zaś Paweł odnosi je do Jezusa , czy zatem Salomon to Jezus ? :-D wers 10 musi być rozumiany zgodnie z tym co czytamy w wersie 2: Hebr 1:2

To Ci zestawię Hbr 1,1-14 z Ps 102,26-28, abyś mógł dostrzec ich wymowę.
Hbr 1,1-14

1. Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków;

2. ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.

3. On, który jest odblaskiem chwały i odbiciem jego istoty i podtrzymuje wszystko słowem swojej mocy, dokonawszy oczyszczenia z grzechów, zasiadł po prawicy majestatu na wysokościach

4. i stał się o tyle możniejszym od aniołów, o ile znamienitsze od nich odziedziczył imię.

5. Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Tyś jest Synem moim, Jam cię dziś zrodził? I znowu: Ja mu będę ojcem, a on będzie mi synem?

6. I znowu, kiedy wprowadza Pierworodnego na świat, mówi: Niechże mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży.

7. O aniołach wprawdzie mówi: Aniołów swych czyni On wichrami, a sługi swoje płomieniami ognia;

8. lecz do Syna: Tron twój, o Boże, na wieki wieków, Berłem sprawiedliwym berło Królestwa twego.

9. Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość: Dlatego namaścił cię, o Boże, Bóg twój olejkiem wesela jak żadnego z towarzyszy twoich.

10. Oraz: Tyś, Panie, na początku ugruntował ziemię, i niebiosa są dziełem rąk twoich;

11. one przeminą, ale Ty zostajesz; I wszystkie jako szata zestarzeją się,

12. i jako płaszcz je zwiniesz, jako odzienie, i przemienione zostaną; ale tyś zawsze ten sam i nie skończą się lata twoje.

13. A do którego z aniołów powiedział kiedy: Siądź po prawicy mojej, aż położę nieprzyjaciół twoich jako podnóżek stóp twoich.

14. Czy nie są oni wszyscy służebnymi duchami, posyłanymi do pełnienia służby gwoli tych, którzy mają dostąpić zbawienia?

(BW)

Ps 102,26-28

25. Rzekłem: Boże mój, nie zabieraj mnie w połowie dni moich, Wszak lata twoje trwają z pokolenia w pokolenie.

26. Tyś z dawna założył ziemię, A niebiosa są dziełem rąk twoich.

27. One zginą, Ty zaś zostaniesz, I wszystkie jak szata się zużyją; Jak szata, która się zmienia, one się zmienią.

28. Ale ty pozostaniesz ten sam I nie skończą się lata twoje.

Najbardziej interesujące słowa z tego fragmentu zostały przeze mnie pogrubione, gdyż to właśnie w nich najbardziej zawiera się tajemnica bóstwa Chrystusa. Słowa te są prawie dokładną kopią z Psalmu 102, które wyraźnie odnoszą się do Boga Jahwe, a je odniósł przecież autor listu do Hebrajczyków do... Pana Jezusa, przez co zrównał Go z Bogiem Jahwe. To chyba nie jest trudne do zrozumienia.

So lis 15, 2014 0:41

Teofilos
Cytuj:
Od kogo wszystko pochodzi ? jest tylko jeden Bóg Ojciec skoro Pan Jezus nie jest tym Bogiem Ojciec to nie może być tym samym Bogiem co Bóg Ojciec .

Widzę, że jesteś impregnowany na racjonalne argumenty. Pan Jezus nie jest Bogiem Ojcem. Z tego, że jest jeden Bój Ojciec nie wynika logicznie ,że Syn Boży nie jest Osobowym Bogiem. Pan Jezus ma wszystko co Ojciec, czyli wszystkie przymioty jak i naturę, czyli jest Bogiem.

Teofilos
Cytuj:
Czy zlecenie budowy domu murarzowi podkreśla fakt że jest on zleceniodawcą czy raczej tym który na zlecenie podejmuje się budowy domu ?

:?: to nie jest forum budowlane :)

Teofilos
Cytuj:
διὰ z dopełniaczem (genetivem) podkreśla jedynie bardzo mocno pośrednictwo Syna Bożego w stwarzaniu zaś inicjatorem wszystkiego nadal pozostaje Bóg Najwyższy którym to syn Boga nie jest .

Gdyby autorzy NT chcieli podkreślić że Pan Jezus jest Stwórcą wówczas w 100% użyli by przyimka υπο + ( Genitivus) którym to oznacza się zawsze sprawcę lub powód czynności. Niestety tak nie uczynili gdyż dla apostołów Pan Jezus pełnił rolę pośrednika w stwarzaniu .

Po raz kolejny się mylisz lub kłamiesz.
Przeanalizujmy Kol.1:15-17 BW
15 On jest obrazem Boga niewidzialnego, pierworodnym wszelkiego stworzenia, 16 Ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone. 17 On też jest przed wszystkimi rzeczami i wszystko na nim jest ugruntowane,
Jak brzmi werset 17:

wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone

ta panta di autou kai eis auton ektistai
widzimy tutaj wyraz autou, który oznacza niego. Ten zaimek jest w genetivusie (czyli w dopełniaczu), a wyraz auton też oznacza niego, ale jest w accusativie (czyli w bierniku). Przyimek dia w połączeniu z genetivusem wskazuje zazwyczaj na wykonawcę czynności
O tym, że chodzi o wykonawcę czynności, w tym wypadku, Jezus jako tego, który wykonał/stworzył wszystko, można porównać z innymi wersetami.
dia z genetivusem jak wersecie 17

Rzym. 5:12
12. Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;
(BW)

Gal. 3:19
19. Czymże więc jest zakon? Został on dodany z powodu przestępstw, aż do przyjścia potomka, którego dotyczy obietnica; a został on dany przez aniołów do rąk pośrednika.
(BW)

Widzisz, że powyższe przykłady użycia dia z genetivusem wskazują nam na wykonawcę, czyli tak, jak w wer. 17 Kol
Jeśli Ciebie to nie przekonało, to dam Ci na koniec bardzo mocne przykłady, że Jezus jest Stwórcą, gdyż mamy do czynienia z konstrukcją (dia+ genetivus)
1. Jan. 1:3
Wszystko przez nie (dia+ genetivus) powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało
2. Jan. 1:10
Na swiecie był i swiat przezen (dia+ genetivus) powstał, lecz swiat go nie poznał
3. Hebr. 1:2
Ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy,
przez którego (dia+ genetivus) takze wszechswiat stworzył

Na koniec ten najbardziej podkreslający ,że Jezus jest Stwórcą
1 Kor. 8:6
6. Wszakze dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i
jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego (dia+ genetivus) wszystko istnieje i przez którego (dia+ genetivus)
my takze istniejemy

So lis 15, 2014 1:33

proteom

Cytuj:
Widzę, że jesteś impregnowany na racjonalne argumenty. Pan Jezus nie jest Bogiem Ojcem. Z tego, że jest jeden Bój Ojciec nie wynika logicznie ,że Syn Boży nie jest Osobowym Bogiem. Pan Jezus ma wszystko co Ojciec, czyli wszystkie przymioty jak i naturę, czyli jest Bogiem.

Jak na razie nie przedstawiłeś ani jednego racjonalnego argumentu jedynie co robisz to powtarzasz swoją matre jednocześnie temu co twierdzisz .

Pismo św oświadcza jednoznacznie jedynym Najwyższym Bogiem jest Bóg Ojciec ,kto zatem nie jest owym jedynym Najwyższym Bogiem Ojciec ten nie jest Bogiem .

1 Kor 8:6 wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i za pośrednictwem którego my także istniejemy.

Efz 4: 6 jeden Bóg i Ojciec wszystkich, który jest ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich.

Ew Jan 17:3 A to jest żywot wieczny, aby poznali ciebie, jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa, którego posłałeś.

Kogo Pan Jezus w tych słowach określa JEDYNYM Prawdziwym Bogiem ?

Cytuj:
to nie jest forum budowlane

Na podstawie analogiczni ego przykładu unaoczniłem ci jak bardzo się mylisz :-D

Cytuj:
Po raz kolejny się mylisz lub kłamiesz.
Przeanalizujmy Kol.1:15-17 BW
15 On jest obrazem Boga niewidzialnego, pierworodnym wszelkiego stworzenia, 16 Ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone. 17 On też jest przed wszystkimi rzeczami i wszystko na nim jest ugruntowane,

Zacznijmy od tego że krętaczem jesteś jedynie Ty sam , nie mając zielonego pojęcia o języku w jakim został w większości spisany NT wyzuwasz błędne wnioski .

wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone
Cytuj:
ta panta di autou kai eis auton ektistai
widzimy tutaj wyraz autou, który oznacza niego. Ten zaimek jest w genetivusie (czyli w dopełniaczu), a wyraz auton też oznacza niego, ale jest w accusativie (czyli w bierniku). Przyimek dia w połączeniu z genetivusem wskazuje zazwyczaj na wykonawcę czynności

Zapomniałeś celowo dodać że Dia nigdy nie wskazuje za sprawcę danej czynności lecz zawsze wskazuje na pośredniego wykonawcę czynności (Patrz Wielki Słownik Grecko-Polski Nowego Testamentu, Remigiusz Popowski, Vocatio, Warszawa 1997, str. 125) Zatem kłamcą jesteś, jeżeli już kogoś cytujesz to zaznaczaj ,, Cytuję '' A teraz sprawdźmy całość owego fragmentu którego autorem jest Żebrowski

Cytuję : widzimy tutaj wyraz autou, który oznacza niego. Ten zaimek jest w genetivusie (czyli w dopełniaczu), a wyraz auton też oznacza niego, ale jest w accusativie (czyli w bierniku). Przyimek dia w połączeniu z genetivusem wskazuje zazwyczaj na wykonawcę czynności, a nie znany mi jest żaden jednoznaczny przypadek, w którym mógłby wskazywać na przyczynę, czy też powód, dla którego to zostało cos wykonane, jak to sugeruje Artur Olczykowski. Z takim znaczeniem możemy mieć do czynienia w przypadku, kiedy ten przyimek dia jest połączony z accusativusem (Patrz Wielki Słownik Grecko-Polski Nowego Testamentu, Remigiusz Popowski, Vocatio, Warszawa 1997, str. 125)

"A. Dia z gen. [...]III. O środku, o narzędziu, o czynniku działającym lub pośredniczącym, o sposobie, przez, dzięki czemuś, przy pomocy czegoś, za pośrednictwem czegoś, pod wpływem czegoś. [...]2. Z gen. osób. a. Dla oznaczenia pośrednika czynności; często o pośredniku czynności Boga lub czynności ludzi, kierowanej do Boga, przez, za pośrednictwem, np. [...] Kol 1,16 [...]"

Sam Katolik przyznaje że Dia z gen tak jak np Kol 1:16 wskazuje na pośrednika danej czynności .

Czytaj więcej na: http://zebrowski.apologetyka.info/trojc ... cz2,27.htm

Jakiego przyimka używa się w języku greckim NT kiedy np Bóg sam coś czyni ? Czekan na podpowiedź

So lis 15, 2014 16:17

jest mnóstwo fragmentów pokazujących że YHVH to nie tylko Ojciec ale i Syn : http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=7194

,

uwolniony od pornografii : http://www.youtube.com/watch?v=VfB-tfFRqjU

, na depresję itp : https://www.youtube.com/watch?v=06E0068I5dI

So lis 15, 2014 21:12

jak już kilka razy zaznaczyłem za pomocą greckiego przyimka δια występującego w dopełniaczu pisarz NT wskazują na pośrednictwo kogoś lub czegoś. A oto kilka wersetów które potwierdzają jak ta reguła była przestrzegana.

1 ) Rz 1:8 πρωτον μεν ευχαριστω τω θεω μου δια ιησου χριστου υπερ παντων υμων οτι η πιστις υμων καταγγελλεται εν ολω τω κοσμω

Najpierw dziękuję Bogu mojemu poprzez Jezusa Chrystusa

δια ιησου χριστου za pośrednictwem (przez) Jezusa Chrystusa ( (δια ᾽ – praepositio + gen.- dopełniacz )

2)Rz 2:16 εν ημερα οτε κρινει ο θεος τα κρυπτα των ανθρωπων κατα το ευαγγελιον μου δια ιησου χριστου

Będzie to w dniu, kiedy według ewangelii mojej Bóg sądzić będzie ukryte sprawy ludzkie przez Jezusa Chrystusa.

δια ιησου χριστου za pośrednictwem (przez) Jezusa Chrystusa ( (δια ᾽ – praepositio + gen.- dopełniacz )

7 ) Rz 7:25 ευχαριστω τω θεω δια ιησου χριστου του κυριου ημων αρα ουν αυτος εγω τω μεν νοι δουλευω νομω θεου τη δε σαρκι νομω αμαρτιας

Bogu niech będą dzięki przez Jezusa Chrystusa

δια ιησου χριστου - za pośrednictwem (przez) Jezusa Chrystusa (δια ᾽ – praepositio + gen.- dopełniacz )

8 ) Kol 3:17 και παν ο τι αν ποιητε εν λογω η εν εργω παντα εν ονοματι κυριου ιησου ευχαριστουντες τω θεω και πατρι δι αυτου

I wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez niego Bogu Ojcu.

δι αυτου -za pośrednictwem (przez) (δια ᾽ – praepositio + gen.- dopełniacz )

Na podstawie tych kilku przykładów widzimy potwierdzenie reguły ,,δια ᾽ – praepositio + gen.- dopełniacz - wskazuje na pośrednika czynności ''

W Grecko -polskim NT Ks . Prof Regemiusza Popowskiego w komentarzu do Hebr 1:2 czytamy :
,, Chodzi o pośrednictwo syna w stwarzaniu podobnie jak 1 Kor 8:6 ,ew Jan 1:3 ''

W całym Piśmie św tak ST jak i NT stworzenie wszystkiego jest przypisane Bogu Ojcu Pana naszego Jezusa Chrystusa .

Dz 4: 24 Wysłuchawszy tego podnieśli jednomyślnie głos do Boga i mówili: Wszechwładny Stwórco nieba i ziemi, i morza, i wszystkiego, co w nich istnieje, (25) Tyś przez Ducha Świętego powiedział ustami sługi Twego Dawida: Dlaczego burzą się narody i ludy knują rzeczy próżne? (26) Powstali królowie ziemi i książęta zeszli się razem przeciw Panu i przeciw Jego Pomazańcowi. (27) Zeszli się bowiem rzeczywiście w tym mieście przeciw świętemu Słudze Twemu, Jezusowi, którego namaściłeś, Herod i Poncjusz Piłat z poganami i pokoleniami Izraela, (28) aby uczynić to, co ręka Twoja i myśl zamierzyły. (29) A teraz spójrz, Panie, na ich groźby i daj sługom Twoim głosić słowo Twoje z całą odwagą, (30) gdy Ty wyciągać będziesz swą rękę, aby uzdrawiać i dokonywać znaków i cudów przez imię świętego Sługi Twego, Jezusa.

Jest to fragment modlitwy apostołów, kto w tych słowach modlitwy jest nazwany Stwórcą ? jak wskazuje kontekst sam Bóg , co też potwierdzają ostatnie słowa do kogo ta modlitwa była kierowana do Boga i kończy się słowami ,, przez imię świętego Sługi Twego, Jezusa.

Rozważmy kolejny fragment .

Dz 17 :24 Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych (25) ani też nie służy mu się rękami ludzkimi, jak gdyby czego potrzebował, gdyż sam daje wszystkim życie i tchnienie, i wszystko. (26) Z jednego pnia wywiódł też wszystkie narody ludzkie, aby mieszkały na całym obszarze ziemi, ustanowiwszy dla nich wyznaczone okresy czasu i granice ich zamieszkania,

w dalszych słowach apostoł Paweł mówi :

werset 30, 31 Bóg wprawdzie puszczał płazem czasy niewiedzy, teraz jednak wzywa wszędzie wszystkich ludzi, aby się opamiętali, (31) gdyż wyznaczył dzień, w którym będzie sądził świat sprawiedliwie przez męża, którego ustanowił, potwierdzając to wszystkim przez wskrzeszenie go z martwych

Apostoł Paweł stworzenia Świata równiesz przypisuje samemu Bogu który przez Jezusa świat sądził będzie .

Kolejnym świadectwem tego że to Bóg wszystko stworzył są słowa z listu do Hebrajczyków

Hebr 1:1,2 Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków; (2) ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.

W słowach tych autor zwraca naszą uwagę na trzy aspekty

1 ) Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków

2) u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna,

3) przez którego także wszechświat stworzył.

Kolejnym koronnym argumentem gdzie dzieło stworzenia jest przypisane nie Jezusowi a samemu Bogu jest świadectwo z Apokalipsy .

Apok 4: 10 upada dwudziestu czterech starców przed tym, który siedzi na tronie, i oddaje pokłon temu, który żyje na wieki wieków i składa korony swoje przed tronem, mówiąc: (11) Godzien jesteś, Panie i Boże nasz, przyjąć chwałę i cześć, i moc, ponieważ Ty stworzyłeś wszystko, i z woli twojej zostało stworzone, i zaistniało.

Kim jest ten który wszystko stworzył ?

Jak wynika z wcześniejszego opisu chodzi tutaj o samego Najwyższego Boga który zasiada na tronie .

Apok 5: 1- 7 (1) I widziałem w prawej dłoni tego, który siedział na tronie, księgę zapisaną wewnątrz i zewnątrz, zapieczętowaną siedmioma pieczęciami. (2) Widziałem też anioła potężnego, który wołał głosem donośnym: Któż jest godny otworzyć księgę i zerwać jej pieczęcie? (3) I nikt w niebie ani na ziemi, ani pod ziemią nie mógł otworzyć księgi ani do niej wejrzeć. (4) I płakałem bardzo, że nie znalazł się nikt godny otworzyć księgę ani do niej wejrzeć. (5) A jeden ze starców rzecze do mnie: Nie płacz! Zwyciężył lew z pokolenia Judy, korzeń Dawidowy i może otworzyć księgę, i zerwać siedem jej pieczęci. (6) I widziałem pośrodku między tronem a czterema postaciami i pośród starców stojącego Baranka jakby zabitego, który miał siedem rogów i siedmioro oczu; a to jest siedem duchów Bożych zesłanych na całą ziemię. (7) I przystąpił, i wziął księgę z prawej ręki tego, który siedział na tronie,

W wersetach tych mamy opis tego który zasiada na tronie jak i Baranka który okazał się godny zerwać siedem pieczęci i otworzyć księgę . Baranek podchodzi do tronu i otrzymuje księgę z prawej ręki tego który zasiada na tronie tj. samego Boga ..

N lis 16, 2014 10:37

Na jakiej podstawie twierdzę, że Pan Jezus jest Wszechmocnym Stwórcą i prawdziwym Bogiem?
Mnie najbardziej przekonuje: Kol 1:15-17 http://www.psnt.pl/Kol1w15-17.html
Tam znajdziesz kilkanaście wariantów tłumaczenia tego fragmentu. Szczególnie istotne dla powyższej tezy podkreślone słowa. To jeden z przekładów (KUL)

On jest obrazem Boga Niewidzialnego – Pierworodnym wobec każdego stworzenia, bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze, wszystko przez( δι᾽ αὐτοῦ)Niego i dla Niego zostało stworzone. On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie."

Greckie δι᾽ αὐτοῦ

Dosłownie oznacza: przez niego. Przyimek διὰ z dopełniaczem (genetivem) tłumaczy się najczęściej na: przez, dzięki czemuś, za pośrednictwem, z powodu, za sprawą i tak w większości tekstów mamy: przez; przekłady NŚ, NKB mają: poprzez.
Co oznacza słowo: przez/poprzez? http://sjp.pwn.pl/sjp/poprzez;2505107.html
Nas interesuje wariant 5

poprzez
1. «przyimek komunikujący, że ktoś lub coś posuwa się po jakimś obszarze»
2. «przyimek przyłączający nazwę rzeczy utrudniającej wykonywanie czynności»
3. «przyimek, który wraz z przyłączanym rzeczownikiem charakteryzuje działanie, będące środkiem do osiągnięcia celu»
4. «przyimek wprowadzający element zajmujący miejsce pośrednie w co najmniej trójelementowym szeregu»
5. «przyimek przyłączający nazwę osoby, instytucji lub rzeczy, z której pośrednictwa ktoś korzysta»
6. «przyimek przyłączający określenie czasu, w którym miał miejsce dany stan rzeczy»

Dla mnie oznacza to, odnosząc do wersetu: wszystko przez( δι᾽ αὐτοῦ)Niego i dla Niego zostało stworzone, iż;
Bóg Ojciec nie stworzył wszystkiego sam bezpośrednio, ale zrobił to za pośrednictwem Syna Bożego. To Syn Boży bezpośrednio wszystko stworzył! To pokazuje, iż jest wszechmocny, inaczej by tego nie dokonał, a ponieważ wszechmocny jest tylko Jahwe, to Syn Boży jest Osobowym Bogiem Jahwe.
Dam Ci przykład: Teofilos przez/poprzez proteoma napisał post. Kto jest bezpośrednio odpowiada na napisanie posta? Oczywiście proteom, bo to on go napisał( stworzył), a Teofilos mu go zlecił.

WeKol 15,16-17 jest napisane o Synu Bożym:
bo w Nim zostało wszystko stworzone
wszystko w Nim ma istnienie

Kim musi być Syn Boży, skoro wszystko w nim istnieje, a więc cała rzeczywistość, w tym widzialny kosmos. Musi być Bytem poza czasem i przestrzenią, nieskończonym, aby ogarnąć taką niewyobrażalnie wielką rzeczywistość. Średnica tylko obserwowalnego Wszechświata równą około 92 miliardy lat świetlnych, czyli 8,8 ×1026 metrów. Szacuje się, że widzialny Wszechświat zawiera 30 tryliardów gwiazd (3 ×1022) składających się na 350 miliardów dużych galaktyk oraz 3,5 biliona galaktyk karłowatych. Te wszystkie galaktyki tworzą 25 miliardów grup galaktyk zawartych w 10 milionach supergromad galaktyk. http://pl.wikipedia.org/wiki/Widzialny_Wszech%C5%9Bwiat To wszystko mieści się w Nim - Synu Bożym! :o Któż jest taki nieskończony, jak nie sam Bóg. Żadne stworzenie takie nie może być, bo ograniczone jest czasoprzestrzennie.
Czyż w Dziejach Apostolskich nie jest napisane o Bogu Jahwe?
On z jednego [człowieka] wyprowadził cały rodzaj ludzki, aby zamieszkiwał całą powierzchnię ziemi. Określił właściwie czasy i granice ich zamieszkania, 27 aby szukali Boga, czy nie znajdą Go niejako po omacku. Bo w rzeczywistości jest On niedaleko od każdego z nas. 28 Bo w Nim żyjemy, poruszamy się i jesteśmy, jak też powiedzieli niektórzy z waszych poetów: "Jesteśmy bowiem z Jego rodu

Śr lis 19, 2014 12:59

proteom

Podałem ci wersety biblijne komu apostołowie przypisywali stworzenie wszystkiego - tym który stworzył wszystko jest Bóg Ojciec , jak mówi nam Słowo Boże Bóg posłużył się swoim synem dlatego Pismo św mówi że Bóg stworzył wszystko za pośrednictwem swego Syna . Taka jest nauka apostołów czy zgadzasz się z nią ?

Cytuj:
5. «przyimek przyłączający nazwę osoby, instytucji lub rzeczy, z której pośrednictwa ktoś korzysta
»

Kto więc skorzystał z pośrednictwa Pana Jezusa ? :-D

Heb 1:1,2 (1) Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków; (2) ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.

Przyimek,, Dia'' wskazuje zawsze za pośrednika nie zaś na sprawcę , sprawcą w tym przypadku jest Bóg Ojciec .
Cytuj:
Dam Ci przykład: Teofilos przez/poprzez proteoma napisał post. Kto jest bezpośrednio odpowiada na napisanie posta?

Kto był zleceniodawcą postu ? Od kogo wyszła idea napisani postu :-D

Cytuj:
Kim musi być Syn Boży, skoro wszystko w nim istnieje,

W corpusie paulinum bardzo często Paweł używa konstruckji en + Dativus w znaczeniu przez jest to sposób mowy hebrajskiej . Pewnie o tym też nie wiedziałeś .

Rzym 5.9 en to haimati autou - przez krew Jego 
Rzym 5.10 en te dzoe autou - przez życie Jego 
Rzym 10.9 en to stomati sou - przez usta Twe 
Rzym 15.13 en dynamei - przez moc 
Rzym 15.19 en dynamei - przez moc .

Ponawiam moje pytanie : Za pomocą jakiego przyimka pisarze NT wskazują na Sprawcę danej czynności.

W Kol 1:15 Paweł bardzo jasno napisał o Jezusie , dla nie go Jezus jest jednym z pierwszych i najstarszych stworzeń jakie Bóg powołał do życia .

Śr lis 19, 2014 17:49

LIST 1 JANA

5:1 " Każdy, kto wierzy, że Jezus jest Mesjaszem,
z Boga się narodził,
i każdy miłujący Tego, który dał życie,
miłuje również tego,
który życie od Niego otrzymał."

5:5 "A kto zwycięża świat,
jeśli nie ten, kto wierzy,
że Jezus jest Synem Bożym?"

Wers tożsamy z puentą Ewangelii Jana. Kluczowa jest wiara w to że Jezus jest synem Bożym.
Nigdzie w Biblii nie napisano że zbawienie/zwyciężenie świata zależy od wiary we wszechmocne bóstwo Jezusa.

5:7,8
"7 Trzej bowiem dają świadectwo:
8 Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą."

Tekst uważany za protrynitarny. Nie ma tu jednak wzmianki o Bogu JHWH. Jan wymienia tu trzy świadectwa świadczące o tym że "Jezus jest Synem Bożym".

Co oznaczają te świadectwa?
Woda - gdy Jezus został ochrzczony dał się słyszeć głos samego JHWH, który wyraził uznanie dla swego Syna (Mat 3.17)
Krew - ofiara Jezusa, jego przelana krew za wszystkich ludzi również wskazywała na to że Chrystus jest Synem Bożym.
Duch - w chwili chrztu Jezus otrzymał ducha świętego który uzdolnił go do dokonywania cudów poświadczających jego boskie posłannictwo.

5:9-12
9 Jeśli przyjmujemy świadectwo ludzi - to świadectwo Boże więcej znaczy,
ponieważ jest to świadectwo Boga,
które dał o swoim Synu.
10 Kto wierzy w Syna Bożego,
ten ma w sobie świadectwo Boga,
kto nie wierzy Bogu, uczynił Go kłamcą,
bo nie uwierzył świadectwu,
jakie Bóg dał o swoim Synu.
11 A świadectwo jest takie:
że Bóg dał nam życie wieczne,
a to życie jest w Jego Synu.
12 Ten, kto ma Syna, ma życie,
a kto nie ma Syna Bożego,
nie ma też i życia.

Świadectwo tych trzech to świadectwo od Boga - jego głos, znaki jakie dokonały się w trakcie śmierci Jezusa czy pochodzący od niego duch święty.

Po co te wszystkie świadectwa? By ludzie uwierzyli, że Jezus jest Synem Bożym.

5:20
Wiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością rozumu,
abyśmy poznawali Prawdziwego.
Jesteśmy w prawdziwym Bogu,
w Synu Jego, Jezusie Chrystusie.
On zaś jest prawdziwym Bogiem
i Życiem wiecznym.

Fragment ten różnie jest oddawany w rożnych przekładach. niekiedy tak by sugerować, że prawdziwym Bogiem jest Jezus. Pisarzem tych słów jest apostoł Jan, który w ewangelii 17:3 wyraźnie rozróżnia prawdziwego Boga od Jezusa Chrystusa. Wątpliwe więc by w ewangelii dokonał rozróżnienia a w liście napisanym w tym samym czasie (98 n.e.) utożsamienia. Składania ewangelii nie pozwala na zrobienie z rozróżnienia utożsamienia i w żadnym przekładzie tłumacze się o to nie pokusili. Natomiast w liście tłumaczom-trynitarystom było łatwiej wypaczyć sen słów apostoła Jana. Stąd niektórzy mogą się powoływać na ten fragment jakoby był trynitarny.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn gru 01, 2014 12:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 84  Następna strona