Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby praktykujących 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Czyli pozostający w KRK to ci uduchowieni, a jak ktoś odchodzi to znak, że jego życie kręci się wokół dupy?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sie 20, 2014 8:07

Niekoniecznie, wielu, zamiast odejść, po prostu nauczanie Kościoła ignoruje :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 20, 2014 8:09
Johnny99 napisał(a):
Czy odszedł pan z Kościoła, przestał pan być dominikaninem właśnie z powodu celibatu?

Bartoś: Z powodu celibatu i wielu innych kwestii. To znaczy z powodu mojej obserwacji tego, jak funkcjonuje Kościół dziś no i z tą strukturą, tym sposobem funkcjonowania nie mogę się zgodzić, nie mogę być reprezentantem Kościoła jako duchowny, tych motywacji było wiele różnych[plepleple trele morele także tego itp.]

Czyli jednak zdarzają się szczerzy :D

Są też tacy, co nie mówią, ale robią - np. Węcławski-Polak wziął ślub ledwie cztery miesiące po apostazji.. trudno mu więc nawet zarzucać, że nie powiedział - nie musiał :roll:

Poza tym warto przeczytać książkę ks. Piotra Dzedzeja Porzucone sutanny o byłych księżach - on akurat nie opisuje medialnych gwiazd, tylko zwykłych ludzi. Z których niemal każdy mówi, że gdyby nie było celibatu, to nadal byłby księdzem. Nie ma podstaw, by zakładać, że przyczyny odchodzenia świeckich od Kościoła są akurat głębsze - raczej należy podejrzewać, że są jeszcze płytsze.

Niezależnie jakie są motywy, jeśli ktoś nie mieści sie w stanie kapłańskim lepiej gdy odchodzi, niż gdy trwa, a żyje jakby zapomniał o swoim powołaniu.
Moze gorszą odchodzący duchowni, ale niszczą Kościół, przeganiają od niego duchowni pozoranci.

Śr sie 20, 2014 8:09

Alus napisał(a):
Niezależnie jakie są motywy, jeśli ktoś nie mieści sie w stanie kapłańskim lepiej gdy odchodzi, niż gdy trwa, a żyje jakby zapomniał o swoim powołaniu.

Jak spojrzeć np. na ks. Lemańskiego, to można się z tym zgodzić..

Ja osobiście znam dwie osoby (niepowiązane ze sobą), które dokonały apostazji. W obydwu przypadkach nie było żadnego szczególnego powodu poza tym, że nie czuły się katolikami i nie utożsamiały się z Kościołem. Obydwie to ateiści, ale nie antyklerykałowie (nie mają żadnego szczególnego stosunku do Kościoła).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 20, 2014 8:13
Ks Lemański to insza inność - ot trafiła kosa na kamień. Przez lata gdy abp Głodź był jego przełożonym, nie występował żaden konflikt.
Nie ks Lemański, ale księża pozoranci działają destrukcyjnie. Kilka lat temu do mojej parafii trafił młody ksiądz wikary. Jako, ze jeszcze nie była wybudowana plebania, księża mieszkali w wynajętych mieszkaniach na osiedlu.
Proboszcz biedaczysko miał przez rok dodatkowe zajęcie - pilnowanie młodego wikarego, bo non stop ze skargą przychodzili mężowie, ojcowie, których żony lub córki uwiódł wikary.
Proboszcz wytrzymał w swej parafii takiego kapłana jedynie rok.
Po kilku latach rozmawiałam z bratankiem męża o religii w liceum do którego on chodził. Młody mówił iż z jego klasy prawie nikt nie chodzi na religię, bo ksiądz, który ich uczy jedynym dyżurującym tematem niemal wszystkich lekcji obrał sprawy sexu. Młodzi maja tego dość.
Coś mnie natchnęło i pytam młodego czy ten ksiądz nie nazywa się xxy?
I trafiłam.....otóż ten sam amorzasty duchowny swoją obsesją seksu wypychał młodzież z lekcji religii, a co zapewne skutkowało w dalszych latach wypychaniem z Kościoła

Śr sie 20, 2014 8:33

Johnny99 napisał(a):
Niekoniecznie, wielu, zamiast odejść, po prostu nauczanie Kościoła ignoruje :roll:

Ale ci co odchodzą, to wyłącznie z takich powodów właśnie? Nikt nie odchodzi z KRK by szukać szczęścia, samorealizacji, sensu życia, Boga...?

Śr sie 20, 2014 8:46
JedenPost napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Ale ci co odchodzą, to wyłącznie z takich powodów właśnie? Nikt nie odchodzi z KRK by szukać szczęścia, samorealizacji, sensu życia, Boga...?

Tak jakby nie mógł tegoż znaleźć w łonie KRK :D

Śr sie 20, 2014 8:54

Może nie móc, nie widzę w tym nic dziwnego.

Śr sie 20, 2014 9:03
JedenPost napisał(a):
Może nie móc, nie widzę w tym nic dziwnego.

Pewnie może nie móc. Tyle, że zazwyczaj sam to sobie to uniemożliwia, bo się skupia np. na księżach, którzy popełniają przestępstwa, czy nakręci patrzeniem na finansowy aspekt działalności Kościoła.

Śr sie 20, 2014 9:07

Może też nie móc ze względu na dogmatyzm.

Przy okazji - skąd wziąłeś owo "zazwyczaj"? Jakieś badanie ilościowe?

Śr sie 20, 2014 9:24
JedenPost napisał(a):

Jak sobie ubzdura, że dogmaty są przeszkodą w poznawaniu Boga.

Cytuj:
Przy okazji - skąd wziąłeś owo "zazwyczaj"? Jakieś badanie ilościowe?

Doświadczenie z rozmów z byłymi katolikami, którzy cierpią na nadaktywność w przekonywaniu, że Kościół katolicki należy porzucić, bo księża grzeszą i są nakręceni na kasę.

Śr sie 20, 2014 9:28

Yarpen_Zirgin napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Trzymanie się czyichś wymysłów jak najbardziej może nią być.

Ale widzę, że to strasznie boli i trzeba za wszelką cenę wykazać, że ludzie opuszczają KRK wyłącznie z powodów świadczących o ich infantylizmie?

Doświadczenie z rozmów z byłymi katolikami, którzy cierpią na nadaktywność w przekonywaniu, że Kościół katolicki należy porzucić, bo księża grzeszą i są nakręceni na kasę.

Ludzka organizację oceniają po ludziach - chyba logiczne.

Śr sie 20, 2014 9:31
JedenPost napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Trzymanie się czyichś wymysłów jak najbardziej może nią być.

Owszem. Jednak nie jest nią trzymanie się tego, co Bóg objawił, a właśnie tym są dogmaty w KK. :)

Cytuj:
Ale widzę, że to strasznie boli i trzeba za wszelką cenę wykazać, że ludzie opuszczają KRK wyłącznie z powodów świadczących o ich infantylizmie?

Boli fakt, że ludzie porzucają Kościół, bo zamieniają drogę prowadzącą do zbawienia wytyczoną przez Boga na bezdroża poszukiwań na własną rękę.

Cytuj:

Ludzka organizację oceniają po ludziach - chyba logiczne.

Tyle, że Kościół katolicki nie jest jedynie ludzką organizacją.

Śr sie 20, 2014 9:36

Cóż, nie podzielam żadnej z tych opinii, acz uwzględniając Twój światopogląd wszystko co napisałeś jest jak najbardziej logiczne.

Śr sie 20, 2014 9:44

Johnny99
Jeśli ktoś, kto zamiast obiektywnie zastanowić się nad prawdziwymi powodami odchodzenia ludzi od KK, woli wygenerować sobie w umyśle takie powody, które są poniżające dla ludzi odchodzących z KK (np. pilaster był uprzejmy napisać: "ciurlać mu się zachciało"), i ślepo w to wierzyć, a jednoczesnie całkowicie odrzuca istnienie PRAWDZIWYCH powodów odchodzenia ludzi od KK - to jak takiego kogoś nazwiesz?

Śr sie 20, 2014 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69  Następna strona