Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 77  Następna strona
 Atak na Kościół 
Autor Wiadomość

Post Re: Atak na kościół
Ks Lemanski to niestety manipulant.Czlowiek pyszny,dumny,rozgoryczony.Nie zostal biskupem,i bardzo dobrze,nie dostapil innych zaszczytow stad frustracja,nawet bunt.Tacy ksieza zawsze byli,bo tacy sa niektorzy ludzie.Ciagle mam nadzieje,ze zrozumie bledy w swoim postepowaniu,bo moze nie jest zlym czlowiekiem,ale pogubionym na pewno.Kazdyprzechodzi kryzys wieku sredniego,gdy czlowiek ma pretensje do calego swiata,ze ten swiat go nie docenil,nie zrozumial,ze go odtracil.Tak jest,gdy ma sie wielkie plany,ambicje a rzeczywistosc skrzeczy.

Pt sie 15, 2014 21:29
enha napisał(a):
Ks Lemanski to niestety manipulant.Czlowiek pyszny,dumny,rozgoryczony.Nie zostal biskupem,i bardzo dobrze,nie dostapil innych zaszczytow stad frustracja,nawet bunt.Tacy ksieza zawsze byli,bo tacy sa niektorzy ludzie.Ciagle mam nadzieje,ze zrozumie bledy w swoim postepowaniu,bo moze nie jest zlym czlowiekiem,ale pogubionym na pewno.Kazdyprzechodzi kryzys wieku sredniego,gdy czlowiek ma pretensje do calego swiata,ze ten swiat go nie docenil,nie zrozumial,ze go odtracil.Tak jest,gdy ma sie wielkie plany,ambicje a rzeczywistosc skrzeczy.

Tak dobrze go znasz aby przesądzać o jego ambicjach, pysze?
Może ku refleksji opinia T. Terlikowskiego, który zapewne jest dobrze obeznany z problemem - sztuką jest bycie posłusznym, kiedy przełożeni po ludzku się mylą i błądzą. (z artykułu o ks. Lemańskim.

So sie 16, 2014 9:23
@enha, dobrze, ze ty nie masz (jeszcze?) "kryzysu wieku sredniego". Czy moze piszesz z wlasnego doswiadczenia?
A jeszcze lepiej, ze tak gleboko przejales sie slowami Pana Jezusa:

Cytuj:
Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. Dawajcie, a będzie wam dane; miarę dobrą, natłoczoną, utrzęsioną i opływającą wsypią w zanadrza wasze. Odmierzą wam bowiem taką miarą, jaką wy mierzycie».

So sie 16, 2014 10:48

Dotychczasowa opłata roczna z tytułu użytkowania wieczystego w wysokości 0,3 proc. gruntu wynosiła 12 tys. zł, od 1 stycznia 2015 r. ma wzrosnąć do ponad 37 tys. złotych. Zdaniem ks. prałata dr. Zdzisława Struzika, proboszcza parafii Dobrego Pasterza na Woli i dyrektora Instytutu Papieża Jana Pawła II w Warszawie, podwyżka jest nieuzasadniona. W tej sprawie kapłan skierował wniosek do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Warszawie.

na o powody i zasadność trzykrotnego podniesienia opłat dla parafii, Beuth-Lutyk mówi, że wynika to z operatu majątkowego, czyli wyceny wartości nieruchomości dokonanej przez uprawnionego rzeczoznawcę, a nie urząd.

– Operat jest podstawą do naliczenia stawki opłaty za użytkowanie wieczyste, która musi być adekwatna do aktualnej wartości gruntów w Warszawie. Wartość gruntów rośnie, dlatego dokonuje się aktualizacji, według ustawy nie częściej jednak niż raz na 3 lata – mówi rzecznik. Według niej, poprzednia aktualizacja opłat dla nieruchomości przy ul. Szczecińskiego 5 odbyła się 12 lat temu i przez ten czas znacząco wzrosła wartość nieruchomości należącej do parafii.

http://naszdziennik.pl/wp/92589,haracz-od-parafii.html

Rozumiem, że to jest bolesne dla parafii (dla każdego by było), ale to chyba oczywiste, że stawki sprzed 12 lat są mocno nieaktualne, nie?

Cz sie 21, 2014 9:59
Stawki nieaktualne, ale i inflacja przez 12 lat nie osiągała tak horrendalnego %.

Cz sie 21, 2014 10:12
Alus napisał(a):
Stawki nieaktualne, ale i inflacja przez 12 lat nie osiągała tak horrendalnego %.

Tu nie chodzi o inflację. Przez te 12 lat ceny gruntu w centrum Warszawy poszybowały mocno w górę.

Brak aktualizacji opłaty przez 12 lat jest działaniem na szkodę państwa. Pewnie ktoś o tym gruncie "zapomniał", a po 12 latach skok jest znaczny.

Cz sie 21, 2014 10:19

Inna sprawa, że tak drastyczna podwyżka powinna być rozłożona na kilka lat. Zdaje się, że kiedyś jacyś mieszkańcy o to się procesowali. Dlatego aktualizacja powinna być relatywnie często, aby nie było takich niespodzianek. Przez lata ktoś skutecznie "zapominał" o aktualizacji opłaty dla biednego kościoła, a potem pewnie zmienił się urzędnik na jakiegoś wrednego ateistę i jest atak na wiarę...

Cz sie 21, 2014 10:28
Prawdopodobnie zakończy się tym, ze na wniosek parafii opłata zostanie rozłożona na raty.

Na marginesie: zawsze budzi we mnie zdumienie, że często te same osoby chcą państwa opiekuńczego, a jednocześnie oburzają się na podatki.

Cz sie 21, 2014 10:50
Ciekawi mnie, Kozioł, co byś Ty powiedział, gdyby nagle Tobie państwo ponad trzykrotnie podniosło jakiś podatek.

Cz sie 21, 2014 11:20
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Ciekawi mnie, Kozioł, co byś Ty powiedział, gdyby nagle Tobie państwo ponad trzykrotnie podniosło jakiś podatek.

Sprawdziłam - ceny gruntu w Warszawie wzrosły od 2004 kilkakrotnie. Zatem nikt nie powinien być zdziwiony wzrostem podatku.
Duży błąd samorządu, że nie podnoszono opłat sukcesywnie.

Cz sie 21, 2014 11:29

Cytuj:

Gdyby za ha ziemi wyceniany na 1 milion zaplacil 1000 zl + podatek 10, a za 12 lat mial doplacic 50 000 bo grunt warty 7 baniek, to by chyba sie niezle posmial. :)

Cz sie 21, 2014 14:10
Lokis, powiedz mi, że nie jesteś aż tak oderwany od rzeczywistości, jak to wynika z Twojego ostatniego posta...

Cz sie 21, 2014 14:57

Moze i jestem. :)
Moja rzeczywistosc jest pozbawiona dogmatow fabrykowanych przez innych (bardziej spostrzegawczych chyba :P ). Widze to co widze, czytam to co czytam. Uwazam KrK za strone nie wywiazujaca sie z umow. Zerujaca na slabosci panstwa. "Podobno" grunty sa sprzedawane KrK z 99% upustem. Nauka religii miala byc inaczej finansowana, Komisja Majatkowa zakonczyc wyplacanie 100 milionow itd. itp. . Takie mam wiadomosci. Mylne?
Dla mnie najdziwniejsza sprawa jest to, ze wlasciwie nasz (liczacy sie politycznie) Kosciol jest reprezentowany przez zaledwie 150 osob. Mimi to, nie sposob zmienic jego zachowania. NIK nie ma dostepu, nawet postawa papieza Franciszka nie jest przywolywana w homiliach. Szara eminencja jednym slowem. Szara eminencja za murem milionow Yarpenowych pomagierow. :D

Cz sie 21, 2014 16:06
lokis napisał(a):
Moze i jestem. :)
Moja rzeczywistosc jest pozbawiona dogmatow fabrykowanych przez innych (bardziej spostrzegawczych chyba :P ). Widze to co widze, czytam to co czytam. Uwazam KrK za strone nie wywiazujaca sie z umow. Zerujaca na slabosci panstwa. "Podobno" grunty sa sprzedawane KrK z 99% upustem. Nauka religii miala byc inaczej finansowana, Komisja Majatkowa zakonczyc wyplacanie 100 milionow itd. itp. . Takie mam wiadomosci. Mylne?

Tak. Świadczy o tym chociażby fakt, że żywisz przekonanie, iż "Komisja Majatkowa [miała] zakonczyc wyplacanie 100 milionow". Widać po tym, że opierasz się na jakichś bzdurach wyssanych z palca, a nie rzetelnej wiedzy na temat zakresu działalności Komisji Majątkowych (było ich pięć, a po bezprawnym zakończeniu działań tej dotyczącej KK, obecnie pracują jedynie cztery).
Ergo: Twoja rzeczywistość opiera się na antykatolickich dogmatach, a nie na "braku dogmatów" jak to zapisałeś. Co zresztą pokazuje także pominięty przeze Mnie tekst o "szarych eminencjach".

Cz sie 21, 2014 16:26

Ja calkiem powaznie, mozesz rozwinac powyzszy tekst? Nie mam pojecia o "pracujacych-pozostalych". Czemu strona koscielna zgodzila sie na bezprawne zakonczenie dzialalnosci tej glownej?
Czemu moja (domniemana) nieswiadomosc uwazasz za antykatolicka? Wyraznie napisalem, opieram sie na przekazach medialnych, do zadnej komisji akurat mnie nie zaproszono.

Cz sie 21, 2014 16:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 77  Następna strona