Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
No to szkoda. Bo Ernest Bryll napisał np.:

Całe nasze mieszkanie, to ździebełko ziemi

Być może rzeczywiście miał tu na myśli "dokładnie to, co napisał", tj. że całe jego i kogoś tam mieszkanie to ździebełko ziemi. Cholera tylko wie, co to by mogło być to "ździebełko ziemi", ździebełka to są raczej trawy.. ale może się po prostu pomylił? :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 20, 2014 14:40

Bryll napisał jeszcze wiele innych rzeczy, ale skoro nie wiem o jaki wiersz chodzi, to chyba nie ma sensu nad tym dywagować?

Śr sie 20, 2014 23:06

Johnny99 napisał(a):
No to szkoda. Bo Ernest Bryll napisał np.:

Całe nasze mieszkanie, to ździebełko ziemi

Być może rzeczywiście miał tu na myśli "dokładnie to, co napisał", tj. że całe jego i kogoś tam mieszkanie to ździebełko ziemi. Cholera tylko wie, co to by mogło być to "ździebełko ziemi", ździebełka to są raczej trawy.. ale może się po prostu pomylił? :D

Poeci myślą inaczej niż my, zwykli zjadacze chleba, weźmy na przykład to:
"Między ciszą a ciszą sprawy się kołyszą
Czasem trwają w bezruchu, klepią się po brzuchu" :shock:
widział ktoś "sprawę" jak się kołysze?

Cz sie 21, 2014 7:36
Poezja najczesciej ma "na celu" werbalizacje uczuc. Nie opisy techniczne czy naukowe.

Cz sie 21, 2014 8:21
A czasem bywa jak konkretnym przypadku: - gdy w czasach PRL pracowałam w ośrodku szkoleniowo-wypoczynkowym, pośród wielu grup odbywały się sympozja "młodych poetów".
Chodzili ci poeci naładowani weną pod postacią alkoholu, może i narkotyków.
Pytany jeden z nich o sens wierszyka napisanego przez niego, odpowiedział rozbrajająco szczerze, że aby wyjaśnić musiałby znów osiągnąć stan umysłu adekwatny do czasu jego tworzenia.
Autentyk :D

Cz sie 21, 2014 9:13

Fakt, niektórzy poeci po prostu bawią się słowem i ich wiersze nie mają po prostu sensu - chodzi tylko o rym, rytm, czasem jego brak, odpowiednie zestawienie dźwięków czy też celowy bezsens.

Cz sie 21, 2014 9:40

Alus napisał(a):
A czasem bywa jak konkretnym przypadku: - gdy w czasach PRL pracowałam w ośrodku szkoleniowo-wypoczynkowym, pośród wielu grup odbywały się sympozja "młodych poetów".
Chodzili ci poeci naładowani weną pod postacią alkoholu, może i narkotyków.
Pytany jeden z nich o sens wierszyka napisanego przez niego, odpowiedział rozbrajająco szczerze, że aby wyjaśnić musiałby znów osiągnąć stan umysłu adekwatny do czasu jego tworzenia.
Autentyk :D

Wielu znanych poetów,
pisarzy także piło, żeby nie powiedzieć zapiło się dary Wenery także nie były im obce :buja:

Cz sie 21, 2014 15:52

Post Re: Czy transom należy się szacunek?
Edit: post przeniesiony z "Czy transom należy się szacunek?". Mariel
MARIEL napisał(a):
Osobiste uwagi -> kosz.

Szukam i szukam- gdzie tu treści o trans? :oops:

Pt sie 22, 2014 14:08
Post Re: Czy transom należy się szacunek?
Zostawić wiadomość, że post został usunięty - źle. Nie zostawić - też źle.
Z moderowaniem jak z każdym innym zajęciem, każdemu się wydaje że osobiście zrobiłby to lepiej :D

Pt sie 22, 2014 14:29

Posty powinny byc kasowane w nastepujacy sposob:
Moderator pisze "ten post zostl usuniety" i pogrubiona czcionka (atut powagi) cytuje caly post.
Czlowiek by wiedzial na czym stoi.

Pt sie 22, 2014 19:11
Ja bym dodal jeszcze trzy wykrzykniki :-D

Pt sie 22, 2014 20:10

bramin napisał(a):
Ja bym dodal jeszcze trzy wykrzykniki :-D

Plus jedną buźkę z rogami !!! :twisted:

So sie 23, 2014 14:16
Post Re: Wesprzyjmy bpa Hosera w sprawie Lemańskiego i nie tylko
Alus! Chcesz być lepsza i mądrzejsza? Bierz udział we mszach świętych nie tylko w święta i niedzielę,oglądaj Telewizję Trwam, słuchaj RM, zapewniam Cię, że wiele rzeczy zrozumiesz, nie tylko dotyczących ks. Lemańskiego, in vitro, czy w ogóle dotyczących wiary. Czytanie GW, oglądanie tvn ogłupia ludzi i to jest prawda.
Dzisiaj po powrocie ze mszy świętej o godz. 19.00 włączyłam Telewizję Trwam, gdzie w Rozmowach niedokończonych występowała prof. Grażyna Ancyparowicz,bardzo mądra ekonomistka, cd. o godz. 21.30 w RM.Zarówno programy dotyczące wiary jak i spraw ekonomiczno - społecznych są na wysokim poziomie,
Obserwuję Cię od kilku lat i wierz mi, że wpływ tych niekorzystnych mediów oraz fanatyczna wiara w Platformę czyni z Ciebie innego, niestety zagubionego człowieka.

Cz sie 28, 2014 18:46
Post Re: Wesprzyjmy bpa Hosera w sprawie Lemańskiego i nie tylko
gita napisał(a):
Alus! Chcesz być lepsza i mądrzejsza? Bierz udział we mszach świętych nie tylko w święta i niedzielę,oglądaj Telewizję Trwam, słuchaj RM, zapewniam Cię, że wiele rzeczy zrozumiesz, nie tylko dotyczących ks. Lemańskiego, in vitro, czy w ogóle dotyczących wiary. Czytanie GW, oglądanie tvn ogłupia ludzi i to jest prawda.
Dzisiaj po powrocie ze mszy świętej o godz. 19.00 włączyłam Telewizję Trwam, gdzie w Rozmowach niedokończonych występowała prof. Grażyna Ancyparowicz,bardzo mądra ekonomistka, cd. o godz. 21.30 w RM.Zarówno programy dotyczące wiary jak i spraw ekonomiczno - społecznych są na wysokim poziomie,
Obserwuję Cię od kilku lat i wierz mi, że wpływ tych niekorzystnych mediów oraz fanatyczna wiara w Platformę czyni z Ciebie innego, niestety zagubionego człowieka.

Kochana dla zrozumienia Kościoła nie potrzebuję pomocy RM i TV Trwam, bo wedle mojej oceny przedstawiają one karykaturę Kościoła.
Mamy mnóstwo mądrych, światłych, pokornych, kochających Boga i bliźnich duchownych, którzy dla mnie są uosobieniem autentycznych sług Pana.

Cz sie 28, 2014 18:58

gita napisał(a):
Kolejny raz moderacja złamała regulamin kasując bezpodstawnie i bez uzasadnienia mój komentarz. Rozumiem, że bez uzasadnienia, gdyż jak można uzasadnić coś co jest fałszywe.
Proponuję, aby moderacja zapoznała się z regulaminem, nie wiem zresztą czy cała, gdyż nie wiem kto skasował mój komentarz, powtarzam:nie pierwszy raz wbrew regulaminowi.

Nie będę się odnosił do tego konkretnego przypadku, bo nie wiem jaki wpis został skasowany, niemniej zła to praktyka usuwać wpisy bez podania przyczyny. Ale może wyjaśnienie otrzymałaś w prywatnej wiadomości?

Cz sie 28, 2014 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 498  Następna strona