Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pedofile w Kościele
Yarpen_Zirgin napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Jeżeli chcesz wiedzieć, czy przyjąłbym Komunię albo czy wyspowiadałbym się u księdza skazanego za pedofilię (albo cokolwiek innego), to odpowiedź brzmi: tak. Ja nie - każdy pedofil budzi we mnie odruch wymiotny..... Hm... Przyjmijmy takie założenie: Masz grzech ciężki na sumieniu i jesteś w zagrożeniu śmierci. W okolicy masz dostęp tylko do kapłana, który popełnił kiedyś grzech pedofilii. Czy w takim przypadku również będziesz wybrzydzał i stwierdzisz, że się u niego nie wyspowiadasz? W ekstremalnej sytuacji nie miałabym wyboru. Ale od tego są przełożeniu księdza zboka, aby nie dopuszczać ukaranych duchownych do posługi w kościołach parafialnych. Byłam 9 dzieckiem gdy ksiądz podczas spowiedzi zapytał czy chodzę do lasu. Oczywiście wiejskie dziecko mieszkające blisko lasu, traktowało las jako naturalne środowisko. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że tak. Ksiądz kolejno pyta - co robię w lesie. Odpowiadam zgodnie z prawdą - zbieram jagody, orzechy, grzyby. Kolejno ksiądz pyta czy chodzę do lasu z chłopakami. Odpowiadam, że oczywiście - powszechnie w lesie było wypasane bydło i my wiejskie dzieciaki wiele czasu spędzaliśmy w lesie. Ksiądz wtedy pyta czy obmacywałam chłopca, lub czy on obmacywał mnie,wkładał ręce do majtek. Byłam tak zszokowana tym pytaniem, że impulsywnie niemal krzyknęłam co ksiądz głupi?Natychmiast zakończył spowiedź. Prawie nic wtedy nie wiedzieliśmy o seksie, o cielesności, zupełnie nic o dewiacja seksualnych, ale instynktownie zrozumiałam, że zachowanie księdza było nienaturalne, obrzydliwe. Później w rozmowie z rówieśnikami dowiedziałam się, że on non stop stawiał podobne pytania, dopytywał o anatomię części intymnych. Dlatego każde z dzieciaków po pierwszej spowiedzi, omijało konfesjonał w którym siedział ów ksiądz. Lata minęły, a ja pamiętam tamtą spowiedź, szok i obrzydzenie.
|
Pt sie 22, 2014 14:06 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Prawie nic wtedy nie wiedzieliśmy o seksie, o cielesności, zupełnie nic o dewiacja seksualnych, ale instynktownie zrozumiałam, że zachowanie księdza było nienaturalne, obrzydliwe. Ciekawe, a niektórzy uważają, że do tego potrzeba edukacji seksualnej i uczenia czterolatków o antykoncepcji, inaczej dziecko się nijak nie zorientuje Cytuj: Później w rozmowie z rówieśnikami dowiedziałam się, że on non stop stawiał podobne pytania, dopytywał o anatomię części intymnych. Dlatego każde z dzieciaków po pierwszej spowiedzi, omijało konfesjonał w którym siedział ów ksiądz. A dorośli też się skarżyli? Podejrzewam że nie - takie wypytywanie dorosłego, wiejskiego mężczyzny szybko mogłoby się dla niego źle skończyć 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt sie 22, 2014 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ciekawe, a niektórzy uważają, że do tego potrzeba edukacji seksualnej i uczenia czterolatków o antykoncepcji, inaczej dziecko się nijak nie zorientuje Różnica w edukacji jest horrrrenadalna. Aktualnie maluch 4-5 letni wie, że mamusi nosi braciszka/siostrzyczkę w brzuszku. Ja miałam wtedy chyba 6 lat, koleżanka sąsiadka 7 gdy latem urodził się jej brat. Jak to na wsi poród odbył się w domu przy asyście wiejskiej akuszerki. Gdy wyszła akuszerka z domu i oznajmiła, ze urodził się chłopiec - już 5 dziecko w tej rodzinie, jako, że ja nie miałam rodzeństwa, zaczęłyśmy dopytywać akuszerkę skąd się wziął ten mały. Zakpiła z nas, że dzieci pływają w pobliskim stawie i trzeba je tylko wyłowić. Chciałam bardzo mieć rodzeństwo, więc obie z koleżanką wzięłyśmy z komórki grabie i poszłyśmy wyłowić jakiegoś malucha. Tak intensywnie szukałyśmy, że weszłyśmy do wody. Wróciłyśmy mokre i brudne, zawiedzione, a zrozumiałyśmy, że z nas zakpiono, gdy dorośli zaśmiewali się z nas.
|
Pt sie 22, 2014 14:50 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
- Oskarżony o pedofilię były nuncjusz na Dominikanie arcybiskup Józef Wesołowski odwołał się od wyroku sądu kanonicznego pierwszej instancji w Kongregacji Nauki Wiary, który ukarał go wydaleniem ze stanu kapłańskiego - ogłosił rzecznik Watykanu. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... xSlotI3imgCiekawe na co liczy?? I pytanie formalne: można o Wesołowskim pisać pedofil czy nie? Dalej czytamy: W lutym Prokuratura Okręgowa zwróciła się do Watykanu z prośbą o przekazanie kopii wszystkich materiałów dotyczących śledztwa; w lipcu okazało się jednak, że odpowiedź na wniosek jest odmowna. Dlaczego Watykan odmawia wydania tych dokumentów? Czyżby chciał chronić swego?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn sie 25, 2014 20:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Arcybiskup Wesolowski byl nuncjuszem na Dominikanie a wiec wedlug prawa miedzynarodowego, prawa koscielnego i protokolu dyplomatycznego byl ambasadorem i obywatelem Panstwa Watykanskiego.
Przypuszczam,ze dopoki nie beda wyczerpane wszystkie procedury odwolawcze i nie zapadnie prawomocny wyrok w sadzie koscielnym Prokuratura Okregowa nie dostanie zadnych dokumentow. Co do ekstradycji lub wspolpracy prawnej. Sprawy te reguluja konkretne umowy zawierane miedzy panstwami. Jesli nie ma takich umow to sprawa jest jasna.
Pedofilem, zbrodniarzem, zlodziejem etc. mozna nazwac kogos jesli oskarzonemu sad udowodnil wine.
|
Pn sie 25, 2014 20:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Pedofilem, zbrodniarzem, zlodziejem etc. mozna nazwac kogos jesli oskarzonemu sad udowodnil wine. E tam... Jajko to w jednej osobie prokurator i sędzia. On nie czeka na orzeczenia opieszałego wymiaru sprawiedliwości, ale sam ocenia dostarczone przez media informacje i na ich podstawie wydaje własny wyrok. 
|
Pn sie 25, 2014 20:49 |
|
 |
Jajko
|
Wymiar sprawiedliwości Dominikany wszczął postępowanie karne w sprawie pedofilii, o którą oskarżany jest były nuncjusz w tym kraju arcybiskup Józef Wesołowski. Sąd ogłosił zaś, że 2 września ma odbyć się pierwsze przesłuchanie ofiar seksualnego wykorzystywania nieletnich, jakiego miał dopuścić się watykański dyplomata w trakcie pełnienia misji na Dominikanie. Sąd wyjaśnił, że chodzi w pierwszej kolejności o ustalenie dowodów przestępstw, by prowadzić dalsze postępowanie. Prokurator generalny Dominikany Francisco Dominguez Brito nie wykluczył możliwości zwrócenia się do Watykanu o ekstradycję byłego nuncjusza, gdy - jak wyjaśnił - ustali, jaki jest jego rzeczywisty status prawny. ANSA dodaje, że Dominikana nie ma umowy ekstradycyjnej ani ze Stolicą Apostolską, ani z Polską. Nie wiadomo, gdzie przebywa były nuncjusz. Do niedawna mieszkał w domu dla duchowieństwa w centrum Rzymu. Watykan nie poinformował, czy wprowadził wobec niego zapowiadane w czerwcu ograniczenia swobody poruszania się. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxtCiekawe czy go jeszcze zobaczymy??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr sie 27, 2014 16:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ciekawe czy go jeszcze zobaczymy?? Tak Cię frapuje oglądanie starych mężczyzn??
|
Śr sie 27, 2014 17:14 |
|
 |
Jajko
|
Tak, jestem gerontofilem.
głupie pytanie-głupia odpowiedź
|
Śr sie 27, 2014 19:33 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Prokurator generalny Dominikany Francisco Dominguez Brito nie wykluczył możliwości zwrócenia się do Watykanu o ekstradycję Czyli - nadal sie o ekstradycję nie zwrócili. A ile już czasu minęło? Rok? Czy więcej?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz sie 28, 2014 14:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Jajko napisał(a): Prokurator generalny Dominikany Francisco Dominguez Brito nie wykluczył możliwości zwrócenia się do Watykanu o ekstradycję Czyli - nadal sie o ekstradycję nie zwrócili. A ile już czasu minęło? Rok? Czy więcej? Skoro nie posiadają umowy o ekstradycji, to czy upłynie rok czy 10 lat, nie ma sensu składanie takiego wniosku.
|
Cz sie 28, 2014 15:16 |
|
 |
Jajko
|
Oto dlaczego nie zwrócono się jeszcze o ekstradycję biskupa podejrzanego o sodomię z nieletnimi. Wystarczy przeczytać podlinkowany artykuł ze zrozumieniem. Po numerku cytat z artykułu, po myślniku mój komentarz wyjaśniający nieco sens dla mających kłopoty z rozumieniem słowa pisanego
1. Prokurator generalny Dominikany Francisco Dominguez Brito nie wykluczył możliwości zwrócenia się do Watykanu o ekstradycję byłego nuncjusza, gdy - jak wyjaśnił - ustali, jaki jest jego rzeczywisty status prawny. -dotąd chronił go immunitet, więc podejrzany o molestowanie nieletnich chłopców był nietykalny)
2. ANSA dodaje, że Dominikana nie ma umowy ekstradycyjnej ani ze Stolicą Apostolską, ani z Polską. -brak umowy nie oznacza chyba niemożności przekazania podejrzanego
3. Nie wiadomo, gdzie przebywa były nuncjusz -tylko trzeba wiedzieć, gdzie on jest. A może ukrywa się w jakiejś zabitej dechami parafii i "ewangelizuje" kolejnych chłopców?
|
Cz sie 28, 2014 19:17 |
|
 |
mareta
|
pilaster napisał(a): Jajko napisał(a): Prokurator generalny Dominikany Francisco Dominguez Brito nie wykluczył możliwości zwrócenia się do Watykanu o ekstradycję Czyli - nadal sie o ekstradycję nie zwrócili. A ile już czasu minęło? Rok? Czy więcej? Młyny sprawiedliwości mielą powoli.... 
|
Cz sie 28, 2014 19:38 |
|
 |
Jajko
|
Miejmy nadzieję, że winni zostaną zmieleni. Albo sami się zmielą. Jak ten pedofil, co w kościele na tacę zbierał, a w wolnych chwilach obmacywał dziewczynki. http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3577 ... lana_.html
|
Pt sie 29, 2014 9:29 |
|
 |
mikkel
|
Przykład biskupa Wesołowskiego pokazuje, że deklarowana przez kolejnych papieży wola bezwzględnego rozprawiania się ze złem pedofilii w Kościele, napotkała na taki opór wewnątrzkościelnej materii, że póki co, sprowadza się głównie do werbalnych deklaracji, nie konkretnych działań. Skąd my znamy to stałe zasłanianie się immunitetami czy wynajdywanie kolejnych kruczków prawnych, żeby przeciągać sprawy w nieskończoność.
|
So sie 30, 2014 6:14 |
|
|
|