Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 13:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Następna strona
 Hej sokoły 
Autor Wiadomość
Post Re: Hej sokoły
Johnny99 napisał(a):
Ukraina cały czas jest w otwartym konflikcie z Rosją - i na razie radzi sobie nieźle, pomimo braku wsparcia militarnego skądkolwiek..

Czy aby na pewno? Myślę, że przynajmniej w sprawach wywiadowczych dużego wsparcia dostarczają Amerykanie. Zapewne nie na darmo sam szef CIA latał do Kijowa.
MARIEL napisał(a):
armia ukraińska też imponująco się nie prezentuje.

No, nie prezentuje się. Dlatego władzy w Kijowie zależy na jak najszybszym zakończeniu działań wojennych na wschodzie. Przeciągające się walki mogą źle wpływać na morale i wartość bojową ukraińskiej armii. Trzeba pamiętać, że ten konflikt jest mocno wyczerpujący dla Ukrainy (i Rosji też). Stąd taka determinacja ze strony rosyjskiej, aby ciągle go podsycać, w nadziei, że to jednak pierwsza posypie się Ukraina, w końcu ukraińska państwowość nigdy nie słynęła trwałości i stabilności. To jedyne na co mogą liczyć Rosjanie w tej chwili.
andej napisał(a):
Niestey, nie.
Putin ma nieogranoczone pole manewru, gdyż nie musi się z nikim i niczym liczyć.

Skąd takie wyobrażenie o Putinie? Niech zgadnę jesteś stałym czytelnikiem Gazety Polskiej, Naszego Dziennika i innych wykwitów „niepokornego” dziennikarstwa - tylko tam Putin ma status herosa, półboga, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Rzeczywistość wygląda jednak zupełnie inaczej, niż to kreują prawicowe gadzinówki. Jak już pisali inni Putin znalazł się w potrzasku. Przewrót na Ukrainie całkowicie go zaskoczył. Jedyne co od tego czasu robi to rozpaczliwie próbuje ratować resztki imperialnych złudzeń. Jego działania są jednak nieprzemyślane, nerwowe, a decyzje podejmowane pod wpływem chwili, jak choćby ta z aneksją Krymu, do której Rosja była całkowicie nieprzygotowana.

Podobnie ma się rzecz w sprawie rebelii na wschodzie Ukrainy. Dotychczasowa taktyka Kremla, aby za pomocą rosyjskich żołnierzy przebranych za separatystów destabilizować region, wobec ofensywy wojsk ukraińskich z końca lipca, powoli traci rację bytu. Możliwości kurczą się gwałtownie, pomysłów na wyjście z twarzą z tego konfliktu Rosja nie ma żadnych. Co zostaje? Oficjalna inwazja „sił pokojowych”? Możliwe. Społeczeństwo rosyjskie powoli przygotowywane jest na taką ewentualność przez oficjalną propagandę, która porównuje okrążony Donieck do oblężonego Leningradu. Myślę, że jednak Putin bardzo obawia się tego kroku, bo jeśli nie będzie to blitzkrieg (a nic na to nie wskazuje), to zapłaci on za to swoją głową.

Pt sie 08, 2014 14:10

mauger napisał(a):
Czy aby na pewno? Myślę, że przynajmniej w sprawach wywiadowczych dużego wsparcia dostarczają Amerykanie. Zapewne nie na darmo sam szef CIA latał do Kijowa.

Może, chodziło mi raczej o wsparcie analogiczne do wsparcia udzielanego przez Rosję "separatystom", tj. w gnatach :roll: Nie sądzę zresztą, by w tym wypadku charakter przeciwnika wymagał jakiejś szczególnej pomocy wywiadowczej, "separatyści" nie prezentują chyba jakiegoś wybitnego kunsztu taktyczno-logistycznego, czego zresztą dowodzi katastrofa MH17..

Cytuj:
Społeczeństwo rosyjskie powoli przygotowywane jest na taką ewentualność przez oficjalną propagandę, która porównuje okrążony Donieck do oblężonego Leningradu. Myślę, że jednak Putin bardzo obawia się tego kroku, bo jeśli nie będzie to blitzkrieg (a nic na to nie wskazuje), to zapłaci on za to swoją głową.

Ukraińcy niedawno sugerowali, że prawdziwym celem ataku na malezyjski samolot był.. rejsowy Aerofłotu :roll: Gdyby się udało, a Rosjanie uwierzyliby (znając ich, z pewnością uwierzyliby), że to wina Ukrainy, to osiągnięty szok stanowiłby dobry pretekst do "pokojowej interwencji", nawet nieudanej (zawsze można by się było ostatecznie pochwalić przynajmniej "schwytaniem morderców"). Ale nawet to - jeśli można tak to ująć w obliczu tragedii ofiar - zakończyło się farsą.. Ukraina to kraj wciąż w rozsypce - dramatyczny stan finansów, bójki w parlamencie, premier raz się podaje do dymisji, by za parę dni wrócić itp. - i nawet z takim przeciwnikiem Putin sobie nie radzi..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sie 08, 2014 19:21
Johnny99 napisał(a):
Nie sądzę zresztą, by w tym wypadku charakter przeciwnika wymagał jakiejś szczególnej pomocy wywiadowczej, "separatyści" nie prezentują chyba jakiegoś wybitnego kunsztu taktyczno-logistycznego, czego zresztą dowodzi katastrofa MH17..

No właśnie. To dziwne, bo przecież Moskwa nie posyła tam przypadkowych ludzi. Nad całością działań separatystów czuwają doświadczeni oficerowie służb specjalnych FSB i GRU (Biezler, Striełkow), wśród walczących znajdują się żołnierze rosyjskich wojsk powietrzno- desantowych (czyli jednostek elitarnych) lub całe oddziały jak słynny batalion Wostok założony z Czeczeńców. Mimo to w działania separatystów to chaos, wzajemne niesnaski i poważne wpadki jak ta z zestrzeleniem malezyjskiego samolotu. A teraz widmo klęski zagląda im głęboko w oczy, a przecież na początku konfliktu armia ukraińska wyglądała na kompletnie zdezorganizowaną.

Wracając do militarnego wsparcia Ukrainy, to na chwilę obecną po prostu nie jest ono potrzebne. Natomiast współpraca CIA z SBU w zakresie wymiany informacji i pomocy technologicznej wydaje się przynosić dobre rezultaty. Szczególnie było to widoczne po zestrzeleniu malezyjskiego boeinga, kiedy to niemal natychmiast upubliczniono przechwycone rozmowy dowódców separatystów mówiących o ostrzelaniu samolotu pasażerskiego, przez co od początku świat nie miał wątpliwości co było przyczyną tragedii.

N sie 10, 2014 15:03

mauger napisał(a):
No właśnie. To dziwne, bo przecież Moskwa nie posyła tam przypadkowych ludzi. Nad całością działań separatystów czuwają doświadczeni oficerowie służb specjalnych FSB i GRU (Biezler, Striełkow), wśród walczących znajdują się żołnierze rosyjskich wojsk powietrzno- desantowych (czyli jednostek elitarnych) lub całe oddziały jak słynny batalion Wostok założony z Czeczeńców. Mimo to w działania separatystów to chaos, wzajemne niesnaski i poważne wpadki jak ta z zestrzeleniem malezyjskiego samolotu. A teraz widmo klęski zagląda im głęboko w oczy, a przecież na początku konfliktu armia ukraińska wyglądała na kompletnie zdezorganizowaną.

Bo to jest cały czas miotanie się. Żeby "separatyści" funkcjonowali lepiej, Putin musiałby się jeszcze bardziej zaangażować - ale nie może, bo zapewne gdyby się bardziej zaangażował, nie mógłby już dalej udawać, że się nie angażuje.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 12, 2014 7:43
Słuchajcie, wpadło mi w ręce takie coś:

Czy Polska powinna być regionalnym mocarstwem?

- i nie wiem, jak się do tego szkicu odnieść, szczególnie w kwestii ukraińskiej. Ktoś pomoże?

Cz sie 28, 2014 1:19
Strasznie dużo literek ;p przerwy na kawę nie starczy na przeczytanie. A myślisz, że ta wspomniana w artykule idea "soborności" Ukrainy może z czasem odżyć i wtedy być może chcieliby odłupać ten Rzeszów, Lublin, Grybów? W obecnej sytuacji wydaje się to raczej mało prawdopodobne, ale ciekawe co by na to powiedział p(rognosta)ilaster?

Cz sie 28, 2014 7:53

MARIEL napisał(a):
wtedy być może chcieliby odłupać ten Rzeszów, Lublin, Grybów?

Obecne zachodnie granice Ukrainy są z jej punktu widzenia bardzo zbliżone do optymalnych. Próba ich dalszego "poprawiania" wiązałaby się z dużo większymi kosztami niż zyskami, zwłaszcza że Polska jest od Ukrainy znacznie bogatsza i lepiej rozwinięta i tak zostanie w przewidywalnej przyszłości. Równie dobrze można by dywagowac, czy Polska nie będzie chciała "odłupać" od Niemiec Wołogoszczy, Strzałowa, czy Budziszyna. :D Zresztą przyszłość Ukrainy wobec upadku i rozpadu Rosji leży na wschodzie a nie na zachodzie. Ukraina musi tylko po pierwsze przetrzymać w jako takim stanie najbliższe kilka lat, co owszem, nie będzie łatwe, po drugie wprowadzić jakiś swój odpowiednik "planu Balcerowicza" Konflikt z Polską uniemożliwiałby Ukrainie ekspansję na wschód.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz sie 28, 2014 13:04
pilaster napisał(a):
Równie dobrze można by dywagowac, czy Polska nie będzie chciała "odłupać" od Niemiec Wołogoszczy, Strzałowa, czy Budziszyna. :D
Udało Ci się porównanie:D
Cytuj:
Zresztą przyszłość Ukrainy wobec upadku i rozpadu Rosji leży na wschodzie a nie na zachodzie. Ukraina musi tylko po pierwsze przetrzymać w jako takim stanie najbliższe kilka lat, co owszem, nie będzie łatwe...

A istnieje wg. Ciebie realne ryzyko że jednak nie przetrzyma? Na samym początku afery wyobrażałam sobie że zajęcie przez Rosję znacznej części terytorium Ukrainy nastąpi w bardzo krótkim czasie, teraz to raczej wygląda na taktykę nękania która może być rozłożona właśnie na całe lata.

Cz sie 28, 2014 13:14

Cytuj:
Udało Ci się porównanie:D

Akurat w te wakacje byłem tam, konkretnie wybrałem się z dziećmi do Pianoujścia. gdzie Polska miałaby ewentualnie zgłaszać roszczenia. Tylko po co?

Cytuj:
A istnieje wg. Ciebie realne ryzyko że jednak nie przetrzyma?

Ryzyko istnieje, ale nie jest wysokie. Oceniam na nie wiecej niż 10-15% Rosja, jak podejrzewalem, nie ma dość sił, żeby istnieniu Ukrainy realnie zagrozić. Wszystko na co ich stac to próby oderwania od Ukrainy 1-2 obwodów, prowadzone zresztą skrajnie nieudolnie. Dzisiaj wtargnęli już "oficjalnie", posunęli się 20 km wzdłuż Morza Azowskiego i ...stanęli w miejscu, zamiast przeć w kierunku Krymu tak szybko jak się da. Nawet jak w końcu wcielą ten Donieck i Ługańsk, to nie na długo. Każdy tydzień tej szarpaniny zwiększa szanse Ukrainy i przyśpiesza upadek Rosji.

Cytuj:
Na samym początku afery wyobrażałam sobie że zajęcie przez Rosję znacznej części terytorium Ukrainy nastąpi w bardzo krótkim czasie,

A pilaster niechwalący się, od razu przewidział, że tak sie nie stanie. :D Rosja jest po prostu za słaba. I słabnie coraz bardziej.

Cz sie 28, 2014 14:21
Coś się chyba szykuje. Natowscy stratedzy jakoby ocenili, że Ukraińcy przegrali kampanię i powinni się wycofywać, Merkel powiedziała głośno, że ten konflikt jest konfliktem rosyjsko-ukraińskim, a nie wewnętrzną sprawą Ukrainy, rebelianci z kolei twierdzą, że zablokowali w Mariupolu grupę oficerów NATO, oprócz tego Rasmussen miał uzyć wyrażenia "rosyjska agresja". Jak to dobrze, że mam żółte papiery, choć z drugiej strony, czasem nachodzi mnie ochota, żeby sobie postrzelać...

Pn wrz 01, 2014 21:21
Wojna na Ukrainie przyczyną największej ilości wystawców na targach zbrojeniowych
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... balne.html

Wt wrz 02, 2014 8:41

Jakoś mało kto zauważył, że pomimo rozpaczliwych wysiłków Kremla, podsycaniu konfliktów, wszedzie gdzie sie da (Libia, Syria, Irak, oczywiscie Ukraina), ceny ropy od paru miesięcy spadają. W sumie ponad 14% w ciągu roku. W tym tygodniu cena ropy brent przebiła się przez psychologiczną granicę 100$ za baryłkę i spada nadal. (w chwili gdy piszę ten post jest już nawet poniżej 98$ za baryłkę). Ceny złota, którego jeżeli wierzyć internetowym czczicielom Putina, Rosja tez zgromadziła "ogromne zapasy" również spadają, choć wolniej...

Koniec Rosji nadchodzi dużo szybciej, niz bym to jeszcze pół roku temu przewidywał. :roll:

Cz wrz 11, 2014 8:20

"Putin wszystko przegrał" - pisze Borys Niemcow:

Niemal wszyscy mówią i piszą, że Putin wszystkich ograł. I Zachód urządził jak chciał, i Ukrainę, i Rosję. Ale jeśli uważnie przyjrzeć się osiągnięciom "narodowego lidera", to wychodzi, że on... wszystko przegrał. Osądźcie sami:

"1. Chciał, żeby Ukraina pozostawała krajem pozablokowym, neutralnym i przyjaznym Rosji. Wynik: Ukraina aż rwie się do NATO. Na terytorium kraju odbywają się wspólne ćwiczenia z armiami krajów Sojuszu. A oprócz tego Kijów poinformował o dostawach zachodniej broni dla wojska Ukrainy."

"2. Chciał osłabić Sojusz Północnoatlantycki. Wynik: NATO się wzmacnia, wojskowe budżety krajów zachodnich rosną."

"3. Chciał wbić klin między Europę i Amerykę. Wynik: konsolidacja krajów Zachodu w obliczu agresji putinowskiej. I sankcje synchronicznie przyjmują, i działają wspólnie."

"4. Chciał pogłębić różnice między wschodnimi i zachodnimi regionami Ukrainy. Wynik: powstał jeden polityczny naród (z wyjątkiem części obwodów donieckiego i ługańskiego). Po raz pierwszy po uzyskaniu niepodległości w czasie kampanii prezydenckiej kandydat Poroszenko zwyciężył we wszystkich bez wyjątku regionach kraju. Do czasu wmieszania się Putina zachód Ukrainy głosował na jednego kandydata, a wschód na drugiego (2010 - zachód za Tymoszenko, wschód za Janukowyczem, 2004-2005 - zachód za Juszczenką, wschód za Janukowyczem)."

"5. Chciał, żeby Ukraina wstąpiła do Unii Celnej. Wynik: nie dojdzie do tego nigdy. Ukraina podpisała umowę stowarzyszeniową z UE i chce eurointegracji."

"6. Chciał utworzyć marionetkowe państwo Noworosja od Doniecka po Odessę. Wynik: kontroluje mniejszą część obwodów donieckiego i ługańskiego. Zginęło 3000 ludzi - Rosjan i Ukraińców."

"7. Chciał zwiększyć swoje wpływy na świecie. Wynik: stał się pariasem. A kraj jest pod sankcjami."

"8. Chciał sankcjami na żywność ukarać Zachód. Wynik: ukarał naród rosyjski. Ceny na produkty wzrosły (na mięso do 40 proc., na mleko do 20 proc.), a na Zachodzie spadły."

"9. Chciał mieć w Kijowie lojalną wobec siebie władzę a la Janukowycz. Dostał w stu procenta h antyputinowską."

"10. Chciał, żeby ukraiński naród go szanował. A wiecie sami, jak go tam teraz nazywają."

"11. Chciał rozszerzenia Unii Euroazjatyckiej. Wynik: rozszerzyła się Unia Europejska. Podczas rządów Putina do UE wstąpiło 13 krajów, a do Putina nikt. Nawet Kazachstan zastanawia się, czy nie lepiej mu wyjść spod opieki putinowskiej Rosji.

http://www.tvn24.pl/putin-wszystko-prze ... 703,s.html

Cz wrz 11, 2014 11:35
Inny skutek sankcji - część rosyjskich zakładów wstrzymuje produkcję samochodów i zwalnia pracowników.

Cz wrz 11, 2014 11:37
Trochę obok tematu tematu, bo o Rosji, ale - Boże, jaka fantastyczna proza. Jak oni kapitalnie pisali w tym Międzywojniu.

http://geopolityka.net/uwagi-o-istocie- ... kiej-cz-1/
http://geopolityka.net/uwagi-o-istocie- ... j-czesc-2/

Śr paź 01, 2014 4:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Następna strona