Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:23

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Następna strona
 Orędzia na czasy ostateczne - połączone wątki 
Autor Wiadomość
Post Re: Franciszek, fałszywy prorok, destrukcja Kościoła
Franciszek ma w tej chwili 78 lat.
Być może spostrzega u siebie np. trudności fizyczne, czy intelektualne związane z wiekiem.
Jest realistą.
Osobiście życzę Franciszkowi jak najwięcej sił, długiego pontyfikatu i oby jego następca brał przykład z niego, a nie z JP2.

Pt sie 29, 2014 12:25
quas napisał(a):
Tutaj jest mowa o tym:
http://wiadomosci.onet.pl/religia/papie ... lata/0r932
,,Zostały mi dwa, lub trzy lata – powiedział papież Franciszek w drodze powrotnej z Korei Południowej.''
,,Papież publicznie dał sobie dwa lub trzy lata życia, zanim spotka się ze stwórcą.''

Ja nie prosiłem o doniesienie prasowe na Onecie i komentarz redaktorów tego portalu. Prosiłem o pełen tekst* wypowiedzi papieża na ten temat.

*Pomijam fakt, że jest tam zamieszczony nieco większy fragment wypowiedzi Franciszka.

Pt sie 29, 2014 12:36
To może zamiast prychać na okazana pomoc zapytasz wujka google? Odnalezienie nagrania zajęło mi 30 sekund.
Jak nie dasz rady, to miłosiernie zamieszczę link.

Pt sie 29, 2014 12:48
Koziołku, chyba nie rozumiesz jednej rzeczy: Osoba, która zaczyna rozmowę na jakiś temat, zwłaszcza krytyczny, ma obowiązek przedstawić materiały stanowiące podstawę dla głoszonych w nim tez.
Nikt tutaj nie musi latać w poszukiwaniu tekstów wypowiedzi na podstawie których zamierza np. krytykować papieża.

Pt sie 29, 2014 12:52
Nie jest to pierwsza wypowiedź Franciszka która w ludziach wzbudza niepokój, zamęt, zamieszanie, spekulacje.
Taka wypowiedź Franciszka to publiczne świadectwo niewiary. On już zakłada że na tronie piotrowym pobędzie 2 może 3 lata. A czemu nie rok, nie 4, nie 5.... Nikt nie zna daty swojej śmierci i woli Boga z tym związanej, a papież, ten który całemu światu powinien dawać świadectwo wiary, stawia już swoje życzeniowe plany ponad wolę Boga i publicznie bawi się w przepowiadanie swojej śmierci, ustąpienia które według jego zakładanej woli może nastąpić już za 2 lub 3 lata. Skoro nikt nie zna daty swojej śmierci może jednak nie chodzi tu wcale o śmierć, czy chorobę. Może chodzi o jakieś plany których realizacja ma potrwać właśnie akurat 2 lub 3 lata.
A jak to publiczne świadectwo niewiary Franciszka może wpłynąć na ludzi ciężko chorych, skoro papież nie wierzy w uzdrowienie od Boga i przed światem roztacza wizję swojej śmierci która ma nastąpić jak on przepowiada akurat za 2 lub 3 lata.

Pt sie 29, 2014 12:57
quas napisał(a):
Nie jest to(...)

Najpierw przytocz wypowiedź w całości, bo dopiero wtedy będzie można o niej porozmawiać.

Pt sie 29, 2014 13:07
Yarpen_Zirgin, podałem Ci już o czym mówię.
Tu masz inne źródło o czym mówię:
,,Papież Franciszek wrócił w poniedziałek z Korei Południowej. W drodze powrotnej prawie przez godzinę rozmawiał z dziennikarzami w samolocie. Ojciec Świety snuł refleksje na temat śmierci. Jak zawsze skromny i pokorny mówił ze spokojem: "Staram się myśleć o moich grzechach i błędach, aby nie stać się dumnym, bo wiem, że to będzie trwało tylko przez krótki czas. Dwa lub trzy lata, a potem udam się do Domu Ojca." ''
http://www.se.pl/wydarzenia/swiat/papie ... 17985.html

Pt sie 29, 2014 13:15
I? Papież może mieć więcej wiedzy na temat swojego stanu zdrowia niż Ty. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to każdy chory na raka, który mówi, że zostało mu ileś tam dni lub miesięcy życia, wykazuje się niewiarą w Boga.

Pt sie 29, 2014 13:18
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Koziołku, chyba nie rozumiesz jednej rzeczy: Osoba, która zaczyna rozmowę na jakiś temat, zwłaszcza krytyczny, ma obowiązek przedstawić materiały stanowiące podstawę dla głoszonych w nim tez.
Nikt tutaj nie musi latać w poszukiwaniu tekstów wypowiedzi na podstawie których zamierza np. krytykować papieża.

Biedny yasperku. Wypowiedź Franciszka jest szeroko dostępna i komentowana. Nie bij więc piany, tylko przejdź do meritum.
@quas uważa, co uważa. Ja w słowach Franciszka "Wiem, ze to nie potrwa długo - dwa, trzy lata, a potem udam się do domu Ojca. Nie ma sensu uważać inaczej" nie widzę nic zdrożnego - Franciszek swoje lata ma i przytomnie nie uważa się za nieśmiertelnego.

Pt sie 29, 2014 13:19
To świadectwo niewiary Franciszka jest zwykłym publicznym przepowiadaniem swojej śmierci według jego życzeniowej woli pomijającej wolę Boga, która ma nastąpić właśnie akurat za 2 lub 3 lata. Ostatnio w TVP widziałem właśnie wypowiedź człowieka przechodzącego przez raka w podeszłym wieku. Aż bił z tego człowieka optymizm i pełna wiara. Mówił, byle wyjść z tego i byle do setki. Natomiast Franciszek daje świadectwo swojej niewiary, publicznie przepowiada w czasie datę swojej śmierci, wzbudza niepokój, zamęt, spekulacje i odbiera nadzieję i wiarę.

Pt sie 29, 2014 13:39
quas napisał(a):
To świadectwo niewiary Franciszka jest zwykłym publicznym przepowiadaniem swojej śmierci według jego życzeniowej woli pomijającej wolę Boga, która ma nastąpić właśnie akurat za 2 lub 3 lata. Ostatnio w TVP widziałem właśnie wypowiedź człowieka przechodzącego przez raka w podeszłym wieku. Aż bił z tego człowieka optymizm i pełna wiara. Mówił, byle wyjść z tego i byle do setki. Natomiast Franciszek daje świadectwo swojej niewiary, publicznie przepowiada w czasie datę swojej śmierci, wzbudza niepokój, zamęt, spekulacje i odbiera nadzieję i wiarę.

Ależ on wykazał ogromna wiarę, ze będzie żył przez dwa, trzy lata. W jego wieku 78 lat nie jest to wcale oczywiste. Realnie patrzeć, to jego pontyfikat długi nie będzie. Jeżeli Bóg będzie miał szczególne plany co do Franciszka, to moze i dożyje 110 lat w pełni sił umysłowych i fizycznych. Sam Franciszek jednak się za kogos szczególnego nie uważa.
Twoje oburzenie jest niezrozumiałe, wnioski zbyt daleko idące.

Pt sie 29, 2014 13:46

W tekście było też o możliwej abdykacji, więc za te 2-3lata może nie tyle umrzeć co abdykować...

Pt sie 29, 2014 13:47
O tym ze papiez Franciszek to falszywy prorok najwiecej na tym forum pisal niejaki @quas, powolujac sie na anonimowe wpisy w internecie.
Te klamstwa tak go omamily, ze teraz widzi wszystko tak skrzywione, ze dobro nazywa zlem. Wyobrazil sobie papiezs jako pomnik bez cech ludzkich i kazda ludzka wlssciwosc papieza niszczy mu jego wyobrazenia.

Pt sie 29, 2014 13:48
Kozioł napisał(a):
Ależ on wykazał ogromna wiarę, ze będzie żył przez dwa, trzy lata. W jego wieku 78 lat nie jest to wcale oczywiste.

No właśnie nic tu nie jest oczywiste dla nikogo, bo nikt nie wiem czy pożyje jeszcze choćby pół roku. Natomiast Franciszek już przepowiada że będzie to właśnie akurat 2 lub 3 lata.
Kozioł napisał(a):
Jeżeli Bóg będzie miał szczególne plany co do Franciszka, to moze i dożyje 110 lat w pełni sił umysłowych i fizycznych.

Właśnie, jeżeli Bóg zechce to pożyje i 110 lat i przepowiednia Franciszka w której zakłada przed światem że ma jeszcze akurat 2 lub 3 lata jest świadectwem niewiary.
Kael napisał(a):
O tym ze papiez Franciszek to falszywy prorok najwiecej na tym forum pisal niejaki @quas

Najwięcej o tym pisała Alus, pisała o tym nagminnie w rozmaitych tematach z tym nie związanych.

Pt sie 29, 2014 14:00
quas napisał(a):
dzie to właśnie akurat 2 lub 3 lata.
Kozioł napisał(a):
Jeżeli Bóg będzie miał szczególne plany co do Franciszka, to moze i dożyje 110 lat w pełni sił umysłowych i fizycznych.

Właśnie, jeżeli Bóg zechce to pożyje i 110 lat i przepowiednia Franciszka w której zakłada przed światem że ma jeszcze akurat 2 lub 3 lata jest świadectwem niewiary.

A dlaczego nie skromności? Szczegolnie w kontekscie całej wypowiedzi?

Pt sie 29, 2014 14:12
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Następna strona