Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 692 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 47  Następna strona
 Zadaj pytanie ateiście 
Autor Wiadomość

Post Re: Zadaj pytanie ateiście
Hosi napisał(a):
Takich informacji nie posiadam,ponieważ kazdy normalny psychiatra próbuje przyporządkowac dany przypadek do okreslonej jednostki chorobowej.Takie jest po prostu jego zadanie.Inaczej nie umie ;-)

Czyli owa często przywoływana współpraca egzorcystów z psychiatrami tak czy inaczej ostatecznie ma efekt taki, że egzorcyzmuje się osoby fachowo zdiagnozowane jako chore psychicznie, czy tak? I czy wobec tego bierze się chociaż pod uwagę opinię psychiatry w sprawie tego, czy z psychiatrycznego punktu widzenia egzorcyzmy mogą danemu pacjentowi zaszkodzić?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz wrz 11, 2014 11:12

JedenPost napisał(a):

Czyli owa często przywoływana współpraca egzorcystów z psychiatrami tak czy inaczej ostatecznie ma efekt taki, że egzorcyzmuje się osoby fachowo zdiagnozowane jako chore psychicznie, czy tak?

Zazwyczaj jest tak,że egzorcyzmy stosuje się w stosunku do osób które zostały zle zdiagnozowane i leczone.W takich sytuacjach nawet sami psychiatrzy zgłaszają się do egzorcystów.

Cytuj:
I czy wobec tego bierze się chociaż pod uwagę opinię psychiatry w sprawie tego, czy z psychiatrycznego punktu widzenia egzorcyzmy mogą danemu pacjentowi zaszkodzić?

Oczywiscie,bierze sie po uwagę diagnozę i metodę leczenia.

Trudno jednak oczekiwać azeby opinia nieskutecznego psychiatary była kluczowa.Ponadto nie jest on fachowcem w zakresie oceny szkodliowsci egzorcyzmów.

Cz wrz 11, 2014 15:08

Co proszę? Hosi, ja nie mówię o jakichś duchowych skutkach rzekomego działania egzorcyzmów, ale o psychologicznych skutkach postawienia człowieka w takiej sytuacji. Sam bym osobiście nie ręczył za swoją reakcję, gdyby ktoś z pełną powagą zaczął ze mnie wypędzać demona, gadając do niego i modląc się nade mną, co dopiero mówić o osobie psychicznie chorej...

Cz wrz 11, 2014 16:10

JedenPost napisał(a):
A ateizm? W obrębie tego światopoglądu samobójstwo jest racjonalne, ponieważ spełnia swoje zadanie.
Nie powiedziałbym. Nie ma tylko "nie wolno". A więc wolno, ale od tego droga do uznania racjonalności jest daleka.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz wrz 11, 2014 19:55

Mam na myśli, że jest racjonalne w tym sensie, że można uzyskać zamierzony efekt, tj. przestać istnieć (oraz cierpieć).

Cz wrz 11, 2014 20:10

Hosi napisał(a):
Egzorcysci z reguły zalecają terapię psychiatryczną.Wynikać to może poniekąd z nieformalnego statusu praktyk egozrcystycznych.
.......
Kazda jednostka chorobowa ma okreslone objawy.Jezeli dany przypadek wykracza poza ramy kwalifikacji medycznej, udanie się przez daną osobę z wizytą do egzorcysty,moze mieć swoje uzasadnienie.Istnieją kryteria różnicujace,co mozna zakwalifikowac jako opetanie, a co jako chorobę psychiczną.
Zwykle jest tak, ze dana osoba przychodzi do psychiatry z gotową samodiagnozą i jesli upiera się przy niej, psychiatra nie ma nic do roboty i moze ja co najwyzej odesłać do specjalisty od opętań, czyli do egzorcysty. Ten z kolei chciałby opinię psychiatry i tak błędne koło sie zamyka.
Jesli ktoś chce się leczyć u psychiatry, musi zaufać jego diagnozie, ot i cały problem.

Hosi napisał(a):
Jezeli dany podmiot jest wyznawcą swaitopogladu religijnego,to kazde zajwisko pscyhiczne w ramach jego percepcji,bedzie kwalifikowane w psychiatrii jako jednostka chorobowa.
Bynajmniej nie każde. Gdyby tak było, wszystkich wierzących uznawanoby za chorych.

Hosi napisał(a):
A czy atezim również sprzyja róznym nietypowym stanom umsyłu w którym brak komponentu "boskiego"?
Jak to może być:
Ateistyczne urojenia versus religijne urojenia.No bo jezeli religia sprzyja jednym, to brak religii sprzyja innym,nieprawdaż?
Nie ma tu symetrii, gdyz nie istnieja urojenia ateistyczne. Z samej definicji ateizm jest wolny od urojeń a nwet sie im przeciwstawia. Tym bardziej nie ma nietypowych stanów umysłu w ateizmie (no chyba, ze trafi sie jakiś nietypowy przypadek i komuś odbije na tym właśnie punkcie).

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz wrz 11, 2014 20:13

JedenPost napisał(a):
Co proszę? Hosi, ja nie mówię o jakichś duchowych skutkach rzekomego działania egzorcyzmów, ale o psychologicznych skutkach postawienia człowieka w takiej sytuacji.
.

Nie egzorcyzmuje sie osób fachowo zdiagnozowanych i leczonych.Egzorcyzmy mozna stosowac jedynie przy braku pozytywnych efektów terapii psychiatrycznej.Ale taką decyzję to już podejmuje osoba zainteresowana,bądz w okrelsonych przypadkch,najblizsi.

Cytuj:
Sam bym osobiście nie ręczył za swoją reakcję, gdyby ktoś z pełną powagą zaczął ze mnie wypędzać demona, gadając do niego i modląc się nade mną, co dopiero mówić o osobie psychicznie chorej..

Gdybyś był powaznym stanie (np:zgarazałbyś swojemu życiu),a wszelkie fachowe sposoby by zawiodły,nie miałbyś zwyczajnie wyjscia.W takiej sytuacji to rodzina by zadecydowała za Ciebie i musiłbyś się poddać egzorcyzmom.Bo kiedy porównujemy hipotetyczne skutki psychologiczne i realne zagrożenie zycia,ten pierwszy apekt schodzi na drugi plan.

Askadtowiesz napisał(a):
Jesli ktoś chce się leczyć u psychiatry, musi zaufać jego diagnozie, ot i cały problem.

A jezeli zaufa i terapia nie wypali,to idzie zwyczajnie do egzorcysty.Bo jezeli problem jest zewnętrznopsychiczny,to gostek-psychiatra nic nie pomoże.

Cytuj:
Bynajmniej nie każde. Gdyby tak było, wszystkich wierzących uznawanoby za chorych.

Jakie nie kazde?

Przecież zjawiska psychiczne z obszaru religijnego (np:modlitwa do Boga,mówienie językami itp) nie wchodza w obszar normy psychiatrycznej.Czy w takim razie według psychiatrów normą jest to,ze można np: rozmawaic z Bogiem?(jakiej dokonają kwalifikacji?)

Cytuj:
Nie ma tu symetrii, gdyz nie istnieja urojenia ateistyczne. Z samej definicji ateizm jest wolny od urojeń a nwet sie im przeciwstawia. Tym bardziej nie ma nietypowych stanów umysłu w ateizmie (no chyba, ze trafi sie jakiś nietypowy przypadek i komuś odbije na tym właśnie punkcie).

Urojenia ateistyczne to wszelkie kosntrukty psychiczne w kórych brak odniesienia do Boga.
I tak;

Jezeli istnieją urojenia teistyczne,czyli te zwiazne z Bogiem,to musza istnieć urojenia ateistyczne,czyli te nie zwiazane z Bogiem.Musisz niestety pamietać o tym,ze nie istnieją urojenia ateistyczne w ramach teizmu.To tak na wszelki wypadek,gdybyś próbował udowadniać,że tesici również mogą urajać sobie na sposób ateistyczny ;-)

Cz wrz 11, 2014 21:37
Hosi napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Co proszę? Hosi, ja nie mówię o jakichś duchowych skutkach rzekomego działania egzorcyzmów, ale o psychologicznych skutkach postawienia człowieka w takiej sytuacji.
.

Nie egzorcyzmuje sie osób fachowo zdiagnozowanych i leczonych.Egzorcyzmy mozna stosowac jedynie przy braku pozytywnych efektów terapii psychiatrycznej.

Nie tak. Egzorcyzmy podejmuje się wyłącznie w momencie, kiedy lekarze stwierdzą, że obserwowane zachowanie nie jest skutkiem choroby psychicznej, więc badana osoba nie jest chora.

Cytuj:
Ale taką decyzję to już podejmuje osoba zainteresowana,bądz w okrelsonych przypadkch,najblizsi.

Też źle. Decyzję podejmuje ksiądz, który jest wyznaczony przez biskupa na egzorcystę.

Pt wrz 12, 2014 7:20

Hosi napisał(a):

Jezeli istnieją urojenia teistyczne,czyli te zwiazne z Bogiem,to musza istnieć urojenia ateistyczne,czyli te nie zwiazane z Bogiem.Musisz niestety pamietać o tym,ze nie istnieją urojenia ateistyczne w ramach teizmu.To tak na wszelki wypadek,gdybyś próbował udowadniać,że tesici również mogą urajać sobie na sposób ateistyczny ;-)

Oczywiście, że mogą. Wierzący mogą mieć i miewają urojenia nie związane z Bogiem.

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Nie tak. Egzorcyzmy podejmuje się wyłącznie w momencie, kiedy lekarze stwierdzą, że obserwowane zachowanie nie jest skutkiem choroby psychicznej, więc badana osoba nie jest chora.

To bardzo ciekawe. Może Ty masz jakies informacje o tym jak często się to dzieje, lub choćby znasz takie przypadki? Bo przyznam, że ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, w której osoba ciepiąca z powodu objawów kojarzonych z opętaniem zostaje uznana przez fachowaca za zdrową...

Pt wrz 12, 2014 8:42

Yarpen_Zirgin napisał(a):

A własnie ze tak :)
To co napisałem:
.Egzorcyzmy mozna stosowac jedynie przy braku pozytywnych efektów terapii psychiatrycznej.
dotyczy,tylko przypadków żle zdiagnozowanych i leczonych :)

Cytuj:

Też źle. Decyzję podejmuje ksiądz, który jest wyznaczony przez biskupa na egzorcystę

Jedno nie wyklucza drugiego.

Sam ksiądz nie podejmuje decyzji za osobę zainteresowana czy w imieniu rodziny.Zgoda i inicjatywa jest po stronie "chorego".A Tego własnie dotyczyła moja wypowiedz :)

Pt wrz 12, 2014 8:55

JedenPost napisał(a):
Hosi napisał(a):

Oczywiście, że mogą. Wierzący mogą mieć i miewają urojenia nie związane z Bogiem.

Skucha ;-)

A Tezim polega własnie na tym,że kazde zjawisko psychiczne,czy to bezposrednie czy posrednie wierzący odnosi do Boga.

Pt wrz 12, 2014 9:04

To jakiś Twój prywatny chyba.

Pt wrz 12, 2014 9:46

JedenPost napisał(a):

A skąd :)
To klasycznie konsekwentny obraz Tezimu.
Jezeli cały świat pochodzi od Boga,to wszystko co się dzieje w jego obszarze,jest bezposrenio bądz posrednio z nim związane.Tako rzecze prawdziwy Teista.

Cytuj:
Bo przyznam, że ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, w której osoba ciepiąca z powodu objawów kojarzonych z opętaniem zostaje uznana przez fachowaca za zdrową...

To wyobraz sobie nastepującą sytuację:

Fachowiec orzeka: nie mogę uznać tej osoby za chorą psychicznie wedle przyjętych przeze mnie kryteriów psychiatrycznych.Orzekam:ten człowiek nie jest chory psychicznie,ale nie wykluczam,że jest chory duchowo ;)(są róznie kwalifikowane choroby) Postanowiłem zasugerowac mu skorzystanie z pomocy egzorcysty.Tako rzecze rozsądny psychiatra.

Trudne do wyobrażenia?

Pt wrz 12, 2014 10:19

Biorąc pod uwagę objawy, jakie przypisuje się opętaniu - tak.

Hosi napisał(a):
JedenPost napisał(a):

A skąd :)
To klasycznie konsekwentny obraz Tezimu.
Jezeli cały świat pochodzi od Boga,to wszystko co się dzieje w jego obszarze,jest bezposrenio bądz posrednio z nim związane.Tako rzecze prawdziwy Teista.

Niepierwszy raz zesłabia mnie, jak nieuczciwie używasz swojej inteligencji do rozwadniania tematu, gdy brak Ci argumentów. Mówilismy o konkretach - urojeniach o treści religijnej (teistycznej). Ty zaś, wobec braku konkretów, które mozna by okreslic urojeniami ateistycznymi, uogólniając sprowadzasz wszystko do sytuacji, gdy wszekie urojenia teisty są teistyczne, a ateisty - ateistyczne, bo tylko dzięk temu możesz mówić o tych ostatnich.

Słabe.

Pt wrz 12, 2014 11:16

JedenPost napisał(a):
Niepierwszy raz zesłabia mnie, jak nieuczciwie używasz swojej inteligencji do rozwadniania tematu, gdy brak Ci argumentów.

Uzasadniłem swoje stanowisko uzywajac argumentów.Jedyne co proponiujesz w takiej sytuacji to krytyka sposobu mojej analizy.Kto więc rozwadnia i ucieka od merytorycznej dsykusji?

Cytuj:
Mówilismy o konkretach - urojeniach o treści religijnej (teistycznej). Ty zaś, wobec braku konkretów, które mozna by okreslic urojeniami ateistycznymi,

Widocznie nie mozesz pojać że syntetyczne zespolenie tezimu i ateizmu rodzi takie konsekwencje.
Oczywiscie w przypadku Teizmu dość łatwo zdiagnozować urojenie o tresci religijnej,ponieważ chory wzmiankuje o pecypowanych podmiotach.Nie bez przyczyny dokonałem rozróznienia (filozofia to sztuka rozróznień)na komponent bezposredni i posredni,ponieważ wiara w Boga determinuje i jedne i drugie.Takie są fakty.

W przypadku ateizmu sytuacja jest zgoła odmienna.Percepcja ateisty nie opiera się na wizualizowania podmiotów wiary,poniewaz ich nie posiada.

W takiej sytuacji istotne jest,nie tyle to,jaki charakter ma samo zjawisko psychiczne,ale kto jest jego autorem.Na tej podstwie mozna zaproponować okresloną wykładnię.I tak też zrobiłem.

Cytuj:
uogólniając sprowadzasz wszystko do sytuacji, gdy wszekie urojenia teisty są teistyczne, a ateisty - ateistyczne, bo tylko dzięk temu możesz mówić o tych ostatnich.

Jezeli akceptujesz podział na zasadzie teizm/ateizm i jest to dla ciebie punkt odniesienia do klasyfikacji zjawisk psychicznych,To taka sytaucja wymusza niestety powyższą interpretację.

Pt wrz 12, 2014 19:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 692 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 47  Następna strona