Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 12:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 153  Następna strona
 Platforma Nieobywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Platforma Nieobywatelska
Bardzo interesujące, w jaki sposób Schetyna i Sikorski będą próbowali zniszczyć Kopacz. Będzie ciekawie :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt wrz 19, 2014 15:00
Johnny99 napisał(a):
Bardzo interesujące, w jaki sposób Schetyna i Sikorski będą próbowali zniszczyć Kopacz. Będzie ciekawie :roll:

Po co i dlaczego obaj panowie mają niszczyć panią Kopacz?

Pt wrz 19, 2014 16:05

Bo fakt, że to właśnie ona jest premierem, jest dla nich osobistą zniewagą. Do Tuska mogli mieć różny stosunek, ale szanowali go, ponieważ ich pokonał i tym samym udowodnił swoją wyższość. Z Kopacz jest zupełnie inaczej.

Ciekawa diagnoza Migalskiego:

Kilka dni temu rzuciłem na twitterze pewną myśl, którą sam uznałem za głupią i skrajnie spiskową. Po wczorajszej emisji „Faktów” TVN nie mam jednak wątpliwości, że jest ona jednocześnie absolutnie prawdziwa. Jaka to myśl? Otóż taka, że najważniejszą przyczyną, dla której Donald Tusk postawił na Ewę Kopacz, jako swoją następczynię w partii i w rządzie, jest to, że tylko ona gwarantowała, iż wszystko zakończy się całkowitą katastrofą. Gdyby na jej miejscu znalazł się ktoś inny – Schetyna, Grabarczyk, Protasiewicz. Gronkiewicz – Waltz – byłby cień prawdopodobieństwa, że PO przetrwa, a rząd nie stanie się obiektem powszechnej nienawiści i – co gorsza – kpin. Tylko Ewa Kopacz, czyli polska mieszanka Borata i Johny Englisha, daje stuprocentową pewność, że za kilka lat z PO nie zostanie kamień na kamieniu.

Ale dlaczego Tuskowi miałoby zależeć na tym, by zniszczyć swoje dzieło, swoją partię? Dlatego, że jeśli naprawdę chce wrócić do Polski za pięć lat, to nie ma zamiaru stawać na powrót na czele ówczesnej PO, lecz założy nową partię i przy jej pomocy zapewni sobie miejsce w Belwederze. Liczenie na to, że to PO miałaby być dla niego wehikułem do prezydentury, uznał on bowiem z dwóch powodów za ryzykowne. Po pierwsze, musiałby przez pięć lat pilnować walk frakcyjnych i przesileń w partii, co z Brukseli byłoby niezwykle trudne, a może nawet niemożliwe. Ciągłe pilnowanie ugrupowania, by za pięć lat jakiś Schetyna czy Grabarczyk nie wywinęli mu numeru, za nadto absorbowałoby „prezydenta Europy”. Po drugie, nikt nie może dziś powiedzieć, w jakim stanie znajdzie się PO za 5 lat, więc liczenie na to, że będzie ona pomocna w walce o prezydenturę jest grą bardzo ryzykowną. Lepiej zostawić ją samej sobie, a nawet – co sugeruję – doprowadzić do jej upadku, bowiem właśnie na jej gruzach, i na gruzach innych partii, Tusk będzie mógł za kilka lat zbudować nową formację, która dowiezie go do stanowiska głowy państwa.

Wyobraźmy sobie, że wraca on w 2020 roku, opromieniony sławą przywódcy europejskiego, z fotografiami, na których widać go obok największych tego świata, z nimbem kogoś należącego do pierwszej ligi światowej. Kto będzie mógł mu stawić czoła w Polsce? Doprowadzona do ruiny Platforma? Sfrustrowane, bo wciąż opozycyjne PiS z 71-letnim wówczas Kaczyńskim? Zdegenerowane wspólnymi rządami z Platformą SLD i PSL? Tusk przyjedzie na białym, europejskim koniu i pozamiata nimi wszystkimi.

I tak należy rozumieć jego niby troskliwe wyznanie, że widział Ewkę jak jest załamana po prezentacji nowego rządu. Przez dziwny przypadek tak doświadczony polityk, jak Tusk, mówi coś takiego w obecności kamery i nawet – jak się wydaje – sprawdza wzrokiem czy kamera jest obecna. Musi wiedzieć, ze to udawane współczucie dla „płaczącej Ewki” nie buduje jej, że pokazuje ją jako kogoś zupełnie nieprzygotowanego do pełnienia funkcji premiera. Tusk robi to na zimno – zabija swoje stado, jakim była Platforma, oddając ją w ręce samicy alfa, która niechybnie poprowadzi je na pewną śmierć. Bo wybrał już inne stado. Stado, które jeszcze nie istnieje, ale jest już poczęte w głowie jego przywódcy. Narodziny nastąpią w 2020 roku. Ale do tego czasu Tusk musi zadbać, żeby obecne jego stado zniknęło z powierzchni ziemi. Jedynym gwarantem tego politycznego wyniszczenia jest jego obecna przywódczyni.

Być może Migalski się myli, ale jedno jest pewne - mało kto zna Ewę Kopacz lepiej niż Tusk. Od wielu lat są bliskimi przyjaciółmi, także prywatnie. Cokolwiek Ewa Kopacz zrobi czy nie zrobi, zniszczy czy zbuduje jako premier - Tusk musiał to przewidywać, gdy decydował, że to właśnie ona ma być premierem. Przecież on doskonale wiedział, że Kopacz na tej konferencji wypadnie tak, jak wypadła. Będzie ciekawie :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 22, 2014 6:44
No to Migalski wkurzył na maksa byłych kolegów z PiS :D - wizja wiecznie przegranego PiSu jest gorsza niż wizja potępienia wiecznego.

Pn wrz 22, 2014 7:33

Wartość każdej prognozy politycznej można ocenić dopiero po latach.
Nie sądzę by Tusk snuł takie machiaweliczne plany, nie ma żadnego interesu w rozwalaniu Platformy, a jego dalsza kariera w Polsce to tylko perspektywa prezydencka, po II kadencji Komorowskiego oczywiście : do czego potrzebna jest sprawna machina wyborcza.
Patrząc realnie, to Schetyna pewnie wygra przywództwo Platformy, jest najsprawniejszym z jej polityków, i powinien : trzeba twardego faceta by po zwycięstwie spacyfikować różne koterie w partii , jak to robił Tusk.

Pn wrz 22, 2014 8:22
Pan Migalski jako kiepski politolog i jeszcze gorszy polityk cos tam sobie gaworzy o Tusku. A to ze Tusk specjalnie chce rozwalic PO, a to ze na gruzach dawnej PO zbuduje cos nowego itd.

Wiadomo, ze Tusk nie bedzie w stanie kontrolowac Platformy ale bedzie ciagle jej twarza. Po jego odejsciu wielu politykow przebiera nogami aby siegnac po wladze w PO ale ci, ktorzy maja instynkt samozachowawczy zawsze beda sie na Tuska powolywac, on bedzie ozdoba PO, on bedzie osoba-idea tak jak kiedys Kwasniewski dla lewicy.

Jak Tusk wroci w glorii to bedzie mogl cos budowac dalej ale nie od poczatku bo na to trzeba duzo czasu, trzeba miec swoje zaplecze, finanse itd. bez tego zostanie takim politykiem jak Buzek czy Kwasniewski czyli chlopiec do poklepania po plecach, ozdoba oficjalnych uroczystosci i przyslowiowy misiu do zdjecia :D

Pn wrz 22, 2014 9:33
Czyżby ktoś poświęcił swój czas na czytanie podobnych nonsensów :o
Może jeszcze dołączy do Cenckiewicza w pluciu na 92 letniego, katowanego przez Niemców, Komunistów rosyjskich i polskich prof Kieżuna, oskarżając go o współpracę z SB.

Pn wrz 22, 2014 11:32

Oj, Alus, przesadzasz. To tylko około 70 stron maszynpisu :D

Pn wrz 22, 2014 11:43
Bronisław Komorowski dziękuje naszym ''piłkarzom'' za wczorajszy mecz, a Polacy w swoim kraju powinni być wdzięczni ''Piotrowi'' Solorzowi, że polaczkom pozwolił obejrzeć chociaż ostatni mecz. Żeby za bardzo nie psioczyli że nawet walki o złoto w mistrzostwach świata organizowanych w naszym kraju nie mogli obejrzeć. Tak to jest jak rządzą obcy ludzie i obce media.

Polacy wygrali to musiał popsuć humory i się nieudolnie reklamować na sukcesie sportowców i Polski.
http://vod.gazetapolska.pl/8144-wpadka- ... -siatkowce

Pn wrz 22, 2014 12:38
Słuchaj no, szaleńcze, przestań z łaski swojej zohydzać i pluć na Polskę i Polaków, dobrze? Snuj swoje apokaliptyczne rojenia, proszę bardzo, ale z polityki się wynoś.

Pn wrz 22, 2014 13:04

PBK jako emanacja "Polski i Polaków"?

Pn wrz 22, 2014 13:06
Nie, quas używający cudzysłowów bez pojęcia. Piotr Solorz nie nazywa się Piotr (ciekawe, jak się nazywa w takim razie?), ale Polacy są "polaczkami" na mur. Nienawiść quasa przeżarła i zaczyna już gadać bez opamiętania i bez kontroli.

Osobna sprawa, że kapitalista postępujący jak kapitalista i prezydent szanujący reguły kapitalistycznej gry zasługują w opinii quasa na oplucie. Coraz bardiej przychylam się do stanowiska, że im kto bardziej patriotyczny w gębie, tym mocniej poprzedni ustrój kocha i w sercu hołubi.

Ostatnio edytowano Pn wrz 22, 2014 13:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn wrz 22, 2014 13:12

ErgoProxy napisał(a):
Nie, quas używający cudzysłowów bez pojęcia. Piotr Solorz nie nazywa się Piotr (ciekawe, jak się nazywa w takim razie?), ale Polacy są "polaczkami" na mur.

Zygmunt Solorz-Żak, (urodzony jako Zygmunt Józef Krok (...) )

(...)

Nazwisko Solorz przyjął po zawarciu małżeństwa z Iloną Solorz, natomiast nazwisko Żak przyjął po rozwodzie z pierwszą żoną i poślubieniu Małgorzaty Żak. Wcześniej znany także jako Piotr Krok, Piotr Podgórski

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Solorz-%C5%BBak

Taka to dziwna persona.

A z postu quasa nie wynika, że on sam używa określenia "polaczki".

Pn wrz 22, 2014 13:17
Aha. Czyli jeśli ja sobie zmienię nazwisko na panieńskie matki (co trudne być może, bo aspirowałbym wtedy do znanej rodziny), także będę "dziwną personą"?

I kto w takim razie użył słowa na p, z małej litery w dodatku? Samo się wygenerowało na łączach? A może quas usiłuje pomówić kogoś o znieważanie Narodu polskiego? Jest na to jakiś paragraf?

Pn wrz 22, 2014 13:25

ErgoProxy napisał(a):
Aha. Czyli jeśli ja sobie zmienię nazwisko na panieńskie matki (co trudne być może, bo aspirowałbym wtedy do znanej rodziny), także będę "dziwną personą"?

Wszystkie znane mi osoby przez całe życie posługują się jednym i tym samym imieniem i nazwiskiem, a nie trzema różnymi, więc właściciel Polsatu spełnia dla mnie kryteria "dziwności".

Cytuj:
I kto w takim razie użył słowa na p, z małej litery w dodatku? Samo się wygenerowało na łączach?

Użył go quas, celem wskazania, jaki, jego zdaniem, stosunek do Polaków mają przedmiotowe persony.

Cytuj:
A może quas usiłuje pomówić kogoś o znieważanie Narodu polskiego? Jest na to jakiś paragraf?

Nie usiłuje.

Pn wrz 22, 2014 13:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 153  Następna strona