Media o Kościele - wątek zbiorczy
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Alus napisał(a): Alus wskazała.....och ten męski.... Mea culpa, mea culpa, mea maxima cupla. Wybaczysz błąd?
|
| So wrz 27, 2014 17:49 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe, że resztę mojego postu pominąłeś i skupiłeś się na: JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Ktoś kogoś zmusza do zostania kapłanem? Nie. To nie pleć o narzuconej bezżenności.
To nie bzdury, ale fakt. Kapłanów zmusza się w KRK do bezżenności. Jak mi wskażesz kogoś zmuszonego do zostania kapłanem, to będziesz mógł pisać o narzuconej bezżenności. Cytuj: Albo inaczej ujmując: stawia im się ją jako warunek kapłaństwa, mimo że Biblia tego nie zaleca. To nie jest "inne ujęcie", bo czym innym jest zapisanie bezżennosci w wymogach, które trzeba spełnić, aby zostać kapłanem, a czym innym zmuszanie do celibatu. Co do "w Biblii tego nie ma", to chyba zapomniałeś, waść, że w Kościele katolickim nie stosujemy się do protestanckiej zasady "tylko to co w Biblii".
|
| So wrz 27, 2014 17:57 |
|
 |
|
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: To nie bzdury, ale fakt. Kapłanów zmusza się w KRK do bezżenności. Jak mi wskażesz kogoś zmuszonego do zostania kapłanem, to będziesz mógł pisać o narzuconej bezżenności. Nie, mogę mówić o niej teraz, wskazujac Ci zmuszonych do niej kapłanów. Yarpen_Zirgin napisał(a): Ciekawe, że resztę mojego postu pominąłeś W reszcie poruszyłeś sprawy, które zbyt nas różnią, czyli Twoje pojecie cudzołóstwa, tudzież szczęścia wiecznego. Nie ma za bardzo sensu tego roztrząsać w dyskusji nad doniesieniem medialnym, po prostu przyjmuję do wiadomości, że tak to wygląda z Twojej perpektywy. Yarpen_Zirgin napisał(a): Co do "w Biblii tego nie ma", to chyba zapomniałeś, waść, że w Kościele katolickim nie stosujemy się do protestanckiej zasady "tylko to co w Biblii". Nie zapomniałem. Przecież od razu napisałem: wymysł ludzki.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So wrz 27, 2014 18:03 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: To nie bzdury, ale fakt. Kapłanów zmusza się w KRK do bezżenności. Jak mi wskażesz kogoś zmuszonego do zostania kapłanem, to będziesz mógł pisać o narzuconej bezżenności. Nie, mogę mówić o niej teraz, wskazujac Ci zmuszonych do niej kapłanów. Ooo... To są jacyś kapłani katoliccy, którzy nie składali ślubów bezżenności, a których następnie zmuszono do oddalenia żony i ich złożenia? Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Co do "w Biblii tego nie ma", to chyba zapomniałeś, waść, że w Kościele katolickim nie stosujemy się do protestanckiej zasady "tylko to co w Biblii". Nie zapomniałem. Przecież od razu napisałem: wymysł ludzki. Zaraz, zaraz... Teraz to Ty musisz wykazać, że skoro tego nie ma w Biblii, to Bóg ma coś przeciwko podbiciu wymagań względem prezbiterów przez Kościół.
|
| So wrz 27, 2014 18:29 |
|
 |
|
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Ooo... To są jacyś kapłani katoliccy, którzy nie składali ślubów bezżenności, a których następnie zmuszono do oddalenia żony i ich złożenia?
Łapanie za słówka? Nietrafione. Kapłani są ludźmi, których zmuszono do bezżenności, gdy chcieli kapłanami zostać. Yarpen_Zirgin napisał(a): Zaraz, zaraz... Teraz to Ty musisz wykazać, że skoro tego nie ma w Biblii, to Bóg ma coś przeciwko podbiciu wymagań względem prezbiterów przez Kościół.
Nie muszę. Wystarczy mi zasianie wątpliwości (nie mówię, że w Tobie akurat) czy takie pomysły to dobre pomysły.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So wrz 27, 2014 18:35 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
JedenPost napisał(a): Łapanie za słówka? Nietrafione. Kapłani są ludźmi, których zmuszono do bezżenności, gdy chcieli kapłanami zostać.
Zmuszono czy chcieli?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So wrz 27, 2014 18:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Ooo... To są jacyś kapłani katoliccy, którzy nie składali ślubów bezżenności, a których następnie zmuszono do oddalenia żony i ich złożenia?
Łapanie za słówka? Nietrafione. Kapłani są ludźmi, których zmuszono do bezżenności, gdy chcieli kapłanami zostać. Wobec tego powtarzam moją pierwszą prośbę: Wskaż kapłanów, których siłą zaciągnięto do seminariów i zmuszono do złożenia ślubów celibatu. Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Zaraz, zaraz... Teraz to Ty musisz wykazać, że skoro tego nie ma w Biblii, to Bóg ma coś przeciwko podbiciu wymagań względem prezbiterów przez Kościół.
Nie muszę. Musisz, jeżeli masz zamiar twierdzić, że to podbicie wymagań jest sprzeczne z wolą Bożą.
|
| So wrz 27, 2014 18:38 |
|
 |
|
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Wobec tego powtarzam moją pierwszą prośbę: Wskaż kapłanów, których siłą zaciągnięto do seminariów i zmuszono do złożenia ślubów celibatu.
Twoja prośba wskazuje na (celowy jak mniemam) brak czytania ze zrozumieniem. Ludziom podążajacym (podobno) za powołaniem narzucono warunek, bez spełnienia którego nie mogliby owego powołania zrealizować, ponieważ KRK im tego odmawia. Yarpen_Zirgin napisał(a): Musisz, jeżeli masz zamiar twierdzić, że to podbicie wymagań jest sprzeczne z wolą Bożą.
A mam zamiar? O ile pamiętam i co łatwo sprawdzić napiasałem tyle, że nie wiadomo co Bóg o tym sądzi. Możecie być w błędzie? Możecie.
|
| So wrz 27, 2014 18:45 |
|
 |
|
Andy72
|
JedenPost napisał(a): Twoja prośba wskazuje na (celowy jak mniemam) brak czytania ze zrozumieniem. Ludziom podążajacym (podobno) za powołaniem narzucono warunek, bez spełnienia którego nie mogliby owego powołania zrealizować, ponieważ KRK im tego odmawia.
Ludziom pragnącym zawrzeć związek małżeński zabrania się stosunków z innymi kobietami, w jeszcze gorszej sytuacji są ludzie bezżenni. Trudno, jak ktoś chce zostać księdzem, to musi wybrać to jedno powołanie,
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So wrz 27, 2014 18:59 |
|
 |
|
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Ludziom pragnącym zawrzeć związek małżeński zabrania się stosunków z innymi kobietami Kto im zabrania? I kto zabrania bezżennym, nie rozumiem - ...?
|
| So wrz 27, 2014 19:04 |
|
 |
|
Andy72
|
No nie idą do więzienia, ale i kapłan który cudzołoży nie pójdzie do więzienia, są więc w tej samej sytuacji
|
| So wrz 27, 2014 19:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A mam zamiar? O ile pamiętam i co łatwo sprawdzić napiasałem tyle, że nie wiadomo co Bóg o tym sądzi. Możecie być w błędzie? Możecie. Właśnie - łatwo sprawdzić, podałam konkretne wersy - a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżennikto może pojąc niech pojmuje (Mt 19,12). Aby lepiej pojąc tłumaczy św Paweł (1 Kor 7,32-36) - Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jakby się przypodobać Panu. Ten zaś, który wstąpił w związek małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jakby się przypodobać zonieKto zabrania bezżennym? - Dekalog - 7 nie cudzołóż.
|
| So wrz 27, 2014 19:09 |
|
 |
|
JedenPost
|
Alus napisał(a): Właśnie - łatwo sprawdzić, podałam konkretne wersy - a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżennikto może pojąc niech pojmuje (Mt 19,12).
...i w jaki sposób ten wers dotyczy narzucania bezżenności kapłanom? Alus napisał(a): No nie idą do więzienia, ale i kapłan który cudzołoży nie pójdzie do więzienia, są więc w tej samej sytuacji No nie bardzo, bo kapłan zostanie służbowo przywołany do porządku i w razie czego pozbawiony możliwości działania jako kapłan. Alus napisał(a): Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jakby się przypodobać Panu. Ten zaś, który wstąpił w związek małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jakby się przypodobać zonie Cóż, św. Paweł widać nie potrafił wyobrazic sobie, w jakim stopniu i jak wielu z tych bezżennych będzie sie troszczyć przede wszystkim o to, by przypodobać się zwierzchnikom.
Ostatnio edytowano So wrz 27, 2014 19:14 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
| So wrz 27, 2014 19:12 |
|
 |
|
Andy72
|
Zdradzający mąż też ma nieprzyjemności, może mu grozić rozwód. A poza gdy ktoś chce zostać kapłanem, wie na co się decyduje.
|
| So wrz 27, 2014 19:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Właśnie - łatwo sprawdzić, podałam konkretne wersy - a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżennikto może pojąc niech pojmuje (Mt 19,12).
...i w jaki sposób ten wers dotyczy narzucania bezżenności kapłanom? Przyjmowania bezżenności, aby jak pisze św Paweł - aby troszczyć się sprawy Pana - nie zaprzątając sobie głowy żona i dziećmi. Cytuj: No nie bardzo, bo kapłan zostanie służbowo przywołany do porządku i w razie czego pozbawiony możliwości działania jako kapłan. Za cudzołóstwo raczej kapłan nie bywa suspendowany.
|
| So wrz 27, 2014 19:17 |
|
|
|