Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 15:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
 Pomysłowy proboszcz. 
Autor Wiadomość
Post Re: Pomysłowy proboszcz.
Kael napisał(a):
Tyle ze takich poszczacych "dodatkowo" katolikow jest mnostwo.
A ty oburzasz sie na dyspense od postu nakazanego, ktory jest przeciez dla ciebie zgorszeniem.

Zgorszenie? Raczej nieporozumienie. Cały układ nakazowy, próbujacy tworzyc jeden model religijnosci jest dla mnie nieporozumieniem, choc rozumiem przesłanki i kontekst historyczny.
Dyspensa mnie nie gorszy, to część tego systemu. Naduzywanie dyspensy gorszy np. @Alus, czy autora artykułu, który @Alus zalinkowała.
Mnie zgorszyło powiązanie dyspensy z konkretną firmą handlującą mięsem i wyrobami mięsnymi.
Nie tylko mnie ale także wielu parafian i innych katolików.

Spójrz @Kael: przez cały wątek na rózne sposoby atakujesz mnie, bo wniosłem to zdarzenie na forum. Może założysz wątek typu: czy warto ujawniać (?!) szeroko rozumiane błędy hierarchii twojego Kościoła. Masz chyba sporo do powiedzenia na ten temat.

Pt paź 03, 2014 6:40
Chyba miales na mysli watek o szeroko rozumianych bledach metodystow? Szkoda mi na to czasu.

O moj Kosciol to juz ty sie martwisz razem z @Jajkiem wrecz przesadnie.
Jak to bylo? Nie wprzęgajcie się z niewierzącymi w jedno jarzmo?

Pt paź 03, 2014 7:04
Kael napisał(a):
Chyba miales na mysli watek o szeroko rozumianych bledach metodystow? Szkoda mi na to czasu.

O moj Kosciol to juz ty sie martwisz razem z @Jajkiem wrecz przesadnie.
Jak to bylo? Nie wprzęgajcie się z niewierzącymi w jedno jarzmo?

To miała byc obelga?
Uważasz mnie za niewierzącego?
Nie posunęłaś się w swoim zacietrzewieniu aby za daleko?
Wycofasz się z tego?

Żyję w srodowisku w którym dominuje KK. Błędy, jakie się w nim zdarzają rzutują nie tylko na moje środowisko, ale także na całe chrześcijaństwo. Choćby z tych dwóch względów nie są mi obojętne.

Pt paź 03, 2014 13:19
Ja sie mam wycofac z tego co ty zle zrozumiales? Nie przesadzasz czasem?

Troche wiecej samokrytyki moze. Pouczac innych bardzo lubisz, moze zastanowisz sie nad soba?

Pt paź 03, 2014 13:43
Kael napisał(a):
Ja sie mam wycofac z tego co ty zle zrozumiales? Nie przesadzasz czasem?

Skoro źle zrozumiałem, to wyjasnij swa wypowiedź "jak chłopu na rowie".

Pt paź 03, 2014 13:45
Wyjasnilam w odpowiednim do tego watku.

Pt paź 03, 2014 13:48
Hej, brunero, to ja, trener drugiej klasy. Myślałem już, że przeszarżowałem z tym księdzem - ostoją feudalizmu, ale okazuje się, że jednak nie:

ks. abp. Stanisław Gądecki napisał(a):
Obecnie groźnym wyzwaniem jest – lansowana pod płaszczykiem programu równościowego – ideologia genderyzmu. Niektórym rodzicom podoba się uczenie chłopców, że winni po sobie sprzątać, a nie czekać, aż zrobią to za nich dziewczynki.

No nie feudalizm? Kurczę, czasem się zastanawiam, czy stoję po właściwej stronie. Mógłbym się ożenić i być panem na włościach, z osobistą służącą, a jak bym napłodził, to może i z większą ilością służących. No cholera, może powinienem wsłuchiwać się w głos Kościoła Nauczającego? Powinienem? Hej, dziewczyny! Pomysłowy ten nasz arcybiskup, co nie?

So paź 04, 2014 19:07
Dlaczego uciołes tak tą wypowiedź? Nie lepiej tak?:
– Obecnie groźnym wyzwaniem jest – lansowana pod płaszczykiem programu równościowego – ideologia genderyzmu. Niektórym rodzicom podoba się uczenie chłopców, że winni po sobie sprzątać, a nie czekać, aż zrobią to za nich dziewczynki. Pociągające jest również hasło, że wszyscy ludzie są sobie równi i mają prawo do szczęścia. Lecz jednocześnie rodzice często nie uświadamiają sobie tego, że w imię przezwyciężania stereotypów uwarunkowanych kulturowo ukazuje się przy okazji różne modele partnerskie jednopłciowe jako równoważne rodzinie.

Czyli ucząc chłopaków sprzątac swoje skarpetki i wpajając równość ludzi nieswiadomie promuję jednopłciowe zwiazki.
Co za kunszt wypowiedzi!

So paź 04, 2014 19:57

Miałem chwilę czasu i wyguglowałem sobie "pedofil metodysta". Oto co w ciągu kilku minut znalazłem:
http://www.fotka.pl/forum/hydepark/12867150,kara__/32 http://wpolityce.pl/polityka/171350-pas ... -imprezach
http://www.rp.pl/artykul/1073056.html?print=tak&p=0 : Po trzecie, solidarne w złej reakcji na problem pedofilii okazały się także Kościoły mniejszościowe. Gdy redakcja kwartalnika protestanckiego „Pismo er" zapytała je o procedury postępowania w sprawach dotyczących pedofilii, de facto odpowiedział tylko Kościół luterański. Metodyści ankietę zignorowali (są albo Kościołem bez pedofilów, albo bez dzieci). Reformowany biskup Marek Izdebski przesłał list zawierający monosylaby, które z trudnością kryły niechęć do zajmowania się tą tematyką.
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/pedof ... ow-2013-06

Gdybym miał wytrwałość kolegi Jajko, zasypałbym to forum linkami dotyczącymi nie tylko metodystów ale i żydów, muzułmanów, hinduistów, buddystów, sikhistów, animistów i kogo bym tam jeszcze znalazł. Więc może uprzejmiej byłoby, przynajmniej wśród chrześcijan, zostawić robienie porządków każdemu w swoim domu.

So paź 04, 2014 22:41
W linku "wolna Polska" arcyciekawe dane - wśród księży katolickich pedofilia dotyczy 1,7%, ale już pastorów protestanckich 37%.
Przy czym dane światowe wskazują, że pedofilia dotyczy 2,3% populacji w krajach gdzie dominuje wyznanie chrześcijańskie.

N paź 05, 2014 7:53
Kozioł napisał(a):
Dlaczego uciołes tak tą wypowiedź? Nie lepiej tak?:
– Obecnie groźnym wyzwaniem jest – lansowana pod płaszczykiem programu równościowego – ideologia genderyzmu. Niektórym rodzicom podoba się uczenie chłopców, że winni po sobie sprzątać, a nie czekać, aż zrobią to za nich dziewczynki. Pociągające jest również hasło, że wszyscy ludzie są sobie równi i mają prawo do szczęścia. Lecz jednocześnie rodzice często nie uświadamiają sobie tego, że w imię przezwyciężania stereotypów uwarunkowanych kulturowo ukazuje się przy okazji różne modele partnerskie jednopłciowe jako równoważne rodzinie.

Czyli ucząc chłopaków sprzątac swoje skarpetki i wpajając równość ludzi nieswiadomie promuję jednopłciowe zwiazki.
Co za kunszt wypowiedzi!

Równość jest błędnie wykorzystywana przez środowiska homo, ale równie błędnie równość postrzegana jest przez przeciwników, wyszukujących w równości źródła zła w postaci homoseksualizmu.
A przecież pierwszy opis w Biblii brzmi - Stworzył Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył, stworzył mężczyznę i kobietę.

N paź 05, 2014 8:11
Alus napisał(a):
W linku "wolna Polska" arcyciekawe dane - wśród księży katolickich pedofilia dotyczy 1,7%, ale już pastorów protestanckich 37%.
Przy czym dane światowe wskazują, że pedofilia dotyczy 2,3% populacji w krajach gdzie dominuje wyznanie chrześcijańskie.

To jest przeciez celowe. Z artykułu wynika, ze 1/3 pastorów metodystów to geje i pedofile. :rotfl2:
Kogoś nieźle fantazja w "obronie Kościoła" poniosła.

N paź 05, 2014 10:45
@jano57
Pastorów metodystów w Polsce jest juz (sic!) kulkunastu. Nie ma wsród nich gejów, czy pedofili.
Jeżeli by przypadek pedofilii się zdarzył, to sprawa jest prosta: zgłoszenie na policję i co najmniej zawieszenie w obowiązkach. Nie ma specjalnych procedur, bo nie ma takiej potrzeby. Nie dziwię się, ze zignorowano ankietę gazety.
Nasze struktury i decyzje sa przejrzyste, a o kształcie Koscioła decydują wszyscy jego członkowie. Tego życzę także katolikom.

Bardzo chętnie będę kontynuował tą rozmowę ale zapraszam z tym tematem do wątku Pedofile w kościele

N paź 05, 2014 10:57
Jestes pewien ze tylko fantazja? Wielu katolików tez sie kiedys smialo z pomyslu ksiezy-pedofilow.

W 1/3 to i ja nie wierze. W brak problemu u protestantow tez jednak nie.

N paź 05, 2014 11:04
Kael napisał(a):
Jestes pewien ze tylko fantazja? Wielu katolików tez sie kiedys smialo z pomyslu ksiezy-pedofilow.

W 1/3 to i ja nie wierze. W brak problemu u protestantow tez jednak nie.

A kto tu pisze o braku problemów u protestantów? Pytanie tylko jak sie je rozwiazuje: szybko i skutecznie, czy zamiata pod dywan i udaje, że nic nie smierdzi.
W Polsce jest społecznośc protestancka niewielka, to i prawdopodobieństwo problemu niewielkie. Tu odcinam kupony.
W krajach, gdzie protestantów jest sporo, to problemy występują częściej i przeważnie, z zasady rozwiązywane sa w najprostszy sposób: powiadomienie policji. Próby zatajenia, rozwiazywania po cichu, w "swoim gronie" są patologią, nie normą. Do tego dąży też KRK pod przewodnictwem Franciszka (oby zył jak najdłużej - tego życzę katolikom).

Na dalszą dyskusję zapraszam do wskazanego wątku.

N paź 05, 2014 12:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona