Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
MementoFinisPL
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
"Dobrze spełniać to co ode mnie zależy, a dobrze znosić to, co ode mnie nie zależy – oto jest cała doskonałość i źródło prawdziwego szczęścia na świecie." - Święty Maksymilian Maria Kolbe
|
Pt wrz 26, 2014 20:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka. Może mu tylko dopomóc wyszukać prawdę we własnym życiu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn
|
Wt wrz 30, 2014 15:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Jezus w drodze na Kalwarię upadał aż trzy razy, a ty, biedna dziecino, miałabyś być niepodobna do swego Oblubieńca, nie chciałabyś upadać i sto razy, gdyby zaszła taka potrzeba, aby dać Mu dowody swojej miłości, albowiem powstajesz silniejsza, niż byłaś przed upadkiem...." św.Teresa od Dzieciątka Jezus
|
Śr paź 01, 2014 19:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Jestem ignorantem i niepiśmienny." Źródło: List do Zakonu V, 39
"Jesteśmy tylko tym, czym jesteśmy w oczach Bożych i niczym więcej." Źródło: Napomnienie XIX
św. Franciszek z Asyżu
+ bonusik z racji jego wspomnieniahttp://www.brewiarz.pl/czytelnia/swieci/10-04.php3
|
So paź 04, 2014 7:08 |
|
 |
Moria
|
św. Faustyna (†1938)Zaufałam Bogu i nie lękam się niczego, zdana jestem na Jego świętą wolę; niech czyni ze mną, co chce, a ja Go i tak kochać będę.
Bardzo się Bogu nie podoba niedowierzanie Jemu i przez to niektóre dusze tracą wiele łask.
O Panie, patrz na nas i postępuj z nami według litości Twych niepoliczonych, według wielkiego miłosierdzia Twego.
+ O Zbawicielu świata, łączę się z Twoim miłosierdziem. Jezu mój, łączę wszystkie cierpienia moje z Twoimi i składam do skarbca Kościoła dla pożytku dusz.
Nie umiem żyć bez Boga, ale czuję, że i Bóg nie może zaznać szczęścia beze mnie, choć absolutnie sam sobie wystarcza...
Ojcze wielkiego miłosierdzia, pragnę, aby wszystkie serca zwróciły się z ufnością w nieskończone miłosierdzie Twoje.
Wtenczas jesteśmy najwięcej podobni do Boga, kiedy przebaczamy bliźnim. Bóg jest miłością, dobrocią i miłosierdziem...
Bóg nieraz udziela wiele i wielkich łask ze względu na dusze cierpiące i wiele kar oddala jedynie ze względu na dusze cierpiące.
Cierpienia wcale nie odbierają mi spokoju; tak z drugiej strony, choć cieszę się głębokim spokojem, to jednak ten głęboki spokój nie zaciera mi wrażenia cierpień.
Staram się o świętość, bo przez to będę pożyteczną Kościołowi.
źródło: św. s. M. Faustyna Kowalska "Dzienniczek. Miłosierdzie Boże w duszy mojej", Wyd. Księży Marianów 2001 
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
N paź 05, 2014 7:19 |
|
|
|
 |
Moria
|
"Widzę dobrze, Panie, że zamiast bogactw doczesnych i przemijających dałeś mi prawdziwe bogactwo - pokarm eucharystyczny."
św. Gemma Galgani (†1903)
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Pn paź 06, 2014 9:23 |
|
 |
Moria
|
Z listu św. o. Pio (†1968):
"Staraj się ufać Bożej Opatrzności, ufać Bogu; Jemu się oddawaj, wszystkie swoje troski złóż na Niego i zachowaj pokój, a nie doznasz zawstydzenia. Rozumiem, że twarda jest walka, że ciężka jest to praca, ale także trzeba pamiętać o owocu, który będzie dany w swoim czasie, gdy przyjdzie ci go zbierać w obfitości. Nagroda, którą wówczas za to tam (w niebie) otrzymamy, przekroczy wszelkie ludzkie wyobrażenia. Może się śmiejesz z tego, z tych zapowiedzi, może osądzasz to wszystko jako puste i czcze obietnice, ale wiem dobrze, co mówię. Możesz to osądzać jak chcesz, ale chcę, by wraz ze wzrostem przeciwności rosło twoje oddanie i ufność względem Boga; zdobywaj się na coraz większą pokorę i uwielbiaj Pana za to, że raczy cię nawiedzać i tak przygotowywać, byś stał się cząstką budowli niebiańskiego Syjonu." (Epistolario II, s. 394).
|
Wt paź 07, 2014 7:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Daj mi Panie wiedzieć to co jest godne wiedzy, kochać to co godne kochania, chwalić to co się Tobie podoba, szanować to co Tobie bliskie, ganić to co w Twoich oczach nikczemne".
Tomasz a Kempis "O naśladowaniu Chrystusa'
|
Wt paź 07, 2014 21:43 |
|
 |
Moria
|
"Mówię ci, jest koniecznym zamknąć sobie uszy na to co świat mówi i nic sobie z tego nie robić, iść naprzód z żywą wiarą, służyć Bogu z wielką wiernością i znosić wszelkie próby, które Jego Majestat dopuszcza na nas, dla naszego dobra."
św. Paweł od Krzyża (+1775)
|
Śr paź 08, 2014 8:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa o otrzymanie Mądrości. Nieśmiałe są myśli śmiertelników i przewidywania nasze zawodne, bo śmiertelne ciało przygniata duszę i ziemski namiot obciąża rozum pełen myśli. Mozolnie odkrywamy rzeczy tej ziemi, z trudem znajdujemy, co mamy pod ręką - a któż wyśledzi to, co jest w niebie? Któż poznał Twój zamysł, gdyś nie dał Mądrości, nie zesłał z wysoka Świętego swego? I tak ścieżki mieszkańców ziemi stały się proste, a ludzie poznali, co Tobie miłe, i zostali ocaleni przez Mądrość.
Biblia Jerozolimska, Księga Mądrości 9, 14-19
Moria, witaj...jak dobrze Cię widzieć. Dziękuję za piękne słowa św. Pawła od Krzyża. Życie jest takie proste gdy zatapiamy sie w Bogu.
|
Śr paź 08, 2014 14:42 |
|
 |
Moria
|
"Pochwyć się Woli Boga z miłością we wszelkim rodzaju obaw."
św. Paweł od Krzyża (†1775), z listu do zakonnicy klasztoru w Vetralla
Maria-Magdalena - Dziękuję za powitanie. Pozdrawiam
|
Cz paź 09, 2014 15:12 |
|
 |
Moria
|
<< Liczne są podstępy szatana. Nie powalił duszy przez nędzę, to podsuwa na przynętę bogactwo; nie przemógł przez obelgi i zniewagi, to przynosi pochwały i sławę. Pokonany w zdrowiu, wpędza ciało w chorobę, bo skoro nie zdołał uwieść przez rozkosze, próbuje sprowadzić na manowce przy pomocy narzuconych cierpień. Toteż i wpędza w ciężkie schorzenia, żeby przez nie zamącić miłość Bożą u małodusznych. Rozdziera także ciało przez silne gorączki i trapi je nieugaszonym pragnieniem. Jeżeli więc ty, będąc grzeszny, cierpisz takie rzeczy, przypomnij sobie o przyszłym karaniu, o wiecznym ogniu i sprawiedliwej odpłacie, i nie zniechęcaj się z powodu tego, co się dzieje. Raduj się, że Bóg wejrzał na ciebie, i miej zawsze w ustach te piękne słowa: "Ciężko mnie Pan ukarał, ale na śmierć mnie nie wydał". Byłeś z żelaza., ale przez ogień pozbyłeś się rdzy. Jeśli zaś chorujesz, chociaż jesteś sprawiedliwy, postępujesz z doskonałości w jeszcze większą doskonałość. Jesteś złotem? Przez ogień staniesz się złotem czystszej próby. Dany został twojemu ciału wysłannik szatana? Raduj się: patrz, do kogo stałeś się podobny, zaszczycono cię losem tym samym, co Pawła. Gorączka cię doświadcza, zimno cię karci? Mówi przecież Pismo: "Przeszliśmy przez ogień i wodę, ale nam zesłałeś wytchnienie". Pierwszej części doznałeś, spodziewaj się i drugiej. Pełniąc cnoty, wołaj głośno słowami Proroka; bo napisano: "Jestem żebrak i zbolały". Przez to podwójne cierpienie staniesz się doskonały; bo powiedziano: "Tyś w utrapieniu mnie podźwignął". W tej szkole ćwiczeń hartujemy więc nasze dusze; bo nieprzyjaciela naocznie oglądamy. >>
św. Synkletyka (IV w.)
|
Pt paź 10, 2014 8:07 |
|
 |
Moria
|
św. Weronika Giuliani (+1727), klaryska kapucynka
„W tym momencie ujrzałam bok Pana jako jaśniejące lustro i wewnątrz rzeczy cudowne i o wielkiej wartości. Ale nie wiem, jak to opisać, ponieważ brakuje mi słów. Pan pozwolił mi zrozumieć, że wszystko to są skarby nieskończone Jego boskiej łaski, które trzyma tam ukryte, by wzbogacić nimi swoje oblubienice. Jedną z nich jestem ja i miłuje mnie ponad wszystko. W tym momencie ofiarował mi czuły uścisk i powiedział mi: Ty jesteś moja najdroższa!”
Dziennik
|
So paź 11, 2014 8:43 |
|
 |
Moria
|
"Modlitwa która pozostawia duszę w pocieszeniu i pokrzepieniu nie jest zwodzeniem, jeśli powoduje wielką pokorę, samopoznanie, pożądanie dla cnót oraz miłość Boga i bliźniego. Jednakże, jest konieczne aby nie przywiązywać się do darów, ale być zjednoczonym z Obdarzającym i być tak samo wdzięcznym bez względu na to czy dary będą, czy nie."
św. Paweł od Krzyża (†1775)
|
N paź 12, 2014 7:54 |
|
 |
Moria
|
"O duszo, pomyśl, jaką wtedy będziesz mieć chwałę, gdy zostaniesz przyodziana nową i piękną szatą, ozdobioną drogimi kamieniami wszelkiego rodzaju (Syr 50,9), to jest ciałem uwielbionym, w którym jaśnieć będzie wówczas tyle najcenniejszych pereł, ile teraz cnót znajduje się w duchu. Któż bowiem potrafi opowiedzieć, jak wielką radość, jak zdumiewającą chwałę, jak niepojęte imię otrzymasz za to, że własne ciało tak mężnie zwyciężałaś za pomocą tarczy czystości i wstrzemięźliwości; za to, że tak mężnie pokonałaś świat za pomocą ucieczki i wzgardy; za to, że tak roztropnie uszłaś przed diabłem i tak mocno opierałaś się wszystkim nieuporządkowanym myślom, uczuciom i poruszeniom. Zważ jaką chwałą okryją cię wszyscy ci, których pobudzałaś do dobrego słowami i przykładem. Co więcej, za poszczególne cnotliwe myśli, mowy i czyny otrzymasz szczególną i wieczną chwałę".
św. Bonawentura, franciszkanin, "Rozmowy z samym sobą o czterech rodzajach modlitwy myślnej"
|
Pn paź 13, 2014 11:38 |
|
|
|