Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 74  Następna strona
 Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
medieval_man napisał(a):
Zajrzyj do jakichkolwiek akt współczesnych procesów kanonizacyjnych lub do akt medycznych takich sanktuariów jak choćby Lourdes. Same konkrety.

Przyjacielu, rocznie do Lourdes przybywa około 80 tysięcy chorych... od półtora wieku.
A cudownych uzdrowień uznali około 66?
Wybacz, ale na miliony które odwiedziły to miejsce, 66 uzdrowień (statystycznie) absolutnie niczego nie dowodzi. Lourdes to nie jest żadne cudowne miejsce uzdrowień, a jedynie miejsce (niespełnionych) nadziei milionów ludzi.

lokis napisał(a):
Ja mam takie marzenie. Zeby ktokolwiek niezalezny, kiedykolwiek mogl sprawdzic finansowa ksiege dochodow-rozchodow KrK w Polsce. :)

Obawiam się, że to marzenie nie zostanie spełnione...

Cz paź 16, 2014 21:35
Moderator

Whispernight napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Zajrzyj do jakichkolwiek akt współczesnych procesów kanonizacyjnych lub do akt medycznych takich sanktuariów jak choćby Lourdes. Same konkrety.

Przyjacielu, rocznie do Lourdes przybywa około 80 tysięcy chorych... od półtora wieku.
Wybacz, ale na miliony które odwiedziły to miejsce, 66 uzdrowień (statystycznie) absolutnie niczego nie dowodzi. Lourdes to nie jest żadne cudowne miejsce uzdrowień, a jedynie miejsce (niespełnionych) nadziei milionów ludzi.

Przyjacielu...
a czy ja o tym pisałem?
Kolega pytał o to, gdzie można znaleźć konkrety odnośnie do uzdrowień?
Odpowiedziałem mu?
Czy te 66 uzdrowień to jakiś konkret czy nie bardzo?
Czy też chcesz po prostu pisać byle pisać?
Whispernight napisał(a):
lokis napisał(a):
Ja mam takie marzenie. Zeby ktokolwiek niezalezny, kiedykolwiek mogl sprawdzic finansowa ksiege dochodow-rozchodow KrK w Polsce. :)

Obawiam się, że to marzenie nie zostanie spełnione...

Obydwaj piszecie nie na temat w tym wątku.
Jakże to typowe.

Pt paź 17, 2014 9:20
Zobacz profil WWW
Cytuj:

Przyjacielu, najpierw poczytaj co nieco, a później oceniaj.
W Lourdes zgłoszono do dwustopniowej międzynarodowej komisji lekarskiej dziesiątki tysiący uzdrowień. Te po dokładnej, fachowej ocenie zgłosiły do komisji kościelnej kilka tysięcy przypadków uznanych przez nich za cudowne uzdrowienia.
Kościół z tych tysięcy zweryfikowanych przyjął jako cud 67 przypadków.
Nikt nadto nie ocenia, nie weryfikuje, tysięcy uzdrowień duchowych, które czasem są znacznie bardziej uciążliwe, przydające cierpienia, niż choroby fizyczne.

lokis napisał(a):

Obawiam się, że to marzenie nie zostanie spełnione...[/quote]
Choćby zostało spełnione, to ludzi koncentrujących się na kwestiach finansowych i tak nie zadowoli.....wynajdą albo oszustwa, albo zbyt duże, ich zdaniem, przychody, koszty i wydatki.

Pt paź 17, 2014 9:26

quas napisał(a):
Np. ojciec Bashobora przyjeżdżający z Afryki do Polski z którym związanych jest wiele uzdrowień i który mówi że właśnie Polska ma przesłanie dla świata.

Czy Jezus uzdrawiał też zbiorowo tak jak to robią naśladowcy np. ojciec Bashobora
czy miał przypadki, że nie pomógł w chorobie ?

Pt paź 17, 2014 12:07
Oczywiscie, ze uzdrawial "zbiorowo".
Cytuj:
O zachodzie słońca wszyscy, którzy mieli cierpiących na rozmaite choroby, przynosili ich do Niego. On zaś na każdego z nich kładł ręce i uzdrawiał ich Lk 4,40

Roznica podstawowa miedzy Panem Jezusem a o. Bashobora chyba jest ci znana?
Pan Jezus jest Mesjaszem i uzdrawianie chorych bylo czescia Jego poslannictwa. O. Bashobora nie uzdrawia. Uzdrawia Duch sw.

Pt paź 17, 2014 12:38

Pozostało pytanie drugie
Czy Jezus miał przypadki, że nie pomógł w chorobie ?

Pt paź 17, 2014 14:27
Nie

Pt paź 17, 2014 14:30

Jak było z apostołami z Marią Magdaleną i innymi otoczenia Jezusa. Czy oni też uzdrawiali jak Jezus ?

Pt paź 17, 2014 14:36
Moze przeczytaj jakas Ewangelie? I np Dzieje Apostolskie?

http://biblia.deon.pl

Bedziesz wiedzial o czym rozmawiamy na katolickim forum...

Pt paź 17, 2014 15:21

leon999 napisał(a):
Jak było z apostołami z Marią Magdaleną i innymi otoczenia Jezusa. Czy oni też uzdrawiali jak Jezus ?

Łk 10,17 "Wróciło siedemdziesięciu dwóch z radością mówiąc: «Panie, przez wzgląd na Twoje imię, nawet złe duchy nam się poddają»."

Pt paź 17, 2014 15:27

Zadałem to pytanie bo oglądałem film i tam uzdrawiał św. Paweł lub Piotr dokładnie nie pamiętam. Po dotknięciu chorej kobiety zmarła natychmiast.

Pt paź 17, 2014 17:04

Cytuj:
Po dotknięciu chorej kobiety zmarła natychmiast.

To o niczym nie swiadczy. Zmarla, ale jako juz uleczona! :D

Czemu katolicy walcza z tzw. magia? Trudno pojac. Czy nie jest magicznym bezpieczne ladowanie samolotu bez podwozia, wylacznie ze wzgledu na przewozona kropelke krwi JPII? Moze tu chodzi o rynki zbytu? Nasza magia jest "git" - innej nie kupuj. :)
Wrozenie z Tarota jest be, szalencza wypowiedz o Apokalipsie juz nie. Ona jest faktem. A podobno nikt nie zna przyszlosci, wiec jak to jest?
Wniosek jeden - katolicy walcza z magia, ale obca.

Pt paź 17, 2014 17:44

leon999 napisał(a):
Czy oni też uzdrawiali jak Jezus ?
Zadałem to pytanie bo oglądałem film
Filmy są złym źródłem prawd. Głównie Biblia się liczy. Wyżej podałem ci fragment ze "złymi duchami" którymi kiedyś opisywano chorych ludzi.

Pt paź 17, 2014 17:50

Cytuj:
Łk 10,17 "Wróciło siedemdziesięciu dwóch z radością mówiąc: «Panie, przez wzgląd na Twoje imię, nawet złe duchy nam się poddają»."

Ja przytocze calosc:
17 Wróciło siedemdziesięciu dwóch z radością, mówiąc: «Panie, przez wzgląd na Twoje imię nawet złe duchy nam się poddają». 18 Wtedy rzekł do nich: «Widziałem szatana, który spadł z nieba jak błyskawica. 19 Oto dałem wam władzę stąpania po wężach i skorpionach, i po całej potędze przeciwnika, a nic wam nie zaszkodzi. 20 Jednakże nie z tego się cieszcie, że duchy się wam poddają, lecz cieszcie się, że wasze imiona zapisane są w niebie».

Moglbys zreferowac stosunkowo dziwna wypowiedz? Przeciez kazde zdanie dotyczy czegos innego, tak mysle.

Pt paź 17, 2014 20:31
lokis napisał(a):
Czemu katolicy walczą z tzw. magia? Trudno pojąc.

Jakże to. To katolicy walczą z magią? A Trzej Królowie to nie byli magowie? Z nimi katolicy nie walczą?... i co najśmieszniejsze, każdy z katolików ma na własnych drzwiach ich inicjały...
To są dopiero jaja!

Alus napisał(a):
W Lourdes zgłoszono do dwustopniowej międzynarodowej komisji lekarskiej dziesiątki tysięcy uzdrowień. Te po dokładnej, fachowej ocenie zgłosiły do komisji kościelnej kilka tysięcy przypadków uznanych przez nich za cudowne uzdrowienia.

Piszesz "dziesiątki tysięcy", a już w kolejnym zdaniu, "po dokładnej fachowej ocenie", zostało ich kilka tysięcy. Wychodzi na to, że te "dziesiątki tysięcy" to fikcja. Ale oczywiście w przekonaniu wiernych pozostaje rozdmuchana liczba "dziesiątków tysięcy".

Alus napisał(a):
Kościół z tych tysięcy zweryfikowanych przyjął jako cud 67 przypadków.

Jak sama widzisz, Kościół uznał tylko 67... Jak myślisz dlaczego? A co z tymi pozostałymi "tysiącami"?
Jeszcze raz powtarzam, Kościół uznał 67 przypadków "jako cud", a reszty nie.
Czyli cudów mamy 67, a nie jak to ujęłaś "dziesiątki tysięcy".

Alus napisał(a):
Nikt nadto nie ocenia, nie weryfikuje, tysięcy uzdrowień duchowych, które czasem są znacznie bardziej uciążliwe, przydające cierpienia, niż choroby fizyczne.

Tak Alus, ale te "Twoje" tysiące "uzdrowień duchowych", to nic innego jak efekt placebo.
To nie żadne cuda, a jedynie ludzie odnajdują za sprawą wiary nowy sens życia, itp.

Pt paź 17, 2014 22:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 74  Następna strona