| 

| Autor | Wiadomość |  
			| niewiarek 
   |   wieczny odpoczynekDręczy mnie taki fragment tekstu modlitwy odmawianej przez katolików nad grobem:"... wieczny odpoczynek racz mu dać Panie..."

Wg religii katolickiej ma nastąpić taki dzień, kiedy przyjdzie Pan i wskrzesi wszystkich zmarłych.
 Czy wobec tego właściwa jest modlitwa o "wieczny odpoczynek"?

|  
			| N paź 26, 2014 9:01 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: wieczny odpoczynekTo zalezy co rozumiesz pod pojęciem "wieczny odpoczynek"?św. Augustyn pisał: "Niespokojne jest serce czowieka, dopóki nie spocznie w Bogu".

|  
			| N paź 26, 2014 9:04 | 

|  
		|  |  
			| niewiarek 
   |   Re: wieczny odpoczynekwieczny odpoczynek - niech już nikt nigdy cię nie niepokoi, na zawraca ci głowy, masz wieczny spokój.Tak mniej więcej to odbieram

|  
			| N paź 26, 2014 9:08 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| niewiarek 
   |   Re: wieczny odpoczynek"na zawraca ci głowy"miało być "nie zawraca ci głowy"

Sorki

|  
			| N paź 26, 2014 9:10 | 

|  
		|  |  

|   Re: wieczny odpoczynek"Nie zawraca ci głowy" ? Ciekawe spostzreżenie.
 "Wieczny odpoczynek" pojmuję jako kres drogi, nie tylko ziemskiej ale też czyścowej...do spotkania z Panem...

św. Augustyn wcześniej załapał o co chodzi...szczęściarz!

|  
			| N paź 26, 2014 9:17 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| niewiarek 
   |   Re: wieczny odpoczynekMaria-Magdalena: Cytuj: "Wieczny odpoczynek" pojmuję jako kres drogi, nie tylko ziemskiej ale też czyścowej...do spotkania z Panem...Czyli nie wieczny odpoczynek, a do spotkania z Panem . To chyba jest różnica?

|  
			| N paź 26, 2014 9:20 | 

|  
		|  |  

|   Re: wieczny odpoczyneknierwiaku, przecież napisałam.Posiłkuj się też św. Augustynem...

|  
			| N paź 26, 2014 9:24 | 

|  
		|  |  
			| niewiarek 
   |   Re: wieczny odpoczynekNie bardzo chwytam. Do czego mi św. Augustyn? 

|  
			| N paź 26, 2014 9:26 | 

|  
		|  |  

|   Re: wieczny odpoczynekCzytałeś cokolwiek św Augustyna?Choćby "Wyznania".
 Ewentualnie jako "dziecku doby internetu", które nie ma czasu czytać, polecam film ...znajdziesz go na youtubie.

|  
			| N paź 26, 2014 9:42 | 

|  
		|  |  
			| niewiarek 
   |   Re: wieczny odpoczynekMaria-Magdalena: Cytuj: ... "dziecku doby internetu", które nie ma czasu czytać,...Zwracam Ci uwagę, że wszyscy tutaj piszący są dziećmi doby internetu. "Dziecko doby internetu" szybko stwierdziło, że świętych Augustynów było co najmniej 12-u (wg wikipedii). Zadałem konkretne pytanie w rozpoczętym poście. Albo potrafisz na nie dać odpowiedź, albo nie. Nie rozumiem zasłaniania się świętymi.

|  
			| N paź 26, 2014 9:53 | 

|  
		|  |  

|   Re: wieczny odpoczynekniewiarek napisał(a): Zwracam Ci uwagę, że wszyscy tutaj piszący są dziećmi doby internetu."Dziecko doby internetu" szybko stwierdziło, że świętych Augustynów było co najmniej 12-u (wg wikipedii).I po co te nerwy i płacz? Spokojnie. Gdybyś miał odrobinę, hmm, polotu wpisałbyś hasło "Wyznania" i wiedziałbyś o jakiego św. Augustyna chodzi. A pisałam o: św. Augustynie z Hippony niewiarek napisał(a): Zadałem konkretne pytanie w rozpoczętym poście.Albo potrafisz na nie dać odpowiedź, albo nie.Nie rozumiem zasłaniania się świętymi.I ja bardzo konkretnie Ci odpowiedziałam. Ale by coś przyjąć trzeba umieć słuchać...nie tylko własnych myśli.

|  
			| N paź 26, 2014 10:04 | 

|  
		|  |  

|   Re: wieczny odpoczynekSpotkanie z Panem oznacza "wieczny odpoczynek, czyli: porzucenie tej biednej ziemi, tej łez doliny(pieśń), pozostawienie za sobą cierpień, trosk, rozterek, wyrzutów sumienia, wszelkiej grzesznej nędzy. 

|  
			| N paź 26, 2014 10:10 | 

|  
		|  |  

|   Re: wieczny odpoczynekDla niewiarka, z przeprosinami za moja złościwość.Musze pracować nad sobą.http://www.youtube.com/watch?v=S3L9TsHzR1o

|  
			| N paź 26, 2014 10:13 | 

|  
		|  |  
			| niewiarek 
   |   Re: wieczny odpoczynekDziękuję Marii-Magdalenie i Alusowi.Przekonaliście..., ale siebie nie mnie.
 Ja dalej nie rozumiem.
 Jak czas mi pozwoli, może uda mi się zagłębić w dzieła św. Augustyna, już wiem którego.

ps. Zauważyłem post od Marii-Magdaleny z przeprosinami.

Przyjmuję. Każdy ma chwile słabości. Wszyscy musimy z nimi walczyć.
 Ale jak nie zgadzasz się ze mną to wal. Wolę krytykę niż lizusostwo.

|  
			| N paź 26, 2014 10:23 | 

|  
		|  |  

|   Re: wieczny odpoczynekTy naprawde nie rozumiesz.niewiarek napisał(a): Ale jak nie zgadzasz się ze mną to wal. Wolę krytykę niż lizusostwo.

|  
			| N paź 26, 2014 10:39 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach