Czyżby nareszcie koniec z funduszem kościelnym?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czyżby nareście koniec z funduszem kościelnym?
Jajko napisał(a): Wydatki na rehabilitację i leki to chyba tylko dla osób niepełnosprawnych? Ale może się mylę. Orzeczenie o niepełnosprawności wydają Powiatowe Zespoły d/s Orzekania o Niepełnosprawności i kwalifikuje się mnóstwo schorzeń, zwłaszcza przewlekłych. Znaczna większość emerytów posiada takowe orzeczenie. Cytuj: Boję się, że owe ustalenia na szczeblu państwo-kościół mogą dać pole do nadużyć. Wystarczy, że bogobojny urzędnik założy, że Kowalski dałby na Kościół i wprowadzi to do systemu. Kowalskiemu nie ubędzie, nawet nie zauważy, a jedynie słuszny Kościół się wzbogaci. Bogobojny i głupi, bo mądry zna konsekwencję takiego występku.
|
Wt mar 05, 2013 21:53 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A bo to głupich mało jest?? Dlatego też bałbym się innego rozwiązania niż coroczny PIT. To raczej nie pozwala na działanie bogobojnych a głupich.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt mar 05, 2013 22:56 |
|
 |
brunero
|
Alus napisał(a): Jajko napisał(a): Co innego dawać na RM przelewem na poczcie (wystarczy dać przecież gotowy druczek), a co innego wypełnić PITa. Znaczna część dzisiejszych emerytów w życiu PITa nie wypełniała, a nawet jeśli, to było to dawno temu, no ale sądzę, że kancelarie parafialne wyjdą naprzeciw niezaradnym emerytom i ich wspomogą  Kościół zawsze pomagał  PIT składają wszyscy, za część emerytów wystawia ZUS, więc zapewne zostaną na szczeblu państwo-kościół ustalone formy deklaracji emerytów o przekazaniu owego 0,5% z podatku. Niemniej większość emerytów składa osobiście wypełnione PIT, gdyż korzystają z odpisów na leki, zabiegi rehabilitacyjne. Nie wszyscy. Rolnicy nie składają PIT-u.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Śr sie 21, 2013 8:31 |
|
|
|
 |
Jajko
|
 Re: Czyżby nareszcie koniec z funduszem kościelnym?
"Decyzja o likwidacji Funduszu Kościelnego za porozumieniem stron - kościelnej i rządowej - zapadła już w 2013 roku i miała wejść w życie w roku 2015. Ale nowy minister administracji i cyfryzacji - Andrzej Halicki - w roku wyborczym stwierdził, że z trudem wypracowany kompromis nie był porozumieniem wystarczającym. Popiera go w tej sprawie nowa premier Ewa Kopacz. Dlatego Fundusz Kościelny zostaje na razie w dotychczasowej formie. Jak długo? Nie wiadomo. Ponadto księży czekają w nadchodzącym roku podwyżki." http://wiadomosci.onet.pl/kraj/likwidac ... hwyt/hz73fZAstanawiam się co oznacza, że wypracowany kompromis nie był wystarczający? Znaczy że co, że 0,5% odpisu na kapłanów to za mało czy za dużo? Rząd chce dać klerowi więcej czy raczej mniej? Jak to rozumieć? Ja mam teorię, ale się wstrzymam na razie. Może ktoś z Was się wypowie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz paź 30, 2014 20:43 |
|
 |
mareta
|
Czy ktoś przypomniał skąd się wziął tenże fundusz? Może w ferworze dyskusji warto?
|
Cz paź 30, 2014 23:56 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Może i warto, choć chyba zainteresowani wiedzą. Ja się w ogóle zastanawiam czemu rząd cokolwiek negocjuje z klerem. Zabrać i pozamiatane. Kler zastrajkuje? A może ludzie wyjdą na ulicę w ramach protestu? Ilu ich będzie? Piętnastu?
|
Pt paź 31, 2014 15:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak jak rzad zabral i pozamiatal 60 lat temu? Widac stare dobre czasy ci sie przypomnialy. To se ne vrati.
Rzad polski jest demokratycznie wybrany takze przez obywateli bedacych katolikami. I to ich inny rzad okradl bez pytania, a czesc obywateli dzis uwaza, ze .... nic sie nie stalo, panowie, nic sie nie stalo. Kradnijmy dalej. Byle nie nam!
|
Pt paź 31, 2014 15:08 |
|
 |
Jajko
|
Ba, nawet zdecydowana większość wyborców jest nazywana i nazywa siebie katolikami! Insza inszość, że po katolicku żyje zdecydowana mniejszość...
Ja się rządowi, mimo wszystko dziwię, że nie może się dogadać. I zastanawia mnie które siły mają aktualnie przewagę, że kompromis 0,5% jest niewystarczający? Czy te które twierdzą, że to dla kleru za mało, czy te drugie?
|
Pt paź 31, 2014 15:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt paź 31, 2014 17:05 |
|
 |
Jajko
|
A Ty masz jakąś opinię w tej sprawie?
|
Pt paź 31, 2014 17:15 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: I to ich inny rzad okradl bez pytania, Od kiedy i ktory rzad pyta o pozwolenie? Kochani, przestancie z tym okradaniem! Wojna jest wojna. Czasy reparacji jej przedluzeniem. Zawsze placi przegrany! Jakas ogolna glupota zobowiazuje oddawanie kamienic "piatej wodzie po kisielu", hektarow i budynkow Kosciolowi. KrK nie wystepuje z powodztwem do Litwy, Ukrainy. Czeka na nastepne czasy powojennej demokracji? Zeby tylko kosciolow Wroclawia nie musial oddawac. 
|
Pt paź 31, 2014 17:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Jajko jaka ja nam opinie to juz pisalam i gdybys interesowal sie tym co inni forumowicze pisza, to bys wiedzial.
@lokis, jezeli byloby komu to moze i (kiedys) odda. Ale na razie byloby to marnowanie. Te koscioly trzeba tez utrzymac.
|
Pt paź 31, 2014 19:18 |
|
 |
Jajko
|
Kael, ciekawe gdzie ją wyraziłaś? Na pewno nie w tym wątku po mojej informacji o problemach w sprawie porozumienia rząd-Kościół. Ale może coś przeoczyłem. Wskażesz gdzie się wypowiedziałaś NA TEN TEMAT?
|
Pt paź 31, 2014 19:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Jajko: czas ucieka, wiecznisc czeka. Ja z zasady nie reaguje nerwowo na niusy wklejane przez kogokolwiek i nie interesuja mnie przypuszczenia i gdybanie. Jak pojawia sie FAKTY to moze sie do nich ustosunkuje. Ciebie temat fascynuje to i zadbaj o fakty. Namiary podalam. Zapytaj i wklej odpowiedz. Tyle na pewno potrafisz.
|
Pt paź 31, 2014 19:32 |
|
 |
Jajko
|
Czyli jednak nie napisałaś tu swej opinii, jak twierdziłaś wyżej. I po co było tak kłamać? Kłamstwo ma krótkie nuszki i wyszło na jaw. I siara jest!
|
Pt paź 31, 2014 19:40 |
|
|
|