Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
 J.ŚW. Papież Franciszek o Ewolucji 
Autor Wiadomość

Post Re: J.ŚW. Papież Franciszek o Ewolucji
ania napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Skoro o ewolucji mowa to chcialbym zapytac bardziej zorientowanych w temacie czy sa jakies symulacje komputerowe przewidujace co sie bedzie dzialo z roznymi organizmami zywymi w dalekiej i bardzo dalekiej przyszlosci. Jestem zwlaszcza zainteresowany za ile milionow lat powstanie kuro-kaczko-robaczek?
[...].

To podobno jest już nie możliwe w ramach ewolucji biologicznej, bo podobno ewolucja człowieka się już zakończyła, z uwagi na rozwój myśli technicznej, zatem działanie jedynie czystego doboru naturalnego jest zakłocóne czynnikami inteligentnymi tj. samej inteligencji / myśli ludzkiej.

Nie wiem tylko, czy tak jest w istocie :?:

Szkoda bo ja myslalem, ze moim dalekim potomkom beda odrastac zeby i nie beda musieli nosic sztucznej szczeki tak jak ja. Dobrze, ze mamy mysl techniczna o ktorej wspominasz bo doswiadczenia juz sa prowadzone i za kilka(kilkadziesiat) lat dentysci wygina. Rozumiem, ze rozwoj domaga sie istnienia Inteligencji.

Pt lis 07, 2014 17:52
Moderator

robaczek2 napisał(a):
Wprowadzajac pojecie granicy lim (ilosc wprowadzanych danych -> nieskonczonosci) bedziemy mogli przewidziec wszystko.

Do tej pory nie udało się nawet rozwiązać problemu przewidywania przyszłości trzech ciał w polu grawitacyjnym, chociaż intuicyjnie nie wydaje się to czymś skomplikowanym.

Trudność bierze się z niemożliwości dokonania idealnego pomiaru. Wynika to z zasady nieoznaczoności, a także z faktu, że idealny pomiar wymagałby zapisania nieskończonego ciągu cyfr. Z tych powodów takie układy sprawiają wrażenie zachowujących się chaotycznie, pomimo że w rzeczywistości są zdeterminowane. Przewidywania ich przyszłości w pewnym punkcie zaczynają się rozgałęziać. Efekty przewidywań wyglądają zatem tak:

Obrazek

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chaos_deterministyczny

andrzejantoni, na tym forum nie można promować antynaukowych teorii (był już taki precedens), ponieważ jest to szkodliwe z punktu widzenia edukacji.
Można jednak prawie na każdy temat rozmawiać. Oczywiście także na temat kreacjonizmu.
Ale rozmowa wymaga odpowiedniej formy. Dlatego kolejne "ściany tekstu", z którymi polemika jest w praktyce niemożliwa, będą po prostu kasowane. Proponuję przedstawianie znacznie mniejszej ilości poglądów w jednym poście.

andrzejantoni napisał(a):
Etap filogenezy gatunków, czyli powstawania nowych gatunków - dotychczas teoria ta nie została wiarygodnie udowodniona

Niedawno nawet widziałem jak na innym forum wyjaśniano Ci, że gatunki to jedynie ludzka klasyfikacja, natomiast w naturze nic takiego nie występuje. Występują tylko organizmy o różnym dostosowaniu, które zmieniają się wskutek selekcji (a czasem się nie zmieniają, jeśli są optymalnie przystosowane do środowiska - tak jak np. krokodyle lub rekiny, które od bardzo wielu milionów lat prawie niczym się nie różnią).

Definicję gatunku można stworzyć różną ale ona w naturze niczego nie zmienia. Jest tylko użyteczna dla wygody badań naukowych.

Można tu znaleźć ciekawy argument biblijny. Można sądzić, że człowiek bez skutków grzechu pierworodnego powinien postrzegać rzeczywistość w sposób pozbawiony ułomności i fałszu percepcji. Spójrzmy zatem jak Adam postrzegał zwierzęta:

Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe i wszelkie ptaki powietrzne, Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę "istota żywa".
    (Rdz 2,19)

quas napisał(a):
Ewolucja jako nowa teoria powstała w celu opozycji do Słowa Boga. Powstała z kuszenia szatana, aby przedstwić ludziom modyfikację powstania świata nie wynikającą ze Słowa Bożego i stojącą w sprzeczności.

Jan Paweł II twierdził, że teoria ewolucji jest niesprzeczna z wiarą.
Wątpię zatem, aby ktoś uznał Twoje poglądy jako bardziej trafne niż jego.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lis 07, 2014 18:42

Soul33 napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Wprowadzajac pojecie granicy lim (ilosc wprowadzanych danych -> nieskonczonosci) bedziemy mogli przewidziec wszystko.

Do tej pory nie udało się nawet rozwiązać problemu przewidywania przyszłości trzech ciał w polu grawitacyjnym, chociaż intuicyjnie nie wydaje się to czymś skomplikowanym.

Ooops. Wyglada na to ze przesadzilem. Spodziewalem sie ze juz niedlugo mozna bedzie przewidziec pogode w Gdansku na 2019 rok ale wg stanu na teraz to przewidywanie przyszlosci ogranicza sie do przyszlego tygodnia. Tym niemniej ewolucyjnie idziemy do przodu.

Pt lis 07, 2014 19:00
Tutaj co mówi Pan Jezus w Orędziach Ostrzeżenie o szatańskim oszustwie ewolocji. To jest jedno wielkie oszustwo przeciwko Bogu.

,,21.06.2012, 17:30 - Człowiek nie pochodzi od zwierząt, ale ci, którzy nie wierzą w Boga, chcą, abyście w to wierzyli

Moja szczerze umiłowana córko, odkąd czas zaczął istnieć i od kiedy świat został stworzony przez Mojego Ojca Przedwiecznego, było sporo zamieszania co do kwestii pochodzenia ludzkiego.

Kiedy Mój Ojciec stworzył świat, to aby mógł mieć rodzinę, zostały poczynione duże przygotowania.

Stworzył ziemię, morza, rośliny, drzewa, góry, rzeki, zwierzęta, a przedostatniego dnia, gdy w Raju wszystko było na swoim miejscu, stworzył człowieka.

Człowiek, choć splamiony grzechem, jest świętym stworzeniem. Zwierzęta istnieją po to, aby służyć ludziom.

Człowiek nie pochodzi od zwierząt, ale ci, którzy nie wierzą w Boga, chcą, abyście w to wierzyli.

Teoria ewolucji, która twierdzi, że człowiek pochodzi od zwierząt jest kłamstwem. Nie można jej udowodnić.

Szatan, jego upadli aniołowie i każdy diabeł, który powstaje w wyniku nieprzyjaźni z Bogiem, przekonał człowieka o tym strasznym kłamstwie.

Człowiek jest dzieckiem Bożym, ale aby poniżyć człowieka, dziecko Boga, szatan chce wprowadzić zamęt w sercach ludzkich.

Dlaczego upowszechnia on te kłamstwo przez fałszywe nauki? Dlatego, że może on wykazywać , że człowiek wyewoluował z małpy, a następnie przekonać ich, że nie został stworzony Ręką Mojego Ojca Przedwiecznego.

Jest to jedno z największych kłamstw, którego dopuścił się diabeł, wykorzystując dusze tych ludzi, którzy uważają się za bardziej inteligentnych od pozostałych swoich braci i sióstr.

Naukowcy oświadczają, że człowiek ewoluował od zwierzęcia, ale oni są oszukiwani.

Nauka staje się błędna, gdy próbuje wypowiedzieć się na temat prawdy o stworzeniu wszechświata.

Żaden człowiek nie rozumie cudu Bożego Stworzenia.

Jeśli człowiek jest przekonany, że zna wszystkie odpowiedzi na pytania dotyczące zagadnień początków ludzkości, na podstawie ludzkiego rozumowania, to oszukuje nie tylko inne biedne dusze, ale także samego siebie.

Gdy nie ma miłości Boga w tych duszach, które wierzą w wyższość ludzkiej inteligencji, wtedy ateizm pleni się jak chwast.

Ten chwast, który rozrasta się na wszystkie strony, zaraża i niszczy każdą uprawę w zasięgu wzroku i wywołuje choroby.

Jedynym lekarstwem jest szukanie pomocy u Boga poprzez pokorną modlitwę i prośbę, aby Prawda została ujawniona.

Tak wiele nieprawdy głoszonej przez ateistów, którzy usiłują udowodnić, że Bóg nie istnieje, zniszczyło miliony dusz. Ich ofiary potrzebują waszych modlitw.

Ateizm jest największą religią świata, a ci, którzy poświęcili swoje życie temu oszustwu zostaną straceni na wieczność.

Grozi im ogień Piekielny.

Jeśli nie zwrócą się do Mnie, podczas lub po Ostrzeżeniu, będą cierpieć straszliwą karę.

Módlcie się za nich.

Wasz Jezus''

Pt lis 07, 2014 19:23

quas napisał(a):
Tutaj co mówi Pan Jezus

Kłamczuch.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lis 07, 2014 19:54

Alez quas.
Ewolucja bada rozwoj gatunkow ale nie jest w stanie odpowiedziec na pytania dlaczego dobor naturalny postapil tak a nie inaczej i dlaczego aligatorom odrastaja zeby a robaczkowi nie chca. Zostaw nauce co nalezy do nauki i Bogu co nalezy do Boga. Ktory stworzyl prawdopodobienstwo rowniez.
Tym niemniej zgadzam sie ze teoria ewolucji wywoluje zamieszanie wsrod tych ktorzy nie potrafia spojrzec szerzej na swiat. Dlaczego kulki na desce Galtona ukladaja sie wg rozkladu normanego mimo ze prawdopodobienstwo przejscia obok kazdego gwozdzia jest1/2? No dlaczego?

Pt lis 07, 2014 19:55

Nic nowego, kościół dużo wcześniej zaakceptował teorię ewolucji..

W  roku 1982 zaproszono do Watykanu 11 uczonych, aby pod przewodnictwem prezesa Papieskiej Akademii Nauk przedyskutować z nimi zagadnienie ewolucji. Później najwyższe gremium naukowe kościoła katolickiego opublikowało książkę, w której stwierdza się, iż „człowiek, szympans i goryl prawdopodobnie pochodzą od wspólnego przodka, a ich linia zstępująca rozgałęziła się (...) 5 do 7 milionów lat temu”.

„Istnieje tyle dowodów naukowych przemawiających za ewolucją, że wydaje się ona rzeczywistością, którą musimy dostrzegać i która wzbogaca naszą wiedzę o życiu” (PAPIEŻ BENEDYKT XVI).

Pt lis 07, 2014 21:57
Jefte napisał(a):
Później najwyższe gremium naukowe kościoła katolickiego opublikowało książkę, w której stwierdza się, iż „człowiek, szympans i goryl prawdopodobnie pochodzą od wspólnego przodka, a ich linia zstępująca rozgałęziła się (...) 5 do 7 milionów lat temu”.

A więc masoneria w Kościele już wcześniej kładła fundamenty do oszustwa, aby w łonie Kościoła, przeciwko Bogu przekonywać że człowiek pochodzi od zwierząt.
Co to za książka która z łona Kościoła takie oszustwa przeciwko Bogu głosi ??
Jefte napisał(a):
„Istnieje tyle dowodów naukowych przemawiających za ewolucją, że wydaje się ona rzeczywistością, którą musimy dostrzegać i która wzbogaca naszą wiedzę o życiu” (PAPIEŻ BENEDYKT XVI).

A to dziwne bo ja mam takie zdanie BENEDYKTA XVI:
Ewolucji nie można w pełni udowodnić

Pt lis 07, 2014 22:13

quas napisał(a):
Jefte napisał(a):
Później najwyższe gremium naukowe kościoła katolickiego opublikowało książkę, w której stwierdza się, iż „człowiek, szympans i goryl prawdopodobnie pochodzą od wspólnego przodka, a ich linia zstępująca rozgałęziła się (...) 5 do 7 milionów lat temu”.

A więc masoneria w Kościele już wcześniej kładła fundamenty do oszustwa, aby w łonie Kościoła, przeciwko Bogu przekonywać że człowiek pochodzi od zwierząt.
Co to za książka która z łona Kościoła takie oszustwa przeciwko Bogu głosi ??
Jefte napisał(a):
„Istnieje tyle dowodów naukowych przemawiających za ewolucją, że wydaje się ona rzeczywistością, którą musimy dostrzegać i która wzbogaca naszą wiedzę o życiu” (PAPIEŻ BENEDYKT XVI).

Jeszcze coś
Jan Paweł II nie zgodził się z nią w pełni z teorią ewolucji, ale przypomniał encyklikę Piusa XII z 1950 roku, w której „teorię ‚ewolucjonizmu’ nazwano poważną, wartą zbadania hipotezą.

New Catholic Encyclopedia (Nowa encyklopedia katolicka) czytamy: „Powszechna ewolucja, obejmująca także organizm ludzki, to chyba najbardziej prawdopodobne naukowe wyjaśnienie naszego pochodzenia”

Pt lis 07, 2014 22:23

A ja mam w sprawie ewolucji jedną wątpliwość teologiczną. Może ktoś potrafi ją rozwiać...

Warunkiem istnienia ewolucji jest śmierć organizmów. Bez śmierci ewolucja nie działa - jedne organizmy zastępują inne, jedne pokolenia muszą wymrzeć po to, żeby mogły je zastąpić inne - ewolucyjnie przekształcone. Z tym się chyba wszyscy zgadzamy.

Jeśli więc Pan Bóg stworzył mechanizm ewolucji, musiał też stworzyć śmierć.

Jednak Pismo święte w Księdze Mądrości mówi wyraźnie, że Bóg śmierci nie stworzył:

Mdr 1, 13:
Cytuj:
13 Bo śmierci Bóg nie uczynił
i nie cieszy się ze zguby żyjących.
14 Stworzył bowiem wszystko po to, aby było,
i byty tego świata niosą zdrowie:
nie ma w nich śmiercionośnego jadu
ani władania Otchłani na tej ziemi.

Czy nie świadczy to o sprzeczności Biblii i teorii ewolucji?

Pt lis 07, 2014 22:35

Qwerty2011 napisał(a):
A ja mam w sprawie ewolucji jedną wątpliwość teologiczną. Może ktoś potrafi ją rozwiać...

Warunkiem istnienia ewolucji jest śmierć organizmów. Bez śmierci ewolucja nie działa - jedne organizmy zastępują inne, jedne pokolenia muszą wymrzeć po to, żeby mogły je zastąpić inne - ewolucyjnie przekształcone. Z tym się chyba wszyscy zgadzamy.

Jednak Pismo święte w Księdze Mądrości mówi wyraźnie, że Bóg śmierci nie stworzył:

Mdr 1, 13:
Cytuj:
14 Stworzył bowiem wszystko po to, aby było,
i byty tego świata niosą zdrowie:
nie ma w nich śmiercionośnego jadu
ani władania Otchłani na tej ziemi.

Ależ naturalnie!

Pt lis 07, 2014 22:47
Moderator

quas

Jan Paweł II kładł fundamenty do oszustwa przeciwko Bogu? Weź się zastanów co wypisujesz. Bo to najmocniejszy fundament dla uznania niesprzeczności teorii ewolucji z wiarą.

quas napisał(a):
Jefte napisał(a):

Ze zdania wyżej wynika to samo. Poza tym ciekawe, czy cytat, który podałeś, nie został wyrwany z kontekstu.
I "w pełni" niczego nie można w nauce dowieść, ponieważ zawsze trzeba przyjąć jakieś założenia, których z natury rzeczy się nie dowodzi.

A by dowieść "w pełni", że życie na Ziemi wyewoluowało, trzeba by znaleźć wszystkich przodków co do sztuki. Zatem tutaj najlepiej odróżnić historię, o której nie można wiedzieć wszystkiego, od teorii naukowych opisujących zjawiska zachodzące w przyrodzie. I zauważ, że papież mówił właśnie o ewolucji, a nie o teorii ewolucji. Wydaje się zatem, że to rozróżnił.

Qwerty2011
Qwerty2011 napisał(a):
(...)
Pismo święte w Księdze Mądrości mówi wyraźnie, że Bóg śmierci nie stworzył

Kiedyś już pisałem o tym, więc zacytuję:

Z Wiki: autorzy Nowego Testamentu zdają się sugerować, że został on [Eden] po upadku człowieka zabrany z naszej rzeczywistości. Apostoł Paweł mówi w swoim liście, że gdy został uniesiony do „trzeciego nieba”, znalazł się w raju (por. 2 Kor 12,1-4)

Zatem możliwe, że sytuacja z zerwaniem owocu mogła zaistnieć naprawdę, a potem Eden i samo to wydarzenie mogło zostać usunięte z czasoprzestrzeni, czyli z całej historii. Jest faktem, tak jak niebo, ale nie ma już bezpośredniego kontaktu ze światem.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lis 07, 2014 23:18

Qwerty2011 napisał(a):

Mdr 1, 13:
Cytuj:

Co sadzisz o klasycznych pojeciach zycia i smierci, dobra i zla, jasnosci i ciemnosci lub ciepla i zimna?
Smiercia jest brak zycia podobnie jak zimno brakiem ciepla ale trudno opisywac zimno jako brak ruchu czasteczek. Brak to brak i nie wydaje mi sie aby brak czegos mozna bylo badac. Tak wiec Bog smierci nie stworzyl ale przyszla na swiat wraz ... Wszystko przez te kobiety.

Pt lis 07, 2014 23:30
Qwerty2011 napisał(a):

To nie jedyny przykład pokazujący że teoria ewolucji jest w opozycji do Boga i przeciwko Bogu. Bóg stworzył Raj dla człowieka w którym człowiek żył w doskonałości i ten Raj wciąż człowieka oczekuje i jest naszym dziedzictwem. To jest Prawda Boga, szatańskie oszustwo mówi że człowiek pochodzi od zwierząt. Tak szatan obdziera człowieka z godności nadanej mu przez Boga.

Pt lis 07, 2014 23:31
Soul33 napisał(a):
Jan Paweł II kładł fundamenty do oszustwa przeciwko Bogu? Weź się zastanów co wypisujesz. Bo to najmocniejszy fundament dla uznania niesprzeczności teorii ewolucji z wiarą.

Masoneria w Kościele przechodzi do ukrzyżowania (finalizacji planu) Kościoła za Franciszka, ale działała ona i dochodziła do dzisiejszej pozycji znacznie wcześniej. Odniosłem się do masonerii, nie do Jan Pawła II.
Soul33 napisał(a):
Ze zdania wyżej wynika to samo.

Jedno zdanie mówi: jest tyle dowodów.
Drugie zdanie mówi: nie można udowodnić.

Faktycznie to to samo.

Pt lis 07, 2014 23:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona