Autor |
Wiadomość |
niewiarek
|
 Re: Opis stworzenia świata
Wyraźna jest mowa o mocy, potędze (a związane jest to z energią). No a dalej gwiazdy - to materia. Kto to stworzył?
Przy odpowiedniej interpretacji z Biblii można wyczytać wszystko.
Tylko najczęściej jest to wyczytywane dopiero wtedy, jak nauka zacznie o tym mówić.
|
So lis 08, 2014 10:58 |
|
|
|
 |
Jefte
|
niewiarek napisał(a): Wyraźna jest mowa o mocy, potędze (a związane jest to z energią). No a dalej gwiazdy - to materia. Kto to stworzył?
Przy odpowiedniej interpretacji z Biblii można wyczytać wszystko.
Tylko najczęściej jest to wyczytywane dopiero wtedy, jak nauka zacznie o tym mówić. Nie wiem czy jest to tak skomplikowane? Bóg zamienił część swojej energii na materię, i wszystko powstało. Skoro Bóg nie miał początku- a jest dynamiczną mocą (energią) to znaczy że budulec do stwarzania wszystkiego już był.
|
So lis 08, 2014 11:51 |
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Zabawne  niewiarek napisał(a): Wyraźna jest mowa o mocy, potędze (a związane jest to z energią). Nieuprawnione wnioskowanie, tak jak pisał medieval, takie tłumaczenie to anachronizm. "A Jezus natychmiast uświadomił sobie, że moc wyszła od Niego" Mk 5,30. Do dziś nie wiedział, że z Jezusa wyszła energia, może kobieta, która cierpiała na krwotok była wampirem energetycznym  niewiarek napisał(a): No a dalej gwiazdy - to materia. Kto to stworzył? Bóg  niewiarek napisał(a): Przy odpowiedniej interpretacji z Biblii można wyczytać wszystko. To teraz może pan niewiarek jako rasowy naukowiec poda nam kryteria "odpowiedniej interpretacji", czekam z niecierpliwością  niewiarek napisał(a): Tylko najczęściej jest to wyczytywane dopiero wtedy, jak nauka zacznie o tym mówić. Drogi niewiarku każdy szanujący się naukowiec, badacz, miłośnik oświecenia i wiedzy, będący prawdziwy w tym co robi, wykonując swoją pracę rzetelnie i zaangażowaniem, chcąc mieć swój wkład w naukę tak aby przyczyniać się do jej rozwoju. Przy tym będąc poważnym nigdy nie wypowiada sądów w dziedzinach o których nie ma pojęcia. Nikt nie zaprasza historyka czy politologa na konferencję naukową dotyczącą szczególnej teorii względności Einsteina, żeby wypowiadał się na tematy z zakresu fizyki itp. Tak Kościół szanuje naukę w wielu jej aspektach domagając się tego samego z drugiej strony. Teolog ma swoją działkę i pole którym się zajmuje i powinien to robić, podobnie jest z naukowcami. Każdy może mieć swoje własne wyobrażenie i zdanie na różne tematy - to jasne, natomiast trzeba sobie zdawać sprawę z własnej ograniczoności i tego, że są ludzie którzy lepiej znają temat ode mnie. Przystawianie nauki lub próby jedynie naukowych wyjaśnień Pisma Świętego zawsze kończyły, kończą się i będą kończyć się fiaskiem - pogódź się z tym  . Dlaczego? Z tego samego powodu dla którego kowal nie przyjdzie do warsztatu tkackiego z młotem i kowadłem. Tzn. może przyjść, tylko po co? Skoro narzędzia jakimi chce się posługiwać nie są odpowiednie dla tej pracy. Na koniec jeszcze jedno pytanie. Biblia jest dla ludzi, wszystkich ludzi (także dla niewiarka)  ! Każdy ma prawo, ba nawet zachętę do tego by do Pisma Świętego zaglądać. Niewiarku jako miłośni nauki chyba zgodzisz się, że żeby hmm przekonywać rozmówców trzeba mieć przede wszystkim dobre argumenty i autorytet. Sugerujesz, że oto nauka daje "odpowiednią interpretację" Biblii, wykaż to na poziomie argumentów, albo chociaż powiedz jaki jest Twój stan wiedzy w zakresie biblistyki (filologii języka greckiego, hebrajskiego, łaciny, archeologii biblijnej, egzegezy i hermeneutyki, teologii biblijnej), dogmatyki, patrystyki. Nauka ma to do siebie, że wiedzę trzeba ciągle pogłębiać, poszerzać, czytać, dowiadywać się - najlepiej od ekspertów w danej dziedzinie, żeby zdobyć warsztat, a później dzięki temu można przedstawiać własne mniej lub bardziej przekonujące argumenty. Nie zamykam się na słowa ludzi niewierzących , lubię poczytać pracę ateistów i nie jestem do nich uprzedzony tym bardziej kiedy mają coś wartościowego do zaprezentowania. Czy możesz przedstawić swój warsztat w zakresie teologii, filozofii, studiowałeś jakiś z tych kierunków lub w inny sposób nabywałeś wiedzy? Prosze o odpowiedź jeśli to możliwe 
|
So lis 08, 2014 11:56 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Gorszej herezji dawno nie czytałem. Na czym ona polega? I jakie sa jej konskwencje? Otóż @Jefte twierdzi, że obecny świat materialny jest tylko drugą stroną boskiej energii. Oznacza to, że materia, ktorą widzimy ma boską naturę. Gorzej: świat materialny jest (fizycznie) częścią Boga. Skoro część Bożej istoty jest budulcem dla stwarzania (tu brak logiki: stwarzać - oznacza tworzyć z niczego, a nie z budulca), a raczej do wytwarzania to oznacza, że także i moje ciało jest fizycznie częścią Boga. Częścią Jego energii zamienionej w materię. Skrajny immanentyzm. Czy w związku z tym mam oddawać boską cześć swojej ręce lub nodze? O innych częściach ciała nie wspominając? Już kiedyś zresztą polemizowałem na ten temat z kimś podobnym do @Jeftego na innym forum. http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=8&showtopic=126416&show=30&page=4
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So lis 08, 2014 12:00 |
|
 |
Jefte
|
medieval_man napisał(a): Gorszej herezji dawno nie czytałem. Na czym ona polega? I jakie sa jej konskwencje? Otóż @Jefte twierdzi, że obecny świat materialny jest tylko drugą stroną boskiej energii. Oznacza to, że materia, ktorą widzimy ma boską naturę. Gorzej: świat materialny jest (fizycznie) częścią Boga. Skoro część Bożej istoty jest budulcem dla stwarzania (tu brak logiki: stwarzać - oznacza tworzyć z niczego, a nie z budulca), a raczej do wytwarzania to oznacza, że także i moje ciało jest fizycznie częścią Boga. Częścią Jego energii zamienionej w materię. Skrajny immanentyzm. Czy w związku z tym mam oddawać boską cześć swojej ręce lub nodze? O innych częściach ciała nie wspominając? Już kiedyś zresztą polemizowałem na ten temat z kimś podobnym do @Jeftego na innym forum. http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=8&showtopic=126416&show=30&page=4Bo u ciebie jest źródło życia; dzięki światłu od ciebie widzimy światło (Ps 36:9) Zanim się narodziły góry, nim zacząłeś jakby w bólach porodowych wydawać ziemię i żyzną krainę, już od czasu niezmierzonego po czas niezmierzony ty jesteś Bogiem. ( Ps 90:2) życie zawsze bierze się z życia. Jest to zgodne z naszym doświadczeniem życiowym i z nauką biblijną. Roztrząsanie , że stwarzanie to oznacza tworzenie z niczego a nie z budulca- jest szukaniem ,,dziury w całym''. W tym momencie wchodzimy w obszary filozofii i różnych spekulacji..
|
So lis 08, 2014 12:25 |
|
|
|
 |
remek116
|
Jefte napisał(a): życie zawsze bierze się z życia. Jest to zgodne z naszym doświadczeniem życiowym i z nauką biblijną. Roztrząsanie , że stwarzanie to oznacza tworzenie z niczego a nie z budulca- jest szukaniem ,,dziury w całym''. W tym momencie wchodzimy w obszary filozofii i różnych spekulacji.. Nie  Creatio ex nihilo nie jest kwestią spekulacji, lub szukaniem dziury w całym, jest po prostu dogmatem 
|
So lis 08, 2014 12:46 |
|
 |
niewiarek
|
Jestem zły, ale po raz kolejny w ciągu ostatnich dni moja wypowiedź zginęła, bo skończyła się sesja, a ja wypowiedzi nie skopiowałem przed wysłaniem. No niestety drugi raz nie będę pisał, zabiera to sporo czasu. @remek116 - była tam też odpowiedź na Twoje pytania, dosyć rozbudowana, ale niestety. Wcięło. Powiem b. krótko. Uważam, że forum jest po to aby dyskutować, wymieniać się poglądami. Pytania o poziom wiedzy i wykształcenie są nie na miejscu.
|
So lis 08, 2014 12:50 |
|
 |
remek116
|
niewiarek napisał(a): Uważam, że forum jest po to aby dyskutować, wymieniać się poglądami. Pytania o poziom wiedzy i wykształcenie są nie na miejscu. Te pytania są uzasadnione, a szczególnie jeśli na forum wiara.pl pojawiają się ludzie nie-wierzący i mają do zaoferowania inną "dobrą nowinę". Ja chętnie się jej przysłucham i zweryfikuje na podstawie mojej wiedzy i doświadczenia. Chcę dostosować się do pewnych kryteriów hmm... dyskusji na poziomie naukowym, albo przekonujesz mnie argumentami mówiąc coś więcej poza tym, że: "Tylko najczęściej jest to wyczytywane dopiero wtedy, jak nauka zacznie o tym mówić.", albo przynajmniej wskazujesz, że w kwestii naukowości z zakresu teologii warto Cię posłuchać bo wiesz co mówisz. Twoje osobiste odbieranie Pisma Świętego jest dla mnie drugorzędne, bo opiera się wyłącznie na Twojej interpretacji, a póki co nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem w zakresie interpretacji Biblii więc wybacz  . Proponuję, żebyś pokazał rzeczywistą moc argumentu, a nie tylko tupał nóżkami, że tak mówi i wyjaśnia nauka i koniec. Jak mam się przekonać do Twojej propozycji, o energii, naukowym wyjaśnianiu Biblii skoro nie podałeś żadnego argumentu panie naukowcu, brzydko  !
|
So lis 08, 2014 13:04 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Jefte napisał(a): Bo o u ciebie jest źródło życia; dzięki światłu od ciebie widzimy światło (Ps 36:9)
A ja znalazłem taki fragment w Biblii, w którym zostały użyte (po hebrajsku) te same słowa: Nauka mądrego jest źródłem życia, by sideł śmierci uniknąć(Prz 13,14) Za każdym razem w tekście hebrajskim jest to samo okreslenie: מְקֹור חַיִּים makowr chaim źródło życiaTak więc, jako wytrawnemu bibliście, nie będzie Ci trudno rozstrzygnąć co jest tak naprawdę źrółem życia i dlaczego: - energia Boga - nauka mądrego? Jefte napisał(a): życie zawsze bierze się z życia. Jest to zgodne z naszym doświadczeniem życiowym i z nauką biblijną. Roztrząsanie , że stwarzanie to oznacza tworzenie z niczego a nie z budulca- jest szukaniem ,,dziury w całym''. W tym momencie wchodzimy w obszary filozofii i różnych spekulacji.. Ale my tu nie roztrząsamy czy życie bierze się z życia. Zastanawiamy się, czy Bóg stworzył świat z niczego czy z siebie samego (jak sugerujesz). Czy świat jest czymś innym czy tym samym, co Bóg. Kiedy czytam Psalm 33 (32) widzę: Przez słowo Pana powstały niebiosa i wszystkie ich zastępy przez tchnienie ust Jego. (...) Bo On przemówił, a wszystko powstało; On rozkazał, a zaczęło istniećlub Słowem Pana uczynione zostały niebiosa, A tchnieniem ust jego całe wojsko ich. (...) Bo on rzekł - i stało się, On rozkazał - i stanęłoCo ty na to?
|
So lis 08, 2014 13:16 |
|
 |
Jefte
|
medieval_man napisał(a): Jefte napisał(a): Bo o u ciebie jest źródło życia; dzięki światłu od ciebie widzimy światło (Ps 36:9)
A ja znalazłem taki fragment w Biblii, w którym zostały użyte (po hebrajsku) te same słowa: Nauka mądrego jest źródłem życia, by sideł śmierci uniknąć(Prz 13,14) Za każdym razem w tekście hebrajskim jest to samo okreslenie: מְקֹור חַיִּים makowr chaim źródło życiaTak więc, jako wytrawnemu bibliście, nie będzie Ci trudno rozstrzygnąć co jest tak naprawdę źrółem życia i dlaczego: - energia Boga - nauka mądrego? Jefte napisał(a): życie zawsze bierze się z życia. Jest to zgodne z naszym doświadczeniem życiowym i z nauką biblijną. Roztrząsanie , że stwarzanie to oznacza tworzenie z niczego a nie z budulca- jest szukaniem ,,dziury w całym''. W tym momencie wchodzimy w obszary filozofii i różnych spekulacji.. Ale my tu nie roztrząsamy czy życie bierze się z życia. Zastanawiamy się, czy Bóg stworzył świat z niczego czy z siebie samego (jak sugerujesz). Czy świat jest czymś innym czy tym samym, co Bóg. Kiedy czytam Psalm 33 (32) widzę: Przez słowo Pana powstały niebiosa i wszystkie ich zastępy przez tchnienie ust Jego. (...) Bo On przemówił, a wszystko powstało; On rozkazał, a zaczęło istniećlub Słowem Pana uczynione zostały niebiosa, A tchnieniem ust jego całe wojsko ich. (...) Bo on rzekł - i stało się, On rozkazał - i stanęłoCo ty na to? Czy widzisz związek między księgą Prz 13,14 a wersetami które wcześniej zamieściłem?
|
So lis 08, 2014 13:23 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
A dlaczego ja mam odpowiadac na Twoje pytania skoro Ty nie odpowiadasz na moje?
Tak. Widzę. To jest to samo słowo Boże i zasada odczytywania Biblii całościowo a nie wyrywkowo każe zastanowić się nad sensem określenia "źródło życia" nie ograniczając się tylko do jednego wersetu.
Odpowiedz teraz: czy w związku z tym, że skoro według Ciebie Bóg uczynił świat materialny zamieniając część swojej energii na materię, mogę czcić swoje członki jako boskie? A jesli nie, to dlaczego?
|
So lis 08, 2014 13:29 |
|
 |
Jefte
|
medieval_man napisał(a): A dlaczego ja mam odpowiadac na Twoje pytania skoro Ty nie odpowiadasz na moje?
Tak. Widzę. To jest to samo słowo Boże i zasada odczytywania Biblii całościowo a nie wyrywkowo każe zastanowić się nad sensem określenia "źródło życia" nie ograniczając się tylko do jednego wersetu.
Odpowiedz teraz: czy w związku z tym, że skoro według Ciebie Bóg uczynił świat materialny zamieniając część swojej energii na materię, mogę czcić swoje członki jako boskie? A jesli nie, to dlaczego? ,,Nauka mądrego jest źródłem życia, '' (...) Skoro w tym wersecie jest określenie ,,źródło życia'' to znaczy że nauka mądrego jest przyczyną stworzenia Wszystkiego? Chyba żartujesz? Na Twoje pytanie ( o czczeniu części swojego ciała) nie widzę sensu odpowiadać- jest niepoważne ...
|
So lis 08, 2014 13:40 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Jefte napisał(a): ,,Nauka mądrego jest źródłem życia, '' (...)
Skoro w tym wersecie jest określenie ,,źródło życia'' to znaczy że nauka mądrego jest przyczyną stworzenia Wszystkiego? Chyba żartujesz?
Ależ to ja Tobie zadałem pytanie. - Skoro w jednym i drugim wersecie jest określenie "źródło życia" to jak, biorąc pod uwagę, że Biblia wyjasnia Biblię, wytumaczysz sens tego określenia zarówno w jednym jak i w drugim wersecie? I dlaczego za każdym razem inaczej? Ja Ci podaję tylko tekst Biblii, a Ty sie boisz na moje wątpliwości odpowiedzieć? Jefte napisał(a):
Na Twoje pytanie ( o czczeniu części swojego ciała) nie widzę sensu odpowiadać- jest niepoważne ... - Na moje drugie pytanie racz jednak odpowiedzieć, albo przyznaj, że się pomyliłeś głosząc iż Bóg stworzył świat zamieniając część swojej energii na materię? Tak uczynił czy nie? I nie żartuję. Dla mnie odpowiedź na to pytanie jest żywotna. Czu energią, którą Bóg zamienił na materię jest częścią Boga czy jest też przez Niego stworzona? Od tej odpowiedzi zależy prawdziwość mojej wiary a więc i zbawienie. Odpowiedz a nie unikaj odpiwiedzi.
|
So lis 08, 2014 13:53 |
|
 |
Jefte
|
Jeżeli w Biblii pisze ,,przejawia ducha mądrości'' A w innym miejscu ,,duch Boży''
Czy to znaczy, że jest mowa o tym samym duchu?
Na drugie pytanie udzieliłem odpowiedzi-uważam temat za zamknięty
|
So lis 08, 2014 14:47 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Jefte napisał(a): Jeżeli w Biblii pisze ,,przejawia ducha mądrości'' A w innym miejscu ,,duch Boży''
Czy to znaczy, że jest mowa o tym samym duchu?
a ja podałem taki przykład? Czy raczej dokładnie to samo określenie: "źródło życia"? Jefte napisał(a): Na drugie pytanie udzieliłem odpowiedzi-uważam temat za zamknięty Jak widać Świadkowie Jehowy nie dość, że unikają odpowiedzi na trudne pytania to sami nie rozumieją własnej doktryny. Skoro sam zacząłeś pisać to może jednak zaspokoisz moją ciekawość: Czy Bóg stworzył świat materialny z energii, która jest (w) Nim, czy z jakiejś innej energii?
|
So lis 08, 2014 15:00 |
|
|
|