Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Teofilos napisał(a):

Ja zadaję mu logiczne pytanie na które on się miota nie znając prostej odpowiedzi. :-D

Może zrozumienie Trójcy Świętej wcale nie jest proste?

Wt lis 11, 2014 22:04
Ta "logika" wynika z nieznajomości nauczania o Trójcy. Jezus jest tym samym Bogiem, co Ojciec, a nie jakimś innym.

Wt lis 11, 2014 22:17

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Ta "logika" wynika z nieznajomości nauczania o Trójcy. Jezus jest tym samym Bogiem, co Ojciec, a nie jakimś innym.

Tylko, jak ktoś odrzuca, że Syn Boży - Jezus Chrystus jest: prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem, to nie zrozumie nauczania o Trójcy Świętej.

Wt lis 11, 2014 22:25
Zrozumie, jeżeli będzie tego chciał. Zrozumienie bowiem nie wymaga uwierzenia, a jedynie przyswojenia informacji.

Wt lis 11, 2014 22:27

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Zrozumie, jeżeli będzie tego chciał. Zrozumienie bowiem nie wymaga uwierzenia, a jedynie przyswojenia informacji.

Widocznie dla niektórych przyswojenie tej informacji to już Himalaje. ;)

Wt lis 11, 2014 22:29

Yarpen .
Cytuj:
Ta "logika" wynika z nieznajomości nauczania o Trójcy.
Cytuj:
Jezus jest tym samym Bogiem, co Ojciec, a nie jakimś innym.

Proponuję abyś zapoznał się z tym co twierdzi wieczny student :

Cytuj:
11 lis 2014 14:08 Chrystus jest tym samym Bogiem, co Bóg Ojciec, ale nie jest Bogiem Ojcem.

W zdaniu tym najpierw stwierdza że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec , następnie zaprzecza temu stwierdzeniu pisząc że jednak Chrystus nie jest Bogiem Ojcem . Skoro Syn jest Bogiem, ale nie jest Ojcem Bogiem to mamy dwóch Bogów :-D

Gdyby Chrystus był tym samym Bogiem co Bóg Ojciec był by jednocześnie Bogiem Ojciec i na odwrót gdyby Bóg Ojciec był tym samym Bogiem co Syn był by sam dla siebie Synem .

Wcześniej wykazałem na podstawie Pism Justyna że żaden z Ojców Kościoła w jago czasie nie uważał Jezusa za tego samego Boga co Bóg Ojciec .

Co do tytularnego znaczenie ,, Bóg '' jakie również Pismo odnosi do Zbawiciela bardzo zdrowe podejścia miał Tertulian jak i inni przednicejscy Ojcowie Kościoła .

, Przypominam sobie że wraz z nimi że zostało napisane : powiedziałem , jesteście Bogami i synami Najwyższego , albo ; Bóg stanął w zgromadzeniu bogów. Wiedz , że skoro Pisamo nie bało się ogłosić bogami ludzi , którzy prz wiare stali się synami Boga , tym bardziej słusznie przyznano miano Boga i Pana prawdziwemu i jedynemu synowi Bożemu
«Tertulian – przeciw Prakseaszowi XIII str 55 »

jezuita Henryk Pietras SJ, który pisze:
,,Sam termin «Bóg», nie był zresztą jednoznaczny, ani w Biblii, ani w potocznym języku greckim. W Nowym Testamencie znaczenie tego słowa było determinowane rodzajnikiem. W J 1.1 «Bóg»w sensie Boga Ojca występuje z rodzajnikiem (ho theos), a na określenie Słowa, które było Bogiem – bez rodzajnika (theos). Użycie słowa «Bóg» dla kogoś innego niż Bóg Najwyższy, nie było więc czymś nadzwyczajnym, co przeczyłoby monoteizmowi i stawiałoby tego kogoś na równym z Bogiem poziomie. Dlatego też Filon Aleksandryjski może powiedzieć, że stworzony przez Boga Logos jest Bogiem, ale tylko jakby relatywnie, dla nas niedoskonałych, nie w sensie absolutnym. Zresztą, pisze Filon, słowem «Bóg» można określać Logos, nie rezerwując go ściśle dla Boga Stwórcy, gdyż i tak żaden termin nie odpowiada Mu wprost; Byt Najwyższy może tylko Być, a nie być nazwany. Przy względności i wieloznaczności słowa «Bóg», określenie nim Syna Bożego nie musiało jeszcze oznaczać zrównania Go z Ojcem, ani zakładać współwieczności Ojca i Syna” (,,Trójca Święta, «Tertulian – przeciw Prakseaszowi», «Hipolit – Przeciw Noetosowi»”, Kraków 1997, s. 8).

Śr lis 12, 2014 19:43
Teofilos napisał(a):
Co do tytularnego znaczenie ,, Bóg '' jakie również Pismo odnosi do Zbawiciela bardzo zdrowe podejścia miał Tertulian jak i inni przednicejscy Ojcowie Kościoła .
O ile Tertuliana można nazwać ojcem Kościoła, przypominam że ostatecznie T. zdecydował się na oficjalne wystąpienie przeciwko Kościołowi i przystąpienie do sekty montanistów.

Uwagę zaś bardziej ogólną mam taką, że Ojcowie Kościoła nie są sami z siebie dla katolika autorytetem nieomylnym, więc nie wiem skąd decyzja o wyborze takiego sposobu dowodzenia w dziale przeznaczonym dla katolików (lub osób, które są w stanie na czas dyskusji poczynić pewne założenia i się ich trzymać). Może na forum prawosławnym taka strategia byłaby bardziej zrozumiała.

Śr lis 12, 2014 20:04
Teofilos napisał(a):
Yarpen .
Cytuj:
Ta "logika" wynika z nieznajomości nauczania o Trójcy.
Cytuj:
Jezus jest tym samym Bogiem, co Ojciec, a nie jakimś innym.

Proponuję abyś zapoznał się z tym co twierdzi wieczny student :

Cytuj:
11 lis 2014 14:08 Chrystus jest tym samym Bogiem, co Bóg Ojciec, ale nie jest Bogiem Ojcem.

W zdaniu tym najpierw stwierdza że Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec , następnie zaprzecza temu stwierdzeniu pisząc że jednak Chrystus nie jest Bogiem Ojcem . Skoro Syn jest Bogiem, ale nie jest Ojcem Bogiem to mamy dwóch Bogów :-D

Nie. To znaczy, że co prawda czytasz, ale nie przyjmujesz do wiadomości informacji, które są ci przekazywane. To zaś oznacza, że nie ma sensu tracić czasu na rozmowę z Tobą, bo i tak to nic nie da.

Śr lis 12, 2014 21:28

Teofilos napisał(a):

Izaj 43:10 mówi o Bogu JHWH nie zaś jego Synu to tak dla ścisłości .

Ten cytat pokazuje, że Jezus nie jest jakimś bogiem, które utworzył/stworzył Ojciec, ale Synem Bożym, który jest prawdziwym Bogiem. Inaczej werset ten jest niezrozumiały. Skoro Pan Jezus jest nazywany Bogiem( np. Prawdziwy Bóg 1J 5:20 > J 17:3;Bóg Mocny Iz 9:5 > Iz 10:21, Jr 32:18, Ap 18:8; to musi być tym samym Bogiem= mieć tą samą naturę co Jahwe.

Warto zwrócić uwagę na wersety Księga Psalmów 35:23-24 i J 20:28
23 Przebudź się, wystąp w obronie mego prawa,
w mojej sprawie, mój Boże i Panie!
24 Osądź mnie, Panie, Boże mój, w Twej sprawiedliwości;
niech się nie cieszą oni nade mną.

Do kogo zwraca się psalmista?

J 20:28
Tomasz rzekł do niego: ‘Mój Pan i mój Bóg!

Do kogo zwraca się Tomasz?
Tomasz - Żyd monoteista, zwraca się do Jezusa: mój Bóg, a dla Żyda jest tylko jeden Bóg- Jahwe. Wniosek: dla Tomasz Jezus jest jego Bogiem Jahwe, gdyż Wyj 20:3
Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.

Teofilos napisał(a):

Ew Jan 20: proponuję przeczytać cały rozdział a wtedy zrozumiesz co miał na myśli Tomasz mówiąc Pan mój i Bóg mój . No i najważniejsze słowa naocznego świadka apostoła Jan który słyszał co powiedział Tomasz .

Ew Jan 20:31,32
I wiele innych cudów uczynił Jezus wobec uczniów, które nie są spisane w tej księdze; (31) te zaś są spisane, abyście wierzyli, że Jezus jest Chrystusem, Synem Boga, i abyście wierząc mieli żywot w imieniu jego.

Jak kończy swoja relacje słowami ,, abyście wierzyli, że Jezus jest Chrystusem, Synem Boga''

Syn Boga to nie to samo co Bóg Syn , takiego wyrażenie nie znajdziemy na kartach Pisma św .

Bóg Syn to zwrot niegramatyczny. Jezus jest Synem Boga i Bogiem, co potwierdza Tomasz. Chyba, że uznasz, że Tomasz ma 2 Bogów? Tomasz ma Jednego Boga w Osobach: Ojca, Syna i Ducha ŚWiętego.

Teofilos
Cytuj:
Skoro wierzysz że Pan Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec to od kogo otrzymał władzę ?

Syn otrzymał władzę od Boga Ojca - to w niczym nie zaprzecza, że Syn jest prawdziwym Bogiem.

Teofilos
Cytuj:
Ew Jan 20:17 Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca; ale idź do braci moich i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego, do Boga mego i Boga waszego

Obj 3:11 Przyjdę rychło; trzymaj, co masz, aby nikt nie wziął korony twojej. (12) Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię. (13) Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów.

Ojciec jest dla Jezusa:

- Źródłem Jego Boskiej natury (Syn Boży) J 1:18.

- Stwórcą Jego ludzkiej natury (Syn Człowieczy)
Łk 1:35.

Śr lis 12, 2014 22:47

Teofilos

Cytuj:
b) Syn to ktoś kto zaistniał w nieznanym nam czasie .

Gdzie to jest napisane? Jednym z najmocniejszych dowodów na to, że Jezus nie został stworzony jest fakt że Biblia jasno i jednoznacznie nazywa go Ojcem Odwiecznym:

Iz.9:5 bw "Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny , Książę Pokoju."

Skoro Jezus jest odwieczny, to oczywistym jest, że nie może mieć początku w czasie, czyli istniał odwiecznie, zawsze.
Do Syna (...) Tyś, Panie na początku osadził ziemię, dziełem też rąk Twoich są niebiosa” (Hbr 1:8, 10; por. Hbr 1:11-12).
Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało. W nim było życie...” (J 1:3-4);
Na świecie było [Słowo], a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał” (J 1:10; por. Ps 33:6, 1Kor 8:6, Kol 1:16-17, Hbr 11:3).
Pan Jezus wszystko stworzył, czyli również czas i przestrzeń.
Warto też zapoznać się z tą argumentacją: http://mirek1959zabrze.blog.onet.pl/201 ... -i-slowem/
Pismo mówi : Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Nie mógł zatem stworzyć Syna! Czy tutaj już należy polemizować z autorem tych słów? że początkiem stworzenia to nie Syn tylko świat ? Nie należy polemizować i dodawać coś co fałszuje obraz tekstu ponieważ autor listu do Hebrajczyków 1,10 jasno to wyjaśnia Tyś Panie (Jezus),na początku osadził ziemię,dziełem też rąk Twoich są niebiosa. A więc Syn Boży jest Tym który stwarza, jest stwórcą, a nie stworzeniem. Ponieważ nigdzie Biblia nie podaje,że stworzenie stworzyło świat,lecz Bóg . Słowa z Hbr 1,10 pochodzą z Ps 102,26 dotyczą one Boga. Jeśli się zestawi te wersety dochodzi się do równości osób Bożych. Również Izajasz 44,24 potwierdza,że Bóg był Sam przy stwarzaniu świata – Tak mówi Pan, twój Odkupiciel, Twórca twój jeszcze w łonie matki, Jam jest Pan,uczyniłem wszystko,Sam rozpiąłem niebiosa,rozpostarłem ziemię,a któż był ze Mną. ? W Ewangelii Jana czytamy Na początku było Słowo,a Słowo było u Boga i Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga.Wszystko przez Nie się stało,a bez Niego nic się nie stało,co się stało.
w Nim zostało wszystko stworzone:
i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi,
byty widzialne i niewidzialne,
czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze.
Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone.
17 On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie.

Pan Jezus jest Wszechmocnym Bogiem Jahwe! Ale mam dzisiaj dobry nastrój :aniol: :jupi:

Śr lis 12, 2014 23:13

Teofilos napisał(a):
Czyli wierzysz że prócz Boga Ojca jest jeszcze inny Bóg ? gdzie mogę o tym, przeczytać czo to twoja własna nauka czy też oficjalna nauka KK?

Syn Boży jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec, ale inną Osobą. Oficjalną naukę KK możesz znaleźć np. w Katechizmie Kościoła Katolickiego. http://www.katechizm.opoka.org.pl/

Cytuj:
Skoro Syn jest Bogiem, ale nie jest Ojcem Bogiem to mamy dwóch Bogów?

Nie, taka implikacja nie zachodzi. Nieidentyczność hipostaz nie oznacza rozdzielnych natur.

Cytuj:
Dla chrześcijanina jedynym autorytetem w sprawach wiary zawsze powinno być Pismo św .
Bynajmniej nie jedynym. Przynajmniej nie dla katolika. Katolicy uznają też Tradycję. Zresztą sam chętnie sięgasz do dzieł Ojców Kościoła. Wybiórczo.

Cytuj:
Zauważ że apostoł Paweł miał tutaj wspaniałą okazję aby wyrazić swoją wiarę w Trynitarnego Boga lecz tego nie uczynił , dlaczego ?
Dlatego, że nazwa '"Trójca" jeszcze nie istniała? Duh.

Cytuj:
Bóg nie zaistniał jego Syn TAK .
Jest to gdzieś wprost napisane? Wprost, twoje rozumowania logiczne pozostawiają wiele do życzenia. Zresztą proteom wskazał kilka cytatów głoszących rzecz przeciwną. Ustosunkujesz się?

Cz lis 13, 2014 12:34
Część dyskusji o bóstwie Jezusa w oparciu o biblijne fragmenty została przeniesiona do odpowiedniego wątku viewtopic.php?f=1&t=22335&start=1065
... i tam proszę ją kontynuować.

So lis 15, 2014 17:06

Tych zaś, którzy mówią, że był kiedyś czas, kiedy Go nie było, albo, że że Syn Boży nie istniał, zanim nie został zrodzony, albo, że stał się z niczego, lub też twierdzą, że jest z innej substancji czy istoty, albo że Syn Boży jest stworzony, albo zmienny, skazitelny - tych wszystkich powszechny Kościół wyklucza z liczby wiernych.

Wie ktoś może o co chodzi z tym "zmienny" ? Bo dajmy na to tak, Jezus zanim stał się człowiekiem to wcześniej istniał, był i jest Bogiem. Tyle że to że stał się człowiekiem to jest że "zmienił" się ? bo nie wiem w jakim kontekście to rozumieć. Dajmy na to, gdzieś na youtube słuchałem dyskusji dwóch zakonników, tam padło pytanie czy Kościół dopuszcza istnienie innych cywilizacji we wszechświecie. I powiedzieli że jest możliwe że tak, że możliwe nawet że i Jezus i tam przychodził na świat i umierał, że jest taka możliwość teoretycznie. I teraz jest pytanie, jak to się odnosi do tej nie "zmienności" ?

Wt lis 18, 2014 17:06

Trójca Święta to trzy osoby boskie: Bóg Ojciec , Syn Boży i Duch Święty. Bóg jest obecny w tych osobach

Wt sty 27, 2015 9:32
Źle. Każda z tych osób jest Bogiem, a nie "Bóg jest obecny w tych trzech osobach".

Wt sty 27, 2015 10:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 114  Następna strona