Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
 Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Cytuj:
Niemal wszyscy ludzie gorliwie, wszelkimi sposobami, walczą o wolność osobistą, a usiłują ją ograniczyć innym. Przy czym usiłują stosują stosowac kryteria według których Bóg powinien tą wolność innym ograniczać.

Cytuj:
No dobrze, ale jakie jest związane z tym pytanie?

Konstatacja.......dlaczego dokonuję zła, skoro wiem, że tym krzywdzę siebie i innych. Przy czym nieudolnie usiłuję złem dokonywanym przez siebie innych ludzi, obciążać Boga.

So lis 15, 2014 13:54

remek116 napisał(a):

W moim rozumieniu Bóg w ogóle nie zezwala na zło. Jednak respektuje prawo wolności stworzeń jako nadrzędne względem innych. Gdyby interweniował w takiej lub innej sprawie natychmiast byłoby to natychmiast zamachem na wolność.

To Biblia, wychodzi, jest pełna opsiów takich zamachów na wolność... z prewencyjną eksterminacją prawie wszystkich (winnych i niewinnych hurtem) włącznie.

Alus napisał(a):
Konstatacja.......dlaczego dokonuję zła, skoro wiem, że tym krzywdzę siebie i innych. Przy czym nieudolnie usiłuję złem dokonywanym przez siebie innych ludzi, obciążać Boga.

Dokonuję zła z powodu swojej ułomności, ponieważ kazżde zło wynika z głupoty. Bóg natomiast nie będąc ułomnym w żadnym wymiarze przyzwala na zło wyłącznie z własnej woli.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lis 15, 2014 13:56
Oryginalna synteza. Czyli jeśli kapitan okrętu podwodnego co oberwał torpedą, zamyka grodzie wodoszczelne zabijając swoich ludzi, to czyni dobrze (bo mądrze)?

So lis 15, 2014 14:02

Trudno mi ocenić, bo nie do końca rozumiem co to oznacza technicznie.

So lis 15, 2014 14:04
Zamyka wszystkie przejścia między przedziałami, ratując w ten sposób okręt i większość załogi, ale odcinając jedyną drogę ratunku marynarzom z zatapianego przedziału.

Przykład tylko pozornie księżcyowy, bo... kobieta Twoim okrętem, kapitanie. ; )

So lis 15, 2014 14:07

ErgoProxy napisał(a):
Zamyka wszystkie przejścia między przedziałami, ratując w ten sposób okręt i większość załogi, ale odcinając jedyną drogę ratunku marynarzom z zatapianego przedziału.

Hmm... chyba trudno tu mówić o drodze ratunku, skoro i tak zginęliby razem z okrętem, a zatem trudno mówić i o zabiciu ich przez kapitana, skoro w obu alternatywach są martwi. Kapitan podejmuje mądrą i moralną decyzję, ratując co i kogo się da.

So lis 15, 2014 14:49
Cytuj:
To Biblia, wychodzi, jest pełna opsiów takich zamachów na wolność... z prewencyjną eksterminacją prawie wszystkich (winnych i niewinnych hurtem) włącznie.

Konkretnie?

Cytuj:
Dokonuję zła z powodu swojej ułomności, ponieważ kazżde zło wynika z głupoty. Bóg natomiast nie będąc ułomnym w żadnym wymiarze przyzwala na zło wyłącznie z własnej woli.

Bóg dał wolną wolę, ale obwarował wielu przestrogami za złe jej użytkowanie.

So lis 15, 2014 15:05

Alus napisał(a):
Cytuj:

Konkretnie?

Potop. Sodoma i Gomora.

So lis 15, 2014 15:35
JedenPost napisał(a):
Hmm... chyba trudno tu mówić o drodze ratunku, skoro i tak zginęliby razem z okrętem, a zatem trudno mówić i o zabiciu ich przez kapitana, skoro w obu alternatywach są martwi.

Tego własnie nigdy nie wiadomo ze stuprocentową pewnością, ponieważ zalewanie okrętu przez wodę trwa. Ale masz rację: decydują techniczne detale, w tym wypadku - detale konstrukcji włazów, które mogą zostać zablokowane przez napór przybierającej wody.

So lis 15, 2014 15:41
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Konkretnie?

Potop.

Chłopie...nie rozwalaj mnie :D ....dość długo przebywasz na forum, aby wiedzieć co przekazuje ST, zwłaszcza Tora (pięcioksiąg) ST.

So lis 15, 2014 15:45

No prawdę chyba?

So lis 15, 2014 15:51

Alus napisał(a):
Każdy logicznie myślący, niezależnie wierzący czy ateista, ma świadomość, że nie ma nic za darmo, i za wszystko trzeba zapłacić.....czy nie jest to wystarczający powód do zaniechania czynienia zła?
Widocznie nie - wystarczy spojrzeć na otaczający nas świat. Albp po prostu ci "logicznie myślący" to zdecydowana mniejszość...
Cytuj:
Koncentrujesz się na gwałcie - jakbyś nie dostrzegał innego zła.
I to zła czynionego przez niemal każdego człowieka - wskazałam te czyny i pytałam czy nigdy ich nie dokonywałeś, pominąłeś pytanie, pozostawiłeś bez odpowiedzi, zatem vice versa....

Nie pominąłem. Napisałem wyraźnie, że każde zło, które popełnię, powinno się spotkać z natychmiastową karą. Przy czym niekoniecznie wyobrażam sobie, żeby za zerwanie kilku gruszek z drzewa sąsiada (kradzież, bądź co bądź) kara była taka sama jak za gwałt lub morderstwo...
Cytuj:
Gwałt bulwersuje, oburza, a np załatwienie sobie pracy "po znajomości" przez co może jej nie otrzyma ktoś bardzo potrzebujący, np matka samotnie wychowująca dzieci, przez co jej dzieci nie dostaną kilku posiłków, braknie na buty,....to nie jest krzywdzenie niewinnego? i nie woła o pomstę do nieba?
Może i woła. Ale nie w takim stopniu jak gwałt lub morderstwo.
Jeszcze raz: gdyby kara "ręki boskiej" była nieuchronna i natychmiastowa, to nie byłoby także i tego załatwienia pracy "po znajomości". A ja byłbym w pierwszym szeregu piewców boskiej sprawiedliwości - uwierz mi...
Cytuj:
A i owszem każdy może wzorem dobrego łotra uzyskać odpuszczenie gdy autentycznie pojmie zło dokonane przez siebie, jeśli jeszcze zdoła zadośćuczyni czy naprawi.
Czyli dziecko zgwałcone przez pedofila to jedynie taki króliczek doświadczalny konieczny do eksperymentu pod nazwą "test na szczerą samokrytykę", tak? Po za tym czyż nie o wiele ciekawiej jest wybaczać tym, którzy wyrządzili zło niż stworzyć sobie istoty, które boją się krzywdzić innych, bo wiedzą, że nieuchronnie spotka ich kara adekwatna do wyrządzonej komuś krzywdy?
W jaki to niby sposób Bóg mógłby pokazać, jaki jest wspaniałomyślny, gdyby nie miał komu wybaczać? Niezależnie od tego, czy stworzyłby świat z wolną wolą, w którym nikt by nie grzeszył (zakładam że wszechmogący mógłby to zrobić, gdyby chciał), czy też gdyby istniał świat z "nieuchronną i natychmiastową karą ręki boskiej"...
Cytuj:
A ofiary o ile wierzą w Boga, z ogromnym trudem, ale zdołają wybaczyć. Te, które już obcują Bogiem nawet nie pamiętają wyrządzonego im zła.
Może porozmawiaj najpierw z kilkoma dorosłymi dziś ofiarami pedofilów i wtedy dopiero zastanów się, czy cokolwiek uprawnia cię do głoszenia takich kontrowersyjnych poglądów. Ja wiem, że klawiatura przyjmie wszystko...

So lis 15, 2014 18:45
Zobacz profil WWW
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):
Chłopie...nie rozwalaj mnie :D ....dość długo przebywasz na forum, aby wiedzieć co przekazuje ST, zwłaszcza Tora (pięcioksiąg) ST.

No, prawdę chyba?

Prawda z reguły jest niepodważalna, zatem śmiem twierdzić, że ST nie przedstawia prawdy, gdyż jego autentyczność można przyjąć jedynie na wiarę.

JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):

Dokonuję zła z powodu swojej ułomności, ponieważ każde zło wynika z głupoty. Bóg natomiast nie będąc ułomnym w żadnym wymiarze przyzwala na zło wyłącznie z własnej woli.

Nie każde.
Pojecie zła, jest względne. I to co dla Izraelitów było bobrem, dla Midianitów było złem.

Przykład:
"I przemówił Pan do Mojżesza tymi słowy: Zemścij się za krzywdę synów izraelskich na Midianitach..."
http://tanach.leszek-kwiatkowski.eu/index-4.htm

Jak widać, "zło" wynika również, a może przede wszystkim, z chęci osiągnięcia własnych celów.
Jak widać na powyższym przykładzie... cel uświęca środki...
I jeszcze mała uwaga, słowa "idź i zemścij się", raczej nie ukazują czystych intencji.
Bóg namawia do zemsty? Jak to? Podobno to Szatan tak postępuje, a nie Bóg.

So lis 15, 2014 22:41
Cytuj:
Widocznie nie - wystarczy spojrzeć na otaczający nas świat. Albp po prostu ci "logicznie myślący" to zdecydowana mniejszość...

Niestety :(

Cytuj:
Nie pominąłem. Napisałem wyraźnie, że każde zło, które popełnię, powinno się spotkać z natychmiastową karą. Przy czym niekoniecznie wyobrażam sobie, żeby za zerwanie kilku gruszek z drzewa sąsiada (kradzież, bądź co bądź) kara była taka sama jak za gwałt lub morderstwo...

Czy dyskomfort psychiczny, zażenowanie, wstyd, wyrzuty sumienia nie stanowią natychmiastowej kary?
Kara nie musi mieć wymiaru fizycznego.
Cytuj:
Może i woła. Ale nie w takim stopniu jak gwałt lub morderstwo.
Jeszcze raz: gdyby kara "ręki boskiej" była nieuchronna i natychmiastowa, to nie byłoby także i tego załatwienia pracy "po znajomości". A ja byłbym w pierwszym szeregu piewców boskiej sprawiedliwości - uwierz mi...

J/w.
Przy czym Ty eksponujesz jedynie karę zapominając o wybaczaniu, pojednaniu.

Cytuj:
Czyli dziecko zgwałcone przez pedofila to jedynie taki króliczek doświadczalny konieczny do eksperymentu pod nazwą "test na szczerą samokrytykę", tak? Po za tym czyż nie o wiele ciekawiej jest wybaczać tym, którzy wyrządzili zło niż stworzyć sobie istoty, które boją się krzywdzić innych, bo wiedzą, że nieuchronnie spotka ich kara adekwatna do wyrządzonej komuś krzywdy?
W jaki to niby sposób Bóg mógłby pokazać, jaki jest wspaniałomyślny, gdyby nie miał komu wybaczać? Niezależnie od tego, czy stworzyłby świat z wolną wolą, w którym nikt by nie grzeszył (zakładam że wszechmogący mógłby to zrobić, gdyby chciał), czy też gdyby istniał świat z "nieuchronną i natychmiastową karą ręki boskiej"...

A czy Bóg zakłada testowanie?
Bóg jest miłością, a miłość to nie tylko wybaczanie.

Cytuj:
Może porozmawiaj najpierw z kilkoma dorosłymi dziś ofiarami pedofilów i wtedy dopiero zastanów się, czy cokolwiek uprawnia cię do głoszenia takich kontrowersyjnych poglądów. Ja wiem, że klawiatura przyjmie wszystko...

A nie wiesz, że pamięć o doznanej krzywdzie nie zawsze przekład się na chęć zemsty, odwetu w postaci jakiej okrutnej kary.

Na podsumowanie - niech każdy człowiek najpierw pomyśli ile sam zasłużył i na jakie kary, nim zacznie karać innych, wtedy zniknie dylemat kary.

Cytuj:
Prawda z reguły jest niepodważalna, zatem śmiem twierdzić, że ST nie przedstawia prawdy, gdyż jego autentyczność można przyjąć jedynie na wiarę.
[/quote][/quote]
Gdyby zupełnie nie przedstawiała prawdy należałoby ogołocić muzea z archeologicznych znalezisk dowodzących prawdziwości ksiąg historycznych.
Podobnie negacja historycznej postaci Jezusa dowodziłaby nieprawdziwej treści ksiąg prorockich.
Tora zaś nie jest księgą informacyjną we współczesnym zrozumieniu.
Niesie przekaz o Bogu - Bogu stwórcy, sprawiedliwym, opiekuńczym, ale także posiadającym przymioty ówczesnego człowieka, zatem zazdrosnym, surowym i mściwym oko za oko, ząb za ząb.

N lis 16, 2014 10:24

Whispernight napisał(a):
Prawda z reguły jest niepodważalna

Dziwny pogląd.

N lis 16, 2014 13:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona