Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
 Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Wydaje mi się, że najodpowiedniejszą odpowiedzią na pytanie postawione w wątku jest po prostu stwierdzenie, że to tajemnica Bożej Mądrości. Umysł Boga jest dla nas nieprzenikniony, ale jako chrześcijanie musimy mu zaufać. Bóg jest Miłością.

N lis 23, 2014 18:57

I to jest najbardziej pożądane przez kapłanów podejście owieczek do zagadnień wiary. :)

N lis 23, 2014 23:01
Zobacz profil WWW

TadekNiejadek napisał(a):
Wydaje mi się, że najodpowiedniejszą odpowiedzią na pytanie postawione w wątku jest po prostu stwierdzenie, że to tajemnica Bożej Mądrości. Umysł Boga jest dla nas nieprzenikniony, ale jako chrześcijanie musimy mu zaufać. Bóg jest Miłością.

Skoro umysł Boga jest nieprzenikniony to skąd wiesz jakie są jego intencje?

Pn lis 24, 2014 9:20
Alus napisał(a):
Innowacyjna teza.
Biblijny przekaz - Zaprawdę powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz (Mt 5,26) - zbawienie osiągają ludzie którzy nie tylko pożałowali, ale także zadośćuczynili.
Albo zdążą tu na ziemi, albo uzyskają zbawienie, ale niebo osiągną po pokucie w czyśćcu.

Cytuj:
Przecież ten fragment dotyczy ziemskich sądów

Bóg jest sędzią sprawiedliwym, a sądy ziemskiej jedynie Jego nieudolnymi naśladowcami

Cytuj:
Puste słowa jeśli nie istnieje, a jeśli istnieje to niech mnie sądzi

Jeśli.....
Twój wybór. - zatem i twoja kara lub nagroda.

Cytuj:
Czyli ofiary nie muszą wybaczyć? Zgubiłaś mnie.

Wybaczanie ofiar nie jest niezbędnie potrzebne oprawcy dla jego zbawienia.
Wybaczanie koi, uspokaja duszę ofiary.

Pn lis 24, 2014 9:49

magicvortex napisał(a):

Skoro umysł Boga jest nieprzenikniony to skąd wiesz jakie są jego intencje?

Te intencje możemy odczytać z całej historii zbawienia. Z tego, że wysłał swojego Syna na świat, aby został przez Niego zbawiony. Pismo Święte nas o tym uczy. Możemy to odczytać z Jego dzieł, z piękna otaczającego nas świata. Jaki z Ciebie chrześcijanin skoro tego nie wiesz?

Pn lis 24, 2014 9:51

Alus napisał(a):
Bóg jest sędzią sprawiedliwym, a sądy ziemskiej jedynie Jego nieudolnymi naśladowcami

To dość luźne powiązanie cytatu z wnioskami

Alus napisał(a):
Jeśli.....
Twój wybór. - zatem i twoja kara lub nagroda.

Wymyślę postać XYZ która skazuje na wieczne potępienie każdego kto nie mówi dzień dobry sąsiadom. Czy zaryzykujesz niewiarę w XYZ? :D

Alus napisał(a):
Wybaczanie ofiar nie jest niezbędnie potrzebne oprawcy dla jego zbawienia.
Wybaczanie koi, uspokaja duszę ofiary.

[/quote]

Ponownie sobie zaprzecasz, skoro wybaczenie nie jest niezbędne to zbrodniarz może uzyskać zbawienie na łożu śmierci jeśli pożałuje, bez zadośćuczynienia, bez wybaczenia ofiar.

Te intencje możemy odczytać z całej historii zbawienia. Z tego, że wysłał swojego Syna na świat, aby został przez Niego zbawiony. Pismo Święte nas o tym uczy. Możemy to odczytać z Jego dzieł, z piękna otaczającego nas świata.

Szkoda tylko że jeśli wniosek jest "Bóg jest dobry" to jest to właściwy wniosek, a jeśli "Bóg jest zły" to pomyśl jeszcze raz aż wyjdzie ci że jest dobry.

Jaki z Ciebie chrześcijanin skoro tego nie wiesz?

Jestem ateistą. Ale to ciekawa próba przywołania do porządku "brata w wierze" który się nie zgadza :)

Pn lis 24, 2014 11:05
Cytuj:
To dość luźne powiązanie cytatu z wnioskami

Realne - przebywać z Bogiem mogą jedynie czyści ludzie, bez żadnych zaszłości grzechów.

Cytuj:
Wymyślę postać XYZ która skazuje na wieczne potępienie każdego kto nie mówi dzień dobry sąsiadom. Czy zaryzykujesz niewiarę w XYZ :D

Właśnie wymyslił....potrafisz dowieśc tezy, że Bóg został wymyślony?

Cytuj:
Ponownie sobie zaprzecasz, skoro wybaczenie nie jest niezbędne to zbrodniarz może uzyskać zbawienie na łożu śmierci jeśli pożałuje, bez zadośćuczynienia, bez wybaczania ofiar

Do zbawienia nie jest konieczne wybaczanie, ale jeśli zbrodniarz nie zdąży zadośćuczynić za życia, dokona tego w czyśćcu.

Pn lis 24, 2014 13:31
Alus napisał(a):
Do zbawienia nie jest konieczne wybaczanie, ale jeśli zbrodniarz nie zdąży zadośćuczynić za życia, dokona tego w czyśćcu.

Czyściec? A skąd się wziął w ogóle czyściec? Gdzieś w Piśmie Świętym jest info o czymś takim?
Czy po prostu jakiś święty doznał objawienia?
A poza tym, jak niby cierpienie w czyśćcu miałoby zadośćuczynić winowajcy?
Czyjeś cierpienie formą zapłaty, jest zwyczajnie powiedzieć nie moralne!

Pn lis 24, 2014 14:17

Alus napisał(a):
Realne - przebywać z Bogiem mogą jedynie czyści ludzie, bez żadnych zaszłości grzechów.

wygodne

Alus napisał(a):
Właśnie wymyslił....potrafisz dowieśc tezy, że Bóg został wymyślony?

a ty że nie? to nie moje zadanie obalać każdą bajkę

Alus napisał(a):

To już przynajmniej zaczyna mieć jakiś sens. Pozostaje oczywiście weryfikacja czy czyściec w ogóle istnieje ale przynajmniej jest to nieco lepsze moralnie :)

Whispernight napisał(a):
Alus napisał(a):

Czyściec? A skąd się wziął w ogóle czyściec? Gdzieś w Piśmie Świętym jest info o czymś takim?

A no własnie, umknęło mi że Alus pisze o zadoścuczynieniu a nie karze. Jak czyściec ma prowadzić do zadośćuczynienia? :D
Swoją drogą czyściec to takie piekło z którego można być zwolnionym?

Pn lis 24, 2014 14:25
Cytuj:

Gdzieś jest, a konkretnie: (2 Mch 12,43-45); (Łk 12,58-59); (1 Kor 3.10-15)

Cytuj:
wygodne

Dla kogo?

Cytuj:
a ty że nie? to nie moje zadanie obalać każdą bajkę

Bajkę - a późnij ubolewasz, że jesteś źle traktowany na forum....niezależnie wierzący czy nie masz obowiązek szacunku dla drugiego człowieka.
A szacunek wyklucza pogardę wobec wiary innych ludzi.

Cytuj:
A no własnie, umknęło mi że Alus pisze o zadoścuczynieniu a nie karze. Jak czyściec ma prowadzić do zadośćuczynienia? :D

Dla jednych karą dla innych nadzieją, szansą osiągnięcia przebywania z Bogiem.

Cytuj:

Jezus mówi o piekle jako o miejscu/stanie wiecznego przebywania.

Pn lis 24, 2014 16:19

magicvortex napisał(a):

Mi się zdaje, że raczej taki przedpokój Nieba, w którym wycierasz buty i otrzepujesz się z różnych paprochów.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lis 24, 2014 16:51

Alus napisał(a):
Dla kogo?

Z tego się wycofuję, kontekst faktycznie nie wskazywał nigdzie na wygodę. Źle zinterpretowałem.

Alus napisał(a):
Bajkę - a późnij ubolewasz, że jesteś źle traktowany na forum...

Oj tam wcale tak nie ubolewam :)

Alus napisał(a):
niezależnie wierzący czy nie masz obowiązek szacunku dla drugiego człowieka.
A szacunek wyklucza pogardę wobec wiary innych ludzi.

To jest złożona sprawa. Bo:
Po pierwsze czy nazwanie czegoś na co nie ma żadnych dowodów "bajką" jest od razu brakiem szacunku? Oczywiście zakładasz od razu pejoratywne znaczenie tego słowa, a mi chodzi głównie o to że coś jest niepotwierdzone.
Po drugie, czy istnieją tylko dwa stany? Szacunek i brak szacunku? A stan neutralny? Bo widzisz moim zdaniem na szacunek trzeba sobie zasłużyć i wychodzę ze stanu neutralnego. Pogarda to ostateczność w skrajnych przypadkach i wolę jej unikać.
Po trzecie nie znam was jako ludzi i odnoszę się przede wszystkim do poglądów jakie opisujecie. Krytykuję przede wszystkim te poglądy i sposoby myślenia, nie bezpośrednio was jako nosicieli tych poglądów i sposobów myślenia. Tzn oczywiście jeżeli ktoś mi ubliża, trolluje albo wyzywa to mogę się w końcu zirytować i zaatakować bezpośrednio tą osobę ale dopóki oszczędzamy sobie wycieczek osobistych to mówimy o poglądach. A poglądów nie mam zamiaru szanować tylko dlatego że istnieją.
Po czwarte, czy istnieje coś takiego jak obowiązek szacunku drugiego człowieka? Tu będę wyolbrzymiał i nie odnoś tego do siebie ale taki skrajny przypadek: Spotykasz nazistę albo faszystę, ewentualnie pedofila (który uważa że robi dobrze). Czy szanujesz ich poglądy?

Nie mam zamiaru szanować cudzych poglądów tylko dlatego że je ma. Nie mówię od razu o pogardzie, ale to też oczywiście może się zdarzyć. Dla przykładu, w Mecce w 2002 roku był pożar w szkole. Nie pozwolono uciec z płonącego budynku kilkunastu młodym dziewczynkom ponieważ nie były ubrane stosownie do przykazań wiary. Te dziewczynki zginęły. Czegoś takiego nie będę szanował, czymś takim będę pogardzał.
Jasne, chrześcijanie nie są tak radykalni jak muzułmanie, więc i moja krytyka jest lżejsza. Możemy sobie tu w miare spokojnie pogadać i nie chcecie mnie pociąć maczetami za apostazję. Cieszę się i wieloma waszymi poglądami nie pogardzam. Ale nie wymagaj ode mnie automatycznego szacunku.

Pn lis 24, 2014 17:10

Żyjemy w czasach ostatecznych. Moim zdaniem szatan działa dlatego że on też dostał czas jak my.Z racji swojego zadufania nie zdaje sobie sprawy z tego że został pokonany przez P.Jezusa, który umarł na krzyżu i zmartwychwstał. My mamy czas by nawrócić się do Boga.

Pn lis 24, 2014 18:30

A skąd u szatana to "zadufanie"?

Pn lis 24, 2014 20:06
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
A skąd u szatana to "zadufanie"?

Z jego własnej decyzji.

Cz lis 27, 2014 14:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona