Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
"Nie pozbawisz mię, o Boże mój, tego, coś mi dał w Twym Synu, Jezusie Chrystusie, w którym mi dałeś wszystko, czego pragnę; dlatego się weselę, bo nie zawiedziesz mej ufności!" św. Jan od Krzyża
|
N lis 23, 2014 16:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żyję nie żyjąc w sobie
bo znam inną drogę, Pełnego życia, więc wołam w tęsknocie: Ja tym umieram, że umrzeć nie mogę.
Żyję tym życiem, które jest hen, w dali, Bo miłość całą mą istność objęła. Ona w mym sercu żarzy się i pali, Ona mnie z Bogiem w jedno połączyła. I w Nim me serce, me szczęście zawarte, I On mnie wybrał, i wskazał mi drogę, Wyrył w mej duszy znamię niezatarte:
Żyję nie żyjąc w sobie, bo znam inną drogę, Pełnego życia, więc wołam w tęsknocie: Ja tym umieram, że umrzeć nie mogę.
Miłość płonąca w głębi serca mego, Ta miłość, która jest mym życiem, siłą ? Zamknęła w wnętrzu mym Więźnia Boskiego, Aby się szczęście moje dopełniło. Lecz bliskość Jego wzmaga me cierpienia I mej tęsknoty rozpala pożogę, Aby Go ujrzeć bez zasłon ni cienia!
Żyję nie żyjąc w sobie, bo znam inną drogę, Pełnego życia, więc wołam w tęsknocie: Ja tym umieram, że umrzeć nie mogę.
O jakże długie jest ziemskie wygnanie! Jakże tchną smutkiem te pustynne głusze! Jakże bolesne w tym życiu konanie I te kajdany, co skuwają duszę! Tylko nadzieją, że skończą się męki Ten ból wygnania opanować mogę. Lecz chociaż ufam, płyną z duszy jęki:
Żyję nie żyjąc w sobie, Bo znam inną drogę, Pełnego życia, więc wołam w tęsknocie: Ja tym umieram, że umrzeć nie mogę.
O życie moje, cóż oddam dziś Bogu, Co się ukrywa w głębi serca mego? O, kiedyż stanę na wieczności progu, By Mu dać życie za tę miłość Jego? Gdy przez śmierć tylko dosięgnąć Go zdołam, I przez śmierć tylko mam do Niego drogę, O, jakże tęsknię, wyrywam się, wołam:
Żyję nie żyjąc w sobie, bo znam inną drogę, Pełnego życia, więc wołam w tęsknocie: Ja tym umieram, że umrzeć nie mogę
św. Teresa od Jezusa
|
Pn lis 24, 2014 16:05 |
|
 |
kooool
|
Wiedz o tym, że jeśli sługa mój kocha Mnie niedoskonale, szuka nie tyle Mnie, ile pociechy, dla której Mnie kocha. św.Katarzyna ze Sieny Dialog o Bożej Opatrzności.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Wt lis 25, 2014 9:58 |
|
|
|
 |
kooool
|
Tą miłością, którą kochacie Mnie, winniście kochać bliźniego.
św.Katarzyna ze Sieny Dialog o Bożej Opatrzności.
dusza, póki nie dojdzie do prawdziwej miłości, zawsze się boi
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Wt lis 25, 2014 10:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trzeba rozpoznać Chrystusa, który wychodzi nam na spotkanie w naszych braciach, ludziach. Żadne ludzkie życie nie jest życiem odosobnionym, lecz przeplata się z życiem innych. Żadna osoba nie jest pojedynczym wersetem, lecz wszyscy stanowimy część Boskiego poematu, który Bóg pisze z pomocą naszej wolności.
|
Wt lis 25, 2014 22:03 |
|
|
|
 |
kooool
|
Żądza zmysłowa nie może żyć, bo wola duszy żyje uporządkowana we Mnie, przyobleczona w mą wolę wieczną. św.Katarzyna ze Sieny Dialog o Bożej Opatrzności.
|
Śr lis 26, 2014 11:38 |
|
 |
kooool
|
Miłość karmi się tylko miłością. św. Teresa od Dzieciątka Jezus Jakże słodka jest droga miłości.
|
Pt lis 28, 2014 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Już dźwięczny głos się rozlega I brzmi wśród nocnych ciemności: Niech miną senne złudzenia , Bo Chrystus z nieba jaśnieje!
Niech sie przebudzą umysły Przez grzech dotkliwie zranione, Bo nowej gwiazdy promienie Uleczą wszelkie słabości.
Baranek Boży przychodzi, By łaska winy przeważyć, A my pokornie blagajmy O miłosierdzie nad nami.
Gdy Pan powtórnie nadejdzie I trwoga świat opanuje, Niech nas nie karze za błędy, Lecz przebaczeniem obdarzy.
Choć jeszcze w czasu granicach Jesteśmy wszyscy zawarci, Już teraz pieśnią radosną Wielbimy Trójcę Przedwieczną. Amen."
Liturgia Godzin, Jutrznia.
|
N lis 30, 2014 9:42 |
|
 |
Moria
|
„Własna wola jest spiżową ścianą między człowiekiem a Bogiem"
św. Pojmen
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Pn gru 01, 2014 7:57 |
|
 |
kooool
|
Oszukują się sami przez poszukiwanie własnej przyjemności zmysłowej. św.Katarzyna ze Sieny DIALOG O BOŻEJ OPATRZNOŚCI CZYLI KSIĘGA BOSKIEJ NAUKI
|
Wt gru 02, 2014 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego Cię kocham?
"Nie dla nagrody kocham Cię, mój Panie! Lecz tak, jak Ty mnie ukochałeś, Boże, chce Ciebie serce kochać, ile może! Tyś Król mój, Bóg mój, jedyna ostoja! Innej pobudki nie zna miłość moja"
Modlitwa św. Fanciszka Ksawerego SJ. misjonarza, którego wspomnienie dziś obchodzi Kościół.
Bonusikhttp://www.brewiarz.pl/czytelnia/swieci/12-03.php3
|
Śr gru 03, 2014 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Widzę się tak słaba, że gdyby nie Komunia Św. upadałabym ustawicznie, jedno mnie tylko trzyma, to jest Komunia Św. Sama siebie się lękam. Jezus utajony w Hostii jest mi wszystkim. Z Tabernakulum czerpę siłę, moc, odwagę, światło; tu w chwilach udręki szukam ukojenia. Nie umiałabym oddać chwały Bogu, dybym nie miała w sercu Eucharystii".
św. Faustyna, Dzienniczek, Zeszyt III (1037)
|
N gru 07, 2014 11:54 |
|
 |
kooool
|
Nie dziw, że człowiek grzeszy, ale na naganę zasługuje ten, kto nie uznaje swych grzechów i nie upokarza się przed Bogiem. św. Ambroży
|
Pn gru 08, 2014 9:02 |
|
 |
kooool
|
To chciał rzec święty mój sługa Grzegorz, mówiąc, że sumienie święte i czyste czyni grzech tam, gdzie grzechu nie ma, to jest, dostrzega poprzez czystość sumienia winę tam, gdzie jej nie ma. Tak winna czynić, tak czyni dusza, która chce wyjść z niedoskonałości, oczekując, w celi poznania siebie rozkazów opatrzności mojej, z światłem wiary, jak uczniowie, którzy przebywali w domu i nie wychodzili wcale na spotkanie Ducha Świętego, lecz w ustawicznym czuwaniu, w pokornej, ciągłej modlitwie, trwali aż do Jego przyjścia (por. Dz 1,13-14). św.Katarzyna ze Sieny DIALOG O BOŻEJ OPATRZNOŚCI CZYLI KSIĘGA BOSKIEJ NAUKI
|
Wt gru 09, 2014 8:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"W czasie modlitwy usłyszałam te słowa: córko Moja, niech się napełni radością serce Twoje. Ja Pan jestem z tobą, nie lękaj się niczego, jesteś w Sercu Moim."
św. Faustyna, Dzienniczek, zeszyt III, Boże Ciało 27.V.1937 r. (1133)
|
Śr gru 10, 2014 23:23 |
|
|
|