Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 14:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Wybory Samorzadowe 2014 
Autor Wiadomość

Post Re: Wybory Samorzadowe 2014
Grzegor napisał(a):
Ponownie zatrudnić 200 000 ludzi do przeliczenia głosów? Przecież znowu sfałszują :evil:

Uważasz, że nie da się przeliczyć głosów tak, by wykluczyć fałszerstwo?

Cytuj:
I udało się tysiącom spiskowców zachować tajemnicę :o

A tam zaraz "spiskowców". Mają się przyznawać do popełnienia przestępstwa? :o

Cytuj:
. Jonny99 wypisujesz nonsensy. Z doświadczenia wiem że jeżeli jakieś poglądy znajda się w głowie w sposób irracjonalny to racjonalnymi argumentami się ich z głowy nie usunie

Proszę zatem o racjonalne argumenty, wyjaśniające, skąd bierze się korelacja między ilością głosów nieważnych a ilością głosów na PSL - która ma miejsce zresztą nie pierwszy raz i wykazuje wiele ciekawych cech (np. potrafi się "ucinać" niczym nożem na granicach województw).

Cytuj:
Pytanie: w jaki sposób – techniczne - PSL mógłby sfałszować wybory pozostaje bez odpowiedzi.

W jaki sposób technicznie można unieważnić ważny głos?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 28, 2014 10:19

1. Przecież wiesz, że każde licznie głosów, które ne dał władz Kaczynskiemu jest z definicji sfałszowane
2. Robisz z tysięcy zwykłych obywateli przestępców?
3 Wskaż mi te korelacje konkretnie – liczbowo.
4. W jaki sposób unieważnić miliony głosów?

Pt lis 28, 2014 10:33
Opozycja w Polsce jest chora. Cały czas negacja. Tusk musi odejść. Sikorski musi odejść, itd. Potencjalnie konstruktywna krytyka.i kontrola zmienia się w destrukcję. I co najważniejsze: opozycyjne partie nie uznają podstawowych organów Rzeczypospolitej. Szef opozycji J. Kaczyński nie uznaje prezydenta. Trwa narodowe święto, a on sie nie zjawia na oficjalnych obchodach. Organizuje własne, prywatne święto. Żaden magnat XVI w nie ośmieliłby się tak postąpić.
Wolne wybory mają to do siebie, że każdy wynik jest możliwy. Wszystkie narody, państwa przechodzą przez taki okres.
....niechybnie sługa Putina, Norman Devis.
Szkoda, że Kaczyński nie może zorganizować w całej Polsce własnych, prywatnych wyborów.

Pt lis 28, 2014 10:49

Grzegor napisał(a):
1. Przecież wiesz, że każde licznie głosów, które ne dał władz Kaczynskiemu jest z definicji sfałszowane

Nic takiego nie wiem.

Cytuj:
2. Robisz z tysięcy zwykłych obywateli przestępców?

Ja?

Cytuj:
3 Wskaż mi te korelacje konkretnie – liczbowo

Już wskazywałem dla Małopolski. Inni też to liczyli np. tu: http://kriszu.mobile.salon24.pl/617609, ... atystyczny

Cytuj:
4. W jaki sposób unieważnić miliony głosów?

W jaki sposób technicznie można unieważnić ważny głos?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 28, 2014 11:10

Unieważnić głos można stawiającdrugi krzyżyk

Pytania:
Wykazałem że do sfałszowania wyborów w skali o której tu mowa potrzeby by był udział kilku tysięcy członków komisji.

1. W jaki sposób skłonił ich do popełnienia przestępstwa i podejmowania ryzyka poważnych konsekwencji
2. Dlaczego nikt z nich nie udał się do prasy, prokuratury mediów,
3. Ktoś musiał odmówić dlaczego ci którzy odmówili nie zgłosili sie do prokuratury i mediów.
4. W jaki sposób udało się sterować doborem członków komisji. Przecież spiskowcy musieli by opanować część całych komisji, nie tylko posiadać pojedynczych agentów w komisjach.
5. Przy fałszowaniu wyborów - powinny być duże różnice w wynikach pomiędzy bliskimi komisjami. Np. w tej samej miescowości w jednej powinien PSL dostać 50 % w drugiej 5%. Takie zjawisko powinno być częste . Proszę je znaleść tu są wyniki z wszystkich komisji : http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/000000.html.

Odpowiedź korelacja statytyczna nie dowodzi fałszowania wyborów. Może być spowodowana róznymi innymi przyczynami. A) PSL było na pierwszym miejscu – mniej wyrobieni wyborcy albo nieświadomie oddawali źle wypełnione karty albo nieświadomie stawiali krzyżyk gdziekolwiek -czyli na pierwszej stronie. B) W rejonach, gdzie ludzie są bardziej rozczarowani polityką, częściej głosują na PSL i częściej oddają świadomie nieważny głos. C) największy przyrost niewarznych głosów był na Pomorzy - tam też zaróano PSL jak i PIS miał największy przyrost głosów, Czy to dowodzi, że przynajmniej PiS w niektórych komisjach również fałszował Głosy?

Pt lis 28, 2014 12:31
Przez 4 lat Polscy tak zgłupieli, że nie potrafili odnaleźć właściwej listy dając zwycięstwo PSL jedynce na listach?..... bo przypominam: w 2010r 1 na listach do sejmików był PiS.

Pt lis 28, 2014 13:00

Johnny99 napisał(a):

Już wskazywałem dla Małopolski. Inni też to liczyli np. tu: http://kriszu.mobile.salon24.pl/617609, ... atystyczny

http://wiadomosci.wp.pl/kat,124400,titl ... aid=113e2b

Pt lis 28, 2014 18:40

Grzegor napisał(a):
1. W jaki sposób skłonił ich do popełnienia przestępstwa i podejmowania ryzyka poważnych konsekwencji

1. kto twierdzi, że WSZYSTKICH ktoś JEDEN nakłaniał?
2. w tym właśnie rzecz, że bałagan, panujący przez cały tydzień, znacznie ryzyko zredukował. Ponadto wydaje mi się, że w świadomości wielu ludzi z, bardzo szeroko pojętego, "obozu władzy" utrwaliła się już swego rodzaju "zasada smoleńska", mianowicie "i tak w to nikt nie uwierzy" (jak dotąd nie zawiodła ani razu - ani razu) - co na pewno wpływa na zredukowanie zahamowań.

Cytuj:
2. Dlaczego nikt z nich nie udał się do prasy, prokuratury mediów,

A kto miał się udać? Przecież nie sprawcy. Pisowcy? Przecież to wariaci, którzy nie mogą się pogodzić z tym, że przegrali. Zasada smoleńska.

Cytuj:
3. Ktoś musiał odmówić dlaczego ci którzy odmówili nie zgłosili sie do prokuratury i mediów.

W większości wypadków zapewne zwyczajnie nie było komu odmawiać - to mogła być inicjatywa oddolna, swoista "praca u podstaw", zapewne zresztą praktykowana już od lat (PSL zawsze miał ekstra wynik w samorządowych), tylko pierwszy raz na taką skalę. Szukając przykładów, cały czas natykam się w necie na teksty z poprzednich wyborów, wskazujące np. na miażdżące wyniki PSL w DPS-ach na terenie jednego z powiatów (i tylko tego), dochodzące do 100% - zapewne to tylko jedna z lokalnych "tradycji".

Cytuj:
4. W jaki sposób udało się sterować doborem członków komisji. Przecież spiskowcy musieli by opanować część całych komisji, nie tylko posiadać pojedynczych agentów w komisjach.

I część pewnie opanowali. W pozostałych przypadkach pomógł ogólny chaos.

Cytuj:
5. Przy fałszowaniu wyborów - powinny być duże różnice w wynikach pomiędzy bliskimi komisjami. Np. w tej samej miescowości w jednej powinien PSL dostać 50 % w drugiej 5%. Takie zjawisko powinno być częste .

Czemu?

Cytuj:
Proszę je znaleść tu są wyniki z wszystkich komisji : http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/000000.html.

Sorry, mam jeszcze, eee, życie na głowie.

Cytuj:
Odpowiedź korelacja statytyczna nie dowodzi fałszowania wyborów

Nie dowodzi. Stanowi podstawę do wątpliwości - jedną z. Tylko i aż.

Cytuj:
A) PSL było na pierwszym miejscu – mniej wyrobieni wyborcy albo nieświadomie oddawali źle wypełnione karty albo nieświadomie stawiali krzyżyk gdziekolwiek -czyli na pierwszej stronie.

Patrz odpowiedź maugerowi.

Cytuj:
B) W rejonach, gdzie ludzie są bardziej rozczarowani polityką, częściej głosują na PSL i częściej oddają świadomie nieważny głos.

Rozczarowani polityką głosują na partię (współ)rządzącą?? :| Oryginalna teza..

Cytuj:
C) największy przyrost niewarznych głosów był na Pomorzy - tam też zaróano PSL jak i PIS miał największy przyrost głosów, Czy to dowodzi, że przynajmniej PiS w niektórych komisjach również fałszował Głosy?

Nie dowodzi. Chodzi o wątpliwości, które należy rozstrzygnąć. Które MUSZĄ być rozstrzygnięte. Tego nie zamieciecie pod dywan.

Pt lis 28, 2014 19:27

Co należy zrobić aby kolejne zbliżające się wybory w 2015 r. nie mogły być podważane jako niewiarygodne czy / lub sfalszowane :?:

So lis 29, 2014 0:12
Nic sie nie da zrobic.
Jezeli ci co podwazaja nie wierza wlasnym mezom zaufania, to co chcesz zrobic?
Kazac Prezesowi liczyc wlasnorecznie wszystkie glosy pod obserwacja kamer i na zywo w telewizji na wszystkich kanalach?

So lis 29, 2014 9:07
Cytuj:
1. kto twierdzi, że WSZYSTKICH ktoś JEDEN nakłaniał?
2. w tym właśnie rzecz, że bałagan, panujący przez cały tydzień, znacznie ryzyko zredukował. Ponadto wydaje mi się, że w świadomości wielu ludzi z, bardzo szeroko pojętego, "obozu władzy" utrwaliła się już swego rodzaju "zasada smoleńska", mianowicie "i tak w to nikt nie uwierzy" (jak dotąd nie zawiodła ani razu - ani razu) - co na pewno wpływa na zredukowanie zahamowań.

Co nie stanowi żadnego dowodu na sfałszowanie wyborów.

Cytuj:
A kto miał się udać? Przecież nie sprawcy. Pisowcy? Przecież to wariaci, którzy nie mogą się pogodzić z tym, że przegrali. Zasada smoleńska.

Klasyka - zupełny brak dowodów zastąpić dowodem na męczeństwo

Cytuj:
W większości wypadków zapewne zwyczajnie nie było komu odmawiać - to mogła być inicjatywa oddolna, swoista "praca u podstaw", zapewne zresztą praktykowana już od lat (PSL zawsze miał ekstra wynik w samorządowych), tylko pierwszy raz na taką skalę. Szukając przykładów, cały czas natykam się w necie na teksty z poprzednich wyborów, wskazujące np. na miażdżące wyniki PSL w DPS-ach na terenie jednego z powiatów (i tylko tego), dochodzące do 100% - zapewne to tylko jedna z lokalnych "tradycji".

Dodaj jeszcze PSL skorumpował komisje wyborcze.

Cytuj:
I część pewnie opanowali. W pozostałych przypadkach pomógł ogólny chaos.

Czyli wszystkie wojewódzkie państwowa komisje wyborcze zostały opanowanie przez przekupionych przez PSL oszustów.....tworzysz jakiś swoisty mit grozy

Cytuj:
Sorry, mam jeszcze, eee, życie na głowie.

A na nieuzasadnione, niedowiedzione oszczerstwa czasu wystarcza...

Cytuj:
Nie dowodzi. Stanowi podstawę do wątpliwości - jedną z. Tylko i aż.

Wedle zasady pluj, pluj, zawsze coś się przyczepi.

Cytuj:
Patrz odpowiedź maugerowi.

Dlatego też z racji 1 na liście w 2010r wygrał PiS :D

Cytuj:
Rozczarowani polityką głosują na partię (współ)rządzącą?? :| Oryginalna teza..

O tyle oryginalna gdy ktoś nie jest zdolny pojąć, że w tych wyborach gros ludzi głosuje na ludzi osobiście im znanych

Cytuj:
Nie dowodzi. Chodzi o wątpliwości, które należy rozstrzygnąć. Które MUSZĄ być rozstrzygnięte. Tego nie zamieciecie pod dywan.

To tylko wątpliwości czy dowód na sfałszowane wybory?

So lis 29, 2014 10:24

Johnny99 napisał(a):
Pracowałem w komisjach wyborczych pod koniec lat 90-tych. W komisjach wyborczych nie ma ludzi władzy. Są tam zwykli ludzie – nie interesujący się specjalnie polityką. Np. panie nauczycielki - bo komisie często organizowane są w szkołach – zatem zgłaszali się często pracownicy danej szkoły.

Johnny99 napisał(a):
Wiara w to że można zorganizować spisek, w którym weźmie udział kilka tysięcy zwykłych ludzi i da się go utrzymać w tajemnicy jest – eufemistycznie mówiąc – bardzo naiwna.

Johnny99 napisał(a):
Grzegor napisał(a):
Cytuj:
5. Przy fałszowaniu wyborów - powinny być duże różnice w wynikach pomiędzy bliskimi komisjami. Np. w tej samej miescowości w jednej powinien PSL dostać 50 % w drugiej 5%. Takie zjawisko powinno być częste .

Czemu?
Bo preferencje wyborcze są różne w różnych rejonach Polski, różne w mieście i na wsi ale rzadko zmieniają się z ulicy na ulicę w tej samej miejscowości. A nie każdą komisje fałszerzom uda się opanować w tym samym stopniu.

Johnny99 napisał(a):
Rozczarowani polityką głosują na partię (współ)rządzącą?? Oryginalna teza..
Dla zwykłych ludzi nie interesujacych się polityka partią władzy jest PO

Johnny99 napisał(a):
Chodzi o wątpliwości, które należy rozstrzygnąć. Które MUSZĄ być rozstrzygnięte. Tego nie zamieciecie pod dywan.
Wątpliwości irracjonalnych nie można rozstrzygnąć ponieważ są irracjonalne.
Mówiąc inaczej są niefalsyfikowane – czyli żadne informacje, czy dane empiryczne nie skłonią wyznawców tego rodzaju wątpliwości do ich odrzucenia.

So lis 29, 2014 11:41

Grzegor napisał(a):
Pracowałem w komisjach wyborczych pod koniec lat 90-tych.

Sorry, ale to już prehistoria. Siedmioletnie, bezprecedensowe przecież rządy PO-PSL całkowicie zmieniają kontekst.

Cytuj:
Wiara w to że można zorganizować spisek, w którym weźmie udział kilka tysięcy zwykłych ludzi i da się go utrzymać w tajemnicy

Bo to nie był żaden wielki spisek - raczej tysiące malutkich spisków, a właściwie nawet i to słowo jest zbyt grube, chodzi zapewne raczej o właśnie takie "tradycje", "zwyczaje", "wicie rozumicie, ale pomożecie waszym podopiecznym prawidłowo [mrugnięcie okiem] oddać głos, prawda?" itp.

Na jakieś (jakie - to też kwestia do zbadania) odgórne działanie mogą wskazywać inne okoliczności, np.:

Dzięki koledze rajderowi135 dowiedziałem się że w 2010 r. wybory do sejmiku mazowieckiego, inaczej niż w innych województwach, odbywały się także przy użyciu książeczki. W efekcie odsetek głosów nieważnych był drastycznie większy niż w reszcie Polski. Taką samą informację zawiera tekst Łukasza P. Lipińskiego z „Polityki”**

Trudno mi to weryfikować ale, wbrew opinii pana Lipińskiego i intencjom rajdera ta okoliczność wcale nie zamyka sprawy. Wręcz przeciwnie.

Oto mamy rok 2010 a w nim niewątpliwą możliwość zapoznania się ze skutkami wprowadzenia glosowania za pośrednictwem książeczki. Jeśli ktokolwiek analizował te dane, a nie mam wątpliwości że powinien, bez problemu doszedłby do wniosku, że zastosowanie tego rozwiązania zaszkodzi wynikowi wyborów. Taką analizę powinna przeprowadzić oczywiście PKW.

Jeśli więc, po doświadczeniach 2010 r. na Mazowszu ktoś [kto? - J99] podjął decyzję o zastosowaniu „książeczki” w całej Polsce to…

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... mikow.read

Cytuj:
Dla zwykłych ludzi nie interesujacych się polityka partią władzy jest PO

No i?

Cytuj:
Wątpliwości irracjonalnych nie można rozstrzygnąć ponieważ są irracjonalne.

Tyle, że te nie są irracjonalne. Przeciwnie - są oczywiste dla każdego rozsądnego człowieka. Najlepiej wypunktował to Paweł Kowal: http://pawelkowal.salon24.pl/617473,15- ... z-wyborami.

So lis 29, 2014 17:28

A tak BTW - dzisiaj po raz pierwszy od 16 listopada zaszedłem do mojej lokalnej biblioteki, gdzie, oczywiście, mieściła się także jedna z komisji obwodowych. Na drzwiach wisiały protokoły. Nie mój obwód, więc nie zwróciłbym uwagi, gdyby nie jeden, widoczny z daleka szczegół - mianowicie całe były popisane długopisem. Niełatwo było to bazgroły odczytać, ale ostatecznie okazało się, że są to.. zarzuty członków komisji do treści protokołów. Było ich mnóstwo, większość w stylu "tu a tu nie wliczono karty", "zaginęło 10 kart tam i tam", "nie zgadza się ilość takich a takich głosów" itp. Nie mam, rzecz jasna, pojęcia, co się z tymi zarzutami podziało dalej. Nigdy też wcześniej czegoś takiego nie widziałem (a zawsze sprawdzałem po wyborach protokoły z mojej komisji).

So lis 29, 2014 17:58
Analiza danych jakościowych pokazała, że przy wyborze danego kandydata do władz samorządowych największe znaczenie ma jego lokalne pochodzenie, rozpoznawalność w lokalnym środowisku, ocena dotychczasowej działalności na rzecz lokalnej społeczności. Przynależność kandydata do partii politycznej, czy start z ugrupowania politycznego ma mniejsze znaczenie
http://www.frdl.org.pl/pliki/frdl/docum ... raport.pdf
Prawidłowości tej nie rozumieją politycy stąd tak idiotyczno-karkołomne oskarżenia.
PiS posiada ok 22 tys członków, PO niewiele więcej, obu brak struktur w powiatach, gminach.
PSL członków ma ponad 140 tys i od lat silne struktury w gminach, powiatach, dobrze pracująca na rzecz tychże powiatów i gmin.

So lis 29, 2014 20:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona