Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 12:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 39  Następna strona
 Koniec religii w szkołach? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Koniec religii w szkołach?
JedenPost napisał(a):
Niemniej przypuszczam, że zupełnie inaczej wyglądałaby sytuacja z perspektywy rodziców, którzy w konkretnym momencie mieliby dobrowolnie, z własnej kieszeni wyjąć pieniądze i za te lekcje zapłacić.

Pójdź dalej. Zaproponuj, żeby rodzice płacili też za lekcje matematyki, fizyki, chemii, geografii, biologii, polskiego, języków obcych, w-f... i czego tam jeszcze.

Cz gru 04, 2014 12:52
Zobacz profil WWW

No nie. Skoro te są obowiązkowe, to uczestniczą w nich wszyscy, logiczne zatem że i wszyscy płacą.

Zajęcia fakultatywne powinny być opłacane - no, chyba że ktoś podejmuje się zorganizowania fakultatywnych zajęć bez wynagrodzenia, wtedy czemu nie - szkoła powinna w miarę możliwości udostępnić pomieszczenie.

Albo jeszcze inaczej: można by w ogóle zlikwidować w szkołach odrębność obu dyskutowanych przedmiotów i zorganizować zamiast nich zajęcia w formie rozpisanych na cały rok bloków prowadzonych wspólnie przez różnych duchownych i pracowników naukowych zajmujących się etyką, filozofią, antropologią... takie zajęcia także o religii dawałyby lepsze pojęcie, w każdym razie rozumianej jako istotna część dziedzictwa kulturowego.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 04, 2014 13:20
JedenPostcie, jeżeli chcesz mieć osobne zajęcia z religioznawstwa, to powinieneś zgłosić taki wniosek do MEN. Natomiast nie przerabiaj na nie zajęć z nauczania religii, które są przeznaczone dla osób do niej przynależących.

Cz gru 04, 2014 13:25

Kael napisał(a):
Jezeli rodzice, ktorzy placa podatki zycza sobie nauki religii dla swoich dzieci to dlaczego nie maja miec do tego prawa? Sa we wlasnym kraju, finansuja szkoly z wlasnych pieniedzy i zyja w demokracji. Gdzie tu widzisz problem?

Koniec religii w szkole w naszym kraju nie nastąpi. Klamka zapadła, gdyż Chrzest Polski był przełomowym momentem w historii naszego kraju. Znaczenie i skutki przyjęcia przez Polskę chrztu łączą się ze sobą nieodwracalnie, chcemy czy nie.
Myślę że rodzice nie mają takich życzeń jak piszesz. Stan ten został niejako wymuszony, i tutaj jest kłopot. Jednak Biblia nakazuje posłuszeństwo każdej władzy. Z tego powodu, trzeba w cierpliwości znosić to co mamy. Ale niedługo nastąpi zmiana...

Cz gru 04, 2014 15:28

Yarpen_Zirgin napisał(a):
JedenPostcie, jeżeli chcesz mieć osobne zajęcia z religioznawstwa, to powinieneś zgłosić taki wniosek do MEN. Natomiast nie przerabiaj na nie zajęć z nauczania religii, które są przeznaczone dla osób do niej przynależących.

Nie przerabiajmy zatem: niech blok zawierający religioznawstwo będzie realizowany w szkole, a katecheza w salkach katechetycznych :)

Aha - ów blok byłby oczywiście normalnym przedmiotem obowiązkowym, bo o religii, filozofii i etyce każdy młody obywatel powinien coś niecoś się dowiedzieć. Mądrze poprowadzone takie zajęcia ładnie zazębiały by się z wiedzą przyswajaną np. na języku polskim i historii.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 04, 2014 15:41
JedenPost napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):

Nie przerabiajmy zatem: niech blok zawierający religioznawstwo będzie realizowany w szkole, a katecheza w salkach katechetycznych :)

Projekt zajęć z religioznawstwa złóż do MEN, a ponieważ Konstytucja zezwala na nauczanie religii w szkole, to nie widzę powodu, aby przenosić katechezy do salek parafialnych. :)

Cz gru 04, 2014 16:01

Konstytucja zezwala także na nauczanie w szkole jogi, feng-shui, tarota i brydża sportowego, że o jodłowaniu nie wspomnę. Nie widzę więc powodu, by zainteresowani mieli płacić za takie zajęcia - one powinny być finansowane przez wszystkich, nieprawdaż?

Cz gru 04, 2014 17:37

W zasadzie nie mam nic do religii w szkole. Tylko uważam, że 1 raz w tygodniu wystarczy. Mam dziecko w gimnazjum i np. zajęcia z chemii są tylko raz w tygodniu. W momencie gdy pani nauczycielka zachoruje, lub przytrafi się na tej lekcji apel czy klasowe wyjście ciężko jest to nadrobić. Na religii (zajęcia 2 razy w tygodniu) dzieci uczą się na pamięć na ocenę co roku w zasadzie tych samych modlitw i nie wiem czemu to ma służyć. Może panie katechetki powinny przechodzić jakieś testy kompetencji co do nauczania. Ostatnio moje dziecko przekazało, że pani katechetka powiedziała do kolegi z klasy, że jest dzieckiem szatana bo urodził się 31 października. Nigdy nie przyszłoby mi nawet do głowy aby się tak wyrazić do kogokolwiek. Nie wiem czym się kieruje ta pani ale z pewnością nie jest to to o czym mówi Biblia.

Ostatnio edytowano Pn gru 08, 2014 18:35 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

wyłączono reklamę w podpisie

Pn gru 08, 2014 18:25

Cytuj:
W zasadzie nie mam nic do religii w szkole. Tylko uważam, że 1 raz w tygodniu wystarczy.

W zasadzie nie mam nic do prowadzania dziecka do kościoła ale raz w miesiącu wystarczy...
W zasadzie nie mam nic do modlitwy i w domu ale raz w tygodniu wystarczy...;-)

A w czym, tak konkretnie, przeszkadza to, że dwa razy w tygodniu? Moje dziecko codziennie modli się w szkole bo to szkoła katolicka i nie widzę w tym nic zdrożnego szczerze mówiąc...

Śr gru 10, 2014 0:32

Modlitwa to co innego niż (wątpliwej jakości (statystycznie, generalizując)) wiedza religijna przekazywana podczas religii w polskich szkołach.

Śr gru 10, 2014 8:56

Jeśli Bóg pozwoli, to religia będzie jeszcze długo w polskich szkołach. Ważne jest, by wychowywać dzieci nie tylko w wiedzy, ale i w wierze. Wartości powinny być dla młodego człowieka bardzo ważne. To one kształtują i nie powinniśmy szczędzić na nie pieniędzy.

Śr gru 10, 2014 14:50

Cytuj:
Jeśli Bóg pozwoli, to religia będzie jeszcze długo w polskich szkołach.

Jak ateista zabroni to religii nie będzie już w szkołach, a co! Nie żebym miał coś szczególnego do lekcji religii, nudne jak każdy inny przedmiot prowadzony zgodnie z "programem nauczania".

Cytuj:
Ważne jest, by wychowywać dzieci nie tylko w wiedzy, ale i w wierze

Masz rację, skończyłem katolickie gimnazjum i szkołę podstawową i zobacz jaki zdrowy ateista ze mnie wyrósł. Żyj dalej w przeświadczeniu, że wpajanie czegokolwiek na siłę działa.

Cytuj:
Wartości powinny być dla młodego człowieka bardzo ważne.

Zdajesz sobie sprawę z faktu, że każdy człowiek wyznaje jakieś wartości? Tylko nie licz, że będą one takie jak sobie wymarzysz bo się mocno przeliczysz.

Cytuj:
To one kształtują i nie powinniśmy szczędzić na nie pieniędzy.

Sugerujesz podniesienie podatków? Jestem pewny, że nasz rząd poprze tą inicjatywę :)

Śr gru 10, 2014 14:58

Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a):
Żyj dalej w przeświadczeniu, że wpajanie czegokolwiek na siłę działa.

I dlatego chcecie nauczać Potwora Spaghetti w szkołach? ;-) Widzisz już, czemu jestem za tym, by was zarejestrować? :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 10, 2014 15:18

Johnny99 napisał(a):
I dlatego chcecie nauczać Potwora Spaghetti w szkołach? ;-) Widzisz już, czemu jestem za tym, by was zarejestrować? :D

Jeżeli przez to poprawi się zaopatrzenie stołówek szkolnych, to ja też popieram!

...

(Koh 3:1nn)

Śr gru 10, 2014 15:22

Spaghetti w każdej szkole! Znakomity pomysł!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 10, 2014 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 39  Następna strona