Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 21:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Następna strona
 Dlaczego pożegnałem Kościół 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego pożegnałem Kościół
Nie ma sensu ta przepychanka, nie dojdziemy do porozumienia, bo ja w centrum stawiam Boga, Ty człowieka, stąd traktowanie Boga jako istoty poddanej spełniającej fanaberie człowieka.

Cz gru 04, 2014 9:09

Swoją drogą ciekawe, czy "stawiałabyś w centrum Boga", gdyby na Twoich oczach brodaty Ahmed odrzynał głowę twojemu dziecku. Nie Tobie - to by było za proste. Człowiek odpowiednio głęboko zaślepiony wiarą potrafi własną śmierć znieść z godnością. Ale własna śmierć a patrzenie, jak jest mordowane nasze dziecko, to dwie zupełnie różne rzeczy.

Cz gru 04, 2014 9:18
Zobacz profil WWW

Cóż, wszak to podstawowe założenie humanizmu - człowiek miarą wszechrzeczy i punktem odniesienia. Jeśli takową miarą nie ma być istota samoświadoma i cierpiąca to co innego wchodzi w grę? Niezdefiniowane byty z krainy fantazji?

Cz gru 04, 2014 10:47

Alus napisał(a):
Nie ma sensu ta przepychanka, nie dojdziemy do porozumienia, bo ja w centrum stawiam Boga, Ty człowieka, stąd traktowanie Boga jako istoty poddanej spełniającej fanaberie człowieka.

Ja mam wrażenie, że problem leży gdzie indziej. Ja rozpatruję rzecz bazując na obserwacjach i logice, Ty na wierze. Jeżeli Twoja wiara mówi coś innego od logiki - to tym gorzej dla logiki.

Cz gru 04, 2014 16:59
Acro napisał(a):
Alus napisał(a):

Ja mam wrażenie, że problem leży gdzie indziej. Ja rozpatruję rzecz bazując na obserwacjach i logice, Ty na wierze. Jeżeli Twoja wiara mówi coś innego od logiki - to tym gorzej dla logiki.

I co Ci podpowiada logika w kwestii cierpienia?......oskarżania Boga w istnienie którego nie wierzysz.

Pt gru 05, 2014 9:19

czuowiek napisał(a):
Swoją drogą ciekawe, czy "stawiałabyś w centrum Boga", gdyby na Twoich oczach brodaty Ahmed odrzynał głowę twojemu dziecku. Nie Tobie - to by było za proste. Człowiek odpowiednio głęboko zaślepiony wiarą potrafi własną śmierć znieść z godnością. Ale własna śmierć a patrzenie, jak jest mordowane nasze dziecko, to dwie zupełnie różne rzeczy.

Nie zycze nikomu takiej sytuacji, to bylaby wielka proba naszej wiary.

Pt gru 05, 2014 10:45

Dlaczego "byłaby"? W ostatnich tygodniach paru rodziców doświadczyło tej atrakcji.
Co prawda nie byli bezpośrednimi świadkami, ale mogli sobie oglądnąć to na youtubie. I to w dodatku w jakości HD... Co prawda te dzieci akurat były już dorosłe, gdy im ich głowy odrzynano, no ale nadal to były dzieci swoich rodziców...

Zresztą ja myślę, że każdy żarliwie wierzący w Boga, który jest miłością, powinien mieć odwagę oglądnąć sobie taką egzekucję - to pozwala nabyć pewne wyobrażenie o skali okrucieństwa, na jaką przyzwala Bóg.

Pt gru 05, 2014 12:39
Zobacz profil WWW
Moderator

Dla mnie takie coś pozwala nabyć pewne wyobrażenie o skali okrucieństwa, do jakiego zdolny jest człowiek, który wbrew swoim zapewnieniom odszedł od Boga.
No, ale rozumiem, że punkt widzenia zależy od przyjętych założeń.

Pt gru 05, 2014 13:17
Zobacz profil WWW

Ja mam trochę inny punkt widzenia:
Jeśli dwoje dzieci "wydrapuje sobie oczy", to po pierwsze robią to, gdyż rodzice nie potrafili ich wychować w taki sposób, aby nie czuły potrzeby rozwiązywania konfliktów w taki sposób, a po drugie robią to dlatego, że rodzice im nie przerywają.

Pt gru 05, 2014 13:19
Zobacz profil WWW
Moderator

To bardzo kulawa analogia i rozumiem, że jej zadaniem jest jedynie uwypuklenie swojego poglądu, choćby dla kogoś innego ten pogląd był bezzasadny.

Pt gru 05, 2014 13:22
Zobacz profil WWW

Dlaczego kulawa? Uzasadnij.
Gdybym ja napisał "jesteś głupi", to dodałbym "ponieważ...".

Pt gru 05, 2014 13:23
Zobacz profil WWW
Moderator

Inne są założenia wyjściowe. Zgodnie z tym, w co wierzymy Bóg stwarzając człowieka uczynił go dojrzałym a nie dzieckiem i powierzył mu zarządzanie całym światem.
Nie obiecywał, że będzie mu przerywał każdą zabawę niezgodną z jego pojęciem zabawy, lub chronił przed dokonywaniem złych wyborów i ich skutkami.
Nie powiedział: bawcie się, a dobry dziadziuś będzie czuwał, żeby się wam nic nie stało, albo, żebyście sobie nawzajem krzywdy nie czynili.
Powiedział: uczyniłem was na swój obraz i podobieństwo i teraz macie wszystko, żeby sami za siebie być odpowiedzialnymi. Nie będę ograniczał waszej wolności, bo inaczej nie będę mógł od was niczego wymagać. Nie jesteście dziećmi, znacie zasady.

Pt gru 05, 2014 13:35
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Inne są założenia wyjściowe. Zgodnie z tym, w co wierzymy Bóg stwarzając człowieka uczynił go dojrzałym a nie dzieckiem

I to "dojrzałe dziecko", stworzone "na obraz i podobieństwo", obrzyna innym dzieciom głowy? :o
Cytuj:
i powierzył mu zarządzanie całym światem.
No nie da się ukryć, że się nie wtrąca...
Cytuj:
Nie obiecywał, że będzie mu przerywał każdą zabawę niezgodną z jego pojęciem zabawy, lub chronił przed dokonywaniem złych wyborów i ich skutkami.

W ten sposób pojmujesz wychowanie dziecka aby rozumiało, że nie należy innym dzieciom obrzynać głów?
Cytuj:
Nie powiedział: bawcie się, a dobry dziadziuś będzie czuwał, żeby się wam nic nie stało, albo, żebyście sobie nawzajem krzywdy nie czynili.

W ten sposób pojmujesz wychowanie dziecka aby rozumiało, że nie należy innym dzieciom obrzynać głów?
Cytuj:
Powiedział: uczyniłem was na swój obraz i podobieństwo i teraz macie wszystko, żeby sami za siebie być odpowiedzialnymi.

A komu powiedział? Bo mi nic takiego nie mówił...
Mam wierzyć na słowo księdzu, który kazał dziewczynce zlizywać piankę ze swoich kolan, że Bóg tak powiedział? :shock:
Cytuj:
Nie będę ograniczał waszej wolności, bo inaczej nie będę mógł od was niczego wymagać.
Uniemożliwienie oderżnięcia głowy to jest ograniczenie wolności, które pozbawiłoby Boga możliwości wymagania? :shock:
Cytuj:
Nie jesteście dziećmi, znacie zasady.

Czyli "nawet jeśli odrzynacie jedni drugim łby, to nadal jesteście dokładnie takimi, jakimi was stworzyłem"?

Pt gru 05, 2014 14:07
Zobacz profil WWW
Moderator

Tak. Niestety. Ten dorosły człowiek, a nie żadne dziecko (w żadnym znaczeniu tego słowa) dokonuje tak okrutnych czynów. Co do "wychowania" to owszem, człowiek otrzymał wewnętrzne prawo naturalne i nakaz kochania bliźniego. Z zasady wystarczy. Czasami jednak trafiają się psychopaci, którzy uważają, że oni i tak wiedzą lepiej. Nakaz miłości bliźniego jest między innymi po to, by ludzie sobie nawzajem "głów nie obrzynali".
Nie musisz wierzyć księdzu. Na Twoim przykładzie widzę, że wierzysz wewnętrznemu głosowi w Tobie, które jedni nazywają sumieniem, inni prawem wewnętrznym, inni postawą życzliwości. Wytłumacz mi raczej, dlaczego są tacy, ktorzy ten głos wewnętrzny w sobie zagłuszyli.
Tak więc "uniemożliwienie oderżnięcia głowy" byłoby ograniczenie wolności, takim samym jak uniemożliwienie każdej, najmniejszej nawet czynności, a jeśli "odrzynacie jedni drugim łby" to niszczycie w ten sposób mój obraz w was. I wy za to jesteście odpowiedzialni.

Pt gru 05, 2014 16:03
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Co do "wychowania" to owszem, człowiek otrzymał wewnętrzne prawo naturalne i nakaz kochania bliźniego. Z zasady wystarczy. Czasami jednak trafiają się psychopaci, którzy uważają, że oni i tak wiedzą lepiej.

Akurat psychopaci to ludzie, którzy najwyraźniej tego nakazu nie otrzymali.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt gru 05, 2014 16:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Następna strona