Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona
 Dlaczego pożegnałem Kościół 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego pożegnałem Kościół
medieval_man napisał(a):
Z zasady wystarczy. Czasami jednak trafiają się psychopaci, którzy uważają, że oni i tak wiedzą lepiej.

Co to znaczy "trafiają się"? To nie Bóg ich stworzył, tylko tak "sami z siebie" się trafiają?
Anioł, który upadł, też "się trafił"? Znikąd? Nikt go nie stworzył takim a nie innym?

O ludziach z wrodzonymi skłonnościami do sadyzmu i okrucieństwa to już nawet nie wspominam, bo to jest dopiero kłopotliwa zagwozdka dla każdego, kto wierzy, że dziecko to "dar od Boga".

Pt gru 05, 2014 16:39
Zobacz profil WWW
Moderator

Tak, masz rację.
Bóg każdego człowieka tworzy oddzielnie. I każdego wychowuje. Nic do tego nie mają ani rodzice, ani środowisko.

Pt gru 05, 2014 16:51
Zobacz profil WWW
Moderator

JedenPost napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Co do "wychowania" to owszem, człowiek otrzymał wewnętrzne prawo naturalne i nakaz kochania bliźniego. Z zasady wystarczy. Czasami jednak trafiają się psychopaci, którzy uważają, że oni i tak wiedzą lepiej.

Akurat psychopaci to ludzie, którzy najwyraźniej tego nakazu nie otrzymali.

Nauka moralna Kościoła ujmuje także tego typu dylematy.

KKK 7178 Godność osoby ludzkiej zawiera w sobie prawość sumienia i jej się domaga. Sumienie obejmuje postrzeganie zasad moralnych (syndereza), ich zastosowanie w danych okolicznościach przez praktyczne rozeznanie racji i dóbr, a w wyniku tego sąd o konkretnych czynach, zamierzonych lub już dokonanych.

Nie jest konieczne posiadanie moralności, która opiera się na jakichkolwiek uczuciach. Wystarczy zdolność do racjonalnego rozumowania pozwalająca na 'praktyczne rozeznanie racji i dóbr'.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt gru 05, 2014 18:05

Owszem, psychopatów cechuje bardzo praktyczne rozeznanie - robią to, co dobre jest dla nich, nie zwracając uwagi na skutki dla innych.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt gru 05, 2014 18:41

Warto dodatkowo wspomnieć, że tylko niektórzy psychopaci to mordercy. Pozbawieni jakichkolwiek wyrzutów, podejmują najlepsze decyzje tam gdzie innym przeszkadza moralność. Innymi słowy, gdyby nie psychopaci dalej walilibyśmy kamieniem o kamień żeby było nam ciepło.

Pt gru 05, 2014 18:46

Alus napisał(a):
Acro napisał(a):
Alus napisał(a):
Nie ma sensu ta przepychanka, nie dojdziemy do porozumienia, bo ja w centrum stawiam Boga, Ty człowieka, stąd traktowanie Boga jako istoty poddanej spełniającej fanaberie człowieka.

Ja mam wrażenie, że problem leży gdzie indziej. Ja rozpatruję rzecz bazując na obserwacjach i logice, Ty na wierze. Jeżeli Twoja wiara mówi coś innego od logiki - to tym gorzej dla logiki.

I co Ci podpowiada logika w kwestii cierpienia?......oskarżania Boga w istnienie którego nie wierzysz.

Ważną rzecz:
że powszechność cierpienia dowodzi, że Bóg taki, jak sobie wyobrażają chrześcijanie (czyli miłosierny i wszechmocny, ale też np. miłosierny i sprawiedliwy jednocześnie), nie może istnieć.

N gru 07, 2014 10:12
Moze, moze.
Gdyby Bog byl do ogarniecia rozumem Acro, to .... nie bylby Bogiem.

Bog jest zawsze Inny.
Jest swiatloscia i nie ma w Nim ciemnosci, ale jest jednoczesnie Bogiem zazdrosnym i ogniem pozerajacym.
Ogien pali to, co nie jest prawda.
Prawdziwa milosc tez pali i oczyszcza.

Ty peobujesz Boga ogarnac logika. Potrafisz logika ogaenac milosc badz nienawisc?

A Bog jest zawsze wiekszy i zawsze inny.

N gru 07, 2014 10:31

Kael napisał(a):
Moze, moze.
Gdyby Bog byl do ogarniecia rozumem Acro, to .... nie bylby Bogiem.

Bog jest zawsze Inny.
Jest swiatloscia i nie ma w Nim ciemnosci, ale jest jednoczesnie Bogiem zazdrosnym i ogniem pozerajacym.
Ogien pali to, co nie jest prawda.
Prawdziwa milosc tez pali i oczyszcza.

Ty peobujesz Boga ogarnac logika. Potrafisz logika ogaenac milosc badz nienawisc?

A Bog jest zawsze wiekszy i zawsze inny.

To, co piszesz, to piękna poezja, ale poezją się dowodów nie przeprowadza.

Logika mówi zaś jasno: Bóg będący róznowcześnie miłosierny i wszechmocny nie dopuściłby do zaistnienia na świecie cierpienia, i to w takiej ilości. Chyba że rozumiesz te pojęcia inaczej, niż to się przyjęło: np że nie jest wszechmocny, ale tylko że dużo może (jak sekretarka dyrektora...) albo że miłość Boga to nie zwykła miłość, ale palenie i oczyszczanie (cokolwiek to znaczy). To prosze o sprecyzowanie tych pojęć.

N gru 07, 2014 10:40
Acro napisał(a):
Logika mówi zaś jasno: Bóg będący róznowcześnie miłosierny i wszechmocny nie dopuściłby do zaistnienia na świecie cierpienia, i to w takiej ilości.

Gdybyś Ty był Bogiem, to pewnie byś tak zrobił. Tylko w jaki sposób byś to przeprowadził?

N gru 07, 2014 10:43
Cytuj:
Ważną rzecz:
że powszechność cierpienia dowodzi, że Bóg taki, jak sobie wyobrażają chrześcijanie (czyli miłosierny i wszechmocny, ale też np. miłosierny i sprawiedliwy jednocześnie), nie może istnieć.

Bóg stworzył człowieka na "na wzór i podobieństwo swoje", czyli Bóg nie tworzący zła i cierpienia, ta samą cechą obdarzył człowieka.
Pytanie zatem dlaczego człowiek dokonuje zła, przydaje cierpienia, każdy musi sobie zadać.
Zarzuty wobec Boga są infantylnym uciekaniem przed własną winą.

N gru 07, 2014 10:45

Może to wytłuszczę, bo najwyraźniej nie łapiesz: nie zarzucam niczego nieistniejącemu Bogu.Uświadamiam wam tylko, że powszechność cierpienia dowodzi, że Bóg taki, jak sobie wyobrażają chrześcijanie (czyli miłosierny i wszechmocny, ale też np. miłosierny i sprawiedliwy jednocześnie), nie może istnieć.

I dalej: Bóg stworzył nas grzesznymi (do tego na swój obraz)?! Podwójnie ciekawe...

N gru 07, 2014 11:00
Acro napisał(a):
Może to wytłuszczę, bo najwyraźniej nie łapiesz: nie zarzucam niczego nieistniejącemu Bogu.Uświadamiam wam tylko, że powszechność cierpienia dowodzi, że Bóg taki, jak sobie wyobrażają chrześcijanie (czyli miłosierny i wszechmocny, ale też np. miłosierny i sprawiedliwy jednocześnie), nie może istnieć.

Ale to "nie może istnieć" wynika wyłącznie z tego, jaki urojony obraz Boga sobie stworzyłeś, a nie z tego, jaki jest rzeczywiście. Masz więc oczywiście rację, że ten wymyślony przez Ciebie bóg nie istnieje, ale to nie ma żadnego związku z istnieniem prawdziwego Boga. :)

N gru 07, 2014 11:09

To powiedz mi Yarpen skąd ty wiesz jaki ten twój "Bóg" jest naprawdę? Spotkałeś go, rozmawiałeś z nim? Jedyne na czym się opierasz, to słowa innych którzy całe swoje życie podobnie jak ty poddawani byli propagandzie.

Wstaw w miejsce "Bóg" dowolnego dyktatora (którego przy okazji uważasz za zbrodniarza), czy on także jest najcudowniejszy ponieważ dane ci było rozmawiać z osobą której całe życie to się wmawiało?

N gru 07, 2014 11:25

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Acro napisał(a):
Logika mówi zaś jasno: Bóg będący róznowcześnie miłosierny i wszechmocny nie dopuściłby do zaistnienia na świecie cierpienia, i to w takiej ilości.

Gdybyś Ty był Bogiem, to pewnie byś tak zrobił. Tylko w jaki sposób byś to przeprowadził?

Jako wszechmocny i wszechwiedzący na pewno skutecznie. Sugerujesz, że Wszechwiedzący nie wie jak?

N gru 07, 2014 11:32

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Acro napisał(a):

Ale to "nie może istnieć" wynika wyłącznie z tego, jaki urojony obraz Boga sobie stworzyłeś, a nie z tego, jaki jest rzeczywiście. Masz więc oczywiście rację, że ten wymyślony przez Ciebie bóg nie istnieje, ale to nie ma żadnego związku z istnieniem prawdziwego Boga. :)

Czyli przyznajesz, że Bóg chrześcijański nie jest wszechmocny lub miłosierny? Bo to jedyne założenia, jakie czyniłem.

N gru 07, 2014 11:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona