Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 11:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość

Post Re: Tydzień apostazji
mareta napisał(a):
Tak sobie tylko zapytam. Skoro "formalny" katolik do kościoła nie chodzi, to skąd bierze się ta kasa i do kogo idzie?

Jedno z drugim chyba nie ma żadnego związku. Niemniej formalna statystyka katolików jest niezbędna przy lobbowaniu na rzecz finansowania dominującego Kościoła w Polsce. No i aby ta formalna statystyka była jak najwyższa, Kościół od wieków promuje chrzczenie nieświadomych niczego niemowląt, co w jakimś sensie ułatwia mu owo lobbowanie. Co więcej, o ile coś się nie zmieniło, to Kościół nie prowadzi statystyki apostatów - tak jakby nie chciał wiedzieć ile owieczek mu formalnie umknęło. Oczywiście, absolutnie nie wierzą w to, że Kościół tego nie wie - oni wiedzą wszystko na temat swojej trzódki, no ale jaki ma interes by się tym chwalić i podcinać kurę znoszącą złote jaja na której siedzi?

Pn gru 08, 2014 14:22

czuowiek napisał(a):
Ale która kasa? Te półtora miliarda rocznie jako pensje dla księży katechetów i kapelanów szpitalno/wojskowych?
Czy o fundusz kościelny Ci chodzi?
Bp fundusz proporcjonalnie. Czyli Kościół Katolicki bierze 87% całej puli o ile się orientuję.

No właśnie, też nie wiem, o którą kasę chodzi. Chyba, że był to jeden z wielu wpisów bez przemyślenia. My Polacy tak już mamy, że najlepiej nam się liczy cudzą kasę. Ale to może sam mentor wyjaśni ;)

Pn gru 08, 2014 14:24

Jajko napisał(a):
Co więcej, o ile coś się nie zmieniło, to Kościół nie prowadzi statystyki apostatów - tak jakby nie chciał wiedzieć ile owieczek mu formalnie umknęło.

Zmieniło się. I parę razy pisałem już o tym. Już o tym nawet czuowiek pisał chyba w tym wątku. Ostatnia liczba wynosiła dumne 459 sztuk...

Jajko napisał(a):
Oczywiście, absolutnie nie wierzą w to, że Kościół tego nie wie

Przeceniasz KRK. Zacznijmy od tego, że do powstania "instrukcji KEP" takie dane AFAIK nie były gromadzone. A po "instrukcji KEP" różne ruchy zaczęły ją ignorować i wysyłać jakieś listy polecone - co AFAIK nie jest rejestrowane w kurii. Też już o tym pisałem.

...

(Koh 3:1nn)

Pn gru 08, 2014 14:30

Żeby więc jak najmniej wspólnego z tą kasą i dawać jak najmniej powodów ustawodawcy do jej przyznawania nie temu komu się ona należy coraz więcej ludzi po prostu nie chrzci swoich dzieci. Oczywiście, to nie jest jedyny powód. Niemniej odsetek chrzczonych niemowląt spada.

bert, masz rację w sprawie publikowania danych o apostatach. Myliłem się. Gdzie można znaleźć te dane, bo dotarłem tylko do liczb z roku 2010? Czyżby potem Kościół już ich nie publikował? Ciekawe dlaczego??

Pn gru 08, 2014 14:39

A bert04 zamierza udzielić odpowiedzi na pytanie, w których diecezjach obowiązuje formalnie instrukcja KEP?

No i jeszcze kanon 751 KPK nam doszedł w międzyczasie dzięki uprzejmości kol. bramina...
Więc w jakim prawie kościelnym KEP wyczytał, że apostazja polega na przywleczeniu do proboszcza dwóch świadków?

Pn gru 08, 2014 14:55
Zobacz profil WWW
Jajko napisał(a):
No i aby ta formalna statystyka była jak najwyższa, Kościół od wieków promuje chrzczenie nieświadomych niczego niemowląt, co w jakimś sensie ułatwia mu owo lobbowanie.

No Jajo. Kosciol promuje chrzest niemowlat od poczatku. Wszystkie chrzescijanskie Koscioly chrzcza niemowleta. To normalna praktyka a nie lobowanie lub nabijanie statystyk.

W oswieconej i laickiej zachodniej Europie panstwo finansuje rozne koscielne instytucje bo ma z tego korzysc. Korzystaja lokalne spolecznosci bo Kosciol prowdzi zlobki, przedszkola, szkoly, domy starcow, roze osrodki opiekuncze itp.
Samorzadom odpadaja koszty organizacji, zarzadzania i zasoby ludzkie. I nikt sie temu nie dziwi a apostaci wysylaja dzieci do katolickiej szkoly lub przedszkola :D
Podobnie jest w Polsce, tak przypuszczam.

Cytuj:
Czytałem to, i taka "poważna niedogodność" musi być na serio poważna, przykładowo w krajach, gdzie chrześcijaństwo jest prześladowane i uzyskanie bierzmowania grozi konsekwencjami.

Nie tylko w tych krajach.Jak ktos jest dorosly i pracuje a kursy do bierzmowania trwaja dluzej to rzeczywiscie jest problem.

Pn gru 08, 2014 15:01
czuowiek napisał(a):
apostazja polega na przywleczeniu do proboszcza dwóch świadków?
:lol:

Wystarczyloby przeciez przyjsc z dowodem osobistym, podpisac deklaracje, ze sie wystepuje z Kosciola, do widzenia i milego dnia.

Przymuszony pacierz Panu Bogu niemily - staropolskie przyslowie.

Pn gru 08, 2014 15:10

A ja jestem fanem jednego ze zdań w naszej ulubionej instrukcji KEP, co do której bert04 nie chce się wypowiedzieć, na jakim prawie kościelnym się ona opiera i w których diecezjach formalnie obowiązuje:

Cytuj:
Dlatego z zasady akt formalnego wystąpienia – jeśli mimo podjętych starań do niego dochodzi – nie powinien być dokonywany w tym samym dniu, w którym osoba chcąca wystąpić z Kościoła zgłasza swój zamiar duszpasterzowi, ale dopiero po upływie czasu, jaki proboszcz roztropnie pozostawi do namysłu przed podjęciem tak poważnego w skutkach kanonicznych kroku.

Kto proboszczowi zabroni "roztropnie pozostawić" chętnemu do apostazji 10 lat "do namysłu"? :lol:

Pn gru 08, 2014 15:19
Zobacz profil WWW

Jajko napisał(a):
bert, masz rację w sprawie publikowania danych o apostatach. Myliłem się. Gdzie można znaleźć te dane, bo dotarłem tylko do liczb z roku 2010? Czyżby potem Kościół już ich nie publikował? Ciekawe dlaczego??

Jak znam życie, zaraz wyskoczysz z tezą "Dla kasy!!!".

A jeżeli mogę dać moją teorię, to dane z roku 2010 były podane w 2012. O ile się orientuję, takie opóźnienia nie są niczym dziwnym, GUS też podaje dane statystyczne sprzed dwóch lat. Być może w 2011/2013 wybuchło to zamieszanie z listami poleconymi i nie można już było podać rzetelnych danych? Nie śledziłem chronologii wydarzeń, więc ta teoria jest dobra, jak każda inna.

------------------

czuowiek napisał(a):
A bert04 zamierza udzielić odpowiedzi na pytanie, w których diecezjach obowiązuje formalnie instrukcja KEP?

Bez wgłębiania się w sprawę powiedziałbym, że tam, gdzie jest stosowana.

czuowiek napisał(a):
Kto proboszczowi zabroni "roztropnie pozostawić" chętnemu do apostazji 10 lat "do namysłu"?

Nikt i jest to IMHO jedyny zapis, który w znaczący sposób może być wykorzystany do blokowania apostazji.

-------------------

bramin napisał(a):
I nikt sie temu nie dziwi a apostaci wysylaja dzieci do katolickiej szkoly lub przedszkola

Jest jeszcze śmieszniej, w ostatnim roku przedszkola ludzie chrzczą swoje pociechy, żeby się mogły dostać do katolickiej placówki oświatowej.

...

Pn gru 08, 2014 15:24

bert04 napisał(a):
Bez wgłębiania się w sprawę powiedziałbym, że tam, gdzie jest stosowana.
Bardzo sprytnie. :badgrin:
A można gdzieś sprawdzić, który biskup nakazał jej stosowanie w swojej diecezji, czy to ogólnie tajemnica? Skąd mam wiedzieć, czy w mojej diecezji ten produkt biskupiej myśli twórczej obowiązuje?
Cytuj:
Nikt i jest to IMHO jedyny zapis, który w znaczący sposób może być wykorzystany do blokowania apostazji.
A gdyby był niejedyny, to by to coś zmieniało?

A to jak Ci się podoba?
Cytuj:
Gdy proboszcz otrzyma wiadomość o zamiarze wystąpienia z Kościoła swego parafianina, winien w osobistej, pełnej troski rozmowie duszpasterskiej rozeznać, jakie są rzeczywiste przyczyny jego decyzji
"Nie twój zasmarkany interes, księże proboszczu!" I co wtedy?

Jeśli parafianin nie ma ochoty na szczerą rozmowę z proboszczem na temat "rzeczywistych przyczyn jego decyzji" to co? Może zapomnieć o apostazji? Bo proboszcz "nie rozeznał". A przeca zgodnie z instrukcją "winien (...) rozeznać"...

Twoim zdaniem ten dokument pisali ludzie raczej myślący trzeźwo (w obu znaczeniach tego słowa) i logicznie czy raczej dotknięci demencją starczą?

No i przypominam Ci, że tak w ogóle apostazja to "całkowite porzucenie wiary chrześcijańskiej". I to zdaniem kodeksu prawa kanonicznego.

Ostatnio edytowano Pn gru 08, 2014 15:44 przez czuowiek, łącznie edytowano 2 razy

Pn gru 08, 2014 15:38
Zobacz profil WWW

bert04 napisał(a):
"Instrukcja KEP" idealna nie jest, pisałem to nieraz. Jednak ma wypełniać parę funkcji. Po pierwsze - zabezpiecza sytuacje wpisu do ksiąg parafialnych poza własną parafią - patrz niżej. Po drugie - dostarcza informacji o apostazji do kurii. Kościół, wbrew twierdzeniom tutejszych apostatów, też chce mieć realistyczny obraz sytuacji w kraju (nawet jeżeli czasem nie lubi tego, co widzi - patrz kwestia domminicates etc). Jeżeli każdy by sobie robił indywidualne ustalenia, to potem jeden napisze do proboszcza, gdzie był chrzczony, inny tam, gdzie mieszka, jeszcze trzeci tam, gdzie pracuje. Jeden proboszcz potem to uzna, inne nie uzna, trzeciego będą ciągać po urzędach, czwartego po sądach. A w kurii będą jakieś śmieszne liczby apostatów, bo te wszystkie "indywidualne apostazje" nie zostały zarejestrowane.

--------------

Czyli w sumie chodzi o to, żeby nie robić KRK kłopotu?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn gru 08, 2014 15:43

bert04 napisał(a):
Jajko napisał(a):

Jak znam życie, zaraz wyskoczysz z tezą "Dla kasy!!!".

A jeżeli mogę dać moją teorię, to dane z roku 2010 były podane w 2012. O ile się orientuję, takie opóźnienia nie są niczym dziwnym, GUS też podaje dane statystyczne sprzed dwóch lat. Być może w 2011/2013 wybuchło to zamieszanie z listami poleconymi i nie można już było podać rzetelnych danych? Nie śledziłem chronologii wydarzeń, więc ta teoria jest dobra, jak każda inna.

A może co innego wybuchło? Może nagle apostatów zrobiło się tak wielu, że Kościół woli o tym maluczkich nie informować, bo i jaki ma w tym, poza przejrzystością (sic!) interes? Po co pokazywać dane, jeśli one nie pasują do teorii, nie?

Pn gru 08, 2014 15:44

bert04 napisał(a):
Jeżeli każdy by sobie robił indywidualne ustalenia, to potem jeden napisze do proboszcza, gdzie był chrzczony, inny tam, gdzie mieszka, jeszcze trzeci tam, gdzie pracuje. Jeden proboszcz potem to uzna, inne nie uzna, trzeciego będą ciągać po urzędach, czwartego po sądach. A w kurii będą jakieś śmieszne liczby apostatów, bo te wszystkie "indywidualne apostazje" nie

Ale przecież dokładnie tak jest! Jeden proboszcz uznaje "oświadczenie woli", inny nie uznaje i idzie w zaparte. Wielu niewierzących dostało swoje "adnotacje o wystąpieniu" wyłącznie przesyłając pocztą do proboszcza papierek z "oświadczeniem woli".
To jak to w końcu jest? Ta instrukcja na pewno jakoś jednolicie obowiązuje? Fakty mówią co innego. Fakty mówią, że macie tam w tym Kościele niezły b... eee... bałagan znaczy się..

Pn gru 08, 2014 15:49
Zobacz profil WWW
A gdzie go w Polsce nie ma? He?

Pn gru 08, 2014 16:03

czuowiek napisał(a):
Bardzo sprytnie. :badgrin:
A można gdzieś sprawdzić, który biskup nakazał jej stosowanie w swojej diecezji, czy to ogólnie tajemnica? Skąd mam wiedzieć, czy w mojej diecezji ten produkt biskupiej myśli twórczej obowiązuje?

Sprawdzając empirycznie.

Na marginesie: ile znasz przypadków, że proboszcz odmówił apostazji w/g instrukcji KEP?

Cytuj:
Cytuj:
A gdyby był niejedyny, to by to coś zmieniało?

A to jak Ci się podoba?

Mnie to ni ziębi ni grzeje. Ale sam jestem ciekaw, czy "ktoś" sprawdzał i porównywał te okresy namysłu. Siedzisz w temacie, podaj jakieś dane.

---

Reszta postu nie była do mnie, więc sobie daruję. Ale następnym razem rozdzielaj proszę cytaty od różnych osób, bo to jest bardzo mylące.

...

Pn gru 08, 2014 18:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 119  Następna strona