Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona
 Czyżby nareszcie koniec z funduszem kościelnym? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyżby nareszcie koniec z funduszem kościelnym?
Semantyka. Faktem jest, i tu chyba nie zaprzeczysz, że Kościół jest traktowany LEPIEJ niż inni.
Ale i tak szacun, że napisałeś jak jest, a nie wijesz się jak Yarpen i Kael.

Pn gru 08, 2014 18:05
Ty zaś pewnie byś chciał wyrównać w dół i zamiast naciskać Parlament, aby uchwalił ustawę umożliwiającą zwrot skradzionego mienia wszystkim, to nie tylko zablokował zwrot wyznaniom, a jeszcze ponownie ukradł im to, co zwrócono.

Pn gru 08, 2014 18:37
Naprawde nie wiem, skad sie wam ta dyskryminacja osob (poza podobno Kosciolem katolickim) bierze. Moi krewni juz lata temu dostali odszkodowanie za jakies kamienice (nie wiem jakie, bo mnie to nie interesowalo). Inni znajomi - tez.
Po prostu Komisja Majatkowa byla na tapecie mediow publicznych, patrzacych jej na rece jak Jajko i Acro (mimo ze temat nijak sie ma do komisji majatkowej) a osoby prywatne raczej sie do mediow nie pchaly. ale i tak co rusz mozna bylo przeczytac ze ktos-tam odzyskal jakis majatek.

Jajko i Acro uwazaja, jak sie domyslam, ze istnieja tylko te fakty, o ktorych pisza media. Im wiecej pisza, tym wiecej "faktow". Jak czegos nie ma w mediach, to ... nie ma wcale.

A ja wroce do tematu watku: to jak ateisci: pojeliscie wreszcie czym jest i skad sie wzial fundusz koscielny? I dalej was kluje w oczy?
Rozumiem, ze jak ktos by wam upanstwowil mieszkanie wlasnosciowe i obiecal placic odszkodowanie w wysokosci czynszu na dzien upanstwowienia, to po 40 latach (bez podwyzek oczywiscie) tez nalezaloby wam to odszkodowanie zabrac, bo "juz starczy"? Mieszkanie oczywiscie juz dawno sprzedano dalej....

Pn gru 08, 2014 18:39

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Ty zaś pewnie byś chciał wyrównać w dół i zamiast naciskać Parlament, aby uchwalił ustawę umożliwiającą zwrot skradzionego mienia wszystkim, to nie tylko zablokował zwrot wyznaniom, a jeszcze ponownie ukradł im to, co zwrócono.

Jesteś bardzo domyślny.....inaczej.

Ja bym chciał, żeby wszyscy byli równi wobec prawa i żeby prawo nikogo nie faworyzowało ani nie dyskryminowało.

Kael:
przyznasz chyba, że Kościołowi było łatwiej o te zwroty i odszkodowania, bo Państwo stworzyło specjalny system prawny w tym celu. Szary Kowalski musiał zaś (najczęściej latami i ponosząc duże koszty) dochodzić swojego na drodze sądowej. I jednym się udawało a innym nie. Wielu w ogóle się nie zdecydowało ze względu na zawiłość, długotrwałość, kosztowność i niepewność rezultatu procesu. A Kościół miał łatwiej. Co nawet przyznał medievel - żaden wredny ateista! Udajesz, że tego nie wszystkiego widzisz??

Pn gru 08, 2014 18:50
Jajko napisał(a):
Ja bym chciał, żeby wszyscy byli równi wobec prawa i żeby prawo nikogo nie faworyzowało ani nie dyskryminowało.

Na ten moment mamy do czynienia z dyskryminacją, a nie faworyzowaniem. Zamiast więc tracić tutaj czas, to powinieneś słać listy do parlamentarzystów, aby wreszcie ustanowili prawo, które umożliwi każdemu łatwe odzyskanie mienia skradzionego przez PRL.

Pn gru 08, 2014 18:59
Jajko, ja widze co widze. Np ze rozwijasz offtop i nie odpowiadasz na pytania dotyczace tematu watku.

Pn gru 08, 2014 19:10

Widzę, że widzisz co widzisz, a nie to co jest :D
I może nie wyjeżdżaj z tym nieodpowiadaniem na pytania, bo akurat w tym to Ty z Yarpenem prym wiedziecie :D

Pn gru 08, 2014 19:15

Jajko napisał(a):

Na ten moment mamy do czynienia z dyskryminacją, a nie faworyzowaniem. Zamiast więc tracić tutaj czas, to powinieneś słać listy do parlamentarzystów, aby wreszcie ustanowili prawo, które umożliwi każdemu łatwe odzyskanie mienia skradzionego przez PRL.

Nie wiem, Yarpen, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale dyskryminacja jednych jest automatycznie faworyzowaniem drugich.

Pn gru 08, 2014 19:18
To jak @Jajko: masz cos do napisania w temacie, czy talej bedziesz offtopowal?

Pn gru 08, 2014 19:21
Jajko napisał(a):
Jajko napisał(a):

Nie wiem, Yarpen, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale dyskryminacja jednych jest automatycznie faworyzowaniem drugich.

Chyba jedynie w Twojej pokręconej wersji świata. W normalnej, otaczającej nas wszystkich, rzeczywistości, dyskryminacja jakichś osób lub podmiotów nie jest automatycznym faworyzowaniem innych.

Pn gru 08, 2014 19:27

W ogólnym przypadku nie, ale w tym szczególnym jest. Zresztą nawet faworyzować i dyskryminować to antonimy!

Pn gru 08, 2014 19:30

medieval_man napisał(a):
Ująłbym to trochę inaczej.
Faktem jest, że w relacji Państwo - osoby okradzione wcześniej ze swego majątku przez Państwo (osoby prawne i fizyczne), jednej z osób prawnych - Kościołowi powiodła się walka o sprawiedliwe zadośćuczynienie za kradzież i rekompensaty.
W tej sytuacji Kościół jest jedyną osobą, która przez Państwo została potraktowana w miarę tak, jak powinna być potraktowana.
Pozostałe osoby są po prostu przez Państwo pod tym względem dyskryminowane.

Jak widzicie, przyjąłem trochę inną perspektywę.
Niesprawiedliwością nie jest to, że Kościół jest rzekomo faworyzowany.
Bo jest traktowany tak, jak powinni być traktowani wszyscy.
Niesprawiedliwością jest to, że inne osoby są przez Państwo faktycznie dyskryminowane.
Bo nie są traktowane tak, jak powinni być potraktowani wszyscy.

Ok, można to i tak ująć. Nadal jednak pozostaje nierówność w traktowaniu - jedni są traktowani fair, drudzy po macoszemu, a to jest, jak sądzę, podstawą naszego sporu.

Pn gru 08, 2014 19:39

Kael napisał(a):
Naprawde nie wiem, skad sie wam ta dyskryminacja osob (poza podobno Kosciolem katolickim) bierze. Moi krewni juz lata temu dostali odszkodowanie za jakies kamienice (nie wiem jakie, bo mnie to nie interesowalo). Inni znajomi - tez.
Po prostu Komisja Majatkowa byla na tapecie mediow publicznych, patrzacych jej na rece jak Jajko i Acro (mimo ze temat nijak sie ma do komisji majatkowej) a osoby prywatne raczej sie do mediow nie pchaly. ale i tak co rusz mozna bylo przeczytac ze ktos-tam odzyskal jakis majatek.

Jajko i Acro uwazaja, jak sie domyslam, ze istnieja tylko te fakty, o ktorych pisza media. Im wiecej pisza, tym wiecej "faktow". Jak czegos nie ma w mediach, to ... nie ma wcale.

A ja wroce do tematu watku: to jak ateisci: pojeliscie wreszcie czym jest i skad sie wzial fundusz koscielny? I dalej was kluje w oczy?
Rozumiem, ze jak ktos by wam upanstwowil mieszkanie wlasnosciowe i obiecal placic odszkodowanie w wysokosci czynszu na dzien upanstwowienia, to po 40 latach (bez podwyzek oczywiscie) tez nalezaloby wam to odszkodowanie zabrac, bo "juz starczy"? Mieszkanie oczywiscie juz dawno sprzedano dalej....

A teraz prosty test na to, czy Kael wie, o czym pisze. Albo czy czyta co, komentuje.
Zacytuj jakieś moje stwierdzenie o niezasadności zwrotu majątku Kościołom.

Pn gru 08, 2014 22:30
Przypomne moje pytanie
Kael napisał(a):

Twoje pytanie
Acro napisał(a):
A teraz prosty test na to, czy Kael wie, o czym pisze. Albo czy czyta co, komentuje.
Zacytuj jakieś moje stwierdzenie o niezasadności zwrotu majątku Kościołom.

ma sie nijak do mojego.

A dlaczego zadalam to pytanie? Ze wzgledu na wypowiedzi Acro o funduszu koscielnym, ktorych kilka ponizej zacytuje i pokaze te wypowiedzi Acro, ktore sa jego blednym wyobrazeniem nt czym jest Fundusz Koscielny
Acro napisał(a):
Cytuj:
Majątki, które zajęto w ramach tej ustawy, nie zostały zwrócone ani w czasach PRL, ani III RP. Przebije się to do Twojej świadomości?

A pozostałe zagrabione, zostały już zwrócone co do sztuki?
Chłopie, ogarnij się. Jedyne, które zwrócono, en block i bez bawienia się w wyceny, sądy i ustalanie wartości, to te kościelne, zabrane w ramach tej ustawy.[b] Żadne inne nie. [/b]Ani w PRLu, ani w RP3 ani w RP4.
Acro napisał(a):
Niestety, ale masz rację. Jak ktoś uwierzył w bzdury, że Fundusz Kościelny jest rekompensatą za majątki zwracane w ramach Komisji Majątkowych, to rzeczywiście nie da się przekonać, że prawda jest inna. Bo jak inaczej będzie mógł gardłować, że powinno się go zlikwidować? Straci podstawę dla swojego żądania.

Po prostu niewiarygodne.
Zwrotem majątku Kościołom zajmuje się Fundusz Kościelny oraz Komisje Majątkowe, dziajające zresztą wyjątkowo swobodnie i szczodrze. Proces ten jest niemal zakończony.

Acro napisał(a):
Cytuj:
Ten fragment jest niezgodny z prawdą. Fundusz Kościelny nie zajmuje się zwracaniem majątków Kościołom, związkom wyznaniowym i religiom w RP.

Jest rekompensatą za część zrabowanego majątku. Wielka mi różnica!

Czyli Acro dalej nie rozumie czym jest Fundusz Koscielny i uwaza go za faworyzowanie akurat osob wierzacych, ktorym podobno w ten sposob zwraca jakis majatek a innym (tez podobno) nie.

To ja juz znam odpowiedz na moje pytanie i jest ona, niestety, negatywna.
I akurat nie ma dla mnie znaczenia, czy jestes za czy przeciw zasadnosci zwrotu majatku Kosciolom.

Wt gru 09, 2014 18:45

No dobrze Kael, więc wyjaśnij nam dokładnie czym jest ten fundusz kościelny. Tylko ty bez żadnych linków w taki sposób żeby nie dało się tego interpretować na 10 sposobów. Jasno i precyzyjnie poproszę bo jak na razie potrafisz jedynie mówić "To nie tak" i na tym poprzestajesz.

No i jak to nie obchodzi ciebie czy ktoś jest za czy przeciw? To przecież jego pieniądze idą na to, a co on takiego zrobił, że jest zmuszony do płacenia.

Wt gru 09, 2014 19:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona