Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
czuowiek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): "Dowcip" polega na tym, że to oświadczenie trzeba złożyć w swojej parafii, a nie wygłosić sobie a muzom lub wysłać do GIODO info, że "nie jestem katolikiem". Jak takie oświadczenie złożysz, to proboszcz taką adnotację księgach parafialnych zamieści. Naprawdę? I tak bez dwóch świadków oraz czasu do namysłu? Podobno to nie jest takie łatwe... Świadkiem może być proboszcz i chociażby jego gospodyni/organista/kościelny... Cytuj: Ja mam w prostej linii ponad 500km do "mojej" parafii chrztu, więc osobiście to tam na pewno się nie stawię. Gdybyś sprawdził dokładnie procedurę, to wiedziałbyś, że oświadczenie się składa w swojej parafii*, a nie tej, w której się było ochrzczonym. Cytuj: Cytuj: Jak już pisałem: Negowaniem faktów i wmawianiem sobie, że skutki chrztu to jedynie kwestia wiary, niczego nie zmieniasz. Jedynie się ośmieszasz. Zastanawiam się, czy czas już zmienić sobie tekst w stopce... Owszem. Zmień sobie na taki tekst: Chociaż z faktami się nie polemizuje, to ja to czynię.  Cytuj: Cytuj: A propos: Bardzo wiele mówiący jest fakt, że pominąłeś fragment mojego posta wskazujący na absurdalność przekonania, iż zapisanie w księgach parafialnych informacji o włączeniu cię do Kościoła, jest bez znaczenia.  To znaczy co dokładnie ten fakt "bardzo wiele mówiący" oznacza? bo chyba nie rozumiem. Wyjaśnię jak dziecku: Pokazałeś wszystkim, że zdajesz sobie sprawę z tego, że to przekonanie jest kuriozalne i oderwane od rzeczywistości. *Czyli tej, na terenie której się mieszka.
|
Wt gru 23, 2014 18:30 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Gdybyś sprawdził dokładnie procedurę, to wiedziałbyś, że oświadczenie się składa w swojej parafii*, a nie tej, w której się było ochrzczonym. Ale mnie nie interesują żadne kościelne procedury. Mnie interesuje jedynie prawo opisane w ustawie o ochronie danych osobowych. Baza danych zawierająca moje dane osobowe jest w parafii chrztu, oddalonej o ponad 500km od mojego miejsca zamieszkania. GIODO za administratora bazy danych uważa proboszcza tej parafii, a nie cały Kościół Katolicki. Gdyby uważał cały Kościół, to faktycznie bez znaczenia by było, w której jednostce administracyjnej Kościoła składa się takie oświadczenie. Ja się zwracam o aktualizację do administratora bazy danych.
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt gru 23, 2014 18:35 |
|
 |
JedenPost
|
Soul33 napisał(a): czuowiek napisał(a): Naprawdę nie dostrzegasz różnicy między kółkiem rybackim a Kościołem Katolickim? Z formalnego punktu widzenia nie ma. Jeśli kólko rybackie jest stowarzyszeniem, to z formalnego punktu widzenia różnica jest. Soul33 napisał(a): Gdy ktoś się gdzieś zapisał, to jest zapisany dopóki się nie wypisze. Prościej tego rozwiązać chyba się nie da. Jeśli jednak się nie zapisywał, a jedynie został zapisany? Wyjaśnij mi proszę: dlaczego zaprzeszły akt dobrolności rodzica ma być obecnie honorowany wyżej niż obecny akt dobrowolności dorosłego obywatela? Bo był pierwszy? Nic dziwnego zatem, że KRK przyjmuje taktykę włączania osób nieświadomych... ciekawe, naprawdę ciekawe, jakby wyglądała statystyka, gdyby do KRK zapisywano się jedynie dobrowolnie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano Wt gru 23, 2014 18:46 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 23, 2014 18:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Gdybyś sprawdził dokładnie procedurę, to wiedziałbyś, że oświadczenie się składa w swojej parafii*, a nie tej, w której się było ochrzczonym. Ale mnie nie interesują żadne kościelne procedury. To jest Twój problem, bo GIODO będzie ta procedura obchodziła. Cytuj: Ja się zwracam o aktualizację do administratora bazy danych. A jakieś Twoje dane, które zamieszczono w księdze chrztów, się zmieniły, że prosisz o ich aktualizację?
|
Wt gru 23, 2014 18:45 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen, jak sądzisz - jaka religia jest obecnie większością w Kościele Rzymsko-Katolickim? Są w ogóle jakieś dane na ten temat?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt gru 23, 2014 18:52 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
JedenPost napisał(a): Jeśli jednak się nie zapisywał, a jedynie został zapisany? Wyjaśnij mi proszę: dlaczego zaprzeszły akt dobrolności rodzica ma być obecnie honorowany wyżej niż obecny akt dobrowolności dorosłego obywatela?
Bo był pierwszy? Nic dziwnego zatem, że KRK przyjmuje taktykę włączania osób nieświadomych... ciekawe, naprawdę ciekawe, jakby wyglądała statystyka, gdyby do KRK zapisywano się jedynie dobrowolnie. Pewnie tak jak statystyka uczestnictwa w coniedzielnych rytuałach. A jak wiadomo z przeprowadzonych badań, regularnie w obrzędach udział bierze mniej niż CO TRZECI Polak (i bynajmniej nie 39% katolików, co kłamliwie twierdzi Yarpen).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
Ostatnio edytowano Wt gru 23, 2014 19:31 przez Jajko, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 23, 2014 19:23 |
|
 |
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): To jest Twój problem, bo GIODO będzie ta procedura obchodziła.
Jak wiesz, póki co nic na to nie wskazuje, bo GIODO zaczyna ćwiczyć proboszcza tylko w przypadku, gdy uznaje, że skarżący nie należy do Kościoła. 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt gru 23, 2014 19:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): To jest Twój problem, bo GIODO będzie ta procedura obchodziła.
Jak wiesz, póki co nic na to nie wskazuje, bo GIODO zaczyna ćwiczyć proboszcza tylko w przypadku, gdy uznaje, że skarżący nie należy do Kościoła.  Tylko widzisz: GIODO tutaj ma się stosować do prawa kościelnego, a nie do widzimisie czuowieka. To, że napisał do proboszcza parafii, do którego masz pretensje, to wyłącznie efekt tego, że uwierzył w to, co im napisałeś w swoim liście.
|
Wt gru 23, 2014 19:34 |
|
 |
Jajko
|
GIODO ma się stosować do prawa kościelnego??? Nie żyjemy w państwie wyznaniowym!
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt gru 23, 2014 19:40 |
|
 |
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Tylko widzisz: GIODO tutaj ma się stosować do prawa kościelnego, a nie do widzimisie czuowieka. To, że napisał do proboszcza parafii, do którego masz pretensje, to wyłącznie efekt tego, że uwierzył w to, co im napisałeś w swoim liście. Niestety trwasz w mylnym błędzie.  Nie chciał w ogóle napisać do proboszcza, dopóki nie wyjaśniłem mu, że nie należę do Kościoła, bo dopóki mu nie wyjaśniłem, to traktował mnie jak członka Kościoła (co oznacza "brak kognicji"). GIODO od czasu orzeczeń NSA z końcówki zeszłego roku nie weryfikuje ani skuteczności wystąpienia ani tego, czy obywatel, który informuje, że nie należy, zdaniem Kościoła również nie należy. Wygląda na to, że nie nadążasz za wydarzeniami.
|
Wt gru 23, 2014 19:43 |
|
 |
Jajko
|
I prawidłowo. Dla Państwa powinno liczyć się oświadczenie woli obywatela, a nie zdanie jakiejś organizacji. Przecież wówczas dowolna organizacja mogłaby zechcieć "zapisać" do siebie wszystkich i na tej podstawie domagać się czegoś.
|
Wt gru 23, 2014 19:47 |
|
 |
JedenPost
|
Cytuj: Drugi pogląd opiera się na założeniu, że kwestie związane zarówno z wstąpieniem, jak i z wystąpieniem z danego Kościoła lub związku wyznaniowego są jego sprawą wewnętrzną, o ile nie dotykają uprawnień lub obowiązków danego podmiotu o charakterze zewnętrznym, gwarantowanych przepisami powszechnie obowiązującego prawa. O, jakbym ja pisał, tylko lepiej sformułowane 
|
Wt gru 23, 2014 19:49 |
|
 |
bert04
|
JedenPost napisał(a): bert04 napisał(a): [ JedenPost napisał(a): Tak samo koliduje uzależnienie możliwości wystąpienia od zgody osób postronnych na udział w procedurze. Przypomnij mi, w czym koliduje Z wolnością religijną, która wyraża się m.in. dobrowolnością w przynależnosci (bądź nie) do organizacji religijnych. I tak koleczko poraz kolejny sie zamyka. Nie wykazales, ze postepowanie wedlug "procedury KEP" te dobrowolnosc narusza. HINT: Dobrowolnosc przynaleznosci nie oznacza tego, ze masz dobrowolnosc formalnosci. Cytuj: bert04 napisał(a): JedenPost napisał(a): Zasłanianie sie autonomią (Art. 25. 2) to słaby wybieg, tym bardziej gdy, co kuriozalne, proponuje się samemu, by państwu w ta autonomię ingerowało. GDZIE?Kiedy pisałeś: Cytuj: Państwo może - a nawet powinno - natomiast jak najbardziej wymagać od KEP, żeby doprecyzował przykładowo ramy czasowe lub jakieś inne bzdety, jeżeli istnieje uzasadniona podstawa do tego, że takie braki uniemożliwiają złożenie w/w aktu apostazji. Wtedy i tylko wtedy istnieją podstawy do zakwestionowania konstytucyjności takich "formalności". Ja uważam, że nie może i nie ma prawa, bo to byłoby ingerencją w autonomię KRK. OK, kapuje, ty odnosiles to do mnie. Z kontekstu myslalem, ze chodzi o KRK... No dobra, wiec moze wyjasnie Ci moj punkt widzenia. Mam nadzieje, ze po raz ostatni: Autonomia Kosciola, jak i innych zwiazkow wyznaniowych, jest wartoscia konstytucyjna. Jako taka znajduje sie pod wysoka ochrona prawa. Jezeli panstwo, jezeli prawo swieckie chce ingerowac w wewnetrzny porzadek Kosciola, to moze to robic tylko w jednym przypadku: naruszeniu innych konstytucyjnych wartosci.
Dodam, ze to naruszenie musi byc powazne, gdyz slowo "autonomia" i kontekst wykazuje wysoka ochrone tej wartosci. Cytuj: BTW - powiedz mi proszę wprost, bo np. Yarpen ciagle tego unika: czy istotnie KRK jest organizacją eklektyczna, ze istotnie może należeć do niej zarówno ateista jak i buddysta, wyznawanie określonej religii nie jest do członkowstwa wymagane i poprawnie możemy mówić np. o rzymskich katolikach-satanistach? KRK zasadniczo uwaza, ze wszystkie inne religie sa nieprawdziwe. Dzis w dobie ekumenizmu tego sie tak glosno nie wymawia, jednak zacytuje "tekst zrodlowy": 1 Kor 4-6 Zatem jeśli chodzi o spożywanie pokarmów, które już były bożkom złożone na ofiarę, wiemy dobrze, że nie ma na świecie ani żadnych bożków, ani żadnego boga, prócz Boga jedynego. 5 A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie - jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów - 6 dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy.Stad mozna byc albo katolikiem, albo nim nie byc. Cala reszta to tylko, jak mowil apostol, cienie rzeczy przyszlych.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt gru 23, 2014 20:01 |
|
 |
JedenPost
|
bert04 napisał(a): KRK zasadniczo uwaza, ze wszystkie inne religie sa nieprawdziwe. Ale chyba zdaje sobie sprawę, że istnieją i że ludzie (w tym owi niby należący do KRK) realnie przynależą do innych wyznań? bert04 napisał(a): HINT: Dobrowolnosc przynaleznosci nie oznacza tego, ze masz dobrowolnosc formalnosci. Dobrowolność przynależności oznacza, że wstąpienie, uczestniczenie i wystąpienie zależą od decyzji osoby przyleżącej. W KRK jest natomiast tak, że "wstępują" osoby nieświadome (w jakichś, strzelam, 90% przypadków albo i więcej), przynależność jestw zasadzie niezależna od woli (trwa nawet wobec zadeklarowanego sprzeciwu) a możliwość formalnego wystąpienia jest uzależniona od zgody dwóch osób postronnych. Sorry, ale tak to wygląda. Jak widać - dobrowolność partycypowania w KRK to w dużej mierze mit. Gdyby KRK był stowarzyszeniem - nie miałby prawa tak funkcjonować.
|
Wt gru 23, 2014 20:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Tylko widzisz: GIODO tutaj ma się stosować do prawa kościelnego, a nie do widzimisie czuowieka. To, że napisał do proboszcza parafii, do którego masz pretensje, to wyłącznie efekt tego, że uwierzył w to, co im napisałeś w swoim liście. Niestety trwasz w mylnym błędzie.  Nie chciał w ogóle napisać do proboszcza, dopóki nie wyjaśniłem mu, że nie należę do Kościoła, bo dopóki mu nie wyjaśniłem, to traktował mnie jak członka Kościoła (co oznacza "brak kognicji"). GIODO od czasu orzeczeń NSA z końcówki zeszłego roku nie weryfikuje ani skuteczności wystąpienia ani tego, czy obywatel, który informuje, że nie należy, zdaniem Kościoła również nie należy. Wygląda na to, że nie nadążasz za wydarzeniami. Hm... Coś mi się przypomniało: Inspektor zaczął więc nakazywać proboszczom, by odnotowywali w księgach parafialnych, że osoba wystąpiła z Kościoła, nawet jeżeli nie dopełniła procedur kanonicznych. Episkopat zachęcał wówczas proboszczów, by zaskarżali takie decyzje do wojewódzkich sądów administracyjnych. Sądy rozpatrują teraz takie skargi. W niektórych sprawach zapadły już wyroki, w których sąd przyznał rację proboszczom, w jednej GIODO złożył kasację do Naczelnego Sądu Administracyjnego.Dorota Karaś 2014-12-10 Widzisz, czuowieku, sądy jednak mają nieco inne zdanie na ten temat, a co istotne, to są wyroki wydane w tym roku, a nie przed orzeczeniem NSA, na które się powołujesz.
|
Wt gru 23, 2014 21:23 |
|
|
|