Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
 Da się zdefiniować Boga? 
Autor Wiadomość
Post Re: Da się zdefiniować Boga?
vilomort napisał(a):
Dlatego jasno i wyraźnie określiłem jaka definicja Boga Jahwe mnie interesuje (czyt. pierwszy post).
Definicji, która "obejmuje istotę" nie dostaniesz oczywiście. Ale co z tego?
Cytuj:
Polecam zatem zapoznać się z opisem Definicji Równościowej (do czego zachęcałem w pierwszym poście).
Wiem, co to definicja równościowa. Jednak także definicja równościowa nie ma za zadanie "obejmować istoty" bytów.
Cytuj:
Otwórz zatem inny wątek, a ja jeśli uznam go za interesujący, to porozmawiam o tych kwestiach.
O jakich kwestiach? Problemy definicji należą do kwestii logiki. Więc ten wątek jest o logice i o definicji Boga, czyli takiej formule, która pozwoli odróżnić Boga od nie-Boga. A nie o "obejmowaniu istoty".
Cytuj:
Znasz takową? Podaj ją proszę.
Osoba, która stworzyła świat i posiada pełnię władzy nad nim.

Może być?

Pt sty 09, 2015 8:19

medieval_man napisał(a):
(...)
Ergo klasyczna definicja równościowa nie jest możliwa w przypadku próby zdefiniowania Boga właśnie ze względu na ograniczenia wewnętrzne definicji równościowej klasycznej.

Bóg to byt niedefiniowalny.

Oczywiście klasycy scholastyki i z tym sobie radzili pisząc, że Bóg to byt niezmienny, doskonały, wieczny i samowystarczalny. A potem dodawali, że i tak pojecie bytu jako nadrzędnego rodzaju najbliższego nie stosuje się do Boga, lecz służy tylko przybliżeniu dla ludzkiego umysłu.
Można zaproponować też inne: jedna istota transcendentna będąca stwórcą świata.

Jednak lepsza jest definicja jakiej Bóg ustami starożytnych pastuszków i prostaczków przekazał o sobie: Jestem, który jestem.

Natomiast sugerowanie, że brak wyczerpującej definicji równościowej Boga oznacza bezsens wiary w Niego jest zwykłą pseudologiczną zabawą słowami.

Nie wiem, czy to oznacza bezsens wiary, czy też nie. Zastanawia mnie ten fakt po prostu. Zadałem pytanie i otrzymałem odpowiedź. Brzmi ona moim zdaniem sensownie.

Inni użytkownicy (katolicy, jak sądzę), którzy pokusili się o podanie definicji Boga Jahwe, nie zastosowali się do mojej prośby zawartej w pierwszym poście: żadna z tych definicji nie jest bowiem równościowa.

Kolejne pytania i wnioski, jakie płyną z faktu braku definicji równościowej Boga Jahwe to już inny temat. Być może jest to miejsce na wątek: Konsekwencje braku definicji równościowej Boga Jahwe.

Przy okazji Tomcio wspomniał o niezwykle interesującym dla mnie wniosku: wierzący w obliczu braku takiej definicji nie wierzą w Boga Jahwe, lecz wierzą w moc obrzędów i 'świętych' ksiąg. Istota Boga być może nie zaprząta ich umysłów - swoją energię skupiają raczej na tychże obrzędach i na czytaniu 'objawionych' tekstów.

Johnny99:

Tak.

Pt sty 09, 2015 8:52

Czyli zakładając, że ateizm oznacza wyłącznie "brak wiary w Boga", okazuje się, że wszyscy (no, prawie, ale raczej tak) jesteśmy ateistami. Tak?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 09, 2015 9:00

Johnny99 napisał(a):
Czyli zakładając, że ateizm oznacza wyłącznie "brak wiary w Boga", okazuje się, że wszyscy (no, prawie, ale raczej tak) jesteśmy ateistami. Tak?

Nie wiem, kim Ty jesteś.
Ja siebie uważam za ateistę.

Proponuję przenieść dyskusję do wątku: Konsekwencje braku definicji równościowej Boga Jahwe.

Johnny99:

Tak.

Pt sty 09, 2015 9:11
No i proszę. Jak reaguje vilomort, gdy mu dostarczyć definicję? Spamuje nowy wątek pod tytułem "konsekwencje braku definicji". Już bardziej ostentacyjnie mnie olać się nie dało?

Pt sty 09, 2015 10:27

zefciu napisał(a):
No i proszę. Jak reaguje vilomort, gdy mu dostarczyć definicję? Spamuje nowy wątek pod tytułem "konsekwencje braku definicji". Już bardziej ostentacyjnie mnie olać się nie dało?

Och strasznie Cię przepraszam, ze otworzyłem nowy wątek! Boże (chciałoby się rzec), jak mi przykro! :D

A tak poważnie: to Ty (świadomie lub nie: nie mi oceniać) olałeś moją prośbę o dostarczenie definicji równościowej.

zefciu napisał(a):
Osoba, która stworzyła świat i posiada pełnię władzy nad nim.

Może być?

Oczywiście, że nie może być.

To nie jest definicja równościowa Boga Jahwe. Jest za szeroka. Nie określiłeś o jaki świat chodzi. Nie rozumiem, co oznacza 'pełnia władzy nad nim'. Nie rozumiem też nad czym ta osoba posiada rzekomą 'pełnię władzy' (błąd ignotum per ignotum).

Johnny99:

Tak.

Pt sty 09, 2015 11:44

vilomort napisał(a):
To nie jest definicja równościowa Boga Jahwe. Jest za szeroka. Nie określiłeś o jaki świat chodzi. Nie rozumiem, co oznacza 'pełnia władzy nad nim'. Nie rozumiem też nad czym ta osoba posiada rzekomą 'pełnię władzy' (błąd ignotum per ignotum).

Myślałeś kiedyś o założeniu kabaretu? :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 09, 2015 11:55
Moderator

Czy on wam kogoś nie przypomina? :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt sty 09, 2015 11:58

Soul33 napisał(a):
Czy on wam kogoś nie przypomina? :)

Punkt 3. Regulaminu:

"użytkownik zobowiązuje się do przestrzegania zasad tu panujących, w szczególności do:

zachowywania kultury w dyskusjach (nieobrażanie współdyskutantów, unikanie prywatnych „wycieczek”)"

Johnny99:

Tak.

Pt sty 09, 2015 12:08
vilomort napisał(a):
Jest za szeroka.
Tak? Zatem jakie byty oprócz Boga obejmuje?
Cytuj:
Nie określiłeś o jaki świat chodzi.
O realny. To chyba zrozumiałe.
Cytuj:
Nie rozumiem, co oznacza 'pełnia władzy nad nim'.
Możliwość robienia z tym wszystkiego, co się zamierza.
Cytuj:
Nie rozumiem też nad czym ta osoba posiada rzekomą 'pełnię władzy' (błąd ignotum per ignotum).
Nie wiesz, co to jest "świat"?

Pt sty 09, 2015 12:19

zefciu napisał(a):
vilomort napisał(a):
Jest za szeroka.
Tak? Zatem jakie byty oprócz Boga obejmuje?

Dowolną osobę, która stworzyła sobie świat i ma nad nim panowanie. Nawet ja mogę stać się taką osobą. Stworzę sobie w wyobraźni świat, nad którym będę miał panowanie.

zefciu napisał(a):

Cytuj:
Nie określiłeś o jaki świat chodzi.
O realny. To chyba zrozumiałe.

Ach, realny? A to przepraszam, Twoja definicja jest w takim razie za wąska - bo Biblia i Katechizm określa, że Jahwe ma władzę też nad jakimś niezdefiniowanym światem zmarłych/duchów...

Jeśli będziesz co chwilę dodawał kolejne określenia i pojęcia do tej definicji, to ten wątek nigdy się nie skończy.

zefciu napisał(a):

Cytuj:
Nie rozumiem, co oznacza 'pełnia władzy nad nim'.
Możliwość robienia z tym wszystkiego, co się zamierza.
Cytuj:
Nie rozumiem też nad czym ta osoba posiada rzekomą 'pełnię władzy' (błąd ignotum per ignotum).
Nie wiesz, co to jest "świat"?

Nie wiem, o jaki świat Ci chodzi. Opisz dokładnie nad czym ma 'pełnię władzy' Bóg Jahwe.

Johnny99:

Tak.

Pt sty 09, 2015 12:30
vilomort napisał(a):
Dowolną osobę, która stworzyła sobie świat i ma nad nim panowanie. Nawet ja mogę stać się taką osobą. Stworzę sobie w wyobraźni świat, nad którym będę miał panowanie.
A ja sobie w wyobraźni będę fruwał. I stanę się przez to ptakiem.

Kiepskie są te Twoje gierki pseudologiczne.

Cytuj:
Twoja definicja jest w takim razie za wąska - bo Biblia i Katechizm określa, że Jahwe ma władzę też nad jakimś niezdefiniowanym światem zmarłych/duchów...
Bo była to definicja pojęcia "Bóg". Dopuszczająca, że Biblia i Katechizm się mylą.
Cytuj:
Jeśli będziesz co chwilę dodawał kolejne określenia i pojęcia do tej definicji, to ten wątek nigdy się nie skończy.
Bo też nie na tym polega definicja, aby podać wszystkie właściwości jakiegoś bytu, ale na tym, by móc określić, czy jakiś byt spełnia tę definicję, czy jej nie spełnia.
Cytuj:
Nie wiem, o jaki świat Ci chodzi.
Już powiedziałem - realny. Ale jeśli napiszesz książkę o fikcyjnym świecie, nad którym władzę sprawuje jakiś fikcyjny Bóg, to owszem - tamten fikcyjny byt będzie spełniał definicję Boga.

Pt sty 09, 2015 12:35

zefciu napisał(a):
vilomort napisał(a):
A ja sobie w wyobraźni będę fruwał. I stanę się przez to ptakiem.

Kiepskie są te Twoje gierki pseudologiczne.

Kiepskie są te Twoje definicje Boga Jahwe. Prowadzisz dyskusję dla prowadzenia dyskusji.

zefciu napisał(a):

Cytuj:
Twoja definicja jest w takim razie za wąska - bo Biblia i Katechizm określa, że Jahwe ma władzę też nad jakimś niezdefiniowanym światem zmarłych/duchów...
Bo była to definicja pojęcia "Bóg". Dopuszczająca, że Biblia i Katechizm się mylą.

Ja nie prosiłem o definicję pojęcia Bóg. Ja prosiłem o definicję pojęcia Boga Jahwe. Oczywistym jest fakt, że chodzi o Boga wspominanego w Biblii i Katechizmie.

zefciu napisał(a):

Cytuj:
Bo też nie na tym polega definicja, aby podać wszystkie właściwości jakiegoś bytu, ale na tym, by móc określić, czy jakiś byt spełnia tę definicję, czy jej nie spełnia.

No właśnie nie. Po raz kolejny zachęcam do zapoznania się z opisem równościowej definicji.

zefciu napisał(a):

Cytuj:
Nie wiem, o jaki świat Ci chodzi.
Już powiedziałem - realny. Ale jeśli napiszesz książkę o fikcyjnym świecie, nad którym władzę sprawuje jakiś fikcyjny Bóg, to owszem - tamten fikcyjny byt będzie spełniał definicję Boga.

Napisałem Ci, że skoro chodziło w Twojej definicji o świat realny, to Twoja definicja Boga Jahwe jest za wąska, bo Biblia i Katechizm wspomina, że Jahwe ma również władzę nad jakimś niezdefiniowanym światem duchów.

Johnny99:

Tak.

Pt sty 09, 2015 12:47
vilomort napisał(a):
Ja nie prosiłem o definicję pojęcia Bóg. Ja prosiłem o definicję pojęcia Boga Jahwe. Oczywistym jest fakt, że chodzi o Boga wspominanego w Biblii i Katechizmie.
Bóg zgodny z objawieniem Starego Testamentu.
Cytuj:
No właśnie nie. Po raz kolejny zachęcam do zapoznania się z opisem równościowej definicji.
No właśnie tak. Definicja służy wyjaśnieniu znaczenia jakiegoś pojęcia. Zarówno równościowa, jak i cząstkowa.
Cytuj:
Napisałem Ci, że skoro chodziło w Twojej definicji o świat realny, to Twoja definicja Boga Jahwe jest za wąska, bo Biblia i Katechizm wspomina, że Jahwe ma również władzę nad jakimś niezdefiniowanym światem duchów.
Dlaczego niezdefiniowanym? Ten świat jest również światem realnym.

Pt sty 09, 2015 14:15

zefciu napisał(a):
vilomort napisał(a):
Bóg zgodny z objawieniem Starego Testamentu.

Nie rozumiem - możesz wyjaśnić?

zefciu napisał(a):

Cytuj:
No właśnie tak. Definicja służy wyjaśnieniu znaczenia jakiegoś pojęcia. Zarówno równościowa, jak i cząstkowa.

No ale jak już napisałem, nie wyjaśniłeś mi tego pojęcia.

zefciu napisał(a):

Cytuj:
Dlaczego niezdefiniowanym? Ten świat jest również światem realnym.

Świat duchowy nie jest światem realnym. Zajrzałem do SJP:

realny
1. «istniejący w rzeczywistości»

Świat duchowy nie istnieje w rzeczywistości. Nie mamy żadnych dowodów na jego istnienie. Chętnie też poznam równościową definicję świata duchowego.

Johnny99:

Tak.

Pt sty 09, 2015 14:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona