Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 41  Następna strona
 3 pytania do ateistów 
Autor Wiadomość
Post Re: 3 pytania do ateistów
No sęk w tym, że wszystko jest nieco bez sensu, bo już nawet pomijając czas przewidywanego istnienia naszej planety, to w skali wszechświata wszystko i tak się kiedyś skończy. Dlatego mnie to zastanawia jaki sens swego istnienia widzą ateiści.

N sty 11, 2015 11:36

Yarpen_Zirgin napisał(a):
No sęk w tym, że wszystko jest nieco bez sensu, bo już nawet pomijając czas przewidywanego istnienia naszej planety, to w skali wszechświata wszystko i tak się kiedyś skończy. Dlatego mnie to zastanawia jaki sens swego istnienia widzą ateiści.

Kazdy moze sobie (choć nie musi) ustalic sens subiektywny. Sens obiektywny nie istnieje, prznajmniej dla ateistów. Dla teistów taki sens wynika z religii, uważaja, ze (tak czy owak) ustalił go Bóg. W każdym razie sens ten widzą jako pochodzący z zewnatrz.
Nie uwazam by brak sensu zewnetrznego był problemem. Jest to problem dla tych, ktorym wmawia sie, ze to problem.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N sty 11, 2015 13:26
Askadtowiesz napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):

Kazdy moze sobie (choć nie musi) ustalic sens subiektywny.

Mnie interesuje głębszy sens życia wg. ateistów niż najeść się, wyspać, wypić i zapalić (cytując pewien kabaret).

Cytuj:
Sens obiektywny nie istnieje, prznajmniej dla ateistów.

Czy w takim razie życie bez sensu życia ma sens?

N sty 11, 2015 13:29

Cytuj:
Mnie interesuje głębszy sens życia wg. ateistów niż najeść się, wyspać, wypić i zapalić (cytując pewien kabaret).

Chodzi ci o wyproznienie, glebszy sens najedzenia? Wypic, zapalic, wyspac sie po balandze, z cala pewnoscia sensowne moim zdaniem. Jaki ma sens zycie kurczaka hodowlanego? A ta malpa w ZOO, po co ona zyje? Twoim sensem jest dazenie do domniemanego czegos tam, a malpy? Nie dziw sie, ze w ZOO zostaniesz opluty przez zwierzaki, bananami zaatakowany. Prawdopodobnie zobacza w twoich oczach jaki sens istnienia nosisz w plecaku, one nie. :D
Na marginesi, ty, ja wszyscy ludzie sa malpami wlasciwie.

N sty 11, 2015 18:21

Askadtowiesz napisał(a):
Kazdy moze sobie (choć nie musi) ustalic sens subiektywny. Sens obiektywny nie istnieje, prznajmniej dla ateistów.

Ale to jest sytuacja podobna, jak z Bogiem. Według ateistów, Boga wymyślili sobie ludzie. Czyli Bóg jest czymś subiektywnym, a obiektywnie nie istnieje. I wszystko ok, tylko że dla ateistów jest to problem - skoro Bóg nie istnieje obiektywnie, to i subiektywnie nie powinien, bo jest wówczas "jedynie wymysłem". Wprawdzie ludziom nie można zabronić wymyślania sobie Boga, ale zasadniczo "nie powinno" się tak robić (tj. opierać się na "wymysłach", a nie wyłącznie na tym, co istnieje obiektywnie) i dlatego właśnie ateiści tego nie robią. Jednak gdy chodzi o sens, ateiści nie mówią już, że skoro nie istnieje on obiektywnie, to wszelki subiektywnie nadany sens jest "jedynie wymysłem" (tak samo, jak Bóg), na którym nie powinno się opierać. Jeżeli sensu twojego życia nie ma, to go nie ma i koniec - sens, który sobie wymyśliłeś i nadałeś, jest jedynie twoim wymysłem i wyrazem twojego chciejstwa (chciałbyś, żeby twoje życie miało sens, więc sobie go wymyśliłeś - tak samo, jak wierzący chcieliby, żeby Bóg istniał, więc sobie go wymyślili).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 12, 2015 7:56

Johnny99 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Kazdy moze sobie (choć nie musi) ustalic sens subiektywny. Sens obiektywny nie istnieje, prznajmniej dla ateistów.

Ale to jest sytuacja podobna, jak z Bogiem. Według ateistów, Boga wymyślili sobie ludzie. Czyli Bóg jest czymś subiektywnym, a obiektywnie nie istnieje. I wszystko ok, tylko że dla ateistów jest to problem - skoro Bóg nie istnieje obiektywnie, to i subiektywnie nie powinien, bo jest wówczas "jedynie wymysłem". Wprawdzie ludziom nie można zabronić wymyślania sobie Boga, ale zasadniczo "nie powinno" się tak robić (tj. opierać się na "wymysłach", a nie wyłącznie na tym, co istnieje obiektywnie) i dlatego właśnie ateiści tego nie robią. Jednak gdy chodzi o sens, ateiści nie mówią już, że skoro nie istnieje on obiektywnie, to wszelki subiektywnie nadany sens jest "jedynie wymysłem" (tak samo, jak Bóg), na którym nie powinno się opierać. Jeżeli sensu twojego życia nie ma, to go nie ma i koniec - sens, który sobie wymyśliłeś i nadałeś, jest jedynie twoim wymysłem i wyrazem twojego chciejstwa (chciałbyś, żeby twoje życie miało sens, więc sobie go wymyśliłeś - tak samo, jak wierzący chcieliby, żeby Bóg istniał, więc sobie go wymyślili).

Dlatego uważam, że ateizm całkowicie zaprzeczający Boga i stąd jakąkolwiek prawdę obiektywną, oraz także subiektywne widzenie tej obiektywnej prawdy, jest w gruncie rzeczy nihilizmem, lub to niego prowadzi. Mam na myśli ateizm par execellence, a nie "ateizm" z tendencją do agnostycyzmu.
Oczywiście nihilizm jest jedynie w głowach samych nihilistów, bo jako taki obiektywnie, ontologicznie - nie istnieje. Gdyby istniał, to i świata by nie było.

nihilizm - jak dla mnie jest to największe kłamstwo diabła, któremu (temu kłamstwu) uległ człowiek.

Pn sty 12, 2015 9:37
Johnny99 napisał(a):

Według ateisty subiektywnie dokonuje się jedynie wyboru sensu życia, który w przeciwieństwie do Boga obiektywnie istnieje. Przykładowo ktoś uważa, że sens jego życiu nadaje miłość do własnych dzieci i chęć zapewnienia im lepszej przyszłości. Trudno twierdzić, że jest to wymysł, którego nie ma.

Pn sty 12, 2015 11:31

Ależ jest - w tego kogoś umyśle. Tak, jak np. Bóg w moim umyśle. I tak samo, jak Boga, tego sensu też obiektywnie nie ma.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 12, 2015 11:39
Sens istnieje w umyśle, ale odnosi się do rzeczy, które obiektywnie istnieją. To jest właśnie ta różnica z punktu widzenia ateisty.

Pn sty 12, 2015 11:59

Nie bardzo rozumiem tę różnicę. Czy Bóg nie odnosi się do rzeczy, które obiektywnie istnieją?

Pn sty 12, 2015 12:04
mauger napisał(a):
Sens istnieje w umyśle, ale odnosi się do rzeczy, które obiektywnie istnieją. To jest właśnie ta różnica z punktu widzenia ateisty.
Mylisz obiektywizm z naukawizmem.

Pn sty 12, 2015 12:15
Johnny99 napisał(a):
Nie bardzo rozumiem tę różnicę. Czy Bóg nie odnosi się do rzeczy, które obiektywnie istnieją?

Może spróbujmy z innej strony. Sens życia obiektywnie istnieje jako subiektywne odczucie. Dokładnie to samo możemy zresztą powiedzieć o Bogu. Jaka jest więc różnica dla ateisty? Sądzę, że wynika ona z postrzegania tego co realne, a co nie. Innymi słowy sens życia nie jest dla ateisty „jedynie wymysłem” ponieważ odnosi się rzeczy realnie istniejących np. do drugiego człowieka jako obiektu miłości. Natomiast za subiektywnym odczuciem Boga nie stoi nic, żaden realny byt.
Cawilian napisał(a):

Ojoj, wszystko ci się pomieszało :-D .

Pn sty 12, 2015 14:26
mauger napisał(a):
Cawilian napisał(a):
Naukawizm to taki sposób myślenia, który opiera się na wadliwie pojmowanych poglądach naukowych. Takie wadliwe poglądy naukowe nazywa się naukawymi. Stąd naukawizm.

Natomiast obiektywizm to stanowisko filozoficzne głoszące, że przedmiot poznania istnieje poza podmiotem poznającym i niezależnie od niego. Obiektywizm nie zakłada a priori poglądów naukowych jako jedynych sensownych. Chrześcijańska teologia też jest obiektywna, ponieważ zakłada, że przedmiot poznania (Bóg) istnieje poza podmiotem poznającym (człowiekiem) i niezależnie od niego.

Wygląda na to, że jesteś naukawistą.
Lub, ewentualnie, takie właśnie stanowisko głosisz bez zrozumienia, co dowodzić może tylko tego, że z ciebie chłopek-roztropek i tyle.

Pn sty 12, 2015 14:45
Cawilian napisał(a):
mauger napisał(a):
Cawilian napisał(a):
Naukawizm to taki sposób myślenia, który opiera się na wadliwie pojmowanych poglądach naukowych. Takie wadliwe poglądy naukowe nazywa się naukawymi. Stąd naukawizm.

Natomiast obiektywizm to stanowisko filozoficzne głoszące, że przedmiot poznania istnieje poza podmiotem poznającym i niezależnie od niego. Obiektywizm nie zakłada a priori poglądów naukowych jako jedynych sensownych. Chrześcijańska teologia też jest obiektywna, ponieważ zakłada, że przedmiot poznania (Bóg) istnieje poza podmiotem poznającym (człowiekiem) i niezależnie od niego.

Wygląda na to, że jesteś naukawistą.
Lub, ewentualnie, takie właśnie stanowisko głosisz bez zrozumienia, co dowodzić może tylko tego, że z ciebie chłopek-roztropek i tyle.

Wszystko pięknie, ale ja tu nie przedstawiam żadnych poglądów naukowych. Ogarnij się chłopie :-D .

Pn sty 12, 2015 14:56
mauger napisał(a):
Wszystko pięknie, ale ja tu nie przedstawiam żadnych poglądów naukowych. Ogarnij się chłopie :-D .
Doprawdy?

mauger napisał(a):
Otóż właśnie Bóg istnieje obiektywnie. Twierdzenie, że tak nie jest, to naukawizm.

Pn sty 12, 2015 15:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 41  Następna strona