Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Nic nie tłumaczy cierpienia 
Autor Wiadomość

Post Re: Nic nie tłumaczy cierpienia
bert - krótko, zwięźle i na temat, podziwiam i popieram.

Czuowiekowi skończyły się argumenty więc czas wjechać na Boga i dopisać swoją historię. Czuowiek jest ogólnie ateistą, ale jak akurat przypasuje mu "argument" w którym Bóg/Kościół jest zły to po cichutku ateizm jest lekko wygaszony. Ciekawe czy psychologia jakoś klasyfikuje takie przypadki - ktoś twierdzi, że czegoś/kogoś nie ma, a kiedy mu się o tym czymś/kimś wspomni to piekli się i tapla we własnym błotku. Od czasu do czasu zastanawiam się co taki czuowiek chce osiągnąć na forum gdzie zdaje się jednak dominują chrześcijanie-katolicy :) Sam z góry zakładasz, że Kościół woli milczeć i świadomie omija cierpienie w swoim głoszeniu Ewangelii, piszesz w jakimś sensie do tegoż Kościoła i na co liczysz?

Cz sty 22, 2015 21:44

bert04 napisał(a):
Cytuj:
Zgodności tą kobietę odarł jej Stwórca. Pierwsza Przyczyna.

No nie, przecież Ty ponoć nie wierzysz w istnienie tego Stwórcy. Więc co tłumaczy Ciebie?

Mnie? Mnie ma coś tłumaczyć?
Ja nie postuluję istnienia bytu inteligentnego, który stworzył na swoją chwałę świat, w którym trzech morderców podcina gardło nagiej kobiecie...

Cz sty 22, 2015 21:49
Zobacz profil WWW

Zauważyliście, jaką irytację budzi wśród katolików uświadamianie im, jak wygląda to zło, które ich Bóg zamienia ponoć niezawodnie w dobro, choć nikt nie wie, w jaki sposób to robi?

(to takie pytanie retoryczne do niewierzących...)

Cz sty 22, 2015 21:52
Zobacz profil WWW

Widzisz że ta część świata którą spostrzegasz to trzech morderców, Wolisz aby cały świat to było tych trzech morderców czy też aby to była tylko mała przydawka do większego świata, w którym jest Bóg?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sty 22, 2015 21:52

Wolałbym nie słuchać od panów, którzy mianują sami siebie pośrednikami między Bogiem a ludźmi, opowieści o Bogu, który poderżnięcie gardła nagiej kobiecie obróci w dobro, większe niż wyrządzone zło...

Cz sty 22, 2015 21:59
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
Wolałbym nie słuchać od panów, którzy mianują sami siebie pośrednikami między Bogiem a ludźmi, opowieści o Bogu, który poderżnięcie gardła nagiej kobiecie obróci w dobro, większe niż wyrządzone zło...

Nie kłam! Gdybyś wolał to byś nie słuchał, Ty natomiast namiętnie się w tym lubujesz, wsłuchujesz się w słowa tych panów aż miło :)

Cz sty 22, 2015 22:11
Cytuj:
Niby co moglbym zrobic? Oburzyc sie? No to ja sie oburzam!

Tutaj nie mam na myśli tego abyś coś miał z tym zrobić, bo chyba niewiele możesz w tym względzie. Ale raczej mam na myśli to że powiesz sobie - co mnie to obchodzi. Widziałem nie takie rzeczy w filmach.

Mam na myśli coś co zwie się obojętność.

Cz sty 22, 2015 22:14

Czy poniższe zdanie jest, wg wierzących, prawdziwe, czy nieprawdziwe:

Bóg, wiedząc, jaki los czeka kobietę z zakazanego na tym forum zdjęcia, mimo to stworzył zarówno ją, jak i jej oprawców.

Pt sty 23, 2015 6:32
Zobacz profil WWW

Stworzył kobietę, ale oprawców nie stwarzał, sami zrobili się oprawcami

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt sty 23, 2015 6:37

czuowiek napisał(a):

No właśnie. Nic Ciebie nie tłumaczy.

Muszę Ci podziękować czuowieku. Pokazałeś mi najbardziej odrażającą twarz ateizmu*. Wyzutego z moralności, odpowiedzialności, empatii. Który w swojej nienawiści do wszystkiego, co wierzące inaczej niż on, nie wstydzi się iść w służbę osób także nienawidzących wszystko wierzące inaczej niż oni.

Często w dyskusjach z ateistami pojawia się motyw, czy ateizm to wiara... cóż, Twój ateizm jest wiarą w Złego Boga Determinatora, którego odrzucasz. Ale którego nie wstydzisz się podawać jako przyczynę Twoich postępowań. Nic Ciebie nie tłumaczy, oprócz tej wiary. Kryjącej się pod płaszczykiem niewiary.

*Nie, nie wrzucam wszystkich do jednego wora, wiem, że czuowiek to tylko pewna ekstremistyczna konsekwencja ateizmu wojującego. Wiem, że jest więcej takich jak on, ale że istnieją też inni ateiści. To pozwala mi zachować resztki wiary w człowieczeństwo.
Cytuj:
Ja nie postuluję istnienia bytu inteligentnego, który stworzył na swoją chwałę świat, w którym trzech morderców podcina gardło nagiej kobiecie...

Ty widzisz w tej kobiecie bezwolny zdeterminowany produkt jakiegoś wielkiego Stwórcy.
Ja widzę w niej Chrystusa na krzyżu.

Ty wywyższasz się nad szmaciane łby podrzynające gardło obnażonej kobiecie. Ja nie widzę różnicy, poza oczywiście faktem, że jej nie zamordowałeś.
Ale w odarciu z godności, rozpowszechnianiu jej obrazu na postrach wierzących inaczej uczestniczysz tak samo jak oni.
Nie nosisz szmaty na łbie, ale masz taką samą w środku.

Wiem, że nie zrozumiesz.

...

(Koh 3:1nn)

Pt sty 23, 2015 9:56

czuowiek napisał(a):

No, nie, ty postulujesz świat, który zasadniczo nie ma żadnego sensu. Ta kobieta zatem żyła bez sensu i tak samo zginęła - zginęła straszliwie cierpiąc i nie dozna ani ulgi, ani jakiejś rekompensaty za to cierpienie, bo już jej nie ma. To wyjaśnienie uważasz za lepsze, jak rozumiem? Oczekujesz od innych odwagi w mierzeniu się ze złem - a jaką odwagą ty się wykazujesz? Masz odwagę wyciągać wnioski? Czy może raczej zwalniasz się z tej powinności, poprzez powiedzenie "Boga nie ma" i w ten sposób przerzucenie konieczności tłumaczenia zła na wierzących?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 23, 2015 10:23

Chcę dołożyć mój głos do dyskusji na temat cierpienia ukazując coś bardzo cennego, co zaistniało w roku 2014 w Polsce z inicjatywy Kościoła katolickiego o czym zapewne wielu uczestniczących w tym wątku nie wie lub nie słyszało.

Proponuję z uwagą i cierpliwością wsłuchać się w treści płynące z poniższego linku:

https://www.youtube.com/watch?v=qJ7Dpb8dAPk

zsoborniki

Pt sty 23, 2015 11:45
Moderator

czuowiek napisał(a):
Zauważyliście, jaką irytację budzi wśród katolików uświadamianie im, jak wygląda to zło, które ich Bóg zamienia ponoć niezawodnie w dobro, choć nikt nie wie, w jaki sposób to robi?

(to takie pytanie retoryczne do niewierzących...)

Retoryczne ale odniosę się. Zupełnie nie rozumiem, skąd wziąłeś tak niedorzeczne pytanie. Większość chrześcijan przynajmniej co tydzień w kościele przypomina sobie o męce Chrystusa. W dodatku na forum, siłą rzeczy, znajdują się tylko wierzący zaangażowani w przeżywanie swojej wiary. Tacy obojętni, którzy tylko "chodzą do kościoła", na fora religijne raczej nie trafiają.

I tutaj nagle wpada czuowiek i próbuje szokować wszystkich pisząc: zobaczcie, na świecie ludzie cierpią, a nawet są torturowani!

No naprawdę, odkrycie roku.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt sty 23, 2015 12:17

Nadal twierdzę, że co innego "wiedzieć, że ludzie cierpią" a co innego zobaczyć, jak wygląda podcinanie gardła nagiej kobiecie trzymanej nad miską, do której jest łapana jej krew...

Pt sty 23, 2015 12:25
Zobacz profil WWW

I do czego ma to zobaczenie prowadzić? Bo na razie stwierdziłeś jedynie, że wtedy jest "trudniej mówić". Niestety, na moje pytanie, dlaczego to, że jest "trudniej mówić" miałoby być argumentem za czymkolwiek, już nie odpowiedziałeś.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 23, 2015 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona