Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Bóg z innej logicznej perspektywy. 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg z innej logicznej perspektywy.
marcus68 napisał(a):
Ja wymyśliłem rozwój ludzkości?
Nie wiem, czy zgrywasz durnia, który nie rozumie prostego przekazu, czy rzeczywiście nim jesteś. Wymyśliłeś sobie, że "powinniśmy mieć teraz kolonie na Marsie". I niczym nie uzasadniłeś tezy, że akurat na takim poziomie powinniśmy być.

Cytuj:
To dlaczego biskupi katoliccy straszą wiernych ekskomuniką, jeżeli ci mają jednak jakieś wątpliwości?
Tzn. konkretnie kogo straszy się ekskomuniką za mienie wątpliwości?

Oczywiście na to pytanie nie odpowiesz. Tak jak nie odpowiesz na pytanie, kogo "w imię nauki" spalono, ani na żadne inne, które się Tobie zadaje.

Śr sty 28, 2015 7:40

zefciu napisał(a):
Wymyśliłeś sobie, że "powinniśmy mieć teraz kolonie na Marsie". I niczym nie uzasadniłeś tezy, że akurat na takim poziomie powinniśmy być.

Ja napisałem, że moglibyśmy mieć bazy na Marsie, a nie powinniśmy. I w tym miejscu też mógłbym użyć inwektywu, ale ja się różnię od Ciebie.

Cytuj:
Tzn. konkretnie kogo straszy się ekskomuniką za mienie wątpliwości?

Oczywiście na to pytanie nie odpowiesz. Tak jak nie odpowiesz na pytanie, kogo "w imię nauki" spalono, ani na żadne inne, które się Tobie zadaje.

Przypomnij sobie sprawę ustawy o in vitro. Biskupi postraszyli katolickich posłów, że jak zagłosują za tą ustawą będą ekskomunikowani.
Co do palenia "w imię nauki", to w Średniowieczu naukami były astrologia i alchemia i wielu z ich przedatawicieli stracili życie jako heretycy lub czarownicy.

Śr sty 28, 2015 8:00
Cytuj:
Co do palenia "w imię nauki", to w Średniowieczu naukami były astrologia i alchemia i wielu z ich przedatawicieli stracili życie jako heretycy lub czarownicy.

Ale ani alchemia ani astrologia nie jest żadną dziedziną nauki. Astrolog to nie astronom, a alchemik to nie chemik. Poza tym, zależy skąd czerpiesz takie informacje że wielu z nich zostało spalonych na stosie, czy są to rzetelne i prawdziwe dane, czy też jakaś fikcja literacka albo scenariusze filmowe.

Śr sty 28, 2015 8:06

equuleuss napisał(a):
Ale ani alchemia ani astrologia nie jest żadną dziedziną nauki. Astrolog to nie astronom, a alchemik to nie chemik. Poza tym, zależy skąd czerpiesz takie informacje że wielu z nich zostało spalonych na stosie, czy są to rzetelne i prawdziwe dane, czy też jakaś fikcja literacka albo scenariusze filmowe.

Ja nie napisałem, że alchemia i astrologia są naukami, tylko, że były i funkcjonowały obok filozofii, czy też teologii. Co do faktyczności, to Kościół sam zadbał o zniszczenie dowodó, paląc niewygodne księgi. Choć uważam, że wiele z nich znajduje się w tajnych archiwach Watykanu.

Śr sty 28, 2015 8:27
marcus68 napisał(a):
Ja napisałem, że moglibyśmy mieć bazy na Marsie
I nie uzasadniłeś tego.
Cytuj:
I w tym miejscu też mógłbym użyć inwektywu, ale ja się różnię od Ciebie.
Co to jest inwektyw? Samiec inwektywy?
Cytuj:
Przypomnij sobie sprawę ustawy o in vitro. Biskupi postraszyli katolickich posłów, że jak zagłosują za tą ustawą będą ekskomunikowani.
Czyli nie za wątpliwości, a za głosowanie.
Cytuj:
Co do palenia "w imię nauki", to w Średniowieczu naukami były astrologia i alchemia
Astrologia i alchemia nie były nigdy naukami.

Śr sty 28, 2015 8:32

zefciu napisał(a):
I nie uzasadniłeś tego.

A jak mam Ci uzasadnić przypuszczenie? Przecież nie wiem na jakim poziomie była by nauka i technologia, gdyby Kościół nie utrudniał rozwoju nauki, ale mogę pszypuszczać, że jeżeli po Rewolucji Francuskiej nastąpił boom naukowy, to niewiele czasu potrzebowaliśmy by polecieć w kosmos.
Cytuj:
Co to jest inwektyw? Samiec inwektywy?

Inwektyw to jest słowo obraźliwe, czyli takie, jakiego użyłeś w swoim poście, że zacytuję "dureń".
Cytuj:
Czyli nie za wątpliwości, a za głosowanie.

Głosowanie jest za lub przeciw. Jeżeli ktoś jest za, to znaczy, że nie ma wątpliwości, jeżeli ktoś jest przeciw, to ma jakieś wątpliwości. Odnośnie ustawy in vitro, to właśnie biskupi zasiali wątpliwości wśród tych posłów-katolików, którzy byli za ustawą.
Cytuj:
Astrologia i alchemia nie były nigdy naukami.

Gdyby nie astrologia, to nie byłoby astronomii, a gdyby nie alchemia, nie byłoby biologi, fizyki i chemii.

Śr sty 28, 2015 13:44
marcus68 napisał(a):
A jak mam Ci uzasadnić przypuszczenie?
Ja mam to wiedzieć? Przecież jakieś przesłanki dla tego przypuszczenia musiałeś mieć.
Cytuj:
Przecież nie wiem na jakim poziomie była by nauka i technologia, gdyby Kościół nie utrudniał rozwoju nauki, ale mogę pszypuszczać, że jeżeli po Rewolucji Francuskiej nastąpił boom naukowy, to niewiele czasu potrzebowaliśmy by polecieć w kosmos.
Jakiż to boom naukowy nastąpił w wyniku Rewolucji Francuskiej?
Cytuj:
Głosowanie jest za lub przeciw.
No co Ty!
Cytuj:
Jeżeli ktoś jest za, to znaczy, że nie ma wątpliwości, jeżeli ktoś jest przeciw, to ma jakieś wątpliwości. Odnośnie ustawy in vitro, to właśnie biskupi zasiali wątpliwości wśród tych posłów-katolików, którzy byli za ustawą.
Przed chwilą pisałeś, że biskupi karali za wątpliwości. Teraz - że wątpliwości siali.
Cytuj:
Gdyby nie astrologia, to nie byłoby astronomii, a gdyby nie alchemia, nie byłoby biologi, fizyki i chemii.
Uzasadnij. Poza tym pisałeś, że ginęli "w imię nauki", a nie "w imię pseudonauki, która dała kiedyś później początek nauce.

Śr sty 28, 2015 14:55

marcus68 napisał(a):
Innym założeniem chrześcijan jest to, że "bóg" jest niezmienny, bo wieczny. Jednak wszystko, co stworzył "bóg" cały czas się zmienia i wielu ludzi postrzega w tym niespójność.

A ja postrzegam niespójność w Twojej wypowiedzi. Bóg jest niezmienny, ale gdzie masz napisane, że to co stworzył ma się nie zmieniać? Wręcz przeciwnie, w Biblii Bóg nakazał ludziom czynić sobie ziemię poddana, a więc robić z nią co chcą i jak chcą. Czyli ją zmieniać. Proste i logiczne?

So sty 31, 2015 16:24

Marcus86 napisał(a):
Ja wymyśliłem rozwój ludzkości? Chyba nie zasłużyłem na miano "Boga". To jest problem chrześcijan, chwytają się wszystkiego, by tylko odpierać atak na ich jedynie słuszną "prawdę" i jeszcze nazywają to logiką.

Przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem. Nie mogę odnieść się do czegoś czego nie napisałem.

Nie wiem jacy biskupi i kogo straszą. Jak widać dalej siejesz demagogię. Ale to akurat nie zaskakuje - im więcej ktoś pisze w swoich wypowiedziach logice, tym mniej tej logiki w nich jest. Mądrzy nie potrzebują reklamować się słowami.

N lut 01, 2015 11:23

marcus68 napisał(a):
zefciu napisał(a):
Wymyśliłeś sobie, że "powinniśmy mieć teraz kolonie na Marsie". I niczym nie uzasadniłeś tezy, że akurat na takim poziomie powinniśmy być.

Ja napisałem, że moglibyśmy mieć bazy na Marsie, a nie powinniśmy. I w tym miejscu też mógłbym użyć inwektywu, ale ja się różnię od Ciebie.

Czyli to wszystko przez chrześcijaństwo!!!! mam rozumieć że gdyby w Europie panował od zawsze ateizm to już dzisiaj byśmy mieli baze na Marsie?
To troche ciekawe, bo przecież wśród dzikich plemion Amazonii nigdy nie było chrześcijaństwa, skoro tak to powinni już dzisiaj mieć baze na Marsie, czy tam na jakiej innej planecie :)
---------------
Trzeba by na początek podać definicje Boga, jego cechy, jak wygląda!?
Macie jaką wiedze na ten temat? ktoś sie w tym orientuje?

So kwi 04, 2015 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3