Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
W artykule, który załączyłeś jest nawet napisane
Cytuj:
teoria eteru (…) upadła wraz z powstaniem szczególnej teorii względności.

Nie jest napisane, że ktoś udowodnił jego nieistnienia, ale że pewna teoria wykluczyła tę możliwość.

Śr lut 04, 2015 16:31
thiquee napisał(a):
Herbata ISTNIEJE
Dlaczego drzesz mordę? Herbata w moim kubku nie istnieje.
Cytuj:
A kiedy dodatkowo możemy sobie operować pojęciem niewidzialności i niematerialności to już nie ma na nas haka.
Aha - czyli teoria wskazująca istnienie fal radiowych (niewidzialne i niematerialne) jest niefalsyfikowalna zdaniem thiquee.

Co do eteru - z założenia "eter istnieje" wynikają pewne obserwacje. Np. różna prędkość światła mierzona po południku i po równoleżniku. Nie obserwując tychże wykazujemy, że eter nie istnieje.

Sformułowanie zaś "prawdopodobieństwa istnienia eteru" to bełkot. Bo jak zmierzysz to prawdopodobieństwo? Ile ono wynosi?

Ostatnio edytowano Śr lut 04, 2015 16:44 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 04, 2015 16:43

thiquee napisał(a):
W artykule, który załączyłeś jest nawet napisane
Cytuj:
teoria eteru (…) upadła wraz z powstaniem szczególnej teorii względności.

Nie jest napisane, że ktoś udowodnił jego nieistnienia, ale że pewna teoria wykluczyła tę możliwość.

Następny obalacz Einsteina?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lut 04, 2015 16:44
Nie wyrywaj zdań z kontekstu. Po pierwsze, to w tym haśle jest taki tekst:

Niemożność bezpośredniego wykrycia takiej substancji składano na karb ograniczeń eksperymentalnych. Istniały jednak pośrednie metody doświadczalne umożliwiające badanie eteru – przypuszczano, że eter wypełnia całą przestrzeń, jest bezwonny, nieściśliwy, itp. Do prób tych należały doświadczenia Michelsona-Morleya, które konsekwentnie wykluczały kolejne teoretyczne możliwości istnienia eteru.

Istotnym elementem tych poszukiwań był fakt, że istnienie eteru implikowałoby istnienie absolutnego układu odniesienia – wyróżnionego układu, do którego można byłoby się odnieść w opisie Wszechświata, co oznaczałoby także, iż spośród wszystkich układów inercjalnych istnieje jeden wyróżniony. Doświadczenia tego typu były wykonywane wielokrotnie, do najbardziej znanych należą eksperymenty R. J. Kennedy'ego oraz E. M. Thorndike'a (1929–1931) – wynik prawie zawsze jednoznacznie wskazywał, że eter nie istnieje. Niejednoznaczne wyniki były wykluczane później przez poprawienie metody bądź dokładności eksperymentu. Dzisiaj nie ma żadnego eksperymentu, który wskazywałby na istnienie eteru.

Po drugie, to przytoczone przez Ciebie zdanie trzeba czytać w kontekście tego sformułowania:

Szczególna teoria względności Alberta Einsteina usunęła konieczność istnienia takiego ośrodka.

Notabene to nie zmienia niczego w fakcie, iż nieistnienie eteru zostało potwierdzone przez szereg doświadczeń (vide pierwszy cytat).

Śr lut 04, 2015 16:45

@Andy72 - nie obalam teorii Einsteina. Zacytowałem fragment artykułu, który mówił, że szczególna teoria względności wykluczyła istnienie eteru.

@zefciu - apeluję o zachowanie kulturalnego tonu rozmowy
1. W Twoim kubku nie, jednak coś takiego jak herbata w ogóle istnieje.
2. Fale elektromagnetyczne podchodzą pod definicje materii.

Śr lut 04, 2015 17:02

@Yarpen_Zirgin - Nie starano udowodnić się, że eter nie istnieje, lecz odnaleźć dowód na jego obecność! Nie udało się to jednak, ponieważ "wynik prawie zawsze jednoznacznie wskazywał, że eter nie istnieje".

Naukowcy starają się udowodnić istnienie - tak jest logicznie poprawnie - gdy im się to nie uda, mówi się, że <to coś> nie istnieje.

Ciężar dowodu obarcza tego, który opowiada się za istnieniem, jeśli nie jest w stanie tego wykazać mówi się o nieistnieniu danej rzeczy.

Śr lut 04, 2015 17:17
To działa w dwie strony: Jeżeli ktoś mówi, że coś nie istnieje, to jego obowiązkiem jest wykazać, że ta teza jest zgodna z prawdą. Czyli przedstawić dowody. :D

Śr lut 04, 2015 17:48

@Yarpen_Zirgin - Na Twojej ulicy stoi od dłuższego czasu słoń. Jest on niematerialny i niewidzialny. Posiada świadomość, kocha wszystkich ludzi i to właśnie on przyczynił się do powstania Wielkiego Wybuchu.

Nie zgadzasz się? Udowodnij zatem, że on nie istnieje.

Śr lut 04, 2015 18:00

thiquee napisał(a):
Na Twojej ulicy stoi od dłuższego czasu słoń. Jest on niematerialny i niewidzialny. Posiada świadomość, kocha wszystkich ludzi i to właśnie on przyczynił się do powstania Wielkiego Wybuchu.
Ja się nie zgodzę i przedstawię taki argument: słoń to nazwa, którą nadajemy pewnemu określonemu, trójwymiarowemu zwierzęciu. Lecz jeśli, jak powiadasz, jest niematerialny, to nie może posiadać jakiejkolwiek rozciągłości. Wszystko, co ma długość, szerokość i wysokość jest cielesne. Byty niematerialne nie zajmują "miejsca". Ten słoń jednak zajmuje miejsce (ulica), choć jest z innej rzeczywistości (niematerialnej). W średniowieczu stawiano pytanie: "Ile aniołów zmieści się na szpilce". To pytanie było dla inteligentnych studentów, którzy kojarzyli, ze anioł nie zajmuje przecież przestrzeni. Był to sztuczny problem akademicki. Jeśli twój słoń rzeczywiście jest niematerialny, to nie może być słoniem. W przypadku, kiedy nie można podać żadnego argumentu "sed contra", to należy zawiesić sąd. Stanąć na stanowisku agnostycznym wobec tego, czy owego bytu. Jeśli, ktoś stawia tezę: uważam że x nie istnieje, to winien podać uzasadnienie.

Poza tym, Bóg posiada także pewne "praktyczne znaczenie". Dla wielu osób pewne "metafizyczne obawy" są często jedynym źródłem tego, że wybierają dobro zamiast zła. Sam przyznam, że gdyby nie wizja przyszłej kary za złe czyny, często chętniej bym się zgadzał na popełnienie czegoś niewłaściwego. Stąd tez hasło Voltera: "Gdyby Boga nie było, należałoby go wymyślić". Dlaczego? Argument jest prosty: ateista, który nie uznaje nad sobą najwyższego Autorytetu i Sędziego, jakim jest Bóg, nie jest godny zaufania, gdyż jeśli nie boi się konsekwencji wiecznych, to tym bardziej nie będzie się bał konsekwencji doczesnych. Żadne szanujące się państwo nie może pozwolić na "ateistów" w swoim łonie. Tyle niektórzy myśliciele nowożytni.

Śr lut 04, 2015 19:04

Askadtowiesz napisał(a):
Jeśli sami definiujemy Boga, to tylko potwierdzamy, ze sami go wymyślamy. Dobrze byłoby mieć jakieś dane niezalezne od naszych wyobrażeń.

medieval_man napisał(a):
Jeśli definiuję sobie @askądtowiesza to znaczy, że sam go sobie wymyślam?
Oczywiście!!! Askadtowiesz zdefiniował się sam, a jesli go zdefiniujesz po swojemu, to bedzie inna wersja Asadtowiesza, wymyślona przez Ciebie.
Askadtowiesz napisał(a):

wystarczy prześledzic historię religii. Dawni bogowie byli dość "ułomni", dopiero w wyniku ewolucji myśli religijnej doszło do absolutyzacji. Inaczej mówiac, człowiek stopniowo stwarzał sobie Boga.

medieval_man napisał(a):
Matematyka kiedyś była ułomna. Liczono sobie na palcach jednej ręki. Teraz potrafimy znacznie więcej. Czy to znaczy, ze dawniej prawa matematyki nie obowiązywały? I te prawa teraz sobie stwarzamy?
Inaczej mówiąc, człowiek stopniowo tworzył sobie coraz lepsze definicje. I matematyczne i Boga. Czyż nie?
Dokładnie tak! Matematyka istnieje w naszyvch umysłach i to w ten sposob w jaki ją wymysliliśmy. Jeśli -na przykład- w starożytności nie był znany rachunek różniczkowy, mozna powiedzieć,ze rządzące nim zasady nie istniały, no bo gdzie by mialy istniec? Zostal on stworzony później, zresztą z potrzeby.
Oczywiscie zasad czy praw matematycznych nie definiujemy dowolnie, gdyż prowadzone przy ich pomocy obliczenia muszą byc zgodne z realną rzeczywistoscia fizyczną.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr lut 04, 2015 21:17

Yarpen_Zirgin napisał(a):
To działa w dwie strony: Jeżeli ktoś mówi, że coś nie istnieje, to jego obowiązkiem jest wykazać, że ta teza jest zgodna z prawdą. Czyli przedstawić dowody. :D

Pod warunkiem, ze ten wcześniejszy ktos udowodnił, ze to cos istnieje. Wtedy faktycznie, aby obalić to istnienie, trzeba udowodnić, ze to nieprawda. Dopóki jednak nie udowodniono, ze to coś istnieje, nie ma czego obalać.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr lut 04, 2015 21:24
Cóż, ponieważ my wierzymy w istnienie Boga, to dowód istnienia nie jest potrzebny, bo wiara dowodu nie wymaga. Natomiast jeżeli ateiści chcą twierdzić, że Bóg nie istnieje, bez stawiania "wierzę, że..." przed tym sformułowaniem, to taki dowód jest wymagany.

Śr lut 04, 2015 21:38

W słynnej debacie pomiędzy Coplestonem a Russelem padło takie zdanie:
Cytuj:
C: Well, my position is the affirmative position that such a Being actually exists, and that His existence can be proved philosophically. Perhaps you would tell me if your position is that of agnosticism or of atheism. I mean, would you say that the non-existence of God can be proved?
R: No, I should not say that: my position is agnostic.
http://www.biblicalcatholic.com/apologetics/p20.htm

Kiedy Copleston pytał się o możliwość wykazania czy udowodnienia tego, że Boga nie ma, Russel nie wtórował, że zajmując pozytywnie wyrażone stanowisko: "Boga nie ma", nie musi przedstawiać żadnego argumentu przeciwko istnieniu Boga. Zajął pozycję negatywną, sceptyczną, nie stawia tezy, tylko mówi: "my position is agnostic". Będąc logikiem zdawał sobie wyjątkowo dobrze sprawę z tego co mówi. Ciężko mi pojąc, dlaczego forumowi ateiści nie potrafią zauważyć tej zależności. Co innego jest przecież TWIERDZIĆ, że Boga nie ma, a co innego powiedzieć, że na temat transcendencji NIE WIEM nic pewnego. Ostatnia opcja nie wymaga wyjaśnień, ale owa pierwsza powinna wskazać przynajmniej jakiś argument, dlaczego w kwestii niepewnego wyboru decydujemy się na jakieś stanowisko.

Cz lut 05, 2015 1:15

@Eubulides - trzeba być moralnie wyjałowionym, by pożyteczne społecznie uczynki wykonywać, a destrukcyjnych unikać pod wpływem presji wiecznej kary.

@Yarpen_Zirgin - Wiara może i Tobie samemu wystarcza. Jeśli jednak chcesz publicznie wykazać, ze jest ona prawdziwa, a przedmiot Twojej wiary naprawdę istnieje - dowody są niezbędne.

Napiszę jeszcze raz: nie da się udowodnić nieistnienia rzeczy nieistniejącej, tym bardziej jeśli jest ona rzekomo niewidzialna i niematerialna.

Może zechcesz nam powiedzieć dlaczego sam nie wierzysz w tysiąc innych bogów? Też jesteś swojego ateistą względem nich.

Cz lut 05, 2015 1:43

@Eubulides - by odpowiedzieć posłużę się czajnikiem Bertranda Russella: wokół Słońca po eliptycznej orbicie krąży czajnik - zbyt mały by mógł być dostrzeżony przez teleskopy. Nikt nie udowodni jego nieistnienia, więc wobec niego również powinniśmy być agnostykami.

Cz lut 05, 2015 2:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona