Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
thiquee napisał(a):
@zefciu - apeluję o zachowanie kulturalnego tonu rozmowy
Bo jak nie, to tupniesz nóżką i się obrazisz.
Cytuj:
1. W Twoim kubku nie, jednak coś takiego jak herbata w ogóle istnieje.
No i co z tego? Rozważamy istnienie bytu zdefiniowanego jako "herbata w moim kubku", a nie "herbata w ogóle". Pojęcie "Bóg" też możemy zastąpić np. sformułowaniem "osobowy stwórca Wszechświata". Istnieją osoby w ogóle. Istnieją stwórcy w ogóle. Więc co? Zależnie od tego, jak sformułujemy pytanie raz pytanie ma odpowiedź, a raz nie ma (choć znaczenie tego pytania jest zawsze takie samo).
Cytuj:
2. Fale elektromagnetyczne podchodzą pod definicje materii.
Które definicje?

Cz lut 05, 2015 8:28

thiquee napisał(a):
@Eubulides - by odpowiedzieć posłużę się czajnikiem Bertranda Russella: wokół Słońca po eliptycznej orbicie krąży czajnik - zbyt mały by mógł być dostrzeżony przez teleskopy. Nikt nie udowodni jego nieistnienia, więc wobec niego również powinniśmy być agnostykami.

Eee tam. Czajniki to przedmioty konstruowane przez ludzi, służące do gotowania wody, na razie wyłącznie na Ziemi. Żaden człowiek nigdy nie umieścił czajnika na eliptycznej orbicie wokół Słońca > żaden czajnik na niej nie krąży. Koniec dowodu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 05, 2015 8:35

@zefciu - Mam świadomość, że można ukazać brak czegoś co istnieje, w konkretny miejscu. Czytaj ze zrozumieniem: nie da się udowodnić nieistnienia nieistniejącego - aż pojmiesz, bo na razie nie rozumiesz istoty sprawy.

Co do elektromagnetycznego promieniowania - zapraszam do lektury, choćby wikipedii.

(mała poprawka z mojej strony - chciałem napisać "definicję" - jedną z czterech obowiązujących)

@Johnny99 - skąd ta pewność? Założyłeś, że "Żaden człowiek nigdy nie umieścił czajnika na eliptycznej orbicie wokół Słońca", bo taka wersja wydaje Ci się bardziej prawdopodobna. Jednak nie dowodzi to temu, że go tam nie ma.

Cz lut 05, 2015 12:25

zefciu napisał(a):
Bo jak nie, to tupniesz nóżką i się obrazisz.

Bo jak nie, to będziesz musiał się wyspowiadać.

Cz lut 05, 2015 12:31

thiquee napisał(a):
@Johnny99 - skąd ta pewność? Założyłeś, że "Żaden człowiek nigdy nie umieścił czajnika na eliptycznej orbicie wokół Słońca", bo taka wersja wydaje Ci się bardziej prawdopodobna. Jednak nie dowodzi to temu, że go tam nie ma.

Ależ dowodzi. Przyjąłem założenie, z którego wyprowadziłem wniosek. Dowód jest logicznie poprawny. To, że ciebie on nie przekonuje, bo nie przekonuje cię założenie, to zupełnie inna sprawa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 05, 2015 12:32
thiquee napisał(a):
@zefciu - Mam świadomość, że można ukazać brak czegoś co istnieje, w konkretny miejscu. Czytaj ze zrozumieniem: nie da się udowodnić nieistnienia nieistniejącego - aż pojmiesz, bo na razie nie rozumiesz istoty sprawy.
Napisałeś dwa wykluczające się zdania. W dodatku tworzysz jakieś dziwne prawa ograniczone choćby tym, że dotyczą tylko rzeczy, które istnieją w jakimś miejscu. Więc co np z energią? Energia nie istnieje "w jakimś miejscu". Można dowieść jej istnienia lub nieistnienia?[/quote]

Cz lut 05, 2015 12:51

@zefciu - Nie można ukazać, że coś co nigdy nie zostało potwierdzone dowodem (naukowo nie istnieje), nie istnieje. To bez sensu.
To tak jakby ktoś dzisiaj próbował udowadniać, że eter nie istnieje, pomimo tego, że przecież żadne wyniki doświadczeń nie mówiły inaczej.

Bóg jest właśnie jak ten eter, który ktoś wczoraj przytoczył - pomimo wielu prób nikt nie udowodnił, że istnieje, a kolejne odkrycia naukowe usuwają takową potrzebę.

Cz lut 05, 2015 13:11

Johnny99 - przyjąłeś założenie bezpodstawnie - "Żaden człowiek nigdy nie umieścił czajnika na eliptycznej orbicie wokół Słońca", bo tak. Nie masz żadnych danych by to stwierdzić. Skąd wiesz, że czajnik wziął się tam dzięki człowiekowi - kolejne bezpodstawne założenie.

Cz lut 05, 2015 13:25
thiquee napisał(a):
@zefciu - Nie można ukazać, że coś co nigdy nie zostało potwierdzone dowodem (naukowo nie istnieje), nie istnieje.
Herbata w moim kubku nie została nigdy potwierdzona dowodem.

Nie można udowodnić, że coś co nie istnienie nie istnieje. A można udowodnić, że coś co istnieje nie istnieje?

Cytuj:
To tak jakby ktoś dzisiaj próbował udowadniać, że eter nie istnieje
Już napisałem - taki dowód można przedstawić.
Cytuj:
Bóg jest właśnie jak ten eter, który ktoś wczoraj przytoczył - pomimo wielu prób nikt nie udowodnił, że istnieje, a kolejne odkrycia naukowe usuwają takową potrzebę.
Przecież istnienie eteru kosmicznego jest znacznie prostszą teorią niż STW. Więc gdyby tylko "nie dało się dowieść, że istnieje", to ta teoria miałaby priorytet zgodnie z Brzytwą Ockhama. Niestety - eksperyment z mierzeniem prędkości światła wzdłuż południka i równoleżnika dowiódł, że jest to teoria błędna.

Cz lut 05, 2015 13:32

thiquee napisał(a):
Johnny99 - przyjąłeś założenie bezpodstawnie - "Żaden człowiek nigdy nie umieścił czajnika na eliptycznej orbicie wokół Słońca", bo tak. Nie masz żadnych danych by to stwierdzić.

A na jakiej podstawie ty to stwierdzasz?

Cytuj:
Skąd wiesz, że czajnik wziął się tam dzięki człowiekowi - kolejne bezpodstawne założenie.

A dzięki komu? Ufoludkom? A może powstał samoistnie? :shock:

Cz lut 05, 2015 13:35
Johnny99 napisał(a):
Czajniki to przedmioty konstruowane przez ludzi, służące do gotowania wody, na razie wyłącznie na Ziemi. Żaden człowiek nigdy nie umieścił czajnika na eliptycznej orbicie wokół Słońca > żaden czajnik na niej nie krąży. Koniec dowodu.

Bóg to termin skonstruowany przez człowieka, a służy on do kontrolowania mas. Żaden człowiek nigdy nie dowiódł prawdziwości owego podmiotu, co definitywnie wskazuje, że podmiot ów nie istnieje! Pozostaje jedynie nielogiczną hipotezą, znacznie odbiegającą od współczesnej wiedzy.
Ów termin jest utrzymywany jako aksjomat, co powoduje, że wszelakie próby ukazania, mające na celu uświadomienia o nieprawdziwości podmiotu Boga, są odrzucane.
Aksjomat = "Boga nie można obalić!"
Koniec dowodu.

Johnny99 napisał(a):
A na jakiej podstawie ty to stwierdzasz?

Mała uwaga. Nie tylko słowo "Bóg" piszemy z dużej litery.
;)

Cz lut 05, 2015 13:59

Whispernight napisał(a):
Żaden człowiek nigdy nie dowiódł prawdziwości owego podmiotu, co definitywnie wskazuje, że podmiot ów nie istnieje!

Ależ skąd. Dowodów sformułowano już mnóstwo.

Cytuj:
Pozostaje jedynie nielogiczną hipotezą, znacznie odbiegającą od współczesnej wiedzy.

Dlaczego?

Cytuj:
Ów termin jest utrzymywany jako aksjomat, co powoduje, że wszelakie próby ukazania, mające na celu uświadomienia o nieprawdziwości podmiotu Boga, są odrzucane.
Aksjomat = "Boga nie można obalić!"
Koniec dowodu.

Toż przecież to ateiści cały czas powtarzają, że nieistnienia Boga nie można dowieść! :o

Cz lut 05, 2015 14:21
Johnny99 napisał(a):
Ależ skąd. Dowodów sformułowano już mnóstwo.

Przytocz chociaż jeden, bardzo chętnie go z Tobą omówię.

Johnny99 napisał(a):
Toż przecież to ateiści cały czas powtarzają, że nieistnienia Boga nie można dowieść! :o

Kolega powyżej, w bardzo prostu sposób napisał Ci już, jak to wygląda. Ja z resztą kiedyś też już Ci to pisałem...

Jeśli nie udowodnisz swojego poglądu, pozostaje on hipotezą!
Zatem Twój Bóg jest jedynie hipotezą, a w takim przypadku jeśli ktoś mówi, że "Bóg jest prawdą", to najzwyczajniej kłamie!
Dostrzegasz subtelną różnicę, pomiędzy hipotezą a prawdą?

To by było wręcz śmieszne, aby ateista musiał Ci udowadniać nieistnienie Boga.

Nigdy nie szuka się nieistnienia czegokolwiek, ale szuka się istnienia... aby hipotezy zostały udowodnione, lub obalone!

Skoro więc nie udowodniono istnienia Boga, to oznacza że Go nie ma!
A wodę z mózgu to możesz sobie robić kolegom teistom, jeśli masz taką ochotę.
;)

Cz lut 05, 2015 14:50
Whispernight napisał(a):
Bóg to termin skonstruowany przez człowieka
Nie "Bóg to termin", tylko "<<Bóg>> to termin". Mylisz pojęcie z desygnatem. Tania erystyka, czy naprawdę nie potrafisz tego rozróżnić?

Cz lut 05, 2015 15:16

zefciu napisał(a):
Herbata w moim kubku nie została nigdy potwierdzona dowodem.

Nie rozchodzi się o lokalizacje przestrzenną a o sam fakt, czy coś istnieje. Będę musiał Cię zaskoczyć, ale herbata, jako kilka gatunków roślin i jako wywar z liści tych roślin, istnieje. Zachęcam do wygooglowania hasła: herbata"

zefciu napisał(a):
A można udowodnić, że coś co istnieje nie istnieje?

Nie, nie można.

Do eteru odniosłem się już za dużo razy, żeby ciągnąć ten temat i być zmuszanym odpisywać wciąż to samo innymi słowami.

Cz lut 05, 2015 16:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna strona