Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 14:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
thiquee napisał(a):
Przynajmniej starają się swoje zdanie jakoś uzasadnić - "(...)bo ma poparcie(...)"

No to mnie masz. Twoim kryterium prawdy jest opinia dwustu ilus tam poslow a mnie przychodzi w tej chwili do glowy tylko Swieta Faustyna.
A z ta prawda to wiesz doskonale, ze roznie bywalo i nawet ktos powiedzial ze wszyscy moga sie mylic a jeden czlowiek moze znac prawde. Np. ze nie wolno wbijac zelaznych gwozdzi do miedzianych obejm.

Pt lut 06, 2015 23:46

Skoro historia stworzenia świata, była tylko metaforycznym dziełem literackim, to znaczy, że proces powstania świata i jego konstrukcję wyobrażano sobie inaczej, tak?

Uważasz, że działało na takiej zasadzie jak, gdy ktoś dziś mówi, że "kocha kogoś z całego serca", lecz wie doskonale, że serce to tylko pompa, a uczucia powstają w mózgu?

To chcesz zasugerować?

Pt lut 06, 2015 23:54

thiquee napisał(a):
Allah jest dobry i litościwy, jest tak napisane w Koranie!!!

Jest nawet napisane:
,,Religią prawdziwą w oczach Boga jest Islam!" (3, 19)

So lut 07, 2015 0:03

thiquee napisał(a):
Co do Pisma Św. w całości - jest ono zlepkiem apokryfów i legend funkcjonujących już dużo wcześniej w innych kulturach z całego obszaru, gdzie powstawały pierwotne cywilizacje.
Jest jednym wielkim "ctrl + C, ctrl + V".

- 16 półbogów (w klasyfikacji mitologicznej Jezus też jest półbogiem) umarło na krzyżu przed Jezusem,
- imię Boga - klasyczne JHWH czyli „Ego sum qui sum" (jestem, który jestem) ma swoich kilka, wcześniejszych odpowiedników, np.: egipska wersja „Nuk Pu Nuk" - „Jestem który jestem",
- matki co najmniej 8 "mesjaszy" nosiło odpowiednik imienia "Maria",
- uzdrowienie córki Jaira jest kopią jednego z mitów o Krisznie
- historia przemiany wody w wino jest starsza od Jezusa, a pierwszym takim barmanem okazał się perski Mitra na weselu u księcia (nie pamiętam imienia).
- siódmy dzień, wolny od pracy - "zapożyczony" od Babilończyków, tak jak prawo Żydowskie, pisane na podstawie kodeksu Hammurabiego.

1. Skąd to wszystko masz? Nie deprecjonuje tego wszystkiego od razu, ale trudno mi uwierzyć, aby 16 półbogów przed Jezusem umarło na krzyżu. W jakiej religii? 2. Jezus nie "mitologicznie", ale historycznie został, jak pisze między innymi Tacyt, ukrzyżowany. To nie jest baśń. 3. Jakim sposobem ewangeliści znaliby mity o Krysznie? 4. Masz jakiś dostęp do kodeksy Hammurabiego? Chętnie bym poczytał. Mówię serio. Naprawdę jeśli gdzieś w internecie można badać ten kodeks, to zweryfikuję sobie parę rzeczy.
Cytuj:
Skoro historia stworzenia świata, była tylko metaforycznym dziełem literackim, to znaczy, że proces powstania świata i jego konstrukcję wyobrażano sobie inaczej, tak?

Z pewnością przypuszczali, że Bóg posłużył się materią stworzoną w nieco bardziej wyrafinowany sposób. Ale przypuszczam, że trwali po prostu w niewiedzy, a opis biblijny pozwalał im zapamiętać takie rzeczy: 1. Świat powstawał etapami. 2. Bóg jest jego ostatecznym autorem. 3. Świat jest uporządkowany i tak uczyniony, aby człowiek mógł na nim żyć. Co jest w zasadzie prawdziwe do dziś.
Cytuj:
Uważasz, że działało na takiej zasadzie jak, gdy ktoś dziś mówi, że "kocha kogoś z całego serca", lecz wie doskonale, że serce to tylko pompa, a uczucia powstają w mózgu? To chcesz zasugerować?
Nie. Chcę zasugerować, że nie wszystko było i jest brane dosłownie. Tylko tyle. Ludzie żyli w niewiedzy, więc przekazywali sobie uniwersalne i proste prawdy za pomocą obrazów. Niektóre z nich wypisałem wyżej kursywą.

So lut 07, 2015 0:08

robaczek2 napisał(a):
Twoim kryterium prawdy jest opinia dwustu ilus tam poslow (...)

Nie, nie jest. Nie chce mieszać w to polityki. Napisałem tylko, że ludzie, którzy uważają dzisiejszą deklaracje Sejmu za prawdę, mają przynajmniej uzasadnienie (nie twierdzę, że jest mądre, tylko, że po prostu jakieś jest). Chciałem przez to pokazać, iż Twoje tezy nie mają żadnego, choćby takiego uzasadnienia.

robaczek2 napisał(a):
A z ta prawda to wiesz doskonale, ze roznie bywalo (...)

Dlatego przytoczyłem definicję prawdy, żebyśmy pisać konkretnie o konkretnej "prawdzie".

robaczek2 napisał(a):
(...) i nawet ktos powiedzial ze wszyscy moga sie mylic a jeden czlowiek moze znac prawde.

Teoretycznie, pewnie tak.

robaczek2 napisał(a):
Np. ze nie wolno wbijac zelaznych gwozdzi do miedzianych obejm.

Przy odpowiednich warunkach może zajść reakcja i coś się popsuje, wynika to z szeregu elektrochemicznego metali - ale to chyba nie miejsce i czas, żeby rozwijać ten wątek.

So lut 07, 2015 0:09

Zacznę od kodeksu, proszę: http://www.pistis.pl/biblioteka/Hammura ... kodeks.pdf

Tutaj o półbogach i ich śmierci na krzyżu:

Cytuj:
Jezus — Nazaret
Kryszna — India
Sakia — India
Iva — Nepal
Indra — Tybet
Mitra — Persja (bardzo popularny w czasach początków chrześcijaństwa był głównym konkurentem „naszego" Zbawiciela, miał się urodzić 25 grudnia! — przyp.)
Tammuz — Babilonia
Criti — Chaldea
Attis — Frygia
Baili — Orissa
Thules — Egipt
Orontes — Egipt
Zbawiciel z Witoba — Telingonese
Odin — Skandynawia
Hesus — zbawiciel Druidów celtyckich (ukrzyżowany jako baranek, który miał zgładzić grzechy świata — przyp.)
Quetzalcoatl(Quexalcote) — Meksyk (ukrzyżowany w 587 r. przed Chr., został przybity razem z dwoma innymi złoczyńcami do krzyża, zmartwychwstały drugiego dnia — przyp.)

O historyczności Jezusa nie będę się teraz rozpisywał - to obszerny temat. Wypadałoby założyć wątek.

Eubulides napisał(a):
Jakim sposobem ewangeliści znaliby mity o Krysznie?

Rozpowszechnianie kultury (wraz z legendami) poprzez:
- podróże, najczęściej związane z handlem,
- migracje ludności
- przekazywanie legendy "z uszka, do uszka", aż przewędrowała parę kilometrów z Indii.

..kilka możliwości jest. Nie wiem, która z nich jest prawdziwa. Fakt faktem - jakoś dotarła. Treść możesz znaleźć w internecie. Sam jak ją czytałem miałem wrażenie, że ktoś podmienił tylko imiona. Nawet styl w miarę jest podobny.

Jak świat dawni Semici wyobrażali możemy sobie gdybać. Sam uważam, że skoro jeszcze w średniowieczu wszystko było brane tak jak jest napisane, a i teraz kreacjoniści pokazują, że się da, to dla prostych ludów z epoki żelaza Księga Rodzaju mogła z dużym prawdopodobieństwem stanowić podręcznik do geografii i biologii.

So lut 07, 2015 0:33

Dzięki. Kodeks Hammurabiego z pewnością przeczytam. Odnośnie do historyczności Jezusa. Powiem tylko jaki do mnie przemawia argument. Z milczenia. Owszem, są rzeczy, które nie trzeba pisać np: czy Jezus nosił pasek lniany, czy skórzany, czy w ogóle nie nosił paska. Jednak chrześcijaństwo od samego początki spotkało się z potężnym oporem zarówno ze strony żydów jak i pogan. Przecież gdyby Jezusa z Nazaretu nigdy nie było, to najwięksi przeciwnicy chrześcijaństwa tacy jak Porfiriusz, Celsus i inni powinni grzmieć na cały regulator: "przecież Jezus to bajka!". "Nigdy nikt taki nie został ukrzyżowany, nie było takiej osoby!". W całym piśmiennictwie starożytnym nie spotykamy ani jednego zdania, które powątpiewałoby o Jezusie. Dalej, nie wyobrażam sobie powodzenia apostołów, którzy opowiadaliby o wydarzeniach, które nigdy nie miały miejsca. Przecież Jezus wędrując i ucząc tysiące ludzi musiał zostawić jakiś wyraźny ślad. Taka mistyfikacja byłaby nie do przeprowadzenia, szczególnie w Jerozolimie - pierwszej gminie chrześcijańskiej, później Antiochii. Jezus z pewnością istniał, tylko pytanie jest takie: na ile odpowiada przekaz apostołów autentycznym zdarzeniom. Ta kwestia jest już bardziej skomplikowana.
thiquee napisał(a):
Jak świat dawni Semici wyobrażali możemy sobie gdybać. Sam uważam, że skoro jeszcze w średniowieczu wszystko było brane tak jak jest napisane, a i teraz kreacjoniści pokazują, że się da, to dla prostych ludów z epoki żelaza Księga Rodzaju mogła z dużym prawdopodobieństwem stanowić podręcznik do geografii i biologii.

Ok. Niektóre ruchy protestancko-kreacjonistyczne, są dowodem, że dosłownie można brać wszystko, jednak warto zauważyć, że interpretacja alegoryczna pojawiła sie już w pierwszych wiekach. Szczególnie celowała w niej szkoła Aleksandryjska z czołowym jej przedstawicielem - Orygenesem (Ὠριγένης ok. 185-254). Jak uczy ciocia Wikipedia:
Cytuj:
Zajmował się, podobnie jak później Hieronim ze Strydonu (330-420), egzegezą krytyczną oraz literalną; egzegezę alegoryczną doprowadził do szczytu rozwoju.

Jeśli chodzi o lasze losy egzegezy alegorycznej, to była ona rozwijana niemalże przez wszystkich Ojców Kościoła. Tak więc na pewno nie jest to pomysł ostatniego wieku. Coś mam pomału takie wrażenie, że schodzimy jednak na inne tematy.

So lut 07, 2015 1:01

Poruszasz się w latach 185 - 420 n.e. Stary testament ma początek w XII wieku p.n.e. Przez 1400 lat sporo mogło ulec zmianie.

O Jezusie i jego historyczności posiadam artykuł. Nie jest on w prawdzie dowodem na cokolwiek, jednak odnosi się do źródeł, które osoba zainteresowana może zweryfikować.
Jeżeli jesteś zainteresowany tekstem kwestionującym historyczność Jezusa i ciekaw w jaki sposób jest to uzasadnione, zapraszam: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,470

So lut 07, 2015 1:32

thiquee napisał(a):
O Jezusie i jego historyczności posiadam artykuł.

http://nieracjonalista.blox.pl/2005/06/ ... ezusa.html

So lut 07, 2015 2:37
Moderator

thiquee napisał(a):
Tutaj o półbogach i ich śmierci na krzyżu:

Cytuj:
Jezus — Nazaret
Kryszna — India
Sakia — India
Iva — Nepal
Indra — Tybet
Mitra — Persja (bardzo popularny w czasach początków chrześcijaństwa był głównym konkurentem „naszego" Zbawiciela, miał się urodzić 25 grudnia! — przyp.)
Tammuz — Babilonia
Criti — Chaldea
Attis — Frygia
Baili — Orissa
Thules — Egipt
Orontes — Egipt
Zbawiciel z Witoba — Telingonese
Odin — Skandynawia
Hesus — zbawiciel Druidów celtyckich (ukrzyżowany jako baranek, który miał zgładzić grzechy świata — przyp.)
Quetzalcoatl(Quexalcote) — Meksyk (ukrzyżowany w 587 r. przed Chr., został przybity razem z dwoma innymi złoczyńcami do krzyża, zmartwychwstały drugiego dnia — przyp.)

Pozwól, że zgadnę. Nie sprawdzałeś, czy te informacje są prawdziwe?

Zresztą, widzę już, że zapomnieli o ukrzyżowaniu Zeusa, Persefony, Ra i pana Leszka spod trójki.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So lut 07, 2015 12:47
Moderator

Ta lista nieustannie powtarza się w internecie na potrzeby coraz to nowej dyskusji, lecz jest bezkrytycznie kopiowana. Nikt nie sprawdza jej rzetelności.

Wzięła się zaś z napisanej w 1875 roku książki Kerseya Gravesa (The World's Sixteen Crucified Saviors)"Szesnastu ukrzyżowanych zbawicieli świata". Graves jednak posługuje się niepewnymi źródłami, miesza opinie z faktami i wyciąga nieuzasadnione wnioski, jak pisze jego krytyk Richard Carrier.
Od tej pory wszyscy cytują ją bezkrytycznie.

Proponuję przyjrzeć się starannnie każdej z wymienionych postaci i znaleźć jakieś rzetelne źródła...

może na początek jakieś źródło o Sakia?

So lut 07, 2015 14:02
Zobacz profil WWW
Bez wielkich poszukiwań, wystarczy wiki, aby zapoznać się z okolicznościami śmierci mitycznego boga Kryszny - ugodzonego strzałą w lesie przez myśliwego, który pomylił stopę boga z częścią ciała jelenia.

So lut 07, 2015 14:16
thiquee napisał(a):
Jest jednym wielkim "ctrl + C, ctrl + V".

No cóż, może w takim razie na kilku przykładach postaram się Cię uświadomić, że sam korzystasz z materiałów "ctrl+C, Ctrl+V", które ktoś świadomie spłodził wyłącznie w celu wprowadzania w błąd.

Jeden z celowych błędów w tekście to niejaki Quetzalcoatl. Według informacji, do których dotarłeś, skończył tak:
thiquee napisał(a):

To jedno z kłamstw, które nie ma potwierdzenia w literaturze przedmiotu.
Wspomniany półbóg zmarł w Tlapallan przy brzegu morza. Spory dotyczą tego, czy spalił się sam, czy też po śmierci jego słudzy dokonali ówczesnej wersji kremacji.

Tak samo Kryszna. Powszechnie wiadomo, że zmarł od postrzału w stopę. Jak się to ma do teorii o jego śmierci na krzyżu?

Sądzę, że autor od którego czerpiesz wiedzę, celowo wprowadza Cię i Tobie podobnych w błąd. Inaczej nie potrafię wyjaśnić, jaki ma interes w tym, aby propagować informacje, które z prawdą nie mają nic wspólnego. Takim ludziom powinno się wytoczyć proces myślenia.

thiquee napisał(a):
- siódmy dzień, wolny od pracy - "zapożyczony" od Babilończyków, tak jak prawo Żydowskie, pisane na podstawie kodeksu Hammurabiego.

Nie bardzo rozumiem sens powyższego argumentu.
Oczywistym jest, że tradycja żydowska przejęła wiele z kultury Sumeryjskiej. Przecież sporo postaci biblijnych pochodziło właśnie z tej kultury(choćby Abraham), dlatego podejrzenia zaczęłabym mieć dopiero wtedy, gdyby zapożyczenia brałyby się z kultury Indian bądź Aborygenów. Wystarczy zainteresować się antropologią, aby zrozumieć znaczenie kultury i w jaki sposób się ją bada(zapewniam, że egzotyczne teza, że kultura żydowska (w omawianym okresie) i indiańska zapożyczały od siebie, pachniałaby na kilometr jakimś scenariuszem rodem z Monthy Pythona, w najmniejszym sensie nie naukowością.
Zatem jeżeli powyższy cytat miał być jakimś argumentem, to bynajmniej nie krytycznym.

thiquee napisał(a):
- matki co najmniej 8 "mesjaszy" nosiło odpowiednik imienia "Maria",

Tu również nie rozumiem argumentu. W ówczesnych czasach imię Maria było dość popularne, dlatego nie ma znaczenia imię matki. Sądzę, że skoro doliczono się zaledwie 8 matek o imieniu Maria, których syn był mesjaszem, to z pewnością znalazłoby się inne imię, które było popularniejsze od Marii.

Ogółem rzecz biorąc, polecam zapoznanie się z literaturą przedmiotu, gdzie jest znacznie mniej rażących błędów wprowadzających czytelnika w błąd, ponieważ te, z których aktualnie korzystasz są dość słabe pod względem merytorycznym.

So lut 07, 2015 15:05

thiquee napisał(a):
Twoje tezy nie mają żadnego, choćby takiego uzasadnienia.

No i ladnie to tak klamac?
Przeciez uzasadnilem moja teze, ze mozna widziec Boga: "mnie przychodzi w tej chwili do glowy tylko Swieta Faustyna"
Stad nie na miejscu jest wyraz "zadnego".
Oj nieladnie.

So lut 07, 2015 17:42

Mrs_Hadley napisał(a):

Jeden z celowych błędów w tekście to niejaki Quetzalcoatl. Według informacji, do których dotarłeś, skończył tak:
thiquee napisał(a):

To jedno z kłamstw, które nie ma potwierdzenia w literaturze przedmiotu.

W istocie. Jak od dawna interesuję się tą tematyką i trochę na ten temat czytałem, tak z taką wersją historii Quetzalcoatla w życiu się nie spotkałem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lut 07, 2015 18:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona