Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
 Aborcja... Czy uda się wam obalić argumenty? 
Autor Wiadomość

Czlowiek - zwierze posiadajace ludzki genotyp.

Definiujesz czlowieka, poprzez slowo "ludzki". Zdefiniuj to slowo. Bo na razie to maslo maslane.
Xenotym napisał(a):
Proszę bardzo. Zapłodniona komórka to twór, z którego samoczynnie, w ciele matki, rozwija się płód i w konsekwencji np. Pan Resident. Wystarczy przesunąć współrzedne czasowe o 9 miesięcy.

Zdefiniowales zaplodniona komorke. A gdzie czlowiek? Bo siakaś niejasna ta definicja.

Pt cze 24, 2005 22:02
Zobacz profil WWW

Jeżeli nie przerwiemy rozwoju zapłodnionej komórki to za kilka miesięcy BEDZIE TO CZŁOWIEK. I z tym się zgodza wszyscy.
Zatem dokonując aborcji ZABIJAMY tego człowieka i nie ma znaczenia w którym momencie się "przekształci".

A ja nie rozumiem co ty piszesz. Najpierw twierdzisz, ze X będzie człowiekiem, a potem ze zabijajac X zabijamy człowieka. Zeby zabic czlowieka, to obiekt naszego zabicia musi byc czlowiekiem. Nie mozna rozwiesc sie z zona, zanim sie ja poslubi. To nie Alicja w krainie czarow ;) Najpierw kroimy tort, a potem go jemy. Nie na odwrot.
unicorn napisał(a):
Zaraz ktoś poda argument - gwałt. Ale dziecko nie jest temu winne.

O! Argument "karania dziecka aborcja" czesto sie przewija. Wiec wbijcie sobie do glowek, ze dziecko nie jest karane aborcja, bo dziecko nie jest swiadome. Czy mozna ukarac kwiat przenoszac jego doniczke z parapetu domu na parapet wiezienia? Chyba nie bardzo, prawda?
Prosze wiec nie mowic wiecej o "karaniu dziecka" czy winie badz nie dziecka.[/b]

Pt cze 24, 2005 22:12
Zobacz profil WWW

Proszę bardzo. Zapłodniona komórka to twór, z którego samoczynnie, w ciele matki, rozwija się płód i w konsekwencji np. Pan Resident. Wystarczy przesunąć współrzedne czasowe o 9 miesięcy.
Resident napisał(a):
Zdefiniowales zaplodniona komorke. A gdzie czlowiek? Bo siakaś niejasna ta definicja.

Nie istnieje nic innego z czego mógłby rozwinąc się człowiek. Z plemnika nie powstanie, z samotnej komótrki jajowej też. Więc to jest początek.
Kryterium świadomości to czysty idiotyzm. Co proponujesz.. masową egzekucję noworodków. Dostałeś kiedyś pierwszego klapsa w pupę.. Bolało czy nie .. pamiętasz. byłeś tego świadomy. Opowiedz nam o tym.
Szkoda słow.

Pt cze 24, 2005 22:53
Definiujesz czlowieka, poprzez slowo "ludzki". Zdefiniuj to slowo. Bo na razie to maslo maslane.

Nie definiuje czlowieka poprzez slowo ludzki, jego genotyp okreslam poprzez slowo ludzki z powodu tego, ze wszyscy ludzie maja podobny genotyp, ktory mozna okreslic jako wlasciwy dla zbioru wszystkich ludzi, czyli ludzki.
Jezeli zyczylbys sobie, zebym Tobie powiedzial jako genotyp jest ludzki, a jaki nie to nie potrafie okreslic. Napewno jednak genotyp ksztaltuje dane zwierze i jest wspolny dla calego gatunku, wiec ludzie maja ludzki, kury kurzy, psi psy itd.

Pt cze 24, 2005 23:35

Resident napisał(a):

Nie istnieje nic innego z czego mógłby rozwinąc się człowiek.

I ta zaplodniona komorka juz jest czlowiekiem, czy dobiero z niej czlowiek powstanie?
Xenotym napisał(a):
Kryterium świadomości to czysty idiotyzm.

Dlaczego?
Xenotym napisał(a):
Co proponujesz.. masową egzekucję noworodków.

Dlaczego uwazasz mnie za osobe, ktora proponuje masowe egzekucje wszystkiego, co nie posiada swiadomowsci? Dlaczego uwazasz, ze chce masowo zabijac np. kroliki?
Xenotym napisał(a):
Dostałeś kiedyś pierwszego klapsa w pupę.. Bolało czy nie .. pamiętasz. byłeś tego świadomy. Opowiedz nam o tym.

Nie wiem gdzie tutaj sa pytania, a gdzie stwierdzenia. Nie wiem wiec czy odpowiadac czy krytykowac.

So cze 25, 2005 9:00
Zobacz profil WWW

Nie definiuje czlowieka poprzez slowo ludzki, jego genotyp okreslam poprzez slowo ludzki z powodu tego, ze wszyscy ludzie maja podobny genotyp, ktory mozna okreslic jako wlasciwy dla zbioru wszystkich ludzi, czyli ludzki.

Kumam juz. Calkiem dobra definicja. Jeszcze tylko ustalmy, czy zaplodniona komorka jest zwierzeciem.

I od razu zrobmy krok na przod. Czy kazdemu zwierzeciu posiadajecemu ludzkie DNA naleza sie takie same prawa?

So cze 25, 2005 9:07
Zobacz profil WWW

Ale jednak tak uważa. Dlaczego ? to juz wiedzą tyko oni. Niemniej jednak zdanie wiekszości moze być pewnym argumentem posiłkowym.

Nie bardzo. Bo twojej grupie ja moge przeciwstawic jakas inna grupe i bedzie 1:1. I jak rozstrzygnac ten spor? Bedziemy patrzec na liczebnosc grupy, na jej IQ, na kolor skory?
qrczak7 napisał(a):
Nikt Ci tego zrobic nie każe, ale jednak czujesz taką potrzebę. Instyknkty, w koncu jesteśmy tylko zwierzętami...

Ponownie powolujesz sie na instynkty. Ale ja ci mowie, ze instynkty moga byc zle i nie nalezy sie na nie powolywac. Zreszta jak chcesz ocenic, ze ten instynkt jest dobry, a inny zly? Musisz uzyc swojego mozgu. Wiec tutaj tez, nie powoluj sie na instynkty, tylko uzyj swoich szarych komorek i jakos uzasadnij, to co chcesz powiedziec.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Przyklad 3. Absurdalne wnioskowanie. Taki sam tok rozumowania doprowadzi do wniosku, ze moja komorka naskorka tez jest czlowiekiem bo spelnia wszystkie wymienione przez ciebie kryteria - jest zywa i pochodzi od czlowieka.

Pominąles jeden warunek, najważniejszy. To, ze ta komórka jest potencjalnie nowym organizmem tego gatunku.

Nie pominalem, bo go nie bylo. Definiowales "istote zywa". Jakie ma znaczenie czy zywa istota jest potencjalnie nowym organizmem? Czy kot musi byc potencjalnie nowym organizmem (i co to znaczy?), zeby go uznac za zywego?
qrczak7 napisał(a):
Wydało mi się to oczywiste. Wyszedlem z założenia, że każdy myslący czlowiek, bedzie w stanie połączyć z poprzednimi warunkami...Skoro jednak nie dałeś rady... :|

...to nie jestem myslacy.
Jak chcesz, to przepisz przyklad 3. z tym nowym warunkiem. Kto wie, moze wyjdzie ci cos sensownego. Ten warunek jest ewidentnie dodany ad hoc i nie ma zwiazku z przykladem 3. a jedynie z dalszym rozwojem dyskusji. Ale nie chodzi o to, zebys obalil moje argumenty dodajac sobie dodatkowe warunki. Bo wtedy dyskusja staje sie nie mozliwa, gdyz nigdy nie wiem z czym jeszcze wyskoczysz, jakie jeszcze zalozenia dodasz.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Nie uzasadniles analogii pomiedzy aborcja a holokaustem.

Nudzi mnie pisanie tego samego kolejny (czwarty ?) raz. Przeanalizuj prosze wszystko co napisłem i pamiętaj, że gdy edna ze stron się zacietrzewia, to zazwyczaj z dyskusji wychodzą nici.

A mnie nudzi czytanie tego samego w kolko. Masz wykazac ta analogie a nie powtarzac sie jak zdarta plyta.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Nie tutaj nie ma analogii. Nie ma analogii pomiedzy Zydem a zaplodniona komorka. Dlatego uwazam przyklad z holokaustem za manipulacje do czasu wykazania tej analogii.

Nie wiem cy zauwazyłeś, ale pare postów dzieli naszą ostatnia rozmowe. W nich wszystkich napisane jest dlaczego. Zresztą, nawet te trzy początkowe punkty, których ostatecznie nie obaliłeś...

Troche mi przypominasz tworce strony OKIEM. On tez nie widzial sprzecznosci, o ktorych mu pisalem. A tak ladnie mu je pokazywalem, nawet na przykladach, jak malemu dziecku. Czy to ja jestem metny, czy to wy jestescie niekumaci? A moze to taki sposob? Powiedziec, ze sie czegos po prostu nie widzi i nie trzeba dyskutowac?
Nie obalilem? Pierwszy punkt wyrzucamy do smieci, po powoluje sie on na jakas grupe. Tej grupie mozna przeciwstawic inna i mamy sytuacje patowa. Punkt drugi ma znaczenie tylko dla osoby, ktora uwaza, ze musimy realizowac cele. Np. skoro moje plemniki sa produkowane w celu poczecia dziecka, to musze znalezc jakas kobiete, zeby poczac z nia dziecko. Nie moge doprowadzic do polucji, bo to nie jest celem plemnikow, nie po to sa produkowane by wyladowac na poscieli. Czyli musze znajdowac sobie kobiete co najmniej raz w miesiacu w celu odbycia z nia stosunku. Jesli uwazasz, ze nie musze realizowac celow, to razem uwazamy, ze kobieta nie musi rodzic poczetego dziecka. Punkt trzeci przeprowadza absurdalne wnioskowanie. Stosujac takie samo wnioskowanie dochodzimy do wniosku, ze komorka naskorka jest czlowiekiem.
Czy juz obalilem te trzy przyklady? Czy nadal nie rozumiesz ich slabosci jako argumentu w dyskusji, a nawet blednosci?
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Czy holokaustem jest deratyzacja?

Holocaust to nazwa ścisle okreslonego zjawiska w historii. Jeżeli nie wiesz, chodzilo o mordowanie LUDZI.

Czyli holokaustem nie jest zabijanie szczurow, ani zabijanie komorek (nawet ludzkich, np. naskorka). Dlaczego wiec nazywasz zabijanie zaplodnionej komorki holokaustem? Czyzbys uwazal, ze pojedyncza komorka jest rowna Zydowi?
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Czy mozesz mi jakos pokazac nawet gorsze skutki niz holokaust?

Pan zyczy na ekranie plazmowym czy zwyklym ? To chyba oczywiste, ze nikt nie zna tych skutków. Wyrazilem opinię, ze moze dojść do podobnej sytuacji jak za czasów holocaustu. Kto wie czy tak by się nie stało...

Aaa, opinie. Opinie moze miec kazdy. Ale my tu chyba nie wymieniamy sie opiniami, tylko dyskutujemy? Czyli staramy sie uzasadniac swoje twierdzenia i obalac twierdzenia przeciwnikow. Pan nie potrafi uzasadnic swojej opinii, to pan jej nie wypowiada. Bo ja zaczne wypowiadac swoje i do niczego nie dojdzemy.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Ale ja chce ci pokazac instynkty niezmodyfikowane przez kulture! Popelniasz blad obserwacji. Musisz odrzucic czynnik zaklucajacy obserwacje (kultura, prawo, normy spoleczne, rozum).

To nie czynnik zaklócący, tylko tłumiący. Róznicą jest tylko nasilenie instynktów.

O matko przenajswietrza, czynnik tlumiacy jest czynnikiem zaklucajacycm. Chyba, ze wiesz jak (ilosciowo) tlumi. A zeby tego sie dowiedziec musisz pozbyc sie czynnika tlumiacego.
Poza tym oczywiscie mylisz sie piszac, ze kultura tylko tlumi instynkty. Kultura i nasze swiadome myslenie czesto calkowicie modyfikuje nasze instynkty.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Pisales: "Żadne zwierzę nie popełnia samobójstwa, czy nie morduje swoich młodych"

pisałem, że żadne zwierzę nie popełnia samobójstwa, czy nie morduje swoich młodych, pomijając wyjątkowe sytuacje. A mordowanie młodych przez lwy nie jest regula. Gdyby tak bylo, to żaden gatunek by nie przetrwał. Czyż to nie oczywiste ? :]

Malo wiesz o lwach. I na dodatek nieuwaznie przeczytales to co napisalem. I jeszcze nie pomyslales. Wiec podpowiem ci: zwroc uwage na to kiedy lwy zabijaja mlode.
Ale mozemy pozostac przy "sytuacjach wyjatkowych". Mnie to w zupelnosci satysfakcjonuje. Przewaznie kobiety nie chca i nie beda chcialy dokonywac aborcji. To jest regula. Jak kobieta chce dokonac aborcji, to to jest nasza sytuacja wyjatkowa, na ktora zezwalamy.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
(np. panstwo da darmowe szkolnictwo wszystkim i jeszcze da obiady w szkole oraz podstawi autobus).

Wówczas to dotacja. A dotacja jest reliktem socjalizmu, który tamuje rozwój. Też mi sie to nie podobało, ale taka jest prawda... świat to brutalne miejsce.

Czy uwazasz, ze panstwo nie powinno pomagac ludziom biednym? Wezmy przyklad ze szkolnictwem. Ktos jest biedny, mieszka w kartonie na przedmiesciach. Nie stac go na dojazd do szkoly, a na piechote to za daleko. Panstwo powinno ograniczyc sie tylko do stawiania wymogow - obowiazek szkolnictwa, czy powinno pomoc biednym dzieciom ten obowiazek spelnic? Pomoc podstawiajac autobus, ktory zabierze wszystkie dzieciaki z przedmiescia, albo postawic tam szkole dla biednych dzieci. Ponadto dac darmowy obiad, zeby dziecko moglo myslec o abstrakcyjnej matematyce, a nie o pustym zoladku. A moze panstwo w ogole nie powinno oferowac darmowego szkolnictwa? Wtedy niestety skazujemy sie, ze spora czesc obywateli nie bedzie w stanie brac udzialu w panstwie obywatelskim. W takim razie trzeba bedzie rozwazyc mozliwosc zabrania im praw do glosowania. Zreszta jak glosowac, jak ktos nie potrafi czytac, pisac i mozna nim manipulowac jak dzieckiem. Uff.

Pominalem te maszyny, itp. bo szkoda czasu.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Pogadamy o tej historii jak wykazesz analogie pomiedzy zaplodniona komorka i Zydem.

Powiedzmy, ze wogóle bedziemy kontynuowali, jeżeli posłuzysz się jakimś konkretnym agumentem zaprzeczającym, zamiast własnego widzimisie.

Jedyna roznica pomiedzy Zydem a Niemcem (czlowiekiem) jest taka, ze Zyd ma inna religie. Religia nie jest wyznacznikiem bycia lub nie czlowiekiem. Wiec Zyd jest takim samym czlowiekiem jak Niemiec. Wiec zabicie Zyda jest zabiciem czlowieka.
Potrafisz przeprowadzic rozumowanie pokazujace, ze zaplodniona komorka jest rowna Zydowi, tak jak ja pokazalem, ze Zyd jest rowny Niemcowi (przy zalozeniu, ze Niemiec jest czlowiekiem)?
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Co to znaczy rozpowszechniona?

hmm... powiedzmy, ze sa dwa warunki. By cos było rozpowszechnione, kazdy musi miec do tego dostep. Musi też miec dostęp do róznych czynników, które pozwolą mu zadecydować o tym, czy jego decyzja jest słuszna - chociażby nawet takie forum.

W takim razie myliles sie, bo Polsce Ludowej aborcja byla rozpowszechniona. Kazdy mial do niej dostep. Tylko jeszcze nie wiem po co ten warunek ze slusznoscia?
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Na przykladzie eutanazji pokazalem, ze zycie moze byc problemem i mozna chciec sie go pozbyc.

Pamiętaj, ze zazwyczaj o eutanazji decyduja rózne czynniki. To sytuacje wyjątkowe, wątpie, czy ktokolwiek, kto nie miał styczności z sytuacją wyjątkową (załamanie psychiczne, cierpienia fizyczne) będzie miał ochote popelnić samobojstwo - to wszystko podyktowane instynktami...

Ja chce juz teraz spisac warunki, w jakich zycze sobie dokonanie na mnie eutanazji. Ale nie moge, bo i tak nikt do mojej woli sie nie zastosuje, bo jak sie zastosuje, to pojdzie do wiezienia.
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Czy mucha jest zainteresowana swoim zyciem?

Mucha to nie czlowiek, rózni nas wiele - od sposobu myslenia, do ilosci par chromosomów :]

Sposob myslenia muchy i czlowieka nie rozni sie, przy zalozeniu ze czlowiekiem jest juz zaplodniona komorka. Dlatego podalem przyklad muchy. Gdyby nie bylo analogii pomiedzy mucha a zaplodniona komorka nie pisalbym o musze. No ale nie zaprzeczyles, wiec chyba sie zgadzasz, ze mucha nie jest zainteresowana swoim zycie, a skoro tak, to zaplodniona komorka rowaniez, wiec napisales bzdure piszac, ze "najbardziej zainteresowany nie ma nic do powiedzenia".
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Nie i plod tez nie jest.

Cytuj:
A tej nie ma nawet noworodek.

Wyborne... a skąd ty wiesz, czy noworodek ma świadomośc istnienia ?

Noworodek nie zdaje sobie sprawy z tego ze on, to on. Np. noworodki nie odrozniaja siebie od matki. Dopiero pozniej ucza sie, gdzie konczy sie ich cialo, a zaczynaja obiekty niezalezne od nich. Po wiecej szczegulow zapraszam do ksiazek z pedagogiki i psychologii. Ja nie mam tutaj zadnych pod reka, a wyklady z tych przedmiotow mialem juz pare lat temu.
qrczak7 napisał(a):
Byc może to calkiem inna istota, ktora po urodzniu, zmienia si ww kogoś innego...

Tak byc moze to kosmita.
Obserwujesz jakas przemiane po urodzeniu?
qrczak7 napisał(a):
To tak jakbym stwierdził, że mozemy spokojnie podejmowac decyzje za ciebie, bo nie jestes swiadomy swojego jestestwa :]

A ty skad wiesz, ze nie jestem swiadomy? Wyjatkowo zadziwiajacy wniosek zwazywszy na to, ze prowadzimy dyskusje.

So cze 25, 2005 11:16
Zobacz profil WWW

Xenotym napisał(a):
Resident napisał(a):

Nie istnieje nic innego z czego mógłby rozwinąc się człowiek.

I ta zaplodniona komorka juz jest czlowiekiem, czy dobiero z niej czlowiek powstanie?
Xenotym napisał(a):
Kryterium świadomości to czysty idiotyzm.

Dlaczego?
Xenotym napisał(a):
Co proponujesz.. masową egzekucję noworodków.

Dlaczego uwazasz mnie za osobe, ktora proponuje masowe egzekucje wszystkiego, co nie posiada swiadomowsci? Dlaczego uwazasz, ze chce masowo zabijac np. kroliki?
Xenotym napisał(a):
Dostałeś kiedyś pierwszego klapsa w pupę.. Bolało czy nie .. pamiętasz. byłeś tego świadomy. Opowiedz nam o tym.

Nie wiem gdzie tutaj sa pytania, a gdzie stwierdzenia. Nie wiem wiec czy odpowiadac czy krytykowac.

Zapłodniona komórka jest potencjalnym człowiekiem w tym sensie, że jeśli nie zakłócać procesu to bez wątpienia powstanie z niej człowiek, a nie ślimak, komar czy rower górski. Zygota to zdrowy zaczątek nowego człowieka zależny od matki, lecz nie będący jej częścią... to oddzielny organizm. Co jakiś czas powstaje szansa na zapłodnienie, lecz już po zapłodnieniu ta szansa znika na prawie rok. Usunięcie tego zalążka nowego człowieka jest ingerencją w zdrowy, biologicznie jednoznaczny, proces – (to nie jest chory ząb). Zatrzymanie tego procesu oznacza pozbawienie kogoś (tego przyszłego Ja lub Ty) szansy na zaistnienie. Każdy z nas ten etap rozwoju musiał przejść, i dlatego teraz możemy sobie tu dyskurs prowadzić.
Pytasz, dlaczego świadomość nie jest tu kryterium. Po pierwsze, dlatego, że utrata świadomości nie upoważnia do pozbawienia kogoś życia, ale po drugie i może ważniejsze, że świadomość, jako taka, nie pojawia się nagle. To nie jest chwila, lecz proces rozciągnięty w czasie. Nie można uznać, że tuż przed godziną x płód nie miał świadomości, a po chwili x już miał. Nie istnieje faza rozwoju płodu (poza zapłodnieniem) której można by nadać status chwili. Tylko zapłodnienie to chwila, tak jak zresztą i śmierć. Dlatego z chwilą zapłodnienia rozpoczyna się istnienie tworu zwanego człowiekiem.
Skoro każdy z nas miał szansę przebrnąć przez okres płodowy i zaistnieć, to uznajmy w końcu, że to do czegoś zobowiązuje.

PS. Zdarza się, że lwy zabijają soje potomstwo – samce to czynią, w ochronie własnych genów. Jeśli jednak chcesz czerpać z tego źródła (ze świata zwierząt) jakieś wzorce to weź też pod uwagę paradoks modliszki. Masz jeszcze ochotę na seks.

So cze 25, 2005 20:12

Również kobieta, która z własnej winy (alkohol, leki, papierosy itp.) doprowadzi do poronienia (albo uszkodzenia) płodu, powinna odpowiadać, jak za normalne morderstwo

to jest problem moralny a nie prawny.wprowadzanie go do prawa jest głupie i totalitarne

Cytuj:
Zatem, uśmiercenie jakiejkolwiek ludzkiej komórki powinno zostać uznane za morderstwo, wg kryteriów jakimi kierują sie "obrońcy życia poczętego"

skoro małpy zjadaja mrówki powinny byc równierz skazane za morderstwo

Cytuj:
Jednak taka dyskusja do niczego nie prowadzi, ze względu na tzw. RELATYWIZM MORALNY. Cóż z tego, że zbombardują mnie pompatycznie wyartykułowanymi pouczeniami na temat ICH wartości, skoro owe "wartości" nie mają dla mnie (i dla ludzi wyznających inną niż oni religię oraz "kodeks etyczny") żadnego znaczenia. Co więcej, owe "wartości" W OGÓLE NIE ROZWIĄZUJĄ PROBLEMU PRZYTOCZONYCH PRZEZE MNIE PARADOKSÓW! Mało tego, te paradoksy wykazują właśnie BEZSENS WYZNAWANIA TAKICH "WARTOŚCI". Zatem, uciekanie się do takiego wybiegu, jest niczym innym, jak INTELEKTUALNĄ KAPITULACJĄ, o której już wspomniałem.

moim zdaniem wskazuje to na obcą cywilizację ,między cywilizacjami niema pokoju tylko wojna,każda aktywna cywilizacja jest zaczepna
wyglada na to ,że nasz "korespondent" nieuznaje tego co pisze o nas własnie dlatego
(obcość cywilizacyjna lub skrajna acywilizacyjność)

niemozna dojść w takim wypadku do porozumienia , ale zawsze tylko wojny .wojny duchowej która moze zmienic się poczasie na wojne cielesną.i bedą ofiary ...

Cytuj:
NIE chodziło mi o to, że "życie ludzkie istotnie zaczyna się w jakimś konkretnym momencie, jednak z powodu ograniczeń współczesnej nauki, nie jesteśmy wstanie tego momentu zidentyfikować"!

za to z punktu nowoczesnej religi New Age możemy ...stwierdzić ,że niemamy do czynienia z człowiekiem ...

wyglada na to ,że rozmówca cofnął sie w czasie do epoki kamienia łupanego gdzie mielismy do czynienia z zaczątkami ujmowania stosunku świata przyrodzonego do nadprzyrodzonego
i gdzie jeszcze walczono o to kogo uznać za "prawdziwego człowieka" - czy współplemieńca czy dzikiego kozła "który dawać mi mleko"

Cytuj:
JEST WYŁĄCZNIE KWESTIĄ CZYSTO ARBITRALNEJ UMOWY SPOŁECZNO - PRAWNEJ!

wolalbym by to było jak od zarania dziejów w organiźmie społecznym
etyka ,moralność powoduje ustanowienie praw a prawo jest środkiem tylko wiodącym do podporządkowania bandytów i to nielicznych do uznania powszechnej wartości i godności oraz jesli tego niechce uparcie przyjąć -wolna wola- to wyrzucenia poza kraj takiego człowieka aspołecznego i antyspołecznie uzdolnionego
w razie dokonania jakieś zbrodni uwięzienie

przypomina mi ta wypowiedź jeszcze jedno sowietów którzy "dla dobra całego świata" niezawachali się mordować np lekarzy , ludzi uzdolnionych którzy przeszkadzali równości społecznej sowietom

ilu jeszcze bedzie takich ludzi którzy wymyślą jakąś
podłość i będą chcieli nią zbawić całą ziemię swoją tyranią?

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N cze 26, 2005 13:58

Cytuj:
A ja nie rozumiem co ty piszesz. Najpierw twierdzisz, ze X będzie człowiekiem, a potem ze zabijajac X zabijamy człowieka. Zeby zabic czlowieka, to obiekt naszego zabicia musi byc czlowiekiem. Nie mozna rozwiesc sie z zona, zanim sie ja poslubi. To nie Alicja w krainie czarow Najpierw kroimy tort, a potem go jemy. Nie na odwrot.

Spróbuję wyjaśnić inaczej. Każdy zgodzi się z tym, że po urodzeniu to jest człowiek.
Moim zdaniem człowiekiem jest już zapłodniona komórka, ale tak na prawdę nie jest to aż tak istotne. Po prostu ta zapłodniona komórka NA PEWNO będzie człowiekiem (a nie np. psem) o ile się jej nie przeszkodzi rozwinąć.
Zatem unicestwienie zapłodnionej komórki jest dla mnie równoważne z unicestwieniem człowieka - bo z tej komórki powstałby człowiek.

A tak przy okazji PO CO zwolennikom aborcji jest ona potrzebna ? Bo kiedy analizuję wypowiedzi zwolenników aborcji wychodzi tylko jenda odpowiedź na to pytanie: WYGODA. A może są inne ?

Pn cze 27, 2005 8:33

Moim zdaniem człowiekiem jest już zapłodniona komórka, ale tak na prawdę nie jest to aż tak istotne. Po prostu ta zapłodniona komórka NA PEWNO będzie człowiekiem (a nie np. psem) o ile się jej nie przeszkodzi rozwinąć.

Ja to pisałem tu już wielokrotnie, podobny pogląd wyrażali niektórzy ateiści (arked np.]. Problem w tym że ten dla nas podstawowy argument nie trafia do odbiorcy. I to jest właśnie dla mnie największy fenomen, choć zatrważający nieco. Forma pogardy dla własnej wyjątkowości.

Pn cze 27, 2005 13:15

I to jest właśnie dla mnie największy fenomen, choć zatrważający nieco.

Xenotymie jakbyś znał nauke o cywilizacji to by taki fenomen to niebył

wszystko powoduje różnica etyczna w postrzeganiu tego co dobre a co złe
niechodzi tu tylko o religie i jej stosunek świata przyrodzonego do nadprzyrodzonego , ale o całe ułożenie sobie metody życia zbiorowego

to tak jak dla łacinników normalne jest ,że złodzieja co okrada sąsiada wsadza sie do więzienia bo sąsiad ma swoje prawa względem nas
a my względem niego także
tymczasem u innych ludów zabrać komuś coś choćby i życie ba nawet własnym dzieciom to jest potrzebne i normalne jak oddychanie

tak to już jest

więc mam nadzieje ,że się zgodzisz w tym ze mną ,iż ci ludzie którzy sieją tą propagandę albo są z obcej cywilizacji albo są niesamowitymi głupcami
bo żaden ojciec-kogut niewprowadza lisa do swojego kurnika

Pn cze 27, 2005 19:50

Czyżbym awansował na łacinnika? Dostanę medal :)

Pn cze 27, 2005 20:09

do tego potrzeba całe życie danego człowieka po jego śmierci podsumować :)

i to musi być osoba znana
a jej wpływ na społeczeństwo,rodzine,znajomych widoczny

wtedy sie mozna pokusić ..

a tak to tylko można sobie na jakieś bardzo widoczne rzeczy zwrócić uwagę z kąd są z jakiej cywilizacji
bo niekiedy ludzie nieświadomie czynią przeciwko swojej cywilizacji
czasem poprzez grzechy zdarzy się ,że akurat niszczą cywilizacje
czasem ktoś mądry zmieni cywilizacje i zacznie żyć dla innej,ale to jest żadkie i bardzo widoczne :razz:

różnie to bywa

Pn cze 27, 2005 22:08

zabijanie dzieci dla korzyści w życiu zbiorowym to napewno nie nasza cywilizacja

u nas leczymy chorych
a słabych ,nawet wrogów wspieramy ....

popatrz na to jak dobrze sie zyje Niemcom choć przegrali wojne
bo łacińska cywilizacja po każdej wojnie jest słabsza,obojętne wygranej czy przegranej
wojna dla nas to zagłada

dla bizantyńskiej cywilizacji wojna to żywioł ,wsparcie gospodarki poprzez łupy nabrane,technike zdobyta
tak samo dla turańców którzy z tego żyją

dzieci więc są w tych cywilizacjach "na rozkaz"

Pn cze 27, 2005 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona