Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 15:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 W co TRZEBA wierzyć, żeby być katolikiem? 
Autor Wiadomość
Post Re: W co TRZEBA wierzyć, żeby być katolikiem?
To jakas nowa teoria.
Bo do lat szescdziesiatych normalna byla nauka religii w szkole. To nauczanie przy kosciolach bylo niedobrowolna koniecznoscia.

Kosciolowi chodzilo raczej o przywrocenie normalnosci, ktora zniszczyl socjalizm.

Moim zdaniem nie bylo to szczesliwe rozwiazanie, ale typowo ludzkie: zabrano nam cos "naszego", teraz mozemy to odzyskac, wiec nie zastanawiamy sie nad plusami i minusami, tylko "wchodzimy do tej samej rzeki".

So lut 14, 2015 17:17

WIST napisał(a):
Tylko Look is co proponujesz? Do 18 roku życia dawać wolna rękę a potem mówić że Jezus Cię kocha a dekalog jest ok? Nadal nie rozumiem czemu dziecko ma być traktowane jak matek który dopiero jako dorosły ma być edukować i może odbierać przykład rodziców. Nikt nie mówi ze dziecko stanie się wzorowy w pełnią świadomym katolikiem. Ale na tej zasadzie jak piszesz nie warto uczyć czytać bo na początku dziecko duka. Nigdy się zatem nie nauczy niczego...

Religia jest rodzajem ideologii a przekazywanie prawd wiary dzieciom jest indoktrynacją. Jest prosta alternatywa. Sprawę nauczania religijnego pozstawic wyłacznie rodzicom, nie wprzegajac tego w państwowy system oswiatowy. Dzieci powinny jednak wiedzieć, ze istnieje cos takiego jak religia, należy wiec do państwowego systemu wprowadzic religioznastwo. Wtedy dorastajacy młody czlowiek bedzie mógł dokonać swiadomego wyboru.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So lut 14, 2015 17:18

Kael napisał(a):
To jakas nowa teoria.
Bo do lat szescdziesiatych normalna byla nauka religii w szkole. To nauczanie przy kosciolach bylo niedobrowolna koniecznoscia.

Kosciolowi chodzilo raczej o przywrocenie normalnosci, ktora zniszczyl socjalizm.

Moim zdaniem nie bylo to szczesliwe rozwiazanie, ale typowo ludzkie: zabrano nam cos "naszego", teraz mozemy to odzyskac, wiec nie zastanawiamy sie nad plusami i minusami, tylko "wchodzimy do tej samej rzeki".
Tylko pytanie- co jeest normalnoscią. Sądzę, ze nauczanie religii w instytucji religijnej. Jeśli chcemy pytac, dlaczego wcześniej religia byłą w szkolach, musielibyś sie cofnąc do historii, co chyba nie wymaga rozwijania.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So lut 14, 2015 17:23
Historia magistra vitae (est)

Mam nadzieje, ze sie z tym zgodzisz?

So lut 14, 2015 17:41

Moja propozycja jest taka; nauczajmy religioznawstwa. Niech kazdy wybiera wiare ktora mu odpowiada, ktorej potrzebuje. Czemu Polacy prawie nic o Buddzie nie wiedza? Przeciez to sympatyczno-filozoficzna religia, warto jej sie przyjrzec. :)
Zapatrywac sie na rodzicow? W PRL-u wielu z nich wystawalo pod bramami posesji, popijalo piwko pod kioskami. Nie tylko nie bylo nauki religii, ale i nauka sie nie oplacala. 7 klas i do lopaty, zarobisz jak inzynier. Ladne rodzicielskie wzory dla potomnych.
A dzisiejsza szkola? Religia kroluje! Tuman bedzie wiedzial ile ryb Jezus nienajedzonym zafundowal, wzoru na calke nie wyprowadzi.
Historia zatoczyla kolo, rodzice spod budek od piwa do kosciolow sie wyniesli.
Wiara powinna byc dodatkiem do kultury spoleczenstwa, nie jego sila przewodnia.

So lut 14, 2015 20:22

Panie kolego Askąd to wiesz. Bardzo łatwo jest Ci napisać wprowadzamy religioznawstwo. Nie zdajesz sobie chyba jednak sprawy z tego ze samo stworzenie katalogu odpowiednich religii do nauczania będzie juz za rzemień konfliktu. Od razu pojawia się rodzimowiercy i dojdzie nam stos mitologii w tym ten Arizona nam obce. Mamy nauczać o każdym istniejącym kulcie nawet z dalekiej Oceanii? Będziemy egzaminować z szczególnej wiedzy i zrozumienia tych wszystkich kultowego? Do rzuciły tez może latającego potwora spaghetti i? Zamieniły lekcje historii na lekcje historii religii bo bez zrozumienia historii religii się też nie opanuje. Nie zdajesz sobie chyba sprawy z tego co proponujesz. A na koniec i tak uznamy ze to bez sensu bo wybierać w oparciu o wiedzę podręczników to niedorzeczne. Wiara która mieści w sobie mistyka, doświadczenie siły wyższej zmarginalizowana tylko do kilku lekcji i w kucia na pamięć teologii danej religii lub kultu? Jak nauczyciel będzie zwolennikiem teorii o mityczny Jezusie albo Buddzie to kto na prostuje ze były to postacie historyczne?

N lut 15, 2015 8:58

Oczywiscie, najlepiej pozostawic wszystko jak jest. Kulawe, ale jest. No i po naszej mysli, co kulawosc usprawiedliwia.
O wierze, o religiach mozna rozmawiac w nieskonczonosc. Z jakiego wzgledu? Z takiego, ze ludzie tych wiar, religii naplodzili w przesycie. Na czym katolicy sie opieraja? Na podreczniku Biblia zwanym. Czy nasze panstwo katolicko-bezwyznaniowe nie rejestruje dziesiatek wyznan, nie daje im statusu nieomylnosci? Rejestruje i co wiecej, uwaza je sa rownorzedne w stosunku do chrzescijanstwa.
Nie pozostaje nic innego jak rozpoczac edukacje dzieki ktorej mlodziez bedzie mogla sama ocenic madrosc badz glupote panstwa w ktorym egzystuja. Niekoniecznie wybierac, ale zrozumiec prosta sprawe; katolicy na temat Boga koncesji nie maja.
O nauczaniu ateistycznych pogladow na swiat nawet nie marze. Musialoby sie skonczyc na policji, obrazaniu religii, kwestionowaniu bilokacji i ladowania samolotu przez ampulke z krwia swietego.
W "wolnej" Polsce tacy ateisci maja jedyne prawo, prawo biernego oporu (bede powtarzal przy kazdej okazji :) ).

N lut 15, 2015 17:55

Każdy wie że katolicy nie mają koncesji na Boga. Młodzi ludzie, chyba najlepiej jako grupa wiekowa odrzuca wszelką wiarę, najczęstsze na zasadzie że w coś tam wierzą (tak sobie mówią), lecz nie tak mocno aby praktykować. Przy czym praktyka jest jedynie skutkiem zaufania i uwierzenia. Poza tym z jakiej perspektywy mają oceniać religie? Przecież dopiero się uczą, są wychowywania, więc jak pusta albo nie pełni zapisana tablica może mieć prawo oceny? Przy czym ocenić może i 8 letnie dziecko,tylko ile warta jest dla niego ta ocena, jak sobie może krzywdę zrobić jedynie? Nie mam nic przeciw idei szerokiej edukacji ale na to nie ma ani czasu, ani nie jest to łatwe. Dlatego uważam że tego typu propozycje (bez obrazy) są bezmyślne. Charakterystyczne że każdy chciałby uleczyć świat swoimi propozycjami, ale najczęściej nie liczy się kosztów i trudów, a nawet czynników które sprawią że te szczytne idee będą zakończone porażką - taka pycha jest właśnie dla mnie bezmyślna.

Natomiast może przypomnę że nie jest ta dyskusja o wszechstronnej edukacji religijnej, lecz o tym co oznacza bycie katolikiem. Bez słowa prawdziwym, bo katolikiem się albo jest, albo nie. Jak można być nieprawdziwym?

N lut 15, 2015 19:11

WIST napisał(a):
Charakterystyczne że każdy chciałby uleczyć świat swoimi propozycjami, ale najczęściej nie liczy się kosztów i trudów, a nawet czynników które sprawią że te szczytne idee będą zakończone porażką - taka pycha jest właśnie dla mnie bezmyślna.

Natomiast może przypomnę że nie jest ta dyskusja o wszechstronnej edukacji religijnej, lecz o tym co oznacza bycie katolikiem. Bez słowa prawdziwym, bo katolikiem się albo jest, albo nie. Jak można być nieprawdziwym?
Piętrzysz trudnosci, gdyz w istocie uważasz, ze najlepiej jest tak jak jest; czyli liczy się skutek ilościowy, który zapewnia indoktrynacja od małego.
Ale te pytania- co oznacza bycie katolikiem- biora się właśnie z tego, że dokonano wyboru nieswiadomego. Pożyjemy, zobaczymy kto miał rację.

G.C. Lichtenberg

N lut 15, 2015 19:27

Ja wskazuje na realne trudności, sam ich nie wymyślam. Sugestia że interesuje mnie jedynie statystyka czyli moje działanie jest wyrafinowanym oszustwem jest dla mnie obraźliwe. Wskarz wypowiedz na tym forum która to potwierdza, albo przeproś.

N lut 15, 2015 20:14

WIST napisał(a):
Ja wskazuje na realne trudności, sam ich nie wymyślam. Sugestia że interesuje mnie jedynie statystyka czyli moje działanie jest wyrafinowanym oszustwem jest dla mnie obraźliwe. Wskarz wypowiedz na tym forum która to potwierdza, albo przeproś.

Nie przesadzajmy, tezę o wyrafinowanym oszustwie sam sobie dorobiłeś, ja tak nie twierdziłem.
Przekonanie o magicznej sile ilosci jest wszechobecne w prawie wszystkich organizacjach (nie wyłączajac Koscioła). Wyznanwcy tego przekonania przede wszystkim oszukuja sami siebie, z reguły nieświadomie.
Natomiast taki stos trudności, jaki przedstawiłeś, swiadczy o tym, ze bardzo boisz sie takiej ewentualnosci. A skutkiem wprowadzenia religioznwstwa byłby spadek ilosciowy, ale równocześnie wzrost jakościowy. Tylko ze spadek ilościowy odebrałby biskupom prawo wtrącania sie we wszystko, jak to robia dziś. Kościół byłby wtedy wspólnotą religijną i nie sprawowałby kierowniczej roli w państwie.
Zaś co do samych trudności- to samo można by powiedzieć o każdym nowym przedmiocie, ktory chciałby sie wprowadzić w szkołach. W każdej dziedzine trzeba ustalić jakies ramy i jakis program, obejmujacy sprawy najistotniejsze a nie wszystko co ikomu przyjdzie do głowy. Od tego są fachowcy, ktorzy na pewno by sobie poradzili. Jak by komuś było mało wiedzy, można by tworzyć kółka, jak w przypadku innych przedmiotów.

G.C. Lichtenberg

Pn lut 16, 2015 20:47

Askadtowiesz napisał(a):
Tylko ze spadek ilościowy odebrałby biskupom prawo wtrącania sie we wszystko, jak to robia dziś.

Niby w jaki sposób by im je odebrał? Biskupi mają identyczne prawo do wtrącania się we wszystko, co każdy inny obywatel.

Cytuj:
Kościół byłby wtedy wspólnotą religijną i nie sprawowałby kierowniczej roli w państwie.

Przecież teraz tak właśnie jest.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 17, 2015 7:16

Askadtowiesz napisał(a):
(...) Dzieci powinny jednak wiedzieć, ze istnieje cos takiego jak religia, należy wiec do państwowego systemu wprowadzic religioznastwo. Wtedy dorastajacy młody czlowiek bedzie mógł dokonać swiadomego wyboru.

Niezłe, niezłe ...
Chyba na zasadzie:
"Lubię ładne buty, to wyuczę się na szewca."
Albo:
"Lubię zabijać zwierzaki, to może zostanę rzeźnikiem? :o
A jeżeli to zabijanie nie tylko się spodoba, a do tego jeszcze poznam stosowną technikę zabijania, to może ..." :x

Wt lut 17, 2015 10:38

Cytuj:
Przekonanie o magicznej sile ilosci jest wszechobecne w prawie wszystkich organizacjach (nie wyłączajac Koscioła). Wyznanwcy tego przekonania przede wszystkim oszukuja sami siebie, z reguły nieświadomie.

Po raz drugi napiszę, udowodnij albo przeproś.

Wt lut 17, 2015 18:24

WIST napisał(a):
Cytuj:

Po raz drugi napiszę, udowodnij albo przeproś.

A co Ci się nie podoba, magiczna siła ilosci czy samooszukiwanie?

G.C. Lichtenberg

Wt lut 17, 2015 21:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona