Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 21:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
 Bóg ateistów "nieudacznikiem"? 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg ateistów "nieudacznikiem"?
bragiel napisał(a):
Gdyby istniał Bóg, Bogowie na co daję 0,00001 procenta. To rozważałbym samobójstwo.
Nie chcę być na czyichś warunkach w niebie-piekle. Trwac wiecznie. Nawet gdy o tym teraz pomyśłałem, zrobiło mi się słabo.
Trwać wiecznie-zawsze-nieskończenie. Nigdy się nie skończe. Zawsze będę Jakubem Brągielem. W nieskończoność.

Bóg jest nieskończenie mądry i może stworzyć Niebo, które by Ci się podobało

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz lut 19, 2015 9:19

Może. Może też zlikwodować cierpienie na świecie, a tego nie robi. Więc choroba wie, jak Bóg pojmuje radość w Niebie... Jak to dobrze, ze tam nie pójdę! :)

Cz lut 19, 2015 9:28

Jak nie pójdziesz do Nieba, to czeka cię piekło, innego wyjścia nie ma. "Na złość babce odmrożę sobie uszy"? czyli w buncie że podczas chwili ziemskiej jest cierpienie, pójdę do piekła?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz lut 19, 2015 9:32

Komu na złość? W niebie tylko Terlikowski i Rydzyk, wszyscy znajomi idą do piekła. Tam sobie pogrilujemy, ostro poimprezujemy, co ja miałbym w niebie robić? Siedzieć na chmurce, jeść konserwy (dla kilku osób nie opłaca się gotować) i śpiewać psalmy? Koszmar!

Cz lut 19, 2015 9:49
A ja oczekuję że w Niebie będę zdolny do czegoś takiego https://www.youtube.com/watch?v=CnuquqR7QOQ

Cz lut 19, 2015 10:05
bragiel napisał(a):
Ja się zajmuje też malarstwem. Ale przetrwają głównie moja proza i moje wiersze.
Nawet jak już będę w masowej mogile, bo pewnie rodzina nie zapłaci za przedłuzenie miejsca w grobie, to i tak, po setkach lat, ktoś będzie mógł czytać mnie, interpetować.

Witaj, jak dobrze rozumiem oprócz tego, że jesteś artystą malarzem, jesteś także literatem.
Zatem pozwól się zaprosić, do kącika poezji.
Będę zaszczycona, jeśli zechcesz podzielić się swoją twórczością.
Przed chwilką umieściłam w nim wiersz mojej ulubionej poetki. Przyznam szczerze, że twoje słowa były inspiracją w doborze odpowiednich strof. Ufam, że Ci się spodobają.

Co do obrazów.
Czy zechciałbyś powiedzieć, jaka tematyka króluje w Twoim sercu?
Jaki styl malarstwa jest wzorem dla Ciebe?
Ja uwielbiam:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Henri_de_Toulouse-Lautrec, i doskonale obrazuje co jest bliskie mojemu sercu.

Cytuj:
Ad maiorem humanum gloriam

;)

Jakubie B., określasz siebie jako ateista materialistyczny. Czy zechciałbyś mi pomóc, i napisał co rozumiesz pod tym pojęciem? Chciałabym móc lepiej Cię zozumieć.

Cytuj:
Ps. Czasami myślę, czy jest sens rozwiewać ludziom złudzenia, burzyć im zamki z piasku i czy takie dyskusje mają w ogóle sens. No ale jak są chętni do dyskusji to można wymienić się poglądami bez niepotrzebnego prozelityzmu.

W pełni się z Tobą zgadzam :)

I ja pozdrawiam.

Cz lut 19, 2015 12:50

equuleuss napisał(a):
A ja oczekuję że w Niebie będę zdolny do czegoś takiego https://www.youtube.com/watch?v=CnuquqR7QOQ

:) Hmm ... a ja to raczej na Ziemi próbuję być zdolny do czegoś takiego
https://www.youtube.com/watch?v=AJJ8FXH7gfQ ;)

Cz lut 19, 2015 13:07
freeghost napisał(a):
equuleuss napisał(a):

:) Hmm ... a ja to raczej na Ziemi próbuję być zdolny do czegoś takiego
https://www.youtube.com/watch?v=AJJ8FXH7gfQ ;)

Panowie, zdecydowanie...Trinity :)
https://www.youtube.com/watch?v=jXeF1rMkpQw

Cz lut 19, 2015 13:14
Freeghost, i jaka pigułkę wybierasz? :)

Magdaleno, zdecydowanie. A to jedna z ulubionych scen.

https://www.youtube.com/watch?v=KU2PtgfylMk

Cz lut 19, 2015 16:31
equuleuss,
lubię facetów którzy biorą sprawy w swoje ręce. :)
https://www.youtube.com/watch?v=mPyLF7NxZyY

Cz lut 19, 2015 17:28

Wygląda jakby ksiądz walczył z diabłami

Cz lut 19, 2015 18:17
Andy72 napisał(a):
Wygląda jakby ksiądz walczył z diabłami

Andy bo to jest walka dobra ze złem.
Trinity - Trójca Św.
Neo z hebr. Noah zanaczy odpoczynek, pocieszenie
Morfeusz w mit.gr. znaczy marzenie senne, postać o wielkiej mądrości, dowódca Nabuchodonozora.
Reszta tutaj:
Nabuchodonozor (oryg. ang. Nebuchadnezzar lub Neb) – fikcyjny statek Morfeusza, bohatera trylogii Matrix. Jego nazwa wzięła się prawdopodobnie od imienia babilońskiego króla Nabuchodonozora I lub znacznie bardziej znanego (z Biblii) Nabuchodonozora II.

Załoga
Kapitan: Morfeusz
Pierwszy oficer: Trinity
Pilot: Tank (Matrix), Link (Matrix Reaktywacja, Matrix Rewolucje)
Reszta załogi: Apoc, Cypher, Dozer, Mouse, Neo, Switch

Morfeusz był jedynym członkiem załogi z pierwszego filmu, który przeżył całą trylogię. Dozer, Cypher, Apoc, Switch i Mouse zginęli w pierwszej części, Tank w drugiej, a Neo i Trinity – w trzeciej.

Opis fabuły

W Matriksie, Morfeusz i załoga Nabuchodonozora szukała Wybrańca. Pod koniec filmu statek został poważnie uszkodzony przez Mątwy, ponieważ nie można było użyć impulsu elektromagnetycznego (gdyż Neo był podłączony do Matriksa). Po odłączeniu Neo i uruchomieniu impulsu, uszkodzeniu uległ cały osprzęt statku.

W Matrix: Reaktywacji, Nabuchodonozor został zniszczony przez Mątwy, które zrzuciły na niego bomby. Załoga statku uciekła w ostatniej chwili przed wybuchem.

Ostatnio edytowano Cz lut 19, 2015 19:08 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy

Cz lut 19, 2015 19:02

Ale ten fragment zwłaszcza, gdy Neo chodzi ubrany w sutannę, lata po budynku a za nim gonią z trójzębem

Cz lut 19, 2015 19:04

equuleuss napisał(a):
A ja powiem przekornie. Myślę że prawdziwy ateista to samobójca. I desperat. Bo jeśli rzeczywiście zacznie myśleć w taki sposób i wierzyć w to że taki oto jest cel życia to w końcu dojdzie do wniosku że takie istnienie nie ma najmniejszego sensu. Ani żadnego celu. Bo i tak wszystko stanie się nicością, zniknie wszystko bez jakiejkolwiek ciągłości, bez kontynuacji.
Klasyczny powód powołania Boga do istnienia: da nam niesmiertelność. I słowo staje się ciałem; wystarczy wierzyć i sprawa załatwiona, dylematy znikają.
A co ma powiedzeic taki pies lub niedźwiedź, o robaku nie wspominając?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz lut 19, 2015 21:04

Maria-Magdalena napisał(a):
Andy bo to jest walka dobra ze złem.

Hmmmm ... to ja w swoje ignorancji sądziłem, że chodzi o walkę z iluzjami umysłu która wyprowadza poza dobro i zło. :)
Wachowski Trylogię skomentował tak:
"What we were trying to achieve with the story overall was a shift, the same kind of shift that happens for Neo, that Neo goes from being in this sort of cocooned and programmed world, to having to participate in the construction of meaning to his life."

Cz lut 19, 2015 23:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona