"Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
Cytuj: 12 Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz [jeszcze] znieść nie możecie. 13 Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. 14 On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi. 15 Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi. J 16,12-15 Mam wrazenie, ze gdyby Pan Jezus jeszcze zaczal wprost mowic o Trojcy swietej to nikt by tego nie przelknal. Ukrzyzowano Go przeciez za to, ze powiedzial, ze jest Synem Bozym. No i Pocieszyciel (Duch sw) jest tu wyraznie traktowany jako Osoba. Ale mozna patrzec i nie widziec....
|
Pn mar 09, 2015 8:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Alus Powtórzę po raz setny. Ap. Paweł doskonale znał te słowa, a mimo to nie wierzył w Trójcę (kolor BF0000) - i wyraźnie powiedział, iż wierzy tylko w jednego Boga Ojca i w jednego Pana Jezusa. 1 Kor. 8: 5,6. Jezus także nie wierzył w Trójcę. Gdyby Jezus wierzył w Trójcę, to by ją jednoznacznie objawił i nikt nie musiałby jej tworzyć w 260 r.n.e. Po raz setny, czy milionowy bezsensem jest przypisywanie, na bazie swych wypaczeń ,w co wierzył św Paweł. Takie zachowanie wyczerpuje wszelkie znamiona oszustwa. O tyle nie dziwne, bo skoro św Tomasz mówiący do Żmartwychwstałego b]Pan mój i Bóg mój[/b], wedle ŚJ tylko się przejęzyczył A od formuły chrztu świętego wypowiedzianej przez Jezusa "przypadkowo" uciekasz diagnozując w co wierzył św Paweł 
|
Pn mar 09, 2015 9:04 |
|
 |
Tomek44
|
@Kozioł I Duch Święty natchnął innych pisarzy biblijnych do spisania tych ksiąg, które znamy jako Nowy Testament. Tenże Duch Prawdy - oraz Pocieszyciel rzeczywiście natchnął tych pisarzy- więc pisali prawdę: że istnieje tylko jeden Bóg Ojciec oraz jeden Pan Jezus. Przecież to były słowa napisane pod wpływem Ducha Świętego - Pocieszyciela!!! Poza tym powinienes wiedzieć, że "Całe Pismo jest natchnione przez Boga..." 2 Tym. 3: 16, 17 Więc skoro w NT nikt nie naucza o Trójcy - to jej nie ma.
|
Pn mar 09, 2015 9:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Juz ktos tu na forum pisal, ze sa w Pismie sw teksty wskazujace na Trojce i sa takie, z ktorych to wprost nie wynika. Wy zdecydowaliscie sie odrzucic wszystkie teksty na Trojce wskazujace i trzymacie sie kurczowo tezy, ze Trojcy nie ma, bo kiedy ktos pisal o Bogu to nie wyliczal za kazdym razem trzech Osob. I wychodza wam takie dziwologi jak Koziol pisal, z dwoma Bogami wlacznie.
|
Pn mar 09, 2015 9:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="Tomek44"]@Kozioł I Duch Święty natchnął innych pisarzy biblijnych do spisania tych ksiąg, które znamy jako Nowy Testament. Tenże Duch Prawdy - oraz Pocieszyciel rzeczywiście natchnął tych pisarzy- więc pisali prawdę: że istnieje tylko jeden Bóg Ojciec oraz jeden Pan Jezus. Przecież to były słowa napisane pod wpływem Ducha Świętego - Pocieszyciela!!! Poza tym powinienes wiedzieć, że "Całe Pismo jest natchnione przez Boga..." 2 Tym. 3: 16, 17 Więc skoro w NT nikt nie naucza o Trójcy - to jej nie ma.[/]quote]
Oczywiście nikt, poza,CHRZCIJCIE W IMIĘ OJCA I SYNA I DUCHA ŚWIĘTEGO .....nie przygotowali wam starsi interpretacji tych słów Chrystusa?
|
Pn mar 09, 2015 9:26 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
@Kael Nie ma dwóch Bogów, tylko jeden Bóg Ojciec oraz jeden Pan Jezus. 1 Kor. 8:5, 6. 1 Tym. 2:5. Poza tym Jezus mówił o swoim Bogu Ojcu jako "Mój Bóg". Tymczasem Bóg Wszechmocny nie może mieć nad sobą jeszcze jakiegoś innego Boga. Jana 20:17 "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego." (kolor BF0000) Te słowa powiedział już po zmartwychwstaniu.
|
Pn mar 09, 2015 9:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): @Kael Nie ma dwóch Bogów, tylko jeden Bóg Ojciec oraz jeden Pan Jezus. 1 Kor. 8:5, 6. 1 Tym. 2:5. Poza tym Jezus mówił o swoim Bogu Ojcu jako "Mój Bóg". Tymczasem Bóg Wszechmocny nie może mieć nad sobą jeszcze jakiegoś innego Boga. Jana 20:17 "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego." (kolor BF0000) Te słowa powiedział już po zmartwychwstaniu. A chrzcijcie w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego?????
|
Pn mar 09, 2015 9:46 |
|
 |
_Lilka
|
Wiesz Tomek, swoją postawą udowadniasz tylko, że ze ŚJ nie warto rozmawiać. Pozostaje tylko się za Ciebie modlić. Powtarzasz w nieskończoność swoją własną, wypaczoną interpretację fragmentu Pisma Świętego, a do innych, które podali uczestnicy tej dyskusji, nie raczysz nawet odpowiedzieć. Miej chociaż odwagę, by napisać, że nie wiesz dlaczego św. Paweł - którego teksty udowadniające, że Duch Święty jest Osobą Bożą, wypunktowałam specjalnie dla Ciebie - tak mówi. Ty natomiast jak dziecko tupiesz nogą, trzymając się nawet nie fragmentu, ale swojej interpretacji tegoż fragmentu z Biblii, ale nawet jak staniesz na rzęsach, nic nie zmieni tego, że Duch Święty jest Osobą Bożą, a nie powiewem wiaterku. A jednym z niewybaczalnych grzechów przeciw Duchowi Świętemu, jest zamykanie serca na natchnienia do nawrócenia. Zadałam Ci parę pytań, chcesz dyskutować? Odpowiedz proszę na nie, albo napisz, dlaczego udajesz, że one nie padły? Dlaczego nie chcesz na nie odpowiedzieć? Jeśli nie wiesz, poradź się kogoś ze starszyzny. Dlatego właśnie jesteście sektą, niewartą zachodu poza modlitwą o Wasze nawrócenie. Jak chcecie nawracać ludzi do Boga, skoro nie macie odwagi rozmawiać, gdy się okazuje, że nie macie racji? Powtarzanie z uporem maniaka jednego zdania, którego zasadność chyba każdy wypowiadający się tu obalił, w tym św. Paweł Apostoł nie sprawi, że stanie się ono prawdą. Zaczęło się od Maryi - zabrakło argumentów, czepiłeś się celibatu - zabrakło argumentów, czepiłeś się Ducha Świętego... Tu nikogo nie przekonasz do swoich herezji.
|
Pn mar 09, 2015 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Tomku Czytałem wielokrotnie NT i im więcej czytam, tym mam więcej pytań. Nie ma prostych odpowiedzi. Nie rób, proszę, wycinanki ze Słowa Bożego podkreślając jedne fragmenty, a ignorując inne. Trzeba zmierzyc się z całością.
W Biblii nie ma jednoznacznego poparcia ani dla tez ŚJ, ani dla idei Trójcy. Idea Trójcy odpowiada wg mnie na więcej pytań i zostawia mniej bez odpowiedzi. Ty uważasz inaczej i na tym poprzestańmy. Przynajmniej w tym wątku.
Jest już chyba temat o Trójcy Świętej i jeżeli chcesz o tym porozmawiać uczciwie, bez ignorowania niewygodnych wypowiedzi i odpowiadając na pytania, to bardzo wielu się do tego przyłączy.
|
Pn mar 09, 2015 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ekhu.... ekhu... Przepraszam, że się wtrącę ale czy przypadkiem w NT nie ma takich słów Jezusa zapisanych jak "Ja i Bóg jedno jesteśmy" albo "Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca" albo "Duch przenika wszystko, nawet i głębokości Boga samego" albo "...przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca pochodzi..." ? Przepraszam, że bez odnośników do wersetów ale spieszę się do pracy. Jak wrócę to je podam 
|
Pn mar 09, 2015 12:22 |
|
 |
_Lilka
|
Edyto, sekta, w której jest Tomek zakłada, że to oni mają rację, nie Bóg. Np. te fragmenty, które nie pasują ich teoriom uważane są przez nich za pomyłkę - czyli, Bóg Wszechmocny i Nieomylny... pomylił się Cytaty, które podajesz, już tu wymienialiśmy, ale... Tomek je ignoruje, bo są niewygodne. Nie może przyznać, że nie ma racji, więc udaje, że nie słyszy, co mówimy. Zbór ma rację, nie Bóg. Wcześniej w innym kontekście Beti także odpisała Tomkowi hojnie argumentując na podstawie zapodanych przez nią fragmentów Pisma Świętego... i Tomek też nie raczył się ustosunkować, tylko zaczął pisać od innej strony, bo skoro Jezus mówi, że Jego Ciało (eucharystyczne) to prawdziwy pokarm, a ŚJ twierdzą, że nie, to znowu wychodzi na to, że Bóg się myli, i dla Tomka jest to chyba tak oczywiste (że Bóg się machnął w tych kilku wypowiedziach  ), że nie zasługuje nawet na odpowiedź. Tomek nie wyznaje wiary w Boga, tylko w jehowicką interpretację Pisma Świętego. Zauważ, że Bóg mówi: to mój Syn, Jego słuchajcie (już o tym pisałam), Jezus mówi: grzechy przeciw Duchowi Świętemu nie będą odpuszczone - na co Tomek odpowiada: nie będę słuchał Jezusa, mimo że Bóg mi poleca Go słuchać, będę słuchał mojej sekty.
|
Pn mar 09, 2015 13:13 |
|
 |
Tomek44
|
@Kozioł Dlaczego Ap. Paweł nie twierdził, że brak wiary w Trójcę pozostawia jakieś watpliwości? Dlaczego w sposób jednoznaczny, będąc natchniony Pocieszycielem - Duchem Świętym, napisał on iż chrzescijanie wierzą tylko w jednego Boga Ojca oraz jednego Pana Jezusa Chrystusa? Czyżby nie tylko ja, ale i Ap. Paweł dokonywał manipulacji, robił jakieś wycinanki, ignorował jakieś "niewygodne" fakty???
Popatrz jak bardzo katolicy chcą wierzyć w to, iż Trójca to "biblijna nauka", że "Biblia popiera dogmat o Trójcy"- mimo, iż Trójca w obecnym "składzie" narodziła się dopiero w 260 r n.e. Ciekawe, że "drużyna" Trójcy miała pierwotnie inny "skład", ale Grzegorz Cudotwórca dokonał "zmiany" w tej "drużynie" w 260 r.n.e. Dlaczego mam jemu wierzyć a nie Ap. Pawłowi???
Zresztą nie wiem jak wytłumaczysz fakt, iż Jezus uważał Boga Ojca za swojego Boga. To przecież zakłada absurdalną tezę, iż Bóg Wszechmocny ma nad sobą innego Boga. Więc trynitaryzm w tej postaci to nic innego jak politeizm
|
Pn mar 09, 2015 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): @Kozioł Dlaczego Ap. Paweł nie twierdził, że brak wiary w trójcę pozostawia jakieś watpliwości? Dlaczego w sposób jednoznaczny, będąc natchniony Pocieszycielem - duchem świętym, napisał on iż chrzescijanie wierzą tylko w jednego Boga Ojca oraz jednego Pana Jezusa Chrystusa? Czyżby nie tylko ja, ale i Ap. Paweł dokonywał manipulacji, robił jakieś wycinanki, ignorował jakieś "niewygodne" fakty???
Popatrz jak bardzo katolicy chcą wierzyć w to, iż trójca to "biblijna nauka", że "Biblia popiera dogmat o trójcy"- mimo, iż trójca w obecnym "składzie" narodziła się dopiero w 260 r n.e. Ciekawe, że "drużyna" trójcy miała pierwotnie inny "skład", ale Grzegorz Cudotwórca dokonał "zmiany" w tej "drużynie" w 260 r.n.e. Dlaczego mam jemu wierzyć a nie Ap. Pawłowi???
Zresztą nie wiem jak wytłumaczysz fakt, iż Jezus uważał Boga Ojca za swojego Boga. To przecież zakłada absurdalną tezę, iż Bóg Wszechmocny ma nad sobą innego Boga. Więc trynitaryzm w tej postaci to nic innego jak politeizm I nadal cisza w kwestii chrzcijcie w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego..... Jak wynika z tej totalnej ciszy, chciejstwo to domena ŚJ, nie katolików ani protestant.
|
Pn mar 09, 2015 15:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem ze SJ wierza bardziej Pawkowi niz Jezusowi, ktory powiedzial np "zanil Abraham stal sie, Ja Jestem ", za co Zydzi znajacy sens tego okreslenia, chcieli Go ukamienowac. http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... ja-ju-byem
|
Pn mar 09, 2015 15:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odrywając się od tematu ŚJ, inne zagadnienie. Syn kuzyna jest w nowicjacie, jego siostra mieszka w konkubinacie z rozwiedzionym mężczyzną. Na wiosnę biorą ślub cywilny, i ów postulant ma być świadkiem ślubu. Trochę mnie to dziwiło, spytałam czy za wiedzą i zgodą przełożonych. Okazało się, że tak. Czyli wniosek, że Kościół nie jest jednomyślny w kwestii związków niesakramentalnych.
|
Pn mar 09, 2015 15:41 |
|
|
|