Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 68  Następna strona
 Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik? 
Autor Wiadomość
Post Re: Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć kato
Masz rację, ze od wielu lat utknął w tych samych wulgaryzmach, może juz się za bardzo przyzwyczaiłem. A zadufany jest nie bardziej, niz był Tusk, czy jest Kaczyński. Ubierz go lepiej, dodaj poprawną wymowę i mowę ciała i już jest mniej bufiasty, a bardziej dostojny :twisted:

Konserwatyzm liberalny nie ma wśród inteligencji zwolenników z powodu wybryków JKM. Tu się nie zrozumieliśmy.
Jednak faktem jest, że innej rozpoznawalnej twarzy ten nurt w Polsce nie ma. Niestety :( .

p.s. Nie namawiam na głosowanie na JKM. Nie chciałbym go miec na prezydenta nawet jezeli zgadzam się z nim w roli państwa i w rozumieniu wolności człowieka.

Wt mar 17, 2015 20:23

mauger napisał(a):
Lud się poznał i nie daje się łatwo nabierać na kolejną utopię. Korwin to wręcz podręcznikowy przykład obdarzonego charyzmą polityka, przemawiającego mocno zwulgaryzowanym, populistycznym językiem. Społeczeństwo po prostu nie jest tak głupie jak zakłada Korwin, dlatego trudno mu zbudować szerokie poparcie. Nie przypadkowo jego przekaz trafia głównie do gimnazjalistów i licealistów, bo właśnie na takim poziomie go formułuje.

no właśnie -mamy kolejny przykład , przeciętnego wyborcy..
jak sie patrzy na kulturę języka i aparycje
zamiast na polepszenie kraju to glosuje sie na graczy takich,
ktorzy nie mają nic do zaoferowania, ale dobrze wiedzą jak ładnie wypaść
Co tu dużo ukrywać , popularności Korwin nie zdobędzie,
bo ludzie są zwykle zerojedynkowi i zwykle patrzą przychylnie na kogoś ,kto sprawia lepsze pozory ;)

Wt mar 17, 2015 20:32
mauger napisał(a):
Cała tajemnica tkwi w tym, że PO i PiS w swojej populistycznej retoryce rzadko kiedy zniżają się do aż tak prymitywnego poziomu na jakim cały czas operuje Korwin.
PO i PiS mają etatowców od obrażania, oskarżania i teorii spiskowych. Robią to bardziej elegancko, prawda.
navi31 napisał(a):
ludzie są zwykle zerojedynkowi i zwykle patrzą przychylnie na kogoś ,kto sprawia lepsze pozory ;)
To jest w demokracji oczywiste. No bo czym mają się posiłkować? Ktoś potrafi krytycznie omówić programy poszczególnych partii? I kogo by to obchodziło?
W demokracji władze zdobywa ten, który jest lepszy w zdobywaniu władzy, a nie ten, kto ma rację, kto by lepiej rządził.

Wt mar 17, 2015 20:34

Kozioł napisał(a):
PO i PiS mają etatowców od obrażania, oskarżania i teorii spiskowych. Robią to bardziej elegancko, prawda.

Zdaje sie , ze trafiłeś w sedno :) Są bardziej obłudni, a szczegolnie PiS
Chociaż P.O. nie ma fundamentu no i tu by był dylemat gdyby wybierać z tych dwóch partii
Czy wybrać partię obłudną, czy partię bez zasad
To z dwojga złego wole na nich nie glosować
polecając partię, szczerą troszke ostrą z zasadami, ale niezbyt poprawną politycznie.

Wt mar 17, 2015 20:38
Kozioł napisał(a):
Konserwatyzm liberalny nie ma wśród inteligencji zwolenników z powodu wybryków JKM. Tu się nie zrozumieliśmy.
Jednak faktem jest, że innej rozpoznawalnej twarzy ten nurt w Polsce nie ma. Niestety

Moim zdaniem takim naturalnym kandydatem byłby Leszek Balcerowicz. Wątpię jednak czy byłby do zaakceptowania dla konserwatywno-liberalnego elektoratu, który przywykł już do radykalno-populistycznego stylu myślenia jaki narzucił Korwin.
navi31 napisał(a):
no właśnie -mamy kolejny przykład , przeciętnego wyborcy..
jak sie patrzy na kulturę języka i aparycje
zamiast na polepszenie kraju to glosuje sie na graczy takich,
ktorzy nie mają nic do zaoferowania, ale dobrze wiedzą jak ładnie wypaść
Co tu dużo ukrywać , popularności Korwin nie zdobędzie,
bo ludzie są zwykle zerojedynkowi i zwykle patrzą przychylnie na kogoś ,kto sprawia lepsze pozory

No i widzisz nic nie zrozumiałeś. Gdzie ja patrzę na aparycję? Piszę właśnie, że Korwin poza demagogicznymi hasłami nie ma nic do zaoferowania, a populistyczny i prostacki język uniemożliwia mu dotarcie do umiarkowanego grona wyborców.
Kozioł napisał(a):

Są po prostu sprawniejsi i bardziej rozgarnięci intelektualnie również (z dużym zastrzeżeniem w przypadku PiS ;) )
Kozioł napisał(a):
W demokracji władze zdobywa ten, który jest lepszy w zdobywaniu władzy

Tak jak w każdym innym systemie.

Wt mar 17, 2015 21:23

mauger napisał(a):

Moim zdaniem takim naturalnym kandydatem byłby Leszek Balcerowicz.

No sory. Z niego to taki liberał jaki ze mnie chińczyk.
On podnosił podatki,zwiększał biurokracje i niszczył drobną przedsiębiorczość

Wt mar 17, 2015 21:42

Cytuj:
No i widzisz nic nie zrozumiałeś. Gdzie ja patrzę na aparycję? Piszę właśnie, że Korwin poza demagogicznymi hasłami nie ma nic do zaoferowania, a populistyczny i prostacki język uniemożliwia mu dotarcie do umiarkowanego grona wyborców.

Nieprawda.
W kraju trzeba zmian , konkretnych rozwiązań , natomiast reszta nie ma rozwiązań żadnych, lub raczej prawie żadnych Takie są fakty i odwracanie kota ogonem nic nie zmieni.
Do Korwinowskich treśći, zeby je zrozumieć, trzeba schować swoje pierwsze oburzenie do kieszeni
choc sam Korwin wie ze wiekszosć jego założen nie rozumie , a ma dość tych pseudorządów ,jednak one istnieją i są prawdziwe.
Natomiast cała reszta mowi ladnie , kwieciście ale o niczym
Niejako zapętla lud w pustych zapewnieniach grając nieraz na najniższych instynktach typu:
"przydało by się podwyższyć średnią krajową''.
Korwin natomiast mowi ze nie bedzie żadnej średniokrajowej, bo pracodawców przez to jest coraz mniej
nie wyrabiają na płacenie podatków, bankrutują , ratuje sie wielkie molochy a rypie na małych przedsiębiorców tym samym ubywa miejsc pracy i znacznie drożeje produkt.
A konukrencja?
Łapie lud na jakieś hasła, jakby wyszukiwała targetu
Np PiS łowi katolikow na jasne deklaracje w sprawie invitro, aborcji i t p
lewica łapała niewierzących emerytów, palikociarnia mających dosyć katolickiej polski i t p
Oni wlasnie nie są za zmianą tylko za przejęciem
tego jak to nazywano '' koryta '' i to akurat jest fakt ,a nie żadna demagogia.

Cytuj:
Są po prostu sprawniejsi i bardziej rozgarnięci intelektualnie również (z dużym zastrzeżeniem w przypadku PiS )

Jeśli Ty zbędną wiedzę i szatanski spryt jak złowić odbiorce czy pseudelokwencje, jak zdyskredytować przeciwnika politycznego , nazywasz intelektem, to chyba jesteśmy jednak z innej planety.

Wt mar 17, 2015 21:45

Ja tylko nieśmiało przypomnę, że mówimy o wyborach prezydenckich : to taki gość co pilnuje żyrandola ... nie posiada realnej władzy ( poza możliwością wetowania ).
Funkcja czysto reprezentacyjna, a jako głowa państwa powinien być przede wszystkim człowiekiem , sorry... politykiem kompromisu.

Śr mar 18, 2015 7:20
Cytuj:
Czy wybrać partię obłudną, czy partię bez zasad

I w takim przypadku ma zastosowanie Panie chroń mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam.
Po partii bez zasad wiem, czego się spodziewać, obłudnicy naiwnych prowadzą na manowce.

Konkretnie - mój sąsiad ( zagorzały zwolennik PiS i o. Rydzyka), emeryt prawie zawsze pod kreską, płaci ubezpieczenie mieszkania w kwocie 350 zł/rocznie do SKOK-ów.
Podczas gdy u wszystkich ubezpieczycieli podstawowe ubezpieczenie mieszkania w bloku 8 kodygnacyjnym, kształtuje się w granicach 130-180 zł/rok.
A u sąsiada największy składnik ubezpieczenia to ubezpieczenie murów bloku.

Cytuj:

Dokładnie.
Spośród moich znajomych i rodziny, nikt nawet nie zastanawia sie nad poparciem dla JKM.

Śr mar 18, 2015 9:28
zepp napisał(a):
Ja tylko nieśmiało przypomnę, że mówimy o wyborach prezydenckich : to taki gość co pilnuje żyrandola ... nie posiada realnej władzy ( poza możliwością wetowania ).
Funkcja czysto reprezentacyjna, a jako głowa państwa powinien być przede wszystkim człowiekiem , sorry... politykiem kompromisu.

Jednak trochę się tego zebrało: uprawnienia Prezydenta RP. Prócz powoływania i odwoływania rządu, polityki zagranicznej, ogłaszania wyborów, skracania kadencji sejmu także sądownictwo, wojskowość, TK. W Polsce prezydent to głównie funkcja nadzorcza, zazwyczaj bierna ale nie czysto reprezentacyjna.
Masz rację, ze powinien to być człowiek, który będzie zwoływał polityków u siebie, a nie meldował jednemu wykonanie zadania, czy obrażal się na jakąs partię.

Śr mar 18, 2015 9:59
Alus napisał(a):
Konkretnie - mój sąsiad ( zagorzały zwolennik PiS i o. Rydzyka), emeryt prawie zawsze pod kreską, płaci ubezpieczenie mieszkania w kwocie 350 zł/rocznie do SKOK-ów.
Podczas gdy u wszystkich ubezpieczycieli podstawowe ubezpieczenie mieszkania w bloku 8 kodygnacyjnym, kształtuje się w granicach 130-180 zł/rok.
Ponad rok temu chciałem skorzystać z lokaty w jednym ze SKOKów, odwiedziłem oddział i wyniosłem takie doświadczenia:
- totalna niekompetencja - nie potrafiono mi odpowiedzieć dlaczego mam podpisac te, a nie inne dokumenty i czy dane zgody są niezbędne. Przy kazdym powazniejszym pytanie telefon do centrali. Spędziłem 2 godziny w oddziale. Dla porównania założenie lokaty w banku z sumiennym przeczytaniem umowy i regulaminu, bez zadnego pospiechu i popędzania zajeło mi 15 minut.
- amatorska oferta - niby nie wymagała założenia konta ROR ale samo członkostwo do tego zobowiązywało i do regularnych wpłat. Teoretycznie brak wpłat mógł być pretekstem do zerwania przez SKOK lokaty dzień przed zakończeniem
- mnóstwo literatury propagandowej związanej z "prawicą"
- przy wpisowym przymusowa przynalezność do jakies organizacji dobroczynnej (i oczywiscie obowiązkowy datek)
- zapewnienia co rusz, że to nie obcy bank, tu nie oszukuja (to standardowa odpowiedź na każdą watpliwość/niejasność/niekompetencję)

Byłem pierwszym od kilku lat klientem, który przeczytał wszystko, co miał podpisac i miał pytania. Reszta ulegała mirażowi polskiej, patriotycznej, katolickiej prawicy - tacy prawi i sprawiedliwi, to na pewno mówia prawdę i na pewno nie oszukają. A okazało się, ze to pralnia mafijnych pieniędzy.

Alus, może przedstawisz sąsiadowi innych ubezpieczycieli. Moze tobie zaufa. Spróbuj ukrucic to naciąganie.

Śr mar 18, 2015 10:18
A ja nie mam pojęcia na kogo głosować.
Osoba na którą oddałabym swój głos w pełni - nie z wyboru mniejszego zła - to Marta Kaczyńska.

Mam dość wybierania mniejszego zła.
Chcę wybierać dobro. Tylko dobro.

Śr mar 18, 2015 10:32
Maria-Magdalena napisał(a):
A ja nie mam pojęcia na kogo głosować.
Osoba na którą oddałabym swój głos w pełni - nie z wyboru mniejszego zła - to Marta Kaczyńska.

Mam dość wybierania mniejszego zła.
Chcę wybierać dobro. Tylko dobro.

Nigdy nie będzie kandydata, z którym zgadzasz się w 100%. Nawet żaden z kandydatów nie zgadza się z sobą w 100%.
Reszta to kwestia optyki: albo głosujesz na tego, w którym jest więcej dobra, albo na tego w którym jest mniej zła. Niby to samo, a jednak nie.

Śr mar 18, 2015 10:52
@Mario-Magdaleno, nie przeszkadza ci niezbyt moralne zycie Marty Kaczynskiej? Dla mnie to zaden problem na stanowisku politycznym, ale niektorych moze kluc w oczy.

@gita, jak ci sie podobaja te argumenty za p. Braunem?
http://gosc.pl/doc/2395536.Hufce-Brauna
Uwazam, ze sa nie do podwazenia dla katolikow.

Śr mar 18, 2015 11:05
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Ponad rok temu chciałem skorzystać z lokaty w jednym ze SKOKów, odwiedziłem oddział i wyniosłem takie doświadczenia:
- totalna niekompetencja - nie potrafiono mi odpowiedzieć dlaczego mam podpisac te, a nie inne dokumenty i czy dane zgody są niezbędne. Przy kazdym powazniejszym pytanie telefon do centrali. Spędziłem 2 godziny w oddziale. Dla porównania założenie lokaty w banku z sumiennym przeczytaniem umowy i regulaminu, bez zadnego pospiechu i popędzania zajeło mi 15 minut.
- amatorska oferta - niby nie wymagała założenia konta ROR ale samo członkostwo do tego zobowiązywało i do regularnych wpłat. Teoretycznie brak wpłat mógł być pretekstem do zerwania przez SKOK lokaty dzień przed zakończeniem
- mnóstwo literatury propagandowej związanej z "prawicą"
- przy wpisowym przymusowa przynalezność do jakies organizacji dobroczynnej (i oczywiscie obowiązkowy datek)
- zapewnienia co rusz, że to nie obcy bank, tu nie oszukuja (to standardowa odpowiedź na każdą watpliwość/niejasność/niekompetencję)

Byłem pierwszym od kilku lat klientem, który przeczytał wszystko, co miał podpisac i miał pytania. Reszta ulegała mirażowi polskiej, patriotycznej, katolickiej prawicy - tacy prawi i sprawiedliwi, to na pewno mówia prawdę i na pewno nie oszukają. A okazało się, ze to pralnia mafijnych pieniędzy.

Alus, może przedstawisz sąsiadowi innych ubezpieczycieli. Moze tobie zaufa. Spróbuj ukrucic to naciąganie.

Omijałam SKOK nie z racji ideologicznych, ale powodowana wiedzą uzyskaną od mojej koleżanki, że dyrektor SKOK na Polskę południową lokaty prowadzi z Raiffensen bank (aktualnie Raiffensen Polbank)
Lepszej świadectwa o rzetelności SKOK juz nie potrzebowałam.
A mojemu sąsiadowi otworzą się oczy chyba jedynie w obliczu Najwyższego.

MM- dobro, tylko dobro po pożyciu w związku niesakramentalnym i po dwu rozwodach.....nauka katolicka akurat w takiej postawie nie upatruje dobra.
Podobnie jak Kael nie odtrącam ludzi z podobnym życiorysem, ale stawiam jak wzór katolickości....a ponoć katolik powinien głosować tylko na katolika....

Śr mar 18, 2015 12:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 68  Następna strona